Pagina's

maandag 31 oktober 2011

50 miljoenste spaarlamp ingeleverd

Dit weekend is de 50 miljoenste spaarlamp ingeleverd bij het speciaal in het leven geroepen ‘Spaarlamp Wecycle Actie Team', bestaande uit Horace Cohen en Ruben van der Meer. Op de dag dat de klok verzet werd en de lampen een uur eerder aangingen, verraste het S.W.A.T.-team de inwoners van Heerhugowaard door langs de deuren te gaan om oude spaarlampen in te zamelen. Het komt namelijk nog te vaak voor dat spaarlampen in de vuilnis- of glasbak verdwijnen. Wecycle zamelt spaarlampen in en laat deze voor maar liefst  93% recyclen.
Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft negen spaarlampen. Spaarlampen zijn zeer energiezuinig en gaan gemiddeld zes jaar mee. Jaarlijks leveren Nederlanders ruim acht miljoen spaarlampen in. Na zeven jaar inzamelen, komt Wecycle nu uit op de 50 miljoenste. Helaas verdwijnen er nog veel exemplaren in de vuilnisbak of glasbak: slechts één op de vier afgedankte spaarlampen komt terecht bij Wecycle. Wecycle is de organisatie die verantwoordelijk is voor inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting en zorgt ervoor dat deze optimaal worden hergebruikt.
Door de uitfasering van de gloeilamp worden steeds meer spaarlampen gebruikt. Toch daalt het aantal spaarlampen dat wordt ingeleverd de laatste twee jaar. “We merken dat de consument wel weet dat het inleveren van spaarlampen belangrijk is maar het nog te vaak vergeet. Dat is zonde,” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle.
Maar wat doe je met een spaarlamp die kapot gaat? “Door oude spaarlampen in te leveren bij een winkel die spaarlampen verkoopt of door ze af te geven bij de milieustraat van je gemeente, kun je direct bijdragen aan een beter milieu,” aldus Jan Vlak. Na het inleveren worden de lampen gerecycled, waardoor minder nieuwe grondstoffen uit de natuur gehaald hoeven te worden en schadelijke stoffen zoals kwik niet in het milieu terechtkomen.

Energiebesparing door samenwerking pvc-keten

Vijf grote bedrijven binnen de energie-intensieve productie- en verwerkingsketen van pvc hebben vandaag getekend voor ketensamenwerking. Air Products, AkzoNobel, Huntsman, ShinEtsu en Wavin leggen hiermee vast dat ze van plan zijn energiebesparingsmaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Het gaat om maatregelen binnen de keten: de bedrijven willen – naast het verbeteren van de eigen processen –energie besparen door gezamenlijk de productie en verwerking van pvc te verduurzamen. De ketensamenwerking is een initiatief van Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van EL&I, en leidt naar verwachting tot een energiebesparing van 1500 TJ.
Een van de ketenmaatregelen die de bedrijven willen nemen is steeds meer gerecycled pvc gebruiken, waardoor materiaal en energie worden bespaard. Ook is een aantal bedrijven van plan proceswater met restwarmte te verwarmen, wat leidt tot een besparing die overeenkomt met het energiegebruik van meer dan 600 woningen per jaar. Naast deze twee maatregelen willen de bedrijven onderzoeken hoe ze zout van een van de deelnemende bedrijven kunnen recyclen tot grondstof voor chloorproductie. Ook wordt onderzocht of twee bedrijven aangesloten kunnen worden op de door te trekken stoompijp in de Botlek. Een vijfde maatregel is dat de bedrijven bij toekomstige productie-uitbreidingen het bijproduct waterstof gaan leveren aan andere bedrijven.
De afspraken in deze ketensamenwerking volgen op onderzoek dat de afgelopen maanden in de bedrijven en binnen de sector is verricht. Na toetsing van een aantal potentiële
energiebesparingsmaatregelen op haalbaarheid worden deze vijf maatregelen met voorrang opgepakt. De maatregelen krijgen een plek in de energie-efficiencyplannen (EEP) die de bedrijven opstellen. Samen leiden ze tot een besparing van circa 5 procent, wat overeenkomt met het energiegebruik van 20.000 woningen per jaar. Hierbij geldt wel dat realisatie van sommige maatregelen nog onzeker is, omdat deze afhankelijk is van verder onderzoek en samenhangt met investeringen.

zaterdag 29 oktober 2011

Bijzondere energieopwekkende draaideur in hoofdentree TNT Green Office

Het TNT Green Office Hoofddorp is op 29 september officieel geopend. Het kantoorgebouw is volgens het bouwconsortium (bestaande uit Triodos bank, Paul de Ruiter Architecten en OVG) het eerste in Nederland dat voldoet aan de toekomstige EU-regels op het gebied van energie neutrale gebouwen. Daarnaast heeft het gebouw de hoogst haalbare kwalificatie ('Platinum') binnen het internationale duurzaamheidslabel behaald. Koninklijke Boon Edam plaatste de revolutionaire NRG+ Energieopwekkende Tourniket in de hoofdentree evenals 3 Speedlane doorloopsluizen en 1 Winglock beveiligingspoortje in de centrale hal.
Architect Paul de Ruiter is verantwoordelijk voor het ontwerp van het TNT Green Office Hoofddorp. TNT hanteerde vanaf de allereerste ontwikkelingsstap hoge duurzame ambities. Door duurzaamheid als uitgangspunt bij het ontwerpproces te nemen heeft het gebouw de hoogste graad op het gebied van duurzaamheidsclassificeringen behaald. Niet alleen is het gebouw volledig CO2 neutraal, het nieuwe kantoor van TNT heeft meer dan 1000 punten behaald volgens de GreenCalc meting en heeft tevens het LEED Platinum niveau behaald. Het gebouw bespaart 60% energie ten opzichte van een traditioneel gebouw en de resterende energiebehoefte wordt op milieuvriendelijke wijze ter plekke gegenereerd.
De in de hoofdentree geplaatste draaideur van Boon Edam speelt een belangrijke rol in de duurzame uitstraling van het gebouw. Een draaideur levert een actieve bijdrage aan het besparen van de duurzaam opgewekte energie door het altijd-open altijd-gesloten principe. Hoewel in eerste instantie was gevraagd om een "gewone" draaideur van het type Tourniket is tijdens het bouwtraject door de top van TNT de expliciete wens geuit om een NRG+ Tourniket toe te passen in de hoofdentree, omdat deze uitstekend bij de duurzame uitstraling van het gebouw past. De NRG+ Tourniket beschikt namelijk over een bijzondere eigenschap: er wordt energie genereert, zodra een persoon door de draaideur loopt. Boon Edam is momenteel de enige ter wereld die een dergelijk systeem kan leveren.
De NRG+ Tourniket is uitgerust met een speciale generator die wordt aangedreven door menselijke energie. Deze generator controleert bovendien de draaisnelheid van de deur, zodat de veiligheid gewaarborgd is. Het plafond van de deur is gemaakt van veiligheidsglas en biedt hiermee een duidelijk zicht op de toegepaste technologie. Een set speciale condensatoren slaat de gegenereerde energie op en vormt hiermee een bron van energie om de low energy LED-verlichting in het plafond brandend te houden. In het geval dat de LED-verlichting alle beschikbare energie heeft verbruikt, schakelt de hoog-rendement besturing over naar het 220V net van het gebouw zelf. Dit systeem garandeert dat de deur altijd duidelijk verlicht is, zelfs in het geval van een beperkt aantal passanten.
Omdat het niet de bedoeling is, dat alle bezoekers overal willekeurig heenlopen is er voor de centrale hal van het nieuwe kantoor gekozen voor een meervoudige opstelling van Speedlane doorloopsluizen in combinatie met een Winglock toegangspoortje. Deze beveiligingsproducten zijn gekoppeld aan het centrale toegangsbeheersysteem. De doorloopsluizen combineren beveiligde toegang met een vlotte doorstroming van passanten, zodat filevorming wordt vermeden. Het Winglock toegangspoortje is speciaal geschikt voor ruime doorgang voor mindervaliden.

vrijdag 28 oktober 2011

Vliegwiel maakt batterij overbodig

Drivetrain Innovations BV (DTI) uit Eindhoven heeft een transmissiesysteem ontwikkeld dat aanzienlijke brandstofbesparing en vermogenstoename realiseert. Sleutelcomponent binnen het project MecHybrid is een vliegwiel dat de energie opslaat die vrijkomt bij het remmen in een personenauto en deze weer aanwendt om de auto aan te drijven. De chemische batterij waarin de energie wordt opgeslagen heeft echter een beperkte levensduur en neemt veel ruimte in beslag. Daarom heeft DTI een alternatief ontwikkeld voor deze batterij. 'Door het relatief kleine vliegwiel direct te koppelen aan een CVT-transmissie - een transmissiesysteem waarmee een traploze variatie tussen het ingangs- en uitgangstoerental mogelijk is – slaat het vliegwiel de energie namelijk zelf op, waardoor de batterij overbodig wordt.'

Zelflerende thermostaat

De nieuwe start-up Nest heeft een zelflerende thermostaat ontwikkeld. De  warmteregelaar kan onder andere via een iPhone aangestuurd worden en zou de energierekening flink weten te drukken. De Nest-thermostaat bestaat uit een ronde metalen behuizing met aan de voorzijde een 1,75 inch-lcd-scherm met een resolutie van 320x320 pixels. De gebruiker kan de temperatuur niet alleen handmatig instellen door de op een iPod-clickwheel lijkende knop te gebruiken, maar de Nest kan ook in een 'zelflerende modus' worden gezet.

donderdag 27 oktober 2011

Apple bouwt zonnecentrale naast datacenter

Apple gaat een stroomcentrale op zonne-energie naast een datacenter bouwen. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft volgens ZDNet goedkeuring gekregen om de zonnepanelen te plaatsen. Veel details over het project zijn niet bekend, wel dat het de werknaam Project Dolphin Solar Farm meekrijgt en dat het wordt gebouwd in Maiden, in de Amerikaanse staat North-Carolina. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de clouddiensten van Apple.

Vonnis over splitsen energiebedrijven

Vrijdag doet de Hoge Raad uitspraak in het juridische gevecht rond de energiebedrijven in ons land. Regering en Tweede Kamer willen dat de netten van stroom en gas in handen blijven van de overheid zoals is vastgelegd in de splitsingswet. Het gerechtshof in Den Haag haalde die wet vorig jaar onderuit in een zaak die was aangespannen door energiebedrijven. De energiebedrijven hebben zich van meet af aan fel verzet tegen de splitsingswet. De Nederlandse energiebedrijven zijn naar verhouding klein en de concurrentie wordt moeilijker door het afstoten van het netwerkbedrijf.

Waterschapsenergie, een nieuwe generatie energie

Ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden produceert waterschapsenergie, opgewekt uit afvalwater. Deze energie is vanaf deze week te koop, via energieleverancier Greenchoice.
Waterschappen zuiveren het afvalwater. Dit afvalwater zit vol met energie. Door een nieuwe slimme methode kan De Stichtse Rijnlanden steeds meer van deze groene energie uit het afvalwater halen. Een deel van de energie gebruikt het waterschap zelf, een ander deel is nu te koop bij groene energieleverancier Greenchoice. Naast groene energie uit zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales en biomassa is er nu dus ook groene energie gewonnen uit eigen poep en plas.
De energie uit afvalwater wordt opgewekt door het slib uit het afvalwater te vergisten. Daar komt biogas bij vrij. Slib omzetten in biogas is niet nieuw, maar door nieuwe innovatieve technieken kan de opbrengst flink verhoogd worden. In combinatie met energiebesparende maatregelen verandert de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein de komende jaren van energieverbruiker tot energieleverancier.
Ook andere waterschappen zijn druk bezig om waterschapsenergie te gaan opwekken. Op termijn willen de waterschappen energie opwekken voor vele tienduizenden huishoudens.



De waterschapsenergie van De Stichtse Rijnlanden wordt opgewekt uit het afvalwater van Nieuwegein, IJsselstein en Lopikerkapel. In die drie plaatsen wordt de verkoop van waterschapsenergie daarom extra onder de aandacht gebracht in een huis-aan-huis krantje. Dit is volgende week als bijlage ingesloten bij De Molenkruier en het Zenderstreeknieuws.

woensdag 26 oktober 2011

Aruba wordt living lab voor duurzame energie

Op 27 oktober opent TNO op Aruba officieel haar tweede internationale vestiging. Op 29 oktober tekenen de minister-president van Aruba, de heer Mike Eman, en de CEO van TNO, de heer Jan Mengelers, de overeenkomst tussen het land Aruba en TNO met als gezamenlijk doel van Aruba een duurzaam land te maken. Beide evenementen vinden plaats tijdens de Green Conference op Aruba (27-29 oktober). Het kantoor van TNO wordt tegelijk met het kantoor van de Europese Commissie geopend. Drs. Jan Ebbing is benoemd tot director van het Caribbean TNO.
TNO zet zich binnen het thema Energie in voor een efficiënte, betrouwbare en duurzame transitie van fossiele naar duurzame brandstoffen en het beheer van natuurlijke grondstoffen. Deze ambitie sluit nauw aan bij de doelstellingen van Aruba. De minister-president van Aruba wil van Aruba een duurzaam land maken waarvan de economische motor niet meer vrijwel volledig draait op het toerisme. Op het eiland wordt veel (elektrische) energie gebruikt ten behoeve van koeling, zoetwaterproductie, raffinage en aan- en afvoer van consumptiegoederen. Deze energie is grotendeels afkomstig van fossiele brandstoffen. Het land Aruba wil deze situatie veranderen en haar energiehuishouding verduurzamen. De mogelijkheden hiervoor liggen letterlijk voor het oprapen. Het eiland kent bijzonder veel bruikbare wind- en zonuren en heeft een grote potentie voor diepzeewater koeling.

dinsdag 25 oktober 2011

Rechter verbiedt gasboring Boxtel

Proefboringen naar schaliegas in Boxtel zijn voorlopig niet toegestaan. De Brabantse gemeente had een tijdelijke ontheffing verleend voor proefboringen, maar de rechter heeft de gemeente op de vingers getikt. Buurtbewoners zijn bang voor vervuiling en aardschokken, omdat schaliegas in diepe steenlagen zit. Een van de tegenstanders is de Rabobank, die een computercentrum in Boxtel heeft.

Veel animo voor Duurzame Open Huizenroute

Bijna dertig eigenaren van duurzame huizen op de Noord Veluwe houden op 29 oktober open huis tussen 10.00 - 16.00. De opening van de duurzame open huizenroute vindt plaats in Ermelo door wethouder Ton Nederveen van de gemeente Ermelo. De wethouder zal eerst het huis bezoeken van de familie Volgenant en daarna een bezoek brengen aan het duurzame pand van het bedrijf Oosterhoff Poolen. De deelnemende huizen zijn te herkennen aan de vlag van Veluwe Duurzaam.
De huizenroute geeft een goed beeld van de verschillende manieren waaropeen huis en de leefomgeving te verduurzamen valt. Zo kiest de ene woningeigenaar voor een combinatie van aardwarmte en driedubbel glas en de ander voor zonnepanelen of een pelletkachel.
De eigenaren vertellen graag waarom zij voor bepaalde aanpassingen gekozen hebbenmaar minstens zo interessant zijn de ervaringen die worden besproken. Daarbij komen ook verbeterpunten en tips op tafel. Dit alles helpt ons om tot nieuwe en goede ideeën te komen in onze eigen omgeving aldus de heer Ton Nederveen, wethouder van Ermelo.Ook is er een aantal agrarische bedrijven dat deelneemt. Zij hebben een interessant verhaal te vertellen aan collega-bedrijven.

Energie opwekken vanuit de boerderij

Volgens Otto Willemsen van adviesbureau Duurzaam4Life uit Varsseveld is de boer onmisbaar als de Achterhoek in de toekomst energieneutraal wil worden. "Met biovergisting (het winnen van gas, warmte en elektriciteit uit het vergisten van dierlijke mest) los je het mestoverschot op, met de duurzaam opgewekte energie kun je de lokale bevolking bedienen en kan de energieprijs voor bewoners en bedrijven voor lange tijd worden vastgezet," zegt hij gtegen De Gelderlander. Willemsen heeft becijferd dat bewoners en bedrijven in de Achterhoek per jaar 390 miljoen kubieke meter aardgas gebruiken en 1,4 miljard kilowattuur (kWh) aan stroom.

maandag 24 oktober 2011

RBCN organiseert symposium over economische kansen biobased economy

Dinsdag 13 december organiseert Rotterdam Biomass Commodities Network (RBCN) een symposium over de biobased economy. RBCN wil haar achterban van handelaren en eindgebruikers van biomassa en logistieke dienstverleners informeren over de economische kansen die de biobased economy biedt. Een biobased economy is de economie van de toekomst met minder fossiele grondstoffen en duurzamere prestaties. Ook wil het met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden in overleg hoe deze kansen kunnen worden verzilverd. Het symposium vindt plaats in Rotterdam en wordt georganiseerd in samenwerking met Platform BioEnergie.
Het programma brengt zes prominente sprekers uit het bedrijfsleven en de overheid bij elkaar. Zij zullen hun visie geven op de criteria en randvoorwaarden om succesvol te kunnen ondernemen in een biobased economy. Van een concrete business case rond de biomassa centrale in Cuijck tot het realiseren van de Biomass Main Port ambities in de haven van Rotterdam. Maar ook de impact van het topsectorenbeleid en de Green Deals zal aan bod komen. De sprekers op het symposium zijn Rein Willems (voorzitter van de topsector Chemie), Hans Smits (President-directeur Havenbedrijf Rotterdam), Mira Huussen (directeur Essent New Energy), Hugo Brouwers (ministerie EL&I), Mees Hartveld (voorzitter CEO groep EL&I) en Kees Kwant (AgentschapNL).  

Introductie duurzaam alternatief voor diesel

Oliehandel van den Berg in Tiel is vanaf nu exclusief distributeur van EcoPar GTL Fuel voor dieselmotoren. Daarmee is het Tielse bedrijf het eerste adres is Nederland dat dit milieuvriendelijke alternatief voor fossiele brandstoffen per direct kan leveren. Afnemers zijn bedrijven met een eigen tankinstallatie voor diesel en/of gasolie.
De vraag naar energie neemt wereldwijd toe. Omdat daarmee ook de druk op fossiele brandstoffen stijgt, wordt de vraag naar alternatieve brandstoffen steeds groter. Voordeel van deze brandstoffen als GTL (Gas To Liquids) Fuel, biobrandstoffen en aardgas is bovendien dat Europa minder afhankelijk wordt van de olieproducerende landen.
In het kader van duurzaam ondernemen groeit ook uit het bedrijfsleven de vraag naar schonere brandstoffen. Met de introductie van het milieuvriendelijke EcoPar GTL Fuel, gemaakt uit het afvalproduct affakkelgas, wordt adequaat aan die vraag voldaan.
Omdat het lang houdbare GTL Fuel aanzienlijk minder schadelijke stoffen bevat dan conventionele diesel, is het veel vriendelijker en gezonder voor mensen die beroepsmatig veelvuldig en langdurig worden blootgesteld aan emissies van dieselmotoren. Dat maakt GTL Fuel eveneens bijzonder geschikt voor gebruik in dichtbevolkte gebieden, afgesloten ruimtes en milieugevoelige locaties. Het biologisch afbreekbare GTL, dat dus niet schadelijk is voor in het water levende organismen, kan bovendien in bestaande dieselmotoren gebruikt worden, waardoor dure aanpassingen aan voertuigen of machines niet nodig zijn.

vrijdag 21 oktober 2011

Sla zonne-energie op bij storing

Als enige Belgische installateur lanceert Solar Power Systems de Sunny Back Up Set, een speciaal soort batterij waarmee het mogelijk wordt om elektriciteit die door zonnepanelen opgewekt is, op te slaan. Op die manier ben je altijd van elektriciteit voorzien, ook wanneer het gewone elektriciteitsnetwerk plat ligt. Het systeem biedt een betrouwbare oplossing voor particuliere woningen of kantoren met een installatie tot 4,6 kW. Bij een belasting van 2,9 kW zonder zon kan het systeem zo'n half uur energie leveren, met zon zelfs enkele uren.

donderdag 20 oktober 2011

Raamfolie levert stroom

3M heeft folie ontwikkeld dat warmte blokkeert en energie genereert uit zon- en lamplicht. Zo wordt op twee manieren energie bespaard. De folie bespaart energie op twee manieren. Door elektriciteit te generen die bedrijven bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor verlichting in een gebouw, en door warnte vast te houden. Zo hoeven die bedrijven minder geld uitgeven aan airconditioning.

woensdag 19 oktober 2011

Energietransitie: kies nu voor versnelling!

Bij een duurzame samenleving hoort een duurzame energiehuishouding met efficiënt energiegebruik op basis van hernieuwbare energiebronnen. In de laatste twee decennia verliep de transitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland trager dan in andere Europese landen waardoor Nederland een achterstand opliep. Versnellen van de energietransitie in Nederland is nodig om economische kansen te verzilveren en economische risico's te vermijden. Kies nu voor versnelling om de huidige grote maatschappelijke dynamiek te benutten. Bovendien is Nederland gehouden aan internationale klimaatafspraken. Het kabinet zet stappen in de richting van een duurzame energiehuishouding, maar beleid voor de langere termijn, na 2020, ontbreekt. Voor de noodzakelijke versnelling van de energietransitie zijn veel duidelijker politieke keuzes voor verduurzaming van de energievoorziening nodig. Dit stellen de raden in hun advies 'Remmen los, versnelling van de transitie naar een duurzame energiehuishouding in Nederland' dat zij vandaag hebben aangeboden aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.
De raden zien dat het rijksbeleid gevangen zit in het bestaande systeem van fossiele belangen, technologieën, infrastructuur en instituties, wetten en regels. De raden geven aanbevelingen voor vijf noodzakelijk te bewandelen wegen die belemmeringen van het bestaande systeem wegnemen en de transitie naar een duurzame energiehuishouding versnellen:
1. Ontwikkel een langetermijnvisie, met wettelijk vastgelegde doelen voor na 2020, op de verduurzaming van de energievoorziening;
2. Stel ook een langetermijnvisie op voor de fossiele energiesector en de energie-intensieve bedrijven naar een duurzame energiehuishouding in 2050, in de vorm van een charter tussen overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties;
3. Hanteer een breder 'frame' voor de energietransitie. Een andere manier van kijken naar nut en noodzaak is nodig, gebaseerd op wetenschappelijke kennis en bedrijfseconomische belangen;
4. Stimuleer markten voor de toepassing van innovatieve duurzame energietechnologie;
5. Neem juridische en institutionele barrières voor energietransitie weg. Stimuleer energietransitie met financiële interventies en fiscaliteit.

Versnelling van de energietransitie biedt kansen voor nieuwe bedrijvigheid, werkgelegenheid en hogere toegevoegde waarde en verkleint de economische risico's die kunnen bestaan uit achterblijvende export en een hogere (fossiele) energierekening. Met een doelbewust transitiebeleid kan de huidige maatschappelijke dynamiek benut worden, bestaande uit vele lokale en regionale initiatieven gericht op energiebesparing en de opwekking van hernieuwbare energie. Versnelling is ook nodig omdat Nederland zijn internationale afspraken moet nakomen over vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De raden verwachten dat Europese afspraken voor 2050 zullen uitmonden in veel stringentere doelstellingen voor Nederland dan nu voor 2020 het geval is. Als de rijksoverheid de transitie daadkrachtig versnelt, zullen naar de mening van de raden de veel scherpere reductiedoelstellingen voor 2050 gemakkelijker bereikt worden.

Finnen krijgen geen Noorse stroom

De Finse consument zal niet kunnen profiteren van de goedkope Noorse elektriciteit. Dat meldt Finlandsite. Dit wordt veroorzaakt doordat er tussen Noorwegen en Finland niet voldoende stroomkabels liggen, die er voor kunnen zorgen dat de Noorse energie naar Finland wordt getransporteerd. Wel komt er binnen afzienbare tijd een onderzeese kabel tussen Finland en Zweden. De stroom uit Noorwegen is goedkoop omdat die wordt opgewekt via waterkrachtcentrales. Momenteel zijn de omstandigheden hiervoor buitengewoon gunstig, doordat er veel water is. Hierdoor is de energieprijs flink gedaald, hetgeen de Finse consument dus helaas niet zal merken in zijn energierekening.

dinsdag 18 oktober 2011

Slimme brug eigen energiebron

De nieuwe Ramspolbrug tussen Kampen en Ens verbruikt op een gewone dag net zo veel energie als drie stoomstrijkijzers die een etmaal aan staan. Daarmee is het een van de zuinigste bruggen in Nederland. De brug is bovendien niet alleen energiezuinig, maar wekt ook nog eens zijn eigen stroom op. Enerzijds dank zij de motor die het beweegbare brugdeel bedient, anderzijds doordat aan weerszijden van de lange brug in totaal tussen de driehonderd en vierhonderd zonnepanelen worden geplaatst. Uit berekeningen blijkt dat de zonnepanelen voldoende energie opwekken om het hele systeem energieneutraal in de benen te kunnen houden.


Belgische stroom duurder na sluiting Duitse kerncentrales

Belgische stroom is duurder geworden door de sluiting van zeven kernreactoren in Duitsland. Dat blijkt uit  berekeningen van de Belgische energieregulator (Creg). Op de termijnmarkt Endex ligt de elektriciteitsprijs nu 8 procent of 4,5 euro per megawattuur hoger dan voor de beslissing van de Duitse regering van 15 maart om de oudste kerneenheden onmiddellijk stil te leggen. De Endex-prijzen zijn richtinggevend voor het vastleggen van de prijzen voor leveringen aan industriële verbruikers. De Creg schat dat de volledige stillegging van het Duitse kernpark tegen 2022 de elektriciteitsprijs met circa 20  procent kan doen stijgen.

maandag 17 oktober 2011

ourik tekent Energieconvenant van de Alblasserwaard

25 bedrijven en instellingen uit de regio  hebben vorige week op het Blauwzaam Symposium het Energieconvenant van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden getekend. Mourik is een van de deelnemers en heeft er als koploper voor gezorgd dat het convenant er is gekomen. Het convenant heeft als doel geld te verdienen met energie en kennis te delen over energiebesparing en duurzaam ondernemen.
De uitnodiging van de gemeentesecretaris van De Waard om het initiatief te nemen de bedrijfsterreinen klimaatneutraal te maken, kon natuurlijk niet onbeantwoord blijven. Zijn uitdaging: 'energieneutraal in 3 jaar', is niet haalbaar. Wel is het haalbaar en ook bedrijfseconomisch interessant om een begin te maken met energiebesparing en met het opwekken van duurzame energie.
De deelnemende bedrijven zijn te vinden op de website van Blauwzaam. Ook de samenwerkende Molenwaard gemeenten en het Waterschap Rivierland doen mee om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.

Mobieltje helpt stroom besparen op licht

De iPhone gebruiken om de lichtsterkte in huis te meten en daarna te horen hoeveel geld je kunt besparen. En met welke energiezuinige lampen. Dankzij de gratis applicatie van verlichtingsfabrikant Megaman kunnen mensen met hun mobieltje hun energierekening terugbrengen en tegelijk het milieu sparen.
Megaman is het eerste bedrijf ter wereld dat een dergelijke mobiele verlichtings app op de markt brengt. Hij is gratis te downloaden via haar website of de App Store. Dankzij drie eenvoudige functies verandert het mobieltje in een soort lichtbesparingsmeter. De applicatie gebruikt de camera als Luxmeter om de helderheid en de lichtsterkte te meten en te beoordelen in de woonkamer, de keuken, badkamer, kantoor, restaurant of school. Afhankelijk van de functie geeft de telefoon daarop een verlichtingsadvies.
Via de camera kan met de lampzoeker ook een foto gemaakt worden van de huidige lamp. Het programma scant en herkent die lamp en geeft daarna een advies om die te vervangen door een energiezuinige LED of CFL lamp.
Een derde handigheidje is de calculator die de energiebesparing uitrekent. Door simpelweg het aantal lampen en de tijd dat ze branden in te voeren, rekent de app uit hoeveel geld en elektriciteit je kunt besparen door over te schakelen op energiezuinige lampen. Ook geeft hij de bespaarde uitstoot aan CO2 weer.
,,Op deze manier laten we mensen zelf ontdekken hoe ze energie kunnen besparen en geld kunnen verdienen. Energiebesparing is onze business en op deze manier tonen we de consument dat hij kan profiteren van alternatieve verlichting," stelt Rolf H. Ibsen van Megaman. ,,Je kunt ook zeggen: haal meer uit je iPhone door er geld mee te verdienen."
Megaman heeft de app al gelanceerd op beurzen en kreeg tot nu toe louter enthousiaste reacties. Veel klanten en relaties gebruiken hem al. Daarom wordt hij nu wereldwijd gelanceerd.
Megaman behoort tot de drie grootste verlichtingsfabrikanten ter wereld en heeft zich met name gespecialiseerd in energiebesparende lampen. Het bedrijf is de innovatieve leider in LED en CFL technologie, doet continu onderzoek en brengt nieuwe uitvindingen op de markt.
Megaman lampen besparen tot 80 procent aan elektriciteit en gaan tot vijftien keer langer mee. Het bedrijf kreeg voor zijn inspanningen de afgelopen jaren een lange lijst van internationale energie- en milieuetiketten en certificaten toegekend.

Bedrijfsleven Weesp kan over op goedkope groene energie

Het bedrijfsleven in Weesp gaat voor groener en goedkoper. Eerder deze week sloot bedrijvenvereniging IVW een contract met het bedrijf MAIN Energie voor het collectief afnemen van groene energie. Op andere plaatsen in Nederland boekt zijn bedrijf al succes met deze aanpak. Met wisselend succes zette de IVW al vaker collectieve projecten op, onder meer op het gebied van afval, bewaking en glasvezelaansluiting.

zaterdag 15 oktober 2011

Duurzaamheid binnen vijf jaar geen unique selling point meer

Meer dan de helft van de bedrijven in de bouw zet duurzaamheid in als verkoopargument richting de klant. Vooral fabrikanten van bouwmaterialen doen dit veelvuldig. Tegelijkertijd vindt ruim zes op de tien bedrijven echter ook dat duurzaam bouwen over vijf jaar geen unique selling point meer is, maar een noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.
Duurzaamheid drukt haar stempel steeds steviger op de bouwkolom. Duurzaam bouwen, Cradle2Cradle en CO2-reductie zijn een vast onderdeel geworden van het denk- en ontwikkelingsproces in de bouwsector. Bij gemiddeld 44% van de partijen in de bouwketen speelde duurzaamheid tijdens het laatste project in hoge mate een rol.
Duurzaamheid is door deze ontwikkeling voor veel bedrijven een verkoopargument geworden richting de klant. Ruim de helft van de marktpartijen geeft aan duurzaamheid hiervoor in te zetten. Vooral fabrikanten doen dit (78%). Van de advies- en bouwmanagementbureaus en ontwikkelaars zet 70% duurzaamheid in als verkoopargument richting de klant, terwijl zes op de tien installateurs dit ook doet. Onderaannemers gebruiken duurzaamheid het minst vaak als verkoopargument. Van deze partij doet echter nog altijd 35% dit wel.


Mourik probeert e-fietsen

Tien medewerkers van Mourik Groot-Ammers hebben twee weken hun auto laten staan om proef te rijden op een e-fiets of e-scooter als alternatief voor woon-werkverkeer.
Een mooie kans om ervaring op te doen met duurzame mobiliteit die goed past in het doel om de CO2-emissie met 10% terug te brengen.
De ervaringen waren positief. Wel was het weer van grote invloed op de beleving. De eerste week was het regenachtig maar gelukkig was het in de tweede week stralend zomerweer. De medewerkers konden de fietsen en scooters vrijblijvend testen als ze normaliter met de auto komen en meer dan 5 en minder dan 25 kilometer van het werk wonen. Ritten van 5 tot 15 kilometer zijn prima met de e-fiets te doen en voor ritten van 10 tot 25 kilometer is de e-scooter geschikt
De proef was mogelijk omdat Mourik aangesloten is bij Drechtsteden Bereikbaar, Zakelijk Slim Mobiel. Deze organisatie zet zich in voor het verbeteren van de bereikbaarheid in de regio.

vrijdag 14 oktober 2011

Nederlandse industrie blij met 5 miljoen euro voor waterstof

De Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Vereniging (NWV) en de Nederlandse Waterstof Coalitie (DutchHy) begroeten het besluit van Minister Schulz van Haegen om de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur in Nederland te stimuleren.
"Wij zien elektrisch rijden, onder andere met door waterstof aangedreven brandstofcelvoertuigen zoals bussen en auto's, als enige manier om de emissies van het wegverkeer dusdanig te reduceren dat de emissiedoelstellingen van de overheid gehaald kunnen worden", aldus de voorzitters van DutchHy en de NWV, Ellart de Wit en Jacques Smolenaars. Volgens een recente studie van een brede coalitie van partijen, wordt 75% van de door het personenvervoer veroorzaakte CO2-emissies uitgestoten door auto's in het middenklasse en luxe segment, welke momenteel zo'n 50% van het Europese wagenpark vormen. Elektrische brandstofcelvoertuigen op waterstof zijn zeer geschikt voor deze segmenten van de automarkt: zij kunnen nu al op een enkele volle tank van Maastricht naar Groningen rijden en bovendien duurt het vullen van een tank slechts 3 minuten. In de stad draagt daarnaast de inzet van waterstofbussen bij aan een verbetering van het lokale leefklimaat door een reductie van de geluidsoverlast en vermindering van de fijnstof- en stikstofoxidenuitstoot.
Autofabrikanten hebben aangekondigd dat brandstofcelauto's vanaf 2014 verkrijgbaar zullen zijn. De beschikbaarheid van voldoende waterstoftankpunten is een vereiste voor consumenten om deze auto's dan ook daadwerkelijk te kopen. Met dit initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt dan ook de eerste aanzet gegeven om de marktintroductie van deze schone voertuigen te ondersteunen. Nederland sluit hierbij aan bij activiteiten in Duitsland, waar gewerkt wordt aan een plan om het huidige aantal van 13 publiek toegankelijke waterstoftankstations uit te breiden naar een landelijk dekkend netwerk.
Waterstof wordt steeds vaker als schone brandstof ingezet om stroom te maken met behulp van efficiënte brandstofcellen, bijvoorbeeld in vorkheftrucks en voor noodstroomvoorzieningen. "Waterstof heeft zijn weg naar de markt gevonden en we zullen hier dan ook uitvoerig bij stil staan op het 10-jarig jubileum congres van de Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Vereniging in 2012", aldus Jacques Smolenaars.

Enschede gaat energie inkopen voor minima

Het gemeentebestuur van Enschede gaat onderzoeken of het mogelijk is om voordelig energie of groene energie in te kopen voor minima. Per huishouden kan het een besparing van 130 eur opleveren, meldt RTV Oost. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kochten al eerder collectief energie in. Enschede kent al een collectief ziektekostencontract voor minima.

donderdag 13 oktober 2011

Vlaamse nieuwbouwwoningen beter geïsoleerd

De Vlaamse nieuwbouwwoningen worden jaar na jaar beter geïsoleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Energie- agentschap (VEA), waarover De Morgen zaterdag schrijft. Gebruikte men bij de isolatie van gevels in 2004 gemiddeld 5,3 cm minerale wol dan was dat dit jaar al 8,6 cm, een toename met meer dan 62 procent. Bij andere isolatiemateriaal is de verbetering nog een pak groter en steeg de isolatiedikte op 6 jaar tijd van 4 cm naar 7,7 cm (+ 92,3 procent).

woensdag 12 oktober 2011

Duurzaamheid, energiebesparing en monumenten: een goede combinatie

Bij de restauratie en renovatie van historische gebouwen zijn er volop kansen om ze energiezuiniger, comfortabeler en milieuvriendelijker te maken - soms met relatief eenvoudige ingrepen. Over hoe dat kan, houdt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op 12 oktober een symposium in Rotterdam.
Eigenaren van monumenten zoeken naar oplossingen om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken en het comfort te verbeteren. Monumentenzorgers en ambtenaren monumentenzorg worden overstelpt met adviesaanvragen over dit onderwerp. Milieuambtenaren vinden het lastig monumentale waarden mee te wegen. Dit symposium biedt ambtenaren, adviseurs, projectontwikkelaars, architecten en eigenaren praktische handvatten voor het energiezuiniger en duurzamer maken van monumenten, met behoud van monumentale waarden.
Neem warmteverlies via het venster. Uit recente metingen blijkt dat het warmteverlies 64% afneemt door simpelweg de houten raamluiken dicht te doen. Dit komt neer op een isolatiewaarde die zelfs beter is dan die van dun dubbelglas. Geen raamluiken? Een modern rolgordijn met een warmtereflecterende folie blijkt al even effectief. Bovendien verbetert het comfort, waardoor het bij het venster veel behaaglijker aanvoelt. En dat is goed nieuws voor eigenaren van monumenten.
Uit actuele metingen blijkt ook dat traditionele massieve gevels in werkelijkheid vaak beter isoleren dan rekenmodellen aangeven. De isolatie valt nog verder te verbeteren met milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals houtvezelplaat, hennepplaat en cellulosevlokken: in de praktijk zijn hiermee uitstekende isolatiewaarden gemeten.
Vaak is isolatie echter in traditionele gebouwen niet goed mogelijk. Dan valt te overwegen om voor de verwarming van het monument over te stappen op een hernieuwbare brandstof - denk aan een houtgestookte cv-ketel. In dat geval wint een monument, dat ook bij de bouw weinig fossiele brandstoffen vergde, het ook op de langere termijn van een nieuwbouwwoning qua milieuprestatie. En dat is weer goed nieuws voor het milieu.

Negen gemeenten in een Energy Battle

Negen gemeenten gaan met elkaar de strijd aan wie het meeste energie kan besparen. De verwachting is dat het met zo'n 15% minder kan. Op 10 oktober hebben negen gemeenten een akkoord getekend met de Klimaatverbond Energy Battle. Arnhem, Nijmegen, Wageningen, Groningen, Leeuwarden, Beuningen, Beek, Bronckhorst en Maastricht leveren in totaal 18 teams, waarbij zowel ambtenaren, raadsleden, bedrijven als bewoners thuis zoveel mogelijk energie gaan besparen.  Met de Energy Battle wil Het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is.

Symposium Energie in 2030

Opslag van CO2 of aardgas onder de grond, schaliegaswinning diep uit de bodem en windenergieprojecten op land. De komende twintig jaar zullen onze energiebronnen maatschappelijk steeds controversiëler worden.
Veel keuze hebben we niet. Nederland moet voldoen aan Europese doelstellingen voor energiebesparing, hernieuwbare energie en CO2-reductie. Tegelijk moet ons land zich voorbereiden op het wegvallen van conventionele aardgaswinning. Hoe kan de overheid ervoor zorgen dat het draagvlak voor dergelijke ingrepen kan groeien? En hoe verdient Nederland in 2030 zijn geld met energie? Daarover gaat het symposium Energie in 2030 van het Rathenau Instituut en Energie+ op woensdag 12 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Energiedeskundigen, Tweede Kamerleden en het publiek gaan erover in gesprek. Het symposium bestaat uit vier sessies, ingeleid door Jurgen Ganzevles en Rinie van Est, auteurs van het gelijknamige boek Energie in 2030 – Maatschappelijke keuzes van nu. Het eerste exemplaar van dit boek wordt ‘s middags aangeboden aan Mark Dierikx; Directeur-Generaal Energie en Telecom van het ministerie van EL&I.

dinsdag 11 oktober 2011

Greenpeace onderzoekt straling bij kernafvaltransport

Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace verricht in Zeeland metingen bij het transport van kernafval. Drie containers met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele worden vandaag per vrachtwagen vervoerd naar de COVRA en daar op de treinwagons geladen. Het is het tweede kernafvaltransport vanuit Nederland naar Frankrijk sinds de transporten zijn hervat in juni dit jaar. Greenpeace heeft apparatuur voor stralingsmetingen en gaat opnames maken met een hittegevoelige camera.
De trein met kernafval zal later vandaag richting Frankrijk vertrekken en rijdt door dichtbevolkte gebieden in Nederland, België en Frankrijk. Gisteren tekenden 22 Belgische burgermeesters, waaronder die uit Antwerpen en Gent, protest aan tegen dit transport. Donderdag komt de trein aan bij de nucleaire verwerkingsfabriek in La Hague. Na verwerking komt het meest radioactieve deel terug naar Nederland. Minister Verhagen wil dit kernafval ondergronds opslaan terwijl nergens ter wereld is bewezen dat dit kan zonder gevaar voor radioactieve lekkage.

Marktpartijen roepen op tot meer transparantie van duurzaamheid

Een consortium van vier grote marktpartijen (Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA) roept het bedrijfsleven op transparanter te zijn op het gebied van duurzaamheid. 'Op dit moment worden afnemers misleid door ongefundeerde duurzaamheidsclaims. Het is vaak onmogelijk om te achterhalen hoe duurzaam producten daadwerkelijk zijn en daarnaast zijn ze vaak niet met elkaar te vergelijken door de wirwar aan verhullende 'groene' labels.' Door duurzaamheid transparant te maken wordt de impact van producten en diensten op het milieu inzichtelijk en vergroot dit de concurrentiekracht van Nederland.
Tijdens de bijeenkomst 'Recht op de Feiten', die maandag 10 oktober plaatsvond in Nieuwspoort, stond het thema transparantie van duurzaamheid centraal. Aan bod kwamen vraagstukken als 'hoe realiseren we in Nederland nu daadwerkelijke duurzaamheid?' en 'hoe voorkomen we greenwashing 2.0?'.
In het discussiepanel zaten onder andere Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme, Marieke van der Werf van het CDA en Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. Nog te vaak blijken achter 'groene' labels commerciële partijen te zitten, wordt een label niet onafhankelijk gecertificeerd, bestrijkt het label slechts één milieukenmerk en is volledige transparantie niet vereist. Bovendien is een deel van deze 'groene' keurmerken niet eens geaccrediteerd. Daarmee verwordt duurzaamheid tot marketinginstrument en draagt het niet bij aan de versterking van onze Nederlandse economie. Naar aanleiding hiervan heeft het consortium - bestaande uit Dong Energy, InterfaceFLOR, Siemens en SITA - het bedrijfsleven opgeroepen om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzamere samenleving, in het belang van onze eigen leefomgeving en concurrentiepositie. Daarvoor is transparantie in de gehele levenscyclus nodig waarbij volledig en onafhankelijk inzicht in de milieu-impact van ieder geleverd product of dienst wordt gegeven.
Ton van Keken, Senior Vice President Operations van InterfaceFLOR: 'Het realiseren van meer transparantie is noodzakelijk om productieprocessen verder te verduurzamen. Door middel van transparantie is het mogelijk om veel effectiever te sturen op de gehele levenscyclus en verbeteringen door te voeren. Pas als het bedrijfsleven verantwoordelijkheid neemt voor de gehele levenscyclus van een product wordt duurzaamheid daadwerkelijk serieus genomen en kunnen resultaten worden gerealiseerd.'
Naast het verduurzamen van het productieproces is transparantie aanleiding tot een intensievere samenwerking in de keten en daarmee verdere milieuwinst. Daarnaast is transparantie een katalysator voor duurzame innovaties. Indirect leidt transparantie tot een versteviging van de concurrentiepositie van de BV Nederland en draagt het bij aan de continuïteit van welvaart en welzijn voor de volgende generaties.

O

Officiële opening Green Building Imtech in Eindhoven

Imtech heeft het Imtech Green Building in Eindhoven officieel geopend. Dit kantoor is één van de meest ‘groene’ gebouwen van Nederland. Met een BREEAM-score - de BREEAM-NL classificatie van de Dutch Green Building Council - van ruim 67 procent behoort het gebouw tot de top-3 van groene op BREEAM-basis gerealiseerde gebouwen in Nederland.
Het Green Building heeft een 45 procent lagere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) en kenmerkt zich door een 40 procent lagere CO2-uitstoot ten opzichte van een conventioneel gebouw. Dit vertaalt zich in meerkosten, echter met een terugverdientijd van korter dan 5 jaar. Daarna worden zelfs kosten bespaard. Dit Green Building vormt dan ook hét antwoord van Imtech op het dilemma van vele organisaties om een duurzaam maar kostenbewust kantoor tot stand te brengen.
De vraag wat nu het meest duurzame kantoor van Nederland is, laat zich op het eerste gezicht niet zo makkelijk beantwoorden. Er zijn vele claims op de markt aanwezig. Dit geeft onduidelijkheid. Daarom heeft de Dutch Green Building Council sinds kort een eigen, op de Nederlandse markt toegespitst certificaat - de BREEAM-NL classificatie - ontwikkeld, waarvan algemeen verwacht wordt dat het de toekomstige standaard in Nederland gaat worden als het gaat om duurzaam bouwen. Er wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar welke materialen zijn gebruikt, hoe die zijn ingekocht, hoe het gebouw tot stand is gekomen en gebruikt wordt, wat de invloed is op de gesteldheid van de werknemers en of de ecologie rondom een pand aan bepaalde eisen voldoet. Imtech is één van de ‘founding fathers’ van de Dutch Green Building Council.
Het Imtech Green Building, gelegen aan de Furkapas in Eindhoven, is specifiek ontwikkeld als een groen voorbeeldkantoor. Dat wil zeggen dat voor elk onderdeel van de BREEAM-NL classificatie de afweging is gemaakt tussen (gedeeltelijke) duurzame implementatie en de extra kosten die dit ten opzichte van conventioneel bouwen betekent. Daarom is het Imtech Green Building bewust geen ‘showcase’, maar een modern en efficiënt kantoor met een aantrekkelijke terugverdientijd (gebaseerd op de huidige energieprijzen) van minder dan 5 jaar voor de additioneel gedane duurzame investeringen. Daarna wordt er zelfs ten opzichte van een conventioneel gebouw extra geld bespaard. Duurzaamheid en realisatie van een economisch prima haalbare ‘business case’ zijn in Eindhoven hand in hand gegaan. Hiermee vormt het Imtech Green Building een goed voorbeeld voor ontwikkelend en bouwend Nederland, waarin duurzaamheid vaak centraal staat.
Het Imtech Green Building is gebaseerd op toepassing van duurzame, cradle-to-cradle- materialen met minimale milieubelasting. Daarnaast staat energiezuinigheid voorop. Vanuit deze uitgangspunten is een prettige werkomgeving voor de 120 medewerkers van Imtech tot stand gekomen met een optimaal klimaat (klimaatklasse A). In het gebouw wordt de energievraag sterk gereduceerd door beperking van thermische verliezen (isolatie, warmtewerende materialen, optimale ventilatie en hoog rendement warmteterugwinning), slim elektriciteitsgebruik en beperking van drinkwaterverbruik. Daarnaast is maximaal ingezet op duurzame opwekking, onder meer door innovatieve warmte/-koudeopslag met een monobron, gebruik van vrije koeling en gebruik van warmte uit de serverruimte. De conventionele opwekking wordt geoptimaliseerd door gebruik van zeer lage temperatuur warmtepompen en duurzame koeling via zeer hoge temperatuur. Tot slot wordt de energievraag teruggedrongen, onder meer met duurzame verlichtingsconcepten.

‘Grote kansen voor zonne-energie in Assen’

Er liggen grote kansen voor zonne-energie in de gemeente Assen. Dat blijkt uit de Energiepotentiekaart die donderdagavond is gepresenteerd in de gemeenteraad. Alle Assenaren verbruiken bij elkaar voor 48 miljoen euro aan energie per jaar. In 2035 zal dat volgens het onderzoek jaarlijks 225 miljoen euro zijn. Die energie zal van buiten de gemeentegrenzen moeten worden aangekocht. Assen wil daarom kijken of het windenergie, zonne-energie, geothermie, warmte- en koudeopslag, biomassa en restwarmtebenutting kan inzetten.

maandag 10 oktober 2011

Groene Daden maken kantoor duurzamer

Op kantoor de trap nemen, het licht uit doen bij vertrek of thuiswerken. Allemaal simpele oplossingen waarmee een kantoor flink wat energie kan besparen en de CO2-uitstoot kan verlagen. Om bedrijven en instellingen daarbij te helpen gaat vandaag, maandag 10 oktober, de groene kantorenwedstrijd van netbeheerder Liander van start. Kantoren uit het hele land kunnen vijf weken meedoen aan de wedstrijd om hun werkomgeving duurzamer te maken. Al meer dan zestig kantoren nemen deel. Bedrijven en instellingen kunnen zich ook nog na vandaag inschrijven op www.groenedaad.nl.
Door 'groene daden' uit te voeren kunnen bedrijven en instellingen punten scoren en daalt gelijktijdig hun energieverbruik of CO2-uitstoot. Op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, maakt Liander de winnaar bekend.
Een gemiddeld kantoor, met een bruto vloeroppervlak van 1.200 m2, een jaarlijks stroomverbruik van 98.400 kWh en gasverbruik van 24.000 m3 betaalt jaarlijks ongeveer 15.000 euro aan energiekosten (exclusief kosten voor transport, energiebelasting en BTW). Een gemiddeld kantoor kan 15% op de energiekosten besparen, dat is gemiddeld 2.250 euro op jaarbasis.
Groene daden zijn eenvoudige acties die elke medewerker op een kantoor kan uitvoeren om energie te besparen. Enkele voorbeelden:

- Neem de trap: liften, roltrappen en automatische deuren hebben zo'n 2 tot 10% van het totale energieverbruik van een gebouw op hun naam staan.
- Doe het licht uit: als een kantoor elke dag de verlichting van 100 lampen uitzet tijdens de lunchpauze bespaart dat 500 kg CO2-uitstoot.
- Zet alle apparatuur uit bij vertrek: apparaten gebruiken 's nachts onnodig stroom. Een waterkoeler verbruikt per jaar 80 euro 's nachts aan stroom. Tien printers die 's nachts en in het weekend aanblijven, verbruiken jaarlijks zo'n 1150 kWh. Daar kunnen twee gezinnen een heel jaar lang het licht van laten branden.

Mast langs A2 bij Maastricht verhoogd

Zaterdag 8 oktober heeft elektriciteitstransporteur TenneT een mastverhoging uitgevoerd langs de A2 ter hoogte van Maastricht. Het gaat hierbij om een hoogspanningsmast van een 150-kilovolt-verbinding die loopt tussen Maastricht en Schin op Geul. Met behulp van een grote kraan is het bovenste gedeelte van de bestaande hoogspanningsmast opgetakeld. Vervolgens is er een extra stuk tussen gezet van circa 3 meter lengte. De werkzaamheden - in opdracht van Rijkswaterstaat- zijn nodig in verband met de toekomstige reconstructie van de A2. Vanwege de nieuwe verbindingsweg naar bedrijventerrein Beatrixhaven, moeten de geleiders (draden) hoger komen te hangen. De elektriciteit is tijdens de werkzaamheden omgeleid via andere hoogspanningsverbindingen in de regio.

zaterdag 8 oktober 2011

Verwarring over energielabels

De komst van een vernieuwd energielabel op apparaten kan enige tijd voor verwarring zorgen. Oude en nieuwe energielabels zijn niet zomaar met elkaar te vergelijken, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Bij vaatwassers en wasmachines kan het voorkomen dat een apparaat met een oud A label energiezuiniger is dan een apparaat met een nieuw A++ label. Kopers die in hun zoektocht naar een zuinig apparaat letteraanduidingen en aantallen plussen op oude en nieuwe labels met elkaar vergelijken, kunnen door de vernieuwing van het label bedrogen uitkomen. Milieu Centraal helpt kopers met kiezen.
In winkels zijn sinds de komst van het vernieuwe energielabel eind vorig jaar op sommige apparaten twee soorten energielabels te vinden. De oude labels hebben de bekende letterindeling van de groene A (zuinig) tot en met de rode G (onzuinig). Nieuwe labels werken met plusjes achter de A. A+++ is dan het meest zuinig. Nieuwe labels vermelden het stroomverbruik per jaar, inclusief sluipverbruik. Op het oude label van vaatwassers en wasmachines staat het stroomverbruik per wasbeurt.
Milieu Centraal laat zien hoe kopers van een wasmachine of vaatwasser het oude energielabel kunnen omrekenen naar een nieuw label. De formules daarvoor staan op milieucentraal.nl bij het soort apparaat waarvoor het geldt. Dat maakt vergelijken op energieverbruik tussen oude en nieuwe labels gemakkelijk.
De indeling in nieuwe energielabels is nodig, omdat de echt zuinige apparaten niet meer opvallen. De meeste apparaten krijgen al het A-label terwijl er nog flinke verschillen zijn in energieverbruik. De plusjes maken dat voortaan duidelijk. Bij koelkasten en vriezers zijn plusjes om deze reden al jaren geleden ingevoerd. Een koelkast met een A-label zonder plusjes is allang niet zuinig meer.

VARA Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan de twee soorten energielabels. (Ned 1, 18.55 uur)

Voorschotbedrag aan energiebedrijven gaat verdwijnen

Het gehate maandelijkse voorschotbedrag dat consumenten aan hun energiemaatschappij moeten betalen, gaat vanaf 2015 verdwijnen. Dan wordt maandelijks achteraf betaald voor werkelijk verbruik. De zomer wordt daarmee honderden euro’s per maand goedkoper, de winter veel duurder. De EU rekent op een gedragsverandering als consumenten elke maand een nota krijgen. De Nederlandse energiebedrijven zijn echter niet voor. 'Wij zijn zeker voorstander van maandelijks inzicht in de energierekening, maar in een land als Nederland met kans op Elfstedenwinters, is maandelijks afrekenen geen goed idee,' aldus de woordvoerder.

vrijdag 7 oktober 2011

TenneT stelt nieuwe tarieven 2012 voor

TenneT heeft een voorstel voor de tarieven voor 2012 ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De tarieven die TenneT doorberekent aan haar klanten zijn uitgesplitst in een systeemdienstentarief en transporttarieven. De transporttarieven voor de EHS-netten (220/380 kV) stijgen ten opzichte van de tarieven 2011 volgens het tarievenvoorstel met 11%. De transporttarieven van de HS-netten (110/150 kV) gaan volgens dit voorstel in vergelijking met 2011 met gemiddeld 10% omlaag. Het systeemdienstentarief zal met 3% stijgen.
De stijging van de transporttarieven voor de EHS-netten hangen voor het overgrote deel samen met het versterken van het Nederlandse hoogspanningsnet. Zo is een nieuw hoogspanningsstation in Bleiswijk in bedrijf genomen en werd de transportcapaciteit in het Noorden verhoogd door de capaciteit van 220 kV verbinding tussen Zwolle en Groningen uit te breiden. De transporttarieven van de HS-netten (110/150 kV) voor het jaar 2012 dalen volgens dit voorstel. Reden hiervan is gelegen in het feit dat in het transporttarief 2011 een aanzienlijke verrekening ten aanzien van het verleden opgenomen was, welke in 2012 niet meer van toepassing is.
Het systeemdienstentarief zal met 3% stijgen ten opzichte van het tarief in 2011. Deze stijging is met name het gevolg van inflatiecorrectie voor het jaar 2012. De wijziging van de tarieven betekent voor een gemiddeld huishouden een daling van 2.5%. De energietarieven van TenneT behoren onverminderd tot een van de laagste in Europa. Daarnaast kent Nederland een hoge leveringszekerheid en betrouwbaarheid van het landelijk hoogspanningsnet.
TenneT verwacht dat de tarieven de komende jaren gaan stijgen als gevolg van de grote investeringen die TenneT doet in versterking van het hoogspanningsnet, het bevorderen van de marktwerking en het faciliteren van de integratie van duurzame energie.
De investeringen zijn onderdeel van een meerjarig investeringspakket, waaronder bijvoorbeeld de nieuwe verbinding door de Randstad, een nieuwe verbinding van Borssele naar Tilburg en een verbinding vanaf de Eemshaven naar het westen van Nederland. Deze verbindingen zijn onder meer nodig om nieuwe aansluitingen te kunnen faciliteren voor een groot aantal geplande energiecentrales. Verder is TenneT actief bezig met regionale netuitbreidingen, onder meer om duurzame initiatieven tijdig aan te kunnen sluiten op het net.en en systeemdienstentarief 2012 is te vinden op de website van de Energiekamer.

Cegeka opent vernieuwd datacenter en pioniert met warmtewielen

IT-outsourcingspecialist en hostingbedrijf Cegeka nam deze week zijn nieuwe en uitgebreide datacenter in thuishaven Hasselt in gebruik. Het uitgebreide datacenter heeft nu een vermogen voor de computerruimte van 700 kilowatt, wat neerkomt op een groei van de servercapaciteit met 70 procent. Cegeka investeerde daartoe 2,4 miljoen euro in gebouwuitbreiding, noodstroomvoorziening en koelinfrastructuur. Cegeka installeerde als eerste in België twee warmtewielen van de Nederlandse firma KyotoCooling. De investering moet de groei van met name Cegeka Outsourcing helpen bestendigen.
Het koelsysteem van KyotoCooling laat toe om de temperatuur in het datacenter op een energie-efficiënte manier te verlagen, met behulp van de koudere buitenlucht. Pas wanneer die hoger dan 20 graden is, treedt een traditionele koeling in werking. “Ons nieuwe koelsysteem is milieuvriendelijker en ook goedkoper. In België blijft de buitentemperatuur immers ruim negentig procent van de tijd onder de twintig graden”, zegt Luc Greefs, directeur Datacenters bij Cegeka.
Koeling is het grootste aandachtspunt in datacenters. Servers zetten 95 procent van de energie om in warmte. Als de omgevingstemperatuur te hoog wordt, vallen ze uit. De KyotoCooling-warmtewielen van Cegeka zuigen warme lucht uit de computerzaal en tegelijk koude buitenlucht aan. Ze koelen de warme lucht af en pompen deze weer naar de serverzaal. Dankzij de gescheiden luchtcircuits van de warmtewisselaar komt er geen vervuiling of geur binnen in de computerzaal. De warmtewielen hebben een doorsnede van drie meter.
Dankzij de nieuwe, dubbele noodstroomvoorziening en dito koelinstallaties valt Cegeka’s datacenter in Hasselt onder de Tier 3-categorie. Het tier-systeem classificeert datacenters volgens beschikbaarheidspercentages. Tier 3-datacenters worden gekenmerkt door redundante distributie en voorzieningen van stroom en koeling en hebben een beschikbaarheid van ten minste 99.982%.
Cegeka beschikt verder over datacenters in het Belgische Leuven en het Nederlandse Veenendaal. De Belgische datacenters van de groep zijn volledig gespiegeld.
In september installeerde Cegeka eveneens in totaal 612 zonnepanelen op de daken van zijn gebouwen, goed voor een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 95.000 KWh. In mei vorig jaar opende Cegeka ook al zijn nieuwe, energiezuinige passiefkantoor (een kantoor met een comfortabel binnenklimaat met een zo beperkt mogelijk actief verwarmingssysteem en actieve koeling). Cegeka maakt gebruik van betonkernactivering in plaats van een klassiek verwarmings- of koelsysteem. Het is een techniek die het warmteaccumulerend vermogen van beton benut. De leidingen werden in beton gestort waardoor Cegeka zijn kantoor verwarmt en koelt met water op een erg lage temperatuur: 19°C om te koelen en 26°C om te verwarmen. Bij traditionele verwarming is dat 60°C.

Gemeente Utrecht werkt mee aan initiatief voor windmolens

De gemeente Utrecht gaat Energie-U ondersteunen bij de uitwerking van een plan voor een windpark op bedrijventerrein Lage weide. Verschillende partijen konden een plan indienen bij de gemeente.
De gemeente Utrecht wil dat de stad meer in de eigen - duurzame - energiebehoefte voorziet. De gemeente stimuleert daarom energiebesparing en streeft ernaar dat in 2020 twintig procent van de benodigde energie duurzaam is opgewekt. Windenergie draagt hier aan bij en biedt goede kansen onze afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers te verminderen. Acht windmolens kunnen zo'n 16.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat is 10% van de Utrechtse bevolking. Windenergie maakt onderdeel uit van het programma Utrechtse Energie.
Energie-U heeft twee varianten uitgewerkt. Een variant met 8 en een variant met 14 windmolens. De laatste variant levert per jaar aan zo'n 3000 huishoudens meer stroom. De coöperatieve Vereniging Energie-U financiert de windmolens met behulp van omwonenden, bedrijven en leden van Energie U. Zij worden eigenaar van de turbines, delen in de winst en gebruiken de groene stroom van de windmolens. Door nader onderzoek, gesprekken met omwonenden en betrokkenen en de Milieueffectrapportage (MER) worden voor- en nadelen van de verschillende varianten in kaart gebracht. Uit het plantraject zal blijken welke variant de voorkeur heeft van de initiatiefnemer, de gemeente en de belanghebbenden. Op basis hiervan wordt het voorstel omgezet in een te realiseren plan.
Het gaat om windturbines met een ashoogte van circa 100 meter. De turbines hebben een vermogen tussen 1,5 en 3 megawatt; de lengte van de wieken varieert tussen de 40 en 50 meter. Het windpark zal vooral zichtbaar zijn vanaf de randen van de omliggende wijken, langs de A2 en vanuit het buitengebied. Inclusief de wieken zijn de windmolens ongeveer even hoog als de Nuon schoorsteen op Lage Weide.
Volgend voorjaar kunnen bewoners en ondernemers hun mening en ideeën over de plannen inbrengen. De gemeente nodigt belanghebbenden hiertoe uit. Centraal in de planvorming staan het beperken van overlast en een goed ruimtelijk ontwerp én de bijdrage die het windpark levert aan een goedkope groene stroomvoorziening en de vermindering van het klimaatprobleem.

donderdag 6 oktober 2011

TenneT levert real time verbruiksgegevens voor actie 10:10

Elektriciteitstransporteur TenneT stelt op maandag 10 oktober real time gegevens over het landelijke elektriciteitsverbruik beschikbaar aan de actie "Wat doe jij uit?" van The Energy Challenge 10:10. Deze organisatie zet zich in voor energiebesparing en wil op 10 oktober besparing van elektriciteit inzichtelijk maken met behulp van een nationale elektriciteitsmeter.
Tijdens de actiedag worden particulieren, bedrijven en overheden in Nederland opgeroepen om op 10 oktober het energieverbruik te reduceren. TenneT levert actuele verbruiksgegevens aan de organisatie, die worden verwerkt in een nationale elektriciteitsmeter. De meter wordt in de loop van de dag vergeleken met het elektriciteitsverbruik van de maandag ervoor. Het is voor het eerst dat de elektriciteitstransporteur dat op deze manier gaat doen. Vanuit het landelijke besturingscentrum van TenneT wordt live het Nederlandse elektriciteitsverbruik gemonitord.
De gegevens die op 10 oktober worden verstrekt geven een indicatie van het verbruik van elektriciteit in Nederland, zoals dat door TenneT wordt gemeten op het landelijke hoogspanningsnet. Hierin zit niet het voor de actie wel relevante verbruik dat op lokaal niveau wordt opgewekt en direct wordt geconsumeerd, bijvoorbeeld door een windmolen of warmte-krachteenheid. (Stroom die de grote industrie voor zichzelf opwekt en dus ook zelf verbruikt blijft in deze cijfers én actie überhaupt buiten beschouwing).

KEMA breidt uit in Azië met overname van Chinees energieadviesbedrijf

Energiekennisbedrijf KEMA neemt een meerderheidsbelang van 70 procent in het Chinese bedrijf Sinopower. Sinopower is gespecialiseerd in management consultancydiensten ter verbetering van bedrijfsprocessen binnen de energiesector. Met ruim 600 klanten en goede relaties met overheidsorganisaties en universiteiten, neemt het bedrijf een vooraanstaande positie in op de Chinese energiemarkt. Sinopower heeft ruim 80 consultants in dienst en is gevestigd in Beijing. KEMA heeft de intentie om binnen enkele jaren 100 procent van de aandelen in Sinopower te verwerven. Tot die tijd zal de combinatie in China als joint venture opereren onder de naam KEMA Sinopower Beijing Consultancy. De overname is onder voorbehoud van goedkeuring van de Chinese autoriteiten.
De overname van Sinopower past in de internationale groeistrategie van KEMA. De activiteiten van Sinopower zijn een goede aanvulling op de bestaande diensten van KEMA in China. China neemt een steeds belangrijkere positie in binnen de mondiale energiesector, ook op het gebied van energie-innovatie. Deze trend zal zich de komende jaren zal voortzetten. De Chinese energiemarkt is de op één na grootste in de wereld en zal naar verwachting in de komende vijf jaar de eerste positie innemen.

dinsdag 4 oktober 2011

Factuur voor groene stroom veel te hoog

Op de meeste facturen van Belgische energieleveranciers staat te lezen dat groenestroomcertificaten 125 euro per stuk kosten. De werkelijke prijs ligt echter een stuk lager. 'Dat is liegen op de factuur en dat mag niet', zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A). Al langer bestonden er vermoedens dat de werkelijke kostprijs voor groene stroom niet correct werd gefactureerd en dus kreeg de Vlaamse energieregulator VREG de opdracht te berekenen wat de werkelijke kostprijs is.

maandag 3 oktober 2011

Green Deal voor Nederlandse Groen Gas Maatschappij

Maandag 3 oktober 2011 heeft de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, een zogeheten "Green Deal" gesloten met het groen gas productiebedrijf Nederlandse Groen Gas Maatschappij B.V. (NGGM), energiebedrijf Essent en het zuivel- en voedingsmiddelenconcern Koninklijke FrieslandCampina betreffende realisatie van installaties bij agrarische bedrijven voor de kleinschalige productie van( vloeibaar) groen gas uit vergiste mest. Dit unieke concept wordt "Biogas XL" genoemd.
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft Green Deals gesloten met bedrijven waarbij duurzame initiatieven van bedrijven mogelijk gemaakt worden door het wegnemen van belemmeringen door de overheid om deze initiatieven te realiseren. Doel van de Green Deal is om te laten zien dat groen en groei hand in hand gaan. Zo dient het initiatief Biogas XL van de Nederlandse Groen Gas Maatschappij als voorbeeld te dienen voor andere partijen en daarmee de totale markt in beweging te zetten.
NGGM, Essent en FrieslandCampina zijn van plan om voor eind 2013 een tweetal Biogas XL proefprojecten te realiseren. Hierbij wordt op een melkveehouderijbedrijf een kleinschalige mestvergistingsinstallatie geplaatst. Het bij vergisting van de mest ontstane biogas wordt vervolgens opgewaardeerd naar vloeibaar groen gas (ook wel Liquefied Bio Gas, LBG of bio-LNG genoemd) of eventueel naar groen gas dat ingevoed kan worden in het openbare gasnetwerk. Het vloeibare groene gas kan als biobrandstof gebruikt worden voor vrachtwagens en bussen. Het ingevoede groene gas kan toegepast worden in huishoudens of in gecomprimeerde vorm als biobrandstof voor transportvoertuigen. Volgens Titus Metz, woordvoerder van NGGM, mag er gesproken worden over een doorbraak in de agrarische sector. "Door middel van Biogas XL komen er grote hoeveelheden biogas beschikbaar en kan de uitstoot van het broeikasgas methaan in de veehouderij drastisch beperkt worden". Aldus Metz.
NGGM, Essent en FrieslandCampina hebben de intentie om na afloop van deze twee proefprojecten 125 installaties te realiseren bij melkveehouderijbedrijven in Nederland. Biogas XL kan zo een belangrijke bijdragen leveren aan een energie neutrale zuivelproductieketen.
Volgens Titus Metz is één van de belemmeringen bij kleinschalige projecten, die vergunning-technisch niet complex zijn zoals Biogas XL, het langdurige vergunningverleningsproces. "De kern van de Green Deal is dat als tegenprestatie van de rijksoverheid is afgesproken dat de betrokken partijen gezamenlijk onderzoeken hoe het vergunningverleningsproces gestandaardiseerd en verkort kan worden. Door dit initiatief van de Nederlandse overheid kan de Nederlandse Groen Gas Maatschappij in de toekomst bijdragen aan een versnelde uitbreiding van de duurzame gasproductie in Nederland".
Er is afgesproken dat de centrale overheid de gemeenten van informatie gaat voorzien over de milieuaspecten en bouwtechnische voorschriften voor groen gas productie installaties. Dit om te voorkomen dat individuele gemeenten telkens opnieuw het wiel moeten uitvinden bij het beoordelen van de vergunningaanvraag en het opstellen van de vergunningvoorschriften. Tevens gaat de centrale overheid onderzoeken of groen gasproductie installaties tot een bepaalde omvang onder een zogeheten "meldingsplicht" kunnen vallen zodat de vergunningprocedure drastisch gestandaardiseerd en verkort kan worden. Het een en ander zal in de loop van 2012 en 2013 gerealiseerd moeten worden.

Duurzame energie van Twence

Afvalverwerker en energiebedrijf Twence gaat samenwerken met Dinkelborgh Energie voor de opwekking en distributie van duurzame energie. Dinkelborgh Energie is onderdeel van woningcorporatie Mijande Wonen en exploiteert nu al een warmtekrachtcentrale in Denekamp. Twence zal onder meer elektriciteit leveren door biogas en nieuwe warmtekrachtcentrales.

'Energie maakt je warm’ van start in Zwolle

Natuur en Milieu Overijssel, de drie Zwolse woningcorporaties SWZ, deltaWonen en Openbaar Belang en de gemeente Zwolle zijn van start gegaan met het gezamenlijke project Energie maakt je warm. Doel van het project is om samen met bewoners uit de wijken Stadshagen en Ittersumerlanden hun energierekening omlaag te brengen.
Door een aantal praktische tips kunnen bewoners al makkelijk 10% besparen, wat neerkomt op bijna € 200 per jaar. De betrokken partijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en willen via dit project, naast het verlagen van de woonlasten, ook de uitstoot van CO2 verminderen. Voor dit project zoeken de deelnemende partijen samen met Travers Welzijn een aantal enthousiaste en gedreven inwoners van de wijken Stadshagen en Ittersumerlanden die willen helpen dit project te realiseren.

zaterdag 1 oktober 2011

Facility manager wil wetgeving om energie te besparen

De aandacht voor energiebesparing onder facilitair professionals groeit. Vrijwel alle facilitair professionals hebben in de afgelopen drie jaar energiezuinige maatregelen genomen. Een groot deel van de professionals is van mening dat wetgeving rond energiebesparing helpt om de maatregelen door te voeren. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de campagne Slimme energie, in opdracht van Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Hiervoor werden 928 facilitair professionals, adviseurs en installateurs ondervraagd.