Ads Top

Hoogspanningsstation Luttelgeest in bedrijf

Het nieuwe 110 kV station Luttelgeest is dit weekend in bedrijfgenomen. Het station is noodzakelijk om tuinders in de regio, die elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet, te kunnen aansluiten. De eerste tuinders zijn dit weekend middels het nieuwe station aangesloten op het elektriciteitsnet.
Het nieuwe hoogspanningsstation vormt een koppeling tussen het hoogspanningsnet van landelijk elektriciteitstransporteur TenneT en het middenspanningsnet van regionaal netbeheerder Enexis en versterkt het elektriciteitsnet in de regio. Het station is tot stand gekomen in nauwe samenwerking van de twee netbeheerders en in overleg met de regionale gemeenten en de glastuinbouwsector in de regio. In de afgelopen jaren maakten steeds meer tuinders gebruik van de mogelijkheid om door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) elektriciteit te produceren. Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in Nederland (3.300 megawatt). Hiermee leveren zij een substantiële bijdrage aan het behalen van de doelstellingen van de overheid met betrekking tot het terugdringen van CO2 uitstoot.
Door middel van een aftakking van een bestaande hoogspanningslijn is het nieuwe station op het 110 kilovolt transportnet aangesloten. Naast bediening-, beveiliging- en schakelapparatuur zijn in het station transformatoren opgesteld die de opgewekte elektriciteit naar een hoger spanningsniveau brengen.
In Noordoost Nederland zijn naast het nu in gebruik genomen station Luttelgeest nog 2 hoogspanningstations in voorbereiding. Deze stations in Klazienaveen en IJsselmuiden zullen november 2011 respectievelijk januari 2012 in gebruik worden genomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.