Pagina's

vrijdag 30 september 2011

Van 0 naar 100 km/u in 6 seconden kán elektrisch

Op 30 september nam duurzaam ondernemer Anne-Marie Rakhorst als eerste plaats in de duurzame sportauto, de Fisker Karma. De gelegenheid: een exclusieve bijeenkomst over duurzame mobiliteit. Leondardo DiCaprio nam recent het eerste exemplaar wereldwijd in gebruik, maar gisteren kon dan ook in Nederland een proefrit worden gemaakt.
"Het is belangrijk dat we dit soort duurzame innovaties aan de wereld laten zien", aldus Search-directeur Anne-Marie Rakhorst. "Alleen met concrete voorbeelden tonen we critici dat duurzaamheid loont. Dat het mogelijk is om producten te maken die duurzaam en mooi zijn, en tegelijkertijd ook gewoon geld opleveren. Alleen een bedrijf dat die gouden combinatie opzoekt, overleeft in de toekomst."
Op de bijeenkomst die Rakhorst organiseerde, waren voor elke beurs en voor diverse doeleinden voorbeelden te zien van duurzame mobiliteit, zoals de Binkie, een duurzame vuilniswagen, elektrische fietsen, scooters, tuktuks en vrachtwagens. Maar het pronkstuk was ongetwijfeld de Fisker Karma die dankzij zijn twee elektromotoren niet alleen de zuinigste en schoonste hybride auto van dit moment is, maar tegelijkertijd ook van 0 tot 100 kilometer per uur in 6 seconden accelereert. Een auto die niet alleen qua aandrijving duurzaam is, maar waarin duurzaamheidsprincipes ook in zaken als de lak, de carrosserie, het zonnedak en het interieur zijn toegepast.
Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en een van de sprekers op het evenement, benadrukte net als Rakhorst de kracht van duurzaam ondernemen: "Het gaat om het besef dat we het niet beter krijgen ten koste van elkaar maar met elkaar. Ondernemen zodat mens, natuur en milieu geen verliezers zijn. Dat wordt het paradijs op aarde

Leusdense bedrijven besparen succesvol op energie

De gemeente Leusden heeft bedrijven die in de gemeente gevestigd zijn een gratis energiescan van hun kantoorgebouw aangeboden. Bij 24 bedrijven is een energiescan uitgevoerd. Uit de scan blijkt dat er enorm veel bespaard kan worden.
Deze kantoren kunnen 177 ton CO2 besparen met maatregelen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 20 huishoudens. Voorbeelden zijn het isoleren van leidingen van stookisolaties, het aanbrengen van hoogfrequente verlichting en het plaatsen van bewegingsmelders. Deze maatregelen kunnen direct worden genomen en leveren een bijdrage van 3,5 % aan energiebesparingsdoelstelling van de gemeente voor 2012.
Maar het besparingspotentieel voor de lange termijn is veel groter. ARAG Rechtsbijstand bijvoorbeeld installeert in het kader van verduurzaming een systeem voor Warmte Koude Opslag voor de energievoorziening van hun kantoorgebouw. Ook heeft ARAG zich tot doel gesteld om hun zogenaamde voetafdruk te reduceren. ARAG greep de energiescan met beide handen aan: “Gratis advies en concrete voorstellen over energiebesparingsmaatregelen zijn altijd welkom, vooral omdat het nu zo actueel is!”
Meer dan de helft van de kantoren heeft zo’n plan van aanpak met concrete maatregelen. Dit levert veel winst op. Bedrijven besparen op hun energiekosten en stoten minder CO2 uit.

Windmolenproject levert stroom aan 100.000 gezinnen

In het Belgische Kallo hebben de partners van het geplande windmolenpark op de Antwerpse Linkerscheldeoever hun handtekening onder de samenwerking gezet. Gezamenlijk zet men zich in voor een grootschalig windmolenpark, dat op termijn stroom moet opleveren voor meer dan 100.000 gezinnen. Daarmee is het niet alleen het grootste on shore windmolenpark van België, maar men realiseert ook bijna een verdubbeling van de Vlaamse windmolenproductie. 'Dit kan een visitekaartje worden voor Antwerpen als duurzame haven,' zegt Antwerps schepen van Haven en voorzitter van het Havenbedrijf Marc Van Peel (CD&V).

donderdag 29 september 2011

Waterstof sneller beschikbaar voor brandstofcel bij opslag in kleine nanodeeltjes metaal

Onderzoekers van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben aangetoond dat de grootte van een nanodeeltje metaallegering invloed heeft op de snelheid waarmee waterstofgas, dat in een metaalhydride is opgeslagen, beschikbaar kan komen. Hoe kleiner het deeltje, hoe hoger de snelheid waarmee het waterstofgas zich een weg naar de brandstofcel baant. Deze kennis kan gebruikt worden voor de efficiënte opslag van waterstof in auto’s. Hiermee komt de grootschalige invoering van – schoon - rijden op waterstof een stap dichterbij. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in de oktoberuitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Energy Materials.
Op 27 september maakte minister Schultz van Haegen bekend dat ze 5 miljoen Euro uittrekt om het rijden op waterstof in Nederland te stimuleren. Volgens de minister ‘kan Nederland samen met de buurlanden een waterstofwalhalla worden’. In juli kondigde het Duitse autobedrijf Daimler al aan 20 nieuwe waterstoftankstations bij te willen bouwen aan de Duitse autosnelwegen. Rijden op waterstof is terug op de agenda. Opslag van waterstof in de auto kan nog worden verbeterd. Het waterstofgas wordt nu onder 700 bar in een opslagtank in de auto opgeslagen. Tankstations moeten hiervoor hogedrukpompen inzetten die veel energie gebruiken.
Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar alternatieven voor waterstofopslag. In een metaal als magnesium kan waterstof worden geabsorbeerd met een zeer hoge dichtheid zonder dat er hoge druk nodig is. Het nadeel is dat het waterstof zeer moeilijk en traag weer vrij komt. Een manier om waterstof sneller te laten vrijkomen, is door nanodeeltjes magnesium te gebruiken die in een matrix zijn vastgezet om te voorkomen dat ze samenklonteren.  
Hoogleraar Materials for Energy Conversion and Storage, Bernard Dam, heeft met collega’s van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam experimenteel aangetoond dat de interactie tussen de nanodeeltjes en de matrix ervoor kan zorgen dat het waterstofgas sneller vrijkomt. In een modelsysteem bestaande uit dunne lagen magnesium en titanium, tonen ze aan dat de druk waarmee het waterstofgas het magnesium verlaat, in dunnere lagen steeds hoger wordt. Dat betekent dat het inderdaad de moeite loont waterstof op te slaan in nanobolletjes in een matrix. De keuze van de matrix bepaalt hoe sterk de druk van waterstofdesorptie toeneemt. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in oktober 2011 in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Energy Materials.
Efficiënte en betaalbare opslag van waterstof kan een belangrijke bijdrage leveren aan het grootschalig toepassen ervan. Bernard Dam voorziet de opkomst van hybride auto’s die voor de korte afstanden gebruik maken van accu’s en voor de langere afstanden overschakelen op waterstof: “In de stad rijdt je elektromotor op de accu en daarbuiten op waterstof.”
Het onderzoek is gefinancierd door het ACTS Sustainable Hydrogen Program van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

woensdag 28 september 2011

Reclamezuil met oplaadfunctie

Stadsmeubilairexploitant JCDecaux en energiebedrijf Eneco hebben zaterdag een nieuw type informatiezuil in gebruik genomen op het Rembrandtplein. Deze zuil is voorzien van een oplaadpunt voor elektrische fietsen, brommers en scooters. Consumenten met een de OV-chipkaart of andere RFID-pas kunnen hun elektrische vervoersmiddel hiermee gratis opladen. Als de pilot slaagt, kan de stad worden voorzien van vele nieuwe oplaadpunten die geen extra ruimte innemen.
Het plaatsen van de reclamezuil, genaamd NRGSPOT, is onderdeel van een pilot-project van JCDecaux en Eneco. De opkomst van elektrisch vervoer zorgt voor een toenemende vraag naar oplaadpunten in de hoofdstad. De NRGSPOT benut de openbare ruimte zo efficiënt mogelijk, omdat het meerdere functies combineert in één object. Op die manier kunnen er honderden nieuwe oplaadpunten ontstaan, zonder dat ze extra ruimte innemen. Dit past in het beleid van JCDecaux om zeer efficiënt met de openbare ruimte om te gaan.
Amsterdam is uitgekozen als pilot-gemeente omdat ze voorop loopt bij de implementatie van elektrisch vervoer. De gemeente stimuleert elektrisch vervoer in de breedste zin van het woord, onder meer door het netwerk van oplaadpunten zowel op straat als in het water verder uit te breiden. Als de pilot succesvol verloopt, zullen er meer reclamezuilen met oplaadfunctie in de stad worden geplaatst. JCDecaux en Eneco onderzoeken op dit moment of in een volgende generatie NRGSPOTS ook oplaadpunten voor auto’s kunnen worden verwerkt.

dinsdag 27 september 2011

Verhagen opent hightech-centrum General Electric

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft maandag 26 augustus 2011 een hightech servicecentrum van General Electric in Rheden geopend. General Electric bouwt gasturbines om natuurlijk gas om te zetten in schone, efficiënt geleverde energie. In het nieuw geopende internationale expertise-centrum verzorgt General Electric het onderhoud van gasturbines voor klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika  'Deze uitbreiding is bewijs van het goede vestigingsklimaat in Nederland,' aldus minister Verhagen. 'En dat is belangrijk: de aanwezigheid van een hightech bedrijf als dit maakt ook de Nederlandse economie als geheel sterker.'

Oude molen levert energie

Een traditionele korenmolen in Lochem gaat binnenkort stroom opwekken. Henk Stemerdink uit Lochem ontwierp een generator die maximaal tien kilowatt per uur oplevert. Het gaat om een dynamo die wordt aangesloten op het tandwiel dat ook de molenstenen voor het malen van graan aandrijft. Aan de molen hoeft verder niets aangepast te worden. Naar verwachting levert de molen 6000 kilowattuur per jaar op. Daarmee wil Stemerdink een horecagelegenheid van stroom voorzien. Als het verbruik minder is dan er wordt opgewekt, dan gaat het restant naar het net. De opbrengst daarvan gaat naar de goede doelen die Driessen steunt.

maandag 26 september 2011

Nederland gidsland voor fossiele energie?

Nederland creëert een lock-in van een centrale, fossiele energie-infrastructuur voor de komende 50 jaar en is daarmee langzamerhand de enige in Europa. Dat zegt Jan Rotmans is hoogleraar op het gebied van duurzaamheid en transities en internationale autoriteit op dit gebied. Nederland zet in op een snel verouderende wijze van energie produceren die steeds minder rendement zal opleveren.
Nederland beschikt over een sterke energiesector die de afgelopen 10 jaar door liberalisering, privatisering en internationalisering fundamenteel is veranderd. De omvangrijke energiesector vertegenwoordigt circa 6 procent van het bruto binnenlands product, met een output van circa 36 miljard euro en 100.000 arbeidsjaren. Beschouwen we het innovatieve vermogen van de energiesector, dan ontstaat volgens Rotmans een heel ander beeld. Voor het overgrote deel is de energiesector gebaseerd op het gebruik van fossiele brandstoffen, slechts 4 procent van de totale energie wordt duurzaam geproduceerd.

Greenpeace: Nieuw kernafvaltransport in aantocht

Op 11 oktober vindt opnieuw een transport met kernafval uit Borssele naar de nucleaire verwerkingsfabriek in het Franse La Hague plaats. Dat blijkt uit informatie in handen van Greenpeace. De trein met hoogradioactief materiaal rijdt door dichtbevolkt gebied in Nederland, België en Frankrijk De data van deze gevaarlijke transporten worden angstvallig geheim gehouden door de overheid. "Dit transport is een Tsjernobyl op wielen", stelt stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace . "Wij vinden dat omwonenden van dit gevaar op de hoogte moeten worden gesteld."
Het aankomende transport is de tweede in een reeks. In juni vertrok het eerste transport sinds 2005, wat tot protesten in Nederland en België leidde. EPZ, de eigenaar van kerncentrale Borssele, heeft een vergunning voor tien van dergelijke transporten.
Een deel van het kernafval komt na verwerking in La Hague terug naar Nederland. Een definitieve bestemming voor dit levensgevaarlijke afval is er niet. "Het is dweilen met de kraan open. Minister Verhagen heeft geen idee waar hij met het kernafval naar toe moet. Ondanks dat gaat hij vrolijk door met het verslepen van dit hoogradioactief materiaal. Erger nog, hij wil ook een nieuwe kerncentrale, " aldus Ike Teuling. "De enige oplossing voor het kernafvalprobleem is stoppen met kernenergie."

vrijdag 23 september 2011

Eerste skilift op zonne-energie

Het kleine Zwitserse Alpendorpje Tenna krijgt de eerste skilift ter wereld op zonne-energie. In december moet een model van de duurzame skilift klaar zijn. Aan de kabelconstructie van een skilift worden zonnepanelen bevestigd. Deze 'Solarwings' zijn flexibel, waardoor ze zich naar de zon kunnen draaien. De skilift kan drie keer meer kilowatt energie produceren dan nodig is. De overtollige energie wordt doorverkocht.

donderdag 22 september 2011

Collectieve groene energie voor minima Arnhem van de baan

Arnhem gaat geen groene energie collectief inkopen voor mensen met een minimuminkomen. GroenLinks had daarom gevraagd, maar wethouder Michiel van Wessem (VVD) zegt dat er op de vrije energiemarkt voldoende initiatieven voor goedkope en collectieve inkoop bestaan. De vier grote steden in het westen des lands doen dit overigens wel. Het college heeft nu besloten dat men de minima extra zal informeren over de mogelijkheden om tegen gunstige tarieven groene energie af te nemen en zelf energiebesparende maatregelen te treffen. Daarnaast wil Arnhem in 2012 met partners in de stad bekijken of het een goed plan is geld voor te schieten aan minima die een beperkt aantal energiebesparende maatregelen willen nemen. Het gaat dan om kleine zaken als energiezuinige lampen en folie achter de radiator.

Aanknopingspunten voor efficiënte bio-zonnecellen

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn er in geslaagd de moleculen zichtbaar te maken die in planten zonlicht omzetten in bruikbare energie. Deze moleculen kunnen water splitsen in zuurstof en protonen; een proces dat aan de basis staat van alles wat leeft. De resultaten bieden nieuwe ideeën voor de ontwikkeling van efficiënte bio-zonnecellen en verhoging van de landbouwproductiviteit. De bevindingen zijn deze week verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Biological Chemistry.
Het proces waarbij planten zonlicht in energie omzetten heet fotosynthese en vindt plaats in de bladgroenkorrels van bladcellen. Tijdens natuurlijke fotosynthese gaat veel energie verloren, vooral als de omstandigheden voor de plant relatief ongunstig zijn. "Wij hebben gekeken naar hoe de moleculen aan de binnenkant van bladgroenkorrels in spinazie zich gedragen bij een lage temperatuur", zegt onderzoeker Raoul Frese. "De moleculen gaan dan in groepjes heel dicht bij elkaar zitten, waardoor de energie verdeeld wordt en niet direct wordt gebruikt om water te splitsen. Wij denken dat op die manier veel energie verloren gaat. Door dit proces zichtbaar te maken proberen we erachter te komen hoe we dit kunnen tegengaan."
Met die kennis hopen de wetenschappers aanknopingspunten te vinden om efficiënte bio-zonnecellen te ontwikkelen. Frese: "Maar ook in de landbouw is het met dit inzicht op termijn wellicht mogelijk om gewassen beter te laten groeien." Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een biologisch membraan – het vlies dat om cellen heen zit – anders in elkaar zit dan gedacht. "Tot nu toe was de gedachte dat moleculen in het celmembraan vrij ronddrijven, maar nu blijkt dat ze juist heel dicht op elkaar gepakt en netjes geordend zitten. Dat is opvallend, want volgens een fundamentele natuurwet streeft alles in de natuur naar wanorde. Maar blijkbaar kan dat in de biologie juist tot een geordende structuur leiden."
De onderzoekers gebruikten een tastmicroscoop om de moleculen zichtbaar te maken. Die tast het oppervlak van het celmembraan met een naald af en brengt zo met een laser de hoogteverschillen in beeld. Frese: “Vergelijk het met de naald van een platenspeler. Die tast de groef van een plaat af en vertaalt dat naar geluid. De naald van de tastmicroscoop vertaalt de hoogteverschillen in het oppervlak naar een afbeelding. Met die techniek kun je details in het celmembraan zien ter grootte van een miljardste meter, de afmetingen.

Veenendaal gaat voor meer duurzame energie

Veenendaal wil de komende jaren meer duurzame bio-energie halen uit houtachtig groenafval. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een raamovereenkomst voor de komende vijftien jaar met Biomass BV, dat energie gaat opwekken uit het groenafval. De samenwerking past in de ambities van Veenendaal om in 2020 twintig procent duurzame energie te produceren.

woensdag 21 september 2011

Goede voorbeelden van duurzame mobiliteit

Op maandag overhandigde de heer Bernard ter Haar, directeur-generaal Milieu en Internationale Coördinatie bij het ministerie van I&M, het boek 'Nieuwe energie voor mobiliteit' aan de negen gemeenten en waterschappen die in dit boek beschreven worden als inspirerend voorbeeld. Hoogheemraad Hans van Os nam namens HHNK het boek in ontvangst. HHNK staat in het boek omdat het biogas, dat vrijkomt door de vergisting van slib uit de RWZI's, omzet in aardgas. Men heeft een aantal aardgasvulpunten op eigen terrein waarmee we vervolgens twintig eigen auto's volledig CO2-neutraal laten rijden.
In het inspiratieboek staan negen duurzame-mobiliteitsprojecten beschreven die landelijke aandacht en navolging verdienen. Duurzame mobiliteit levert een belangrijke bijdrage aan de lokale klimaatdoelstellingen van gemeenten en de leefbaarheid van de stad. De boodschap is dan ook: volg de voorbeelden uit het boek, koppel klimaatbeleid aan duurzame mobiliteit en zet alle mogelijkheden in.

'Zonnepanelen op deel bedrijvenpark A18'

Het noordelijke deel van het nog aan te leggen bedrijvenpark A18 bij Wehl zou kunnen worden ingevuld met zonnepanelen. Dat is volgens De Gelderlander voorgesteld door Steven Kroon, wethouder van de gemeente Doetinchem. Het gaat om een oppervlakte van 35 hectare dat niet voor kantoorbouw wordt benut. De zonnepanelen zouden energie kunnen leveren aan de op te zetten AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij). In 2030 kan de Achterhoek voor 100 procent draaien op groene energie. Niet alleen uit zonnepanelen maar ook bijvoorbeeld biogas.

dinsdag 20 september 2011

Glastuinders in Erica onderzoeken mogelijkheden aardwarmte

Acht glastuinders in het tuinbouwgebied bij Erica (Drenthe) onderzoeken of het haalbaar is om gezamenlijk een warmwaterbron te exploiteren voor het verwarmen van hun kassen. De tuinders uit het praktijknetwerk Aardwarmte Erica zien in aardwarmte een duurzame energiebron met een stabiele prijs, maar zijn individueel te klein om met de techniek aan de slag te gaan. De tuinders hopen dat er in 2012 daadwerkelijk geboord kan worden.

maandag 19 september 2011

Energienieuws naar nieuw URL

Energienieuws gaat verhuizen, maar u hoeft niks te doen. Deze site verwijst straks automatisch naar het adres energienieuws.info. De hosting blijft intussen bij blogspot. Gaandeweg willen we hier wat meer eigen nieuws gaan brengen in plaats een selectie van bestaand nieuws.

Essent zet volgende stap naar groene energie

Energieproducent Essent sluit zich aan bij BE-Basic, een internationaal samenwerkingsverband dat is opgericht door de Technische Universiteit (TU) Delft. BE staat voor Biobased Economy, een nieuwe manier van energie genereren. Met de aansluiting bij het samenwerkingsverband maakt Essent de volgende stap in de ontwikkeling van groene stroom.

Ministerie BZK gunt Regas aanbesteding

Regas heeft het contract getekend met ‘De Werkmaatschappij’ (DWM), het agentschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor de levering van een zaakvolgsysteem voor het shared service center voor bedrijfsvoering binnen de rijksoverheid. Regas ontvangt hiermee de gunning van de openbare Europese aanbesteding voor levering, implementatie, installatie, beheer, hosting en onderhoud van een zaakvolgsysteem.
De Werkmaatschappij kiest voor REGAS registratiesoftware, omdat deze voldoet aan de formele- en geschiktheideisen en voldoet aan alle eisen die gesteld waren voor het specifieke gebruik in diverse bedrijfseenheden van de DWM. De dynamiek en flexibiliteit van REGAS zijn in de aanbesteding doorslaggevend geweest. Ook biedt Regas de economisch meest voordelige oplossing voor 'total cost of ownership'.
De REGAS software wordt ingezet ter ondersteuning van workflowmanagement; registratie, tijdschrijven, rapportages en het uitwisselen van gegevens zijn hier onderdeel van.

zaterdag 17 september 2011

Record aan investeringen groene energie

De wereldwijde investeringen in groene energie zijn afgelopen jaar opgelopen tot een recordhoogte van 243 miljard dollar (178 miljard euro). Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt. De meeste investeringen vinden plaats in de 20 grootste economieën ter wereld. Veel landen worstelen echter met de razendsnelle groei van de financiering om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) gaat het om een van de snelstgroeiende industrieën.

vrijdag 16 september 2011

Bouw biomassavergister Suikerunie begonnen

In Hoogkerk is de bouw begonnen van een biomassavergister van Suikerunie. De vergister levert biogas. De biomassavergister komt verrijst tegenover suikerfabriek Vierverlaten in Hoogkerk. Een groot deel van de resten die tijdens de campagne van de verwerkte bieten overblijven worden daar omgezet in gas.

Gunstig halfjaar voor DELTA

Het Zeeuwse energiebedrijf DELTA heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien groeien naar ruim 1 miljard euro en het bedrijfsresultaat van 44 naar 52 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. DELTA is niet alleen afhankelijk van activiteiten op het gebied van energie en kan daardoor gunstige cijfers laten zien, aldus de directie woensdag. De omzet in de afvalverwerking was groter dan verwacht.

donderdag 15 september 2011

Wim Sinke (ECN) krijgt Europese prijs zonne-energie

Vorige week heeft Prof.dr. Wim Sinke, zonne-energie expert bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de prestigieuze ‘Becquerel Prize’ in ontvangst genomen. Hiermee eerde de Europese PV gemeenschap Wim Sinke voor zijn levenswerk op het gebied van PV. Wim Sinke heeft vele jaren met succes gewerkt aan het begrijpen en verbeteren van wafergebaseerde silicium zonnecellen.

woensdag 14 september 2011

Ondernemers uit 21 landen ondertekenen duurzaamheidsmanifest

Zo'n 600 succesvolle internationale ondernemers uit 21 landen komen deze week in Amsterdam bijeen voor de ondertekening van een duurzaamheidsmanifest. Op de conferentie die gehouden wordt van 14 tot en met 17 september in Hotel Krasnapolsky onder de naam 'Change the World' stellen zij persoonlijke en collectieve manifesten op die richtinggevend zullen zijn voor het beleid van hun organisaties in de komende tien jaar. De ondernemers zien in maatschappelijke relevantie de weg naar een duurzame toekomst en vooruitgang in de wereld. Het gezamenlijke Entrepreneurs' Organization Manifest van Amsterdam zal in de slotronde van de conferentie op zaterdag 17 september worden gepresenteerd door Peter Bakker die vorige week is verkozen tot de nieuwe president van The World Business Council for Sustainable Development, een wereldwijde organisatie waarbij 200 multinationals zijn aangesloten die duurzame ontwikkeling willen steunen en bevorderen.
Change the World wordt georganiseerd door Entrepreneurs' Organization Netherlands, een internationaal netwerk van ondernemers. 'Wij willen met Change the World internationale ondernemers inspireren om een stap verder te doen door zich te richten op relevante vooruitgang. Succesvolle ondernemers hebben laten zien dat ze veel kunnen bereiken, dat ze vaak tegendraads en vindingrijk zijn. Daarmee kunnen ze dingen veranderen, dat zit ze in het bloed. Dat kunnen ze dus ook op dit terrein, zeker als zij de handen ineen slaan', aldus Maarten Wolleswinkel, managing partner van Holland Corporate Finance en voorzitter van de conferentieorganisatie.
De conferentiedeelnemers zullen zich laten inspireren door keynotespeakers uit alle richtingen van het internationale bedrijfsleven en van de internationale politiek. De sprekers zullen laten zien dat zij, vaak ingegeven door persoonlijke drijfveren om de wereld te veranderen, heel succesvol zijn geworden door dingen anders te doen. Naast ondernemers zullen ook internationale prominenten spreken als Mohammed Yunus, bedenker van microfinanciering en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, en Kofi Annan, voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.
Een van de andere sprekers, Peter Sage, is een voorbeeld van een succesvol ondernemer die verschillende start-ups tot een commercieel succes heeft gemaakt. Met zijn nieuwste onderneming, Space Energy, doet hij een ambitieuze poging om energy te leveren die is opgewerkt door middel van zonnepanelen die in de ruimte zijn geplaatst.
Software ondernemer Alef Arendsen, besloot na een carriere in de software-industrie het roer om te gooien en richt zich nu met The New Motion volledig op electrisch rijden en het beschikbaar stellen van aantrekkelijke mobiliteit gebaseerd op hernieuwbare energie.
Jachtvlieger en ondernemer Ben Droste zal vertellen hoe hij, na een carriere bij de Nederlandse luchtmacht, tot zijn plannen voor commerciele ruimtevaart is gekomen en waarom hij juist de ontwikkeling van snellere vliegtuigen een bijdrage zal leveren aan de verandering en verbetering van de wereld.

Nudge-campagne Zonnekracht succesvol van start

Binnen een week hebben 100 consumenten zich bij Nudge aangemeld als ‘Buurtburgemeester’. Daarmee gaat de campagne Zonnekracht nu echt van start: een startbijeenkomst voor de eerste groep Buurtburgemeesters vindt op 3 oktober plaats. Zonnekracht stimuleert het gebruik van zonne-energie op wijkniveau.DetailsVerspreid door heel Nederland gaan de eerste 100 Buurtburgemeesters zich actief inzetten voor het realiseren van zonne-energie in hun wijk. Ze fungeren als coördinator en aanspreekpunt voor enthousiaste buurtbewoners. Nudge ondersteunt hen hierbij, onder meer via een toolbox met communicatiemiddelen en een kant en klaar actieplan. Deze toolbox is tot stand gekomen in samenwerking met experts, zoals Zon-IQ, Greenchoice en Ik ben Ra. Op deze manier kan iedereen Buurtburgemeester zijn, ook zonder specifieke kennis van zonne-energie, en zo een bijdrage leveren aan de transitie naar lokaal opgewekte duurzame energie.
“Het snelle succes van onze wervingscampagne voor Buurtburgemeesters bevestigt de enorme belangstelling van consumenten in zonnepanelen en/of zonneboilers,” aldus Nudge-oprichter Jan van Betten. "Een flink aantal Buurtburgemeesters heeft zelf al zonnepanelen en is daar razend enthousiast over. Daarnaast is er een groep die graag wil investeren in zonne-energie, maar niet weet hoe ze dat moeten aanpakken. Samen met buurtgenoten ervaringen delen en antwoorden krijgen van experts, neemt die drempel weg.”
Onder de 100 Buurtburgemeesters bevinden zich ook enkele ‘echte’ burgemeesters. Naast Bert Blase, burgemeester van Alblasserdam, hebben ook Antoin Scholten, burgemeester van Zwijndrecht, en Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, zich aangemeld. Zij zijn niet alleen ambassadeurs voor deze campagne, maar organiseren ook daadwerkelijk zelf in hun buurt een informatiebijeenkomst om een zonne-energieproject te starten.

dinsdag 13 september 2011

Duurzame energie grootste uitdaging sierteelt


De grootste opgave voor de Nederlandse glastuinbouw in het realiseren van de energiedoelstellingen voor 2020 is een aandeel duurzame energie van 20% in het totale energiegebruik. Met het reduceren van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie ligt de glastuinbouw op koers. Dat meldt Wageningen UR. Voor bedrijven is een combinatie aantrekkelijk van energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Het steviger positioneren van duurzame producten kan risico's wegnemen. Het programma 'Kas als Energiebron' kan de sector ondersteunen door kennis te bieden over risicobeheersing, samenwerking en praktijktoepassing.

Blauwe stroom is groen

Water heeft Nederland in overvloed. Maar het mist de hoogteverschillen die andere landen tot paradijzen maakt voor waterkrachtcentrales. Toch wordt hard gesleuteld aan technologie, die water inzet als energiebron. Een stromende rivier of getijdenstroming rond eb en vloed kunnen ook voldoende zijn om energie op te wekken. Tocardo plaatst met dat uitgangspunt binnenkort in Nepal een aantal turbines in bergstromen. “Een stukje Hollands Glorie” noemt marketingdirecteur Chris de Koning de ‘windmolens onder water’ van zijn bedrijf. De kracht van de Tocardo-turbines zit hem in de simpelheid ervan.

Batterij voor elektrisch voertuig is booming business

De wereldwijde markt voor lithium-ion batterijen voor elektrische auto's groeit explosief. Roland Berger Strategy Consultants verwacht een stijgende omzet van 1,5 miljard dollar naar 9 miljard dollar in 2015. Als deze groei doorzet, kan dit zelfs oplopen tot een omzet van 50 miljard in 2020. Dit blijkt uit onderzoek van het strategisch adviesbureau naar de ontwikkeling van de wereldwijde markt voor lithium-ion batterijen in zowel auto's, vrachtwagens en bussen met hybride en elektrisch gedreven systemen.
Vanaf 2015 zullen er volgens Roland Berger jaarlijks 2,5 miljoen hybride auto's, 300.000 plug-in hybride auto's en 500.000 elektrische voertuigen van de productieband rollen. Het strategisch adviesbureau voorspelt dat tegen die tijd personenauto's meer dan 80% van de totale markt voor lithium-ion batterijen bepalen. De meer dan honderd bedrijven wereldwijd die momenteel actief zijn in de markt voor deze batterijen willen hier op inspelen. Als gevolg hiervan wordt de productiecapaciteit in 2015 tweemaal zo groot als de vraag. De studie voorspelt dat de vijf grote marktleiders bijna 80% van de markt zullen beheersen in 2015: AESC (26%), LG Chem (18%), Panasonic/Sanyo (15%), A123 (14%) en SB LiMotive (6%).
AESC, een samenwerking tussen Renault-Nissan en NEC zal de leiding nemen in de markt voor lithium-ion batterijen, ervan uitgaande dat Renault-Nissan haar verkoopdoelen van 500.000 stuks tegen 2015 behaalt. Voor het bus segment zal A123 de marktleider zijn. Roland Berger verwacht voor de kleine producenten zware tijden; zij zullen een gezamenlijk aandeel in de wereldwijde markt hebben van 2% in 2015. Als deze kleinschalige producenten willen overleven, moeten ze zich richten op een niche markt en zich minimaal van twee grote klanten verzekeren, aldus het strategisch adviesbureau. Het enige alternatief is samengaan met een bedrijf dat aanvullend is op hun activiteiten.
De groeiende competitie uit China in de batterijmarkt mag niet onderschat worden. In 2015 zullen Chinese producenten meer dan 8% van de wereldmarkt beheersen. En dit is nog maar het begin volgens René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland: "China zal waarschijnlijk de grootste markt zijn voor elektrische voertuigen in 2020." Voor internationale batterijproducenten biedt deze trend zowel een kans als een uitdaging. Batterijproducenten moeten zichzelf zo goed mogelijk positioneren op de Chinese markt om lange-termijn succes te garanderen. Dit vraagt een compleet nieuwe strategische aanpak voor de batterijproducenten.
In het geval van elektrisch gedreven bussen, zal China de voorloper zijn in de komende jaren. Roland Berger schat dat 80% van de lithium-ion batterijen voor bussen verkocht zullen worden in China in 2015. Dit is het gevolg van de ambitieuze plannen van de Chinese overheid, die wil investeren in groeimarkten en de luchtkwaliteit in de steden wil verbeteren. Tegelijkertijd zal de Chinese markt voor elektrische auto's langzamer groeien dan de Westerse markten. De prioriteit van de Chinese overheid ligt vooral bij hybride voertuigen, waarbij puur elektrische auto's en plug-ins een tweede plaats innemen in de komende tijd.
Nu de verkoop weer aantrekt, zullen ook Japanse en Koreaanse autofabrikanten er alles aan doen zichzelf te positioneren als wereldwijde leiders op het gebied van alternatieve voertuigtechnologieën. Hun aandeel in de wereldwijde productie zal in 2015 rond 40% bereiken. Maar de autoproductie in de Aziatische fabrieken zullen overheerst worden door de hybride voertuigen die grotendeels gebruik maken van nikkel-metaal-hybride batterijen. Het aandeel van deze regio in de lithium-ion batterij markt voor lichte voertuigen blijft onder 15%.

maandag 12 september 2011

'Verbod op gloeilampen klimaatwaanzin'

Het Europese verbod op gloeilampen heeft zeker tot 2020 een averechts effect. De warmte die de lampen binnenshuis produceren, moet worden gecompenseerd door het aanzetten van de 'gewone' verwarming. Dit betekent dat het klimaat voorlopig niet is geholpen met het verbod. Dat valt op te maken uit een document van het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN), dat voor de zomer naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gestuurd.

Stroom opwekken met je eigen 'stukje' windmolen

Binnenkort krijgt ieder huishouden de mogelijkheid om zijn eigen duurzame stroom op te wekken. Via de Windcentrale kunnen mensen gezamenlijk eigenaar worden van een windturbine. De daarmee opgewekte stroom wordt verdeeld onder de eigenaren. Deze ontvangen hiermee gedurende 15 jaar lang stroom tegen een vaste lage prijs. Bijzonder interessant gezien het feit dat de elektriciteitsprijzen afgelopen 10 jaar bijna zijn verdubbeld (bron CBS). Om de volgende stap te kunnen zetten heeft de Windcentrale minimaal 3000 supporters nodig. Met voldoende steun volgt begin 2012 een concreet aanbod.
Tot nu toe konden huishoudens slechts afwachten wat ze voor hun stroom moesten betalen. Ging de olieprijs omhoog, dan volgde niet lang daarna hun energienota. Zelf stroom opwekken kan met zonnepanelen maar de meeste huizen en appartementen zijn hiervoor niet geschikt. Met de Windcentrale krijgt voor het eerst iedereen de mogelijkheid om zijn eigen duurzame energie te produceren.
Het werkt als volgt. De Windcentrale splitst een windmolen in duizenden ‘stukjes’; genaamd Winddelen. Ieder Winddeel heeft een verwachte productie van 500 kilowattuur (kWh) per jaar. Geïnteresseerden kunnen één of meerdere Winddelen kopen met een maximum van hun eigen verbruik (gemiddeld 3500 kWh per huishouden). De opgewekte elektriciteit wordt gedurende de levensduur van de molen naar rato van investering verdeeld onder de eigenaren. Via het energiebedrijf wordt deze stroom thuis afgeleverd.
De Windcentrale is opgericht door Niels Korthals Altes en Harm Reitsma met als doel om het draagvlak voor windenergie in Nederland te vergroten en daarmee de transitie naar een duurzame energievoorziening te versnellen. Reitsma: “Met de Windcentrale gaan we bewijzen dat windenergie ook financieel interessant is. Mensen zullen daardoor met andere ogen kijken naar windmolens.”
Marktonderzoek heeft uitgewezen dat er grote interesse is om te participeren in een windmolen. Korthals Altes: “Veel mensen zijn helemaal klaar met het Haagse getreuzel op het gebied van duurzame energie. Met de Windcentrale kunnen ze het heft in eigen handen nemen”.

zaterdag 10 september 2011

Met de stoommachine door de binnenstad van Utrecht

Twee Friesche paarden met een brandweerkar, een aantal trekkers (waarvan één met woonwagen), een vrachtwagen en een fiets in een parade door de stad. Dit lijkt niet zo heel bijzonder, maar toch is het heel speciaal. Al deze machines lopen namelijk op stoom! Op zaterdag 17 september om 18 uur vertrekt deze stoomparade vanaf Het Spoorwegmuseum voor een tocht door de binnenstad van Utrecht. Dit alles in het kader van het evenement Stoom! dat op 17 en 18 september plaatsvindt in Het Spoorwegmuseum.
De stoomparade start op zaterdag 17 september om 18 uur bij het Maliebaanstation. De route gaat via de Maliebaansingel naar de Wittevrouwensingel, Wittevrouwenstraat en dan via de Voorstraat naar het Neude. Vanaf het Neude en Oudkerkhof zal de parade langs de Domkerk rijden en daarna weer terug via de Nobelstraat en de Maliebaansingel naar Het Spoorwegmuseum. Tijdens de passage langs de Domtoren speelt het carillon van de Dom voor de gelegenheid treinenliedjes.
In het weekend van 17 en 18 september staat Het Spoorwegmuseum in het teken van stoom. Er zijn niet alleen treinen te zien, maar ook walsen, trekkers, kranen, fietsen en allerlei machines. Alles werkt op stoom. Binnen rijden modeltreinen op stoom en laten de EduTRAINers van het museum door middel van een speciale stoomkar zien hoe stoom werkt. De kindertrein op het jumbospoor wordt getrokken door een stoomloc. Tijdens de stoomparade op zaterdag 17 september laten de rijvaardige machines zien wat zij werkelijk kunnen.
Tijdens Stoom! is een tentoonstelling te zien over de laatste stoomlocomotief die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden, de NS 3737. Dit pronkstuk viert dit jaar haar 100ste verjaardag. In de museumwinkel is een speciaal magazine over de NS 3737 te koop.

vrijdag 9 september 2011

'Electrabel initiatiefnemer van misleidende vergelijkingssite'

Consumenten en bedrijven kunnen op de website vergelijkenergie.nl hun regio, voorkeur en gemiddeld verbruik van gas en/of stroom invullen. Normaal gesproken geeft zo’n vergelijkingssite dan een objectief advies. De Vastelastenbond ontdekte echter dat bij Vergelijkenergie.nl Electrabel altijd als beste leverancier uit de bus komt. Wat blijkt na onderzoek: deze objectief ogende vergelijkingssite is een initiatief van Electrabel zelf. Deze energieleverancier geeft daarmee bewust misleidende informatie. En dat is volgens de toezichthouder ten strengste verboden.
Vanuit commercieel oogpunt is er niks mis mee als een energieleverancier zichzelf aanbeveelt in advertenties en commercials. Het wordt een ander verhaal als dit advies standaard het resultaat is van een website die de tarieven en voorwaarden van energieleveranciers vergelijkt. Aan zo’n subjectief advies hangt een luchtje van ‘Wij van Electrabel adviseren Electrabel’.
‘Als belangenvereniging vinden we dat consumenten en bedrijven recht hebben op een eerlijk advies als ze een vergelijkingssite raadplegen’, stelt Dennis van Druten van de Vastelastenbond. “Focussen op één of twee aanbieders is geen probleem, maar kom daar in je communicatie dan eerlijk voor uit. Wie de website nu bezoekt, denkt in eerste instantie dat hij een eerlijk advies krijgt. Aan de rechterkant op de homepage zijn immers de logo’s van de grootste energieleveranciers afgebeeld. Dat wekt niet alleen vertrouwen, dat schept ook verwachtingen.”
Het geschapen verwachtingspatroon op de website energievergelijken.nl komt niet zomaar uit de lucht vallen. De site behoort ook tot de 17 best presterende organisaties volgens de Web Performance Scan. Deze scan is het resultaat van een onderzoek dat het onafhankelijk onderzoeksbureau WUA! in de maand mei 2011 uitvoerde. “Consumenten en bedrijven gebruiken de websites uit deze lijst in hun oriëntatie naar de beste energieleverancier”, vervolgt Dennis van Druten. “Ze komen op de site Vergelijkenergie.nl terecht, vullen hun voorkeuren in en krijgen vervolgens nietsvermoedend het advies om voor Electrabel te kiezen. Dat is pure misleiding.”
De Vastelastenbond is niet de enige partij die in het geweer komt tegen de misleidende informatie die Electrabel via de site Vergelijkenergie.nl geeft. Uit onderzoek van de mededingingsautoriteit NMa blijkt dat meer vergelijkingssites minder onafhankelijk zijn dan ze zich voordoen. “Eerder dit jaar zijn de websites Allesoverbesparen.nl en Besparen-kan.nl om dezelfde reden op de vingers getikt”, benadrukt Dennis van Druten. “Dat is een goede zaak, want consumenten en bedrijven hebben recht op een onafhankelijk advies.”

Shell lanceert Energy Future programma

Dick Benschop, President-directeur Shell Nederland B.V., lanceerde gisteren het Energy Future programma dat is ontwikkeld voor iedereen die geïnteresseerd is in en zich betrokken voelt bij de huidige en toekomstige energievoorziening. Uit onderzoek* blijkt dat dit bijna de helft (46%) van de Nederlanders betreft. Samen met andere partijen, waaronder Metro, wil Shell het publiek informeren over, en betrekken bij één van de belangrijkste en complexe, mondiale vraagstukken voor de komende decennia. Eén van de programmaonderdelen is de informatieve film ‘Energy Future’, die vanaf vandaag te zien is op: www.youtube.com en www.energyfuture.nl.
De première van de film ‘Energy Future’, over de voor- en nadelen van de belangrijkste energiebronnen uit onze energiemix tussen nu en 2030, vond gisteravond plaats. Voor deze speciale gelegenheid was de Kop van Java in Amsterdam omgetoverd tot openlucht drive-in bioscoop. Voorafgaand aan de vertoning legde Dick Benschop uit waarom Shell het initiatief tot het Energy Future programma heeft genomen.
“Bij het Nederlandse publiek blijkt zorg en onduidelijkheid te bestaan over de toekomst van onze energie. Daarom heeft Shell het programma zo ontwikkeld dat het voor iedereen toegankelijk is, inspireert en open staat voor visies. Ook de visies van andere partijen,” vertelt Dick Benschop. “Met onder andere deze informatieve film willen we bereiken dat de kijker denkt: vandaag heb ik iets nieuws gehoord en dat zet mij aan het denken over energie.”
Dit najaar zal het Energy Future programma ook Energy Future Circles organiseren op diverse congressen en beurzen. Tijdens deze Circles met diverse experts, van innovatieve ondernemers tot wetenschappers, staat de energietoekomst centraal. “Dit omdat we geloven dat we alle energieoplossingen en -besparingen nodig hebben om aan de toenemende vraag naar energie te voldoen.”

Eandis overdrijft kostprijs groene energie

De prijsstijgingen voor elektriciteit zijn volgens distributienetbeheerder Eandis te wijten aan de kosten van groene energie. Knack kon de berekeningsnota inkijken, en wat blijkt? Eandis overdrijft die kosten. De commotie rond de prijsstijging van de elektriciteit is al maanden aan de gang. Een kwart. In een half jaar tijd zijn de elektriciteitsprijzen gestegen met een kwart. ‘Volledig te verklaren door de subsidies voor zonnepanelen’, antwoordde de voorzitter van Eandis, Geert Versnick (Open VLD), op de vraag hoe hij dat kon verantwoorden

Expertcentrum zonne-energie TU Delft en Universiteit van Nigeria

De St. Cyprian Special Science School in het dorpje Agbani bij Nsukka in Nigeria begint het nieuwe schooljaar met elektriciteit uit zonnepanelen. Deze zijn in augustus door docenten en studenten van de TU Delft geïnstalleerd. Zij deden dat in het kader van een samenwerkingsproject van de TU Delft en de Universiteit van Nigeria Nsukka. Het project ‘Solar Energy Nsukka’ heeft als tweeledig doel in de regio een expertcentrum over duurzame energie op te richten, én de lokale school te voorzien van een duurzame en betrouwbare energievoorziening.
Nigeria is een van de armste landen ter wereld: 70 procent van de bevolking verdient minder dan twee dollar per dag. Een goede energievoorziening zou bijdragen aan een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en economische bedrijvigheid. Maar slechts de helft van de Nigerianen heeft toegang tot het elektriciteitsnet. Bovendien wordt de meeste stroom opgewekt met vervuilende en luidruchtige generatoren.
Een manier om elektriciteit toegankelijk te maken voor een veel groter deel van de Nigeriaanse bevolking, is door het lokaal en duurzaam op te wekken. Helaas staan hoge kosten en een gebrek aan kwaliteitscontrole deze ontwikkeling vooralsnog in de weg. De TU Delft en de Universiteit van Nigeria Nsukka zijn om deze reden het samenwerkingsproject ‘Solar Energy Nsukka’ gestart. Het project heeft als doel in de regio Nsukka een expertcentrum over zonne-energie op te richten en de lokale St. Cyprians Special Science School te voorzien van zonnepanelen. Voor de Science School betekenen de zonnepanelen dat stroomstoringen tot het verleden behoren en dat er geen kosten meer zijn voor brandstof en onderhoud van de generatoren die nu worden gebruikt. “Voor de TU Delft en de Universiteit van Nigeria Nsukka leveren de panelen kennis op over hoe dergelijke zonnesystemen het beste beheerd en opgeschaald kunnen worden,” aldus onderzoeker Otto Kroesen van de TU Delft.
Het uitwisselen van kennis tussen de universiteiten en de Science School is een belangrijk speerpunt. Zo worden er gezamenlijk onderwijsprogramma’s ontwikkeld op het gebied van duurzame energie, delen docenten van de TU Delft hun kennis via Open Course Ware en worden uitwisselingsprogramma’s voor docenten en studenten opgezet.

donderdag 8 september 2011

Truckmixer op biogas doorbraak in zwaar transport

Maar liefst 30 procent minder uitstoot van het luchtverontreinigende CO2 heeft de zware truckmixer die betonmortelproducent Mebin afgelopen vrijdag 2 september in Rotterdam officieel in gebruik nam. De uitstootreductie wordt bereikt doordat de vijfassige truckmixer van het merk MAN gedeeltelijk (circa 30 procent) op biogas rijdt. Voor een dergelijk zwaar bouwvoertuig is dat een hele doorbraak, zo onderschrijft ir. Marcel Adriaans, directeur Techniek & Speciale Projecten van Mebin

Regio belangrijke spil bij duurzamer gebruik energie

Maatregelen om energie te besparen of duurzame elektriciteit op te wekken, worden overwegend genomen voor huizen of kantoorgebouwen. Toch kan vooral de regio een grote rol spelen bij het optimaal benutten van energie. Bijvoorbeeld door restwarmte uit lokale industrie te gebruiken voor het verwarmen van nieuwbouwwoningen. Op 22 september praten provincies, gemeentes, bedrijven en universiteiten over de wisselwerking tussen ruimtelijke planning en de overstap naar gebruik van duurzame energie in de regio tijdens het Nationaal Congres Energie & Ruimte aan de TU Delft. Tijdens het congres worden de resultaten gepresenteerd van het SREX onderzoek naar ruimtelijke planning en exergie, uitgevoerd door de TU Delft, de Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit, de Hogeschool Zuyd Heerlen en TNO-Deltares en gefinancierd door Agentschap NL. Het congres vindt plaats aan de faculteit Bouwkunde, BK City, TU Delft.
Zo’n 30% tot 40% van de wereldwijde energievraag gaat op aan energie in de gebouwde omgeving. Maatregelen om energie te besparen of om duurzame elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, worden nu overwegend genomen voor individuele gebouwen. Optimaal gebruik van energie wordt op de schaal van regio’s nog niet structureel meegenomen in de plannen. En dat terwijl juist de regio goede mogelijkheden biedt om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo maakt de aanleg van een regionaal warmtenet het mogelijk om restwarmte uit bijvoorbeeld de industrie te hergebruiken voor het verwarmen van het plaatselijke zwembad of een nieuwbouwwijk. Ook kan de zomerwarmte uit woningen worden opgeslagen in de ondiepe ondergrond onder de regio voor hergebruik in de winter. Organisch afval uit kassen kan worden vergist tot biogas, waarmee de kassen weer kunnen worden verwarmd.

Gemeentelijk zonnedak op Museon

Tegen het eind van dit jaar worden er 200 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het Museon in Den Haag. De zonnepanelen op het Museon gaan op jaarbasis 38.000 kWh groene stroom opwekken. Dit staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 11 Nederlandse huishoudens. De stroom uit de zonnepanelen, die 700 m2 dakoppervlak vullen, wordt geheel in het museum zelf gebruikt.

woensdag 7 september 2011

De sleutel tot energiezekerheid in Europa

In de huidige, voortdurend veranderende mondiale energiemarkten zijn, om de energievoorziening van de EU veilig te stellen, een adequate coördinatie binnen de EU en een sterke en assertieve stellingname buiten de EU nodig. Vandaag heeft de Commissie een mededeling aangenomen over energievoorzieningszekerheid en internationale samenwerking, waarin voor het eerst een algemene strategie voor de externe betrekkingen van de Europese Unie op energiegebied wordt uiteengezet. Betere coördinatie tussen de lidstaten van de Europese Unie bij het vaststellen en ten uitvoer leggen van duidelijke prioriteiten voor het externe energiebeleid is van cruciaal belang voor de aanpak die de Commissie heeft geschetst.
Commissaris voor energie Günther Oettinger zei in dat verband: "De afgelopen jaren heeft het energiebeleid van de EU reële vooruitgang geboekt. Nu moet de EU de resultaten van haar grote interne energiemarkt uitbreiden tot buiten haar grenzen om de energievoorziening van Europa veilig te stellen en internationale partnerschappen op energiegebied te bevorderen. Daarom stelt de Commissie vandaag een coherente aanpak van de betrekkingen met derde landen op energiegebied voor. Daartoe moet de interne coördinatie verbeteren, zodat de EU en haar lidstaten gezamenlijk optreden en één stem laten horen. "
Naast de mededeling heeft de Commissie een voorstel ingediend voor een besluit tot het opzetten van een mechanisme voor de uitwisseling van informatie voor intergouvernementele overeenkomsten op energiegebied tussen de lidstaten en derde landen. Daarmee wordt de kennisgevingsprodecure die reeds van toepassing was op gasovereenkomsten uitgebreid en aangevuld tot alle energievormen. Tevens wordt daarmee voorzien in een instrument voor de uitwisseling van informatie op EU-niveau vóór en na onderhandelingen met derde landen. Het voorgestelde mechanisme moet de onderhandelingspositie van de lidstaten ten aanzien van derde landen versterken en tegelijk zorgen voor de continuïteit van de energievoorziening, de goede werking van de interne markt en de rechtszekerheid voor investeringen.
Het aandeel ingevoerde energie in de EU bedraagt momenteel 80% voor aardolie en meer dan 60% voor gas, en het blijft stijgen. Nationale besluiten en overeenkomsten met derde landen hebben een grote impact op de ontwikkeling van de energie-infrastructuur en de energievoorziening van de EU in haar geheel. De belangen van de EU moeten beter worden behartigd in de betrekkingen met doorvoerlanden en energieproducerende landen. Tegelijk is het vanwege nieuwe vraag en aanbodpatronen op de mondiale energiemarkten en de toenemende concurrentie om hulpbronnen nodig dat gebruik wordt gemaakt van het gecombineerde gewicht van de EU in de externe betrekkingen op energiegebied.
Overeenkomstig de Energie 2020-strategie wordt in de mededeling van vandaag voorgesteld de externe dimensie van het energiebeleid van de EU te verbeteren door meer transparantie tussen de lidstaten over hun energieovereenkomsten met derde landen en nauwere samenwerking bij het benaderen van partnerlanden, bij het innemen van standpunten in internationale organisaties en bij de ontwikkeling van algemene energiepartnerschappen met de belangrijkste partnerlanden.

In de strategie worden 43 concrete maatregelen genoemd, met name:

- De lidstaten moeten onderling informatie delen over internationale overeenkomsten met derde landen op energiegebied. Hieronder vallen ook overeenkomsten waarover nog wordt onderhandeld. Per geval kan de Commissie advies uitbrengen over de overeenstemming van deze overeenkomsten met de EU-wetgeving en met de EU-doelstellingen op het gebied van energievoorzieningszekerheid.

- Over energieovereenkomsten met derde landen kan ook worden onderhandeld op EU-niveau wanneer dit nodig is voor de verwezenlijking van essentiële EU-doelstellingen. Dit is het geval voor een overeenkomst met Azerbeidzjan en Turkmenistan over een trans-Kaspische gasleiding, waarvoor een specifiek mandaat van de Raad is gevraagd.

- De EU zal een voorstel doen voor een nieuw partnerschap met betrekking tot projecten voor hernieuwbare energie met de landen van het zuidelijke Middellandse Zeegebied;

- De EU pleit voor juridisch bindende internationale normen op het gebied van nucleaire veiligheid bij multilaterale besprekingen, onder meer in het kader van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), en streeft ernaar de beoordeling van de nucleaire veiligheid uit te breiden tot de buurlanden.

- Het ontwikkelingsbeleid van de EU zal meer de nadruk leggen op verbetering van de toegang tot duurzame energie voor de minst ontwikkelde en ontwikkelingslanden. 

Lokale toepassing voor restwarmte industrie

Maatregelen om energie te besparen of duurzame elektriciteit op te wekken, worden overwegend genomen voor huizen of kantoorgebouwen. Toch kan vooral de regio een grote rol spelen bij het zo optimaal mogelijk benutten van energie. Bijvoorbeeld door restwarmte uit lokale industrie te gebruiken voor het verwarmen van nieuwbouwwoningen. Op 22 september praten provincies, gemeentes, bedrijven en universiteiten over de wisselwerking tussen ruimtelijke planning en de overstap naar gebruik van duurzame energie in de regio tijdens het Nationaal Congres Energie & Ruimte aan de TU Delft.

TUI Nederland betrekt duurzaam pand

Deze week heeft TUI Nederland in Enschede een gloednieuw pand betrokken aan de Zuiderval in het Kotmanpark. Het pand waar de hoofdkantoorlocatie Enschede vanaf nu is gevestigd, is één van de meest duurzame panden in Nederland. De energiehuishouding werkt via zonnepanelen en een geavanceerd warmte- en kou opslagsysteem, waardoor aanzienlijk minder CO2 wordt uitgestoten. Het pand is gebouwd met gebruik van milieuvriendelijke en veelal gerecyclede materialen. Het pand is daarnaast volledig CO2 neutraal gebouwd, wat betekent dat tijdens de bouw alle vervoersbewegingen van mens en materiaal zijn geregistreerd, waarna de CO2 uitstoot ervan is gecompenseerd.
Er is bij de bouw gekozen voor beton, omdat dat warmte en kou beter vasthoudt dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is er gekozen voor aluminium in plaats van staal, omdat het produceren daarvan veel minder energie vereist. Een ander voorbeeld van duurzaamheid van het pand is de energiezuinige lift; deze wekt bij gebruik energie op door een contragewicht. De zonnepanelen produceren zonne-energie en binnen het pand wordt gewerkt met lichtsensoren: bij voldoende licht springt de verlichting niet aan. Het pand heeft een gesloten warmte- en kou opslagsysteem. In de zomer wordt warmte opgeslagen om het gebouw in de winter te verwarmen en in de winter wordt kou opgeslagen voor koeling in de zomer. Regen- en wasbakwater worden opgevangen voor gebruik in de toiletten.
Projectontwikkelaar Schröder Vastgoed uit Almelo is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe TUI pand. Schröder zet in het Enschedese Kotmanpark kantoorgebouwen neer, die allemaal een groene invalshoek hebben. De gebouwen gebruiken geen fossiele brandstoffen, stoten minder CO2 uit en halen koeling, warmte en energie grotendeels uit het gebouw zelf. Dit levert 65 procent energiebesparing op; de overige 35 procent energie die wordt ingekocht is gecertificeerd groen.
TUI Nederland hecht veel waarde aan duurzaamheid. Dit betekent dat er wordt gestreefd zo groen mogelijk te werken op het hoofdkantoor, in de reisbureaus, bij eigen airline ArkeFly, met accommodaties en op de bestemmingen. Dit ‘groene beleid’ wordt nu ook op het hoofdkantoor in Enschede waargemaakt.

dinsdag 6 september 2011

Een lichter en stijver windturbineblad

Pogingen om grotere windturbines te bouwen die in staat zijn om meer energie uit de lucht te halen, worden gedwarsboomd door het gewicht van de bladen. Een onderzoeker van de Case Western Reserve University (VS) heeft een prototype van een turbineblad gebouwd dat aanzienlijk lichter, duurzamer en acht keer stijver is dan normaal gebruikte materialen.

zaterdag 3 september 2011

Nog geen bouwstop kolencentrale Essent

De provincie Groningen hoeft geen onmiddellijke bouwstop op te leggen aan RWE/Essent. De reden is dat Essent eerder deze week - onder druk van het kort geding van Natuur & Milieu en Greenpeace - zelf toezegde voorlopig een deel van de bouwwerkzaamheden stil te leggen. De provincie moet nu eerst de gelegenheid krijgen de thans illegale bouw van de kolencentrale in de Eemshaven tijdelijk te legaliseren. Dat heeft de Raad van State gisteren besloten.
De provincie heeft aangekondigd op 13 september een gedoogvergunning te verlenen, waarmee de bouw tijdelijk gelegaliseerd wordt. Daarin zal staan aangegeven welke gedeeltes van de bouw wel en niet kunnen doorgaan, nu een geldige natuurvergunning ontbreekt. In de tussentijd zal Essent geen heiwerkzaamheden verrichten en niet verder bouwen aan de koelwateruitlaat in de Waddenzee.
Greenpeace en Natuur & Milieu zijn tevreden dat Essent de bouwwerkzaamheden met de grootste effecten op de natuur heeft gestopt, maar vinden het jammer dat niet de hele bouw is stilgelegd. De milieuorganisaties zullen het besluit van de Provincie Groningen nu afwachten om te beoordelen welke volgende stappen zij zullen nemen.
Rolf Schipper, campagneleider klimaat & energie bij Greenpeace: “Terwijl normale mensen voor elk tuinhuisje of dakkapel een vergunning nodig hebben, mag Essent nu al ruim een week zonder vergunning doorbouwen. We hopen dat Essent en de provincie snel inzien dat doorbouwen een heilloze weg is. Of er echt een nieuwe natuurvergunning komt is immers zeer de vraag. Door door te bouwen neemt Essent dus een enorm risico voor het milieu en voor zijn eigen portemonnee.”
Ron Wit, hoofd klimaat Natuur & Milieu: “Een gedoogvergunning is uiteindelijk geen oplossing. Een vieze kolencentrale hoort gewoon niet thuis in Nederland en al helemaal niet aan de rand van Nederlands belangrijkste en beschermde natuurgebied.”

Air Products gaat duurzame energie uit huisafval winnen

Air Products heeft toestemming gekregen voor de bouw van een nieuwe installatie voor de opwekking van duurzame energie in het Britse Tees Valley. De installatie, die in het New Energy and Technology Business Park bij Billingham verrijst, zet voorbewerkt huis- en bedrijfsafval dat normaal gestort zou worden door vergassing om in duurzame energie. De installatie produceert per jaar 49 megawatt uit 300.000 ton afval en kan 50.000 huishoudens in het Noordoosten van Engeland van elektriciteit voorzien. De installatie is de eerste van een serie, die Air Products de komende jaren in Engeland wil bouwen.
“De bouwvergunning is een belangrijke stap in de realisatie van ons eerste project in Engeland voor het opwekken van energie uit afval”, vertelt Ian Williamson, Europees directeur waterstof en bio-energie bij Air Products. “In de installatie maken we gebruik van de nieuwste en meest geavanceerde vergassingstechnologie om duurzame energie op te wekken. Op termijn kan onze technologie ook ingezet worden voor de productie van duurzame waterstof, die in brandstofcellen wordt omgezet in elektriciteit. Dit project voor duurzame energievoorziening kan dus ook een rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de waterstofeconomie, een terrein waarop Air Products zeer actief is.”
Partners
Het project in Tees Valley wordt door Air Products opgezet in nauwe samenwerking met de eigenaar van het terrein, Impetus Waste Management, milieuadviesbureau Atkins en AlterNRG, de technologiepartner van Air Products. Als onderdeel van de voorbereidingen is een aantal technische- en milieustudies uitgevoerd. Er werden lokale en nationale organisaties geraadpleegd en ook lokale bewoners en bedrijven kregen de kans hun inbreng te geven.
Naar alle waarschijnlijkheid start de bouw van de installatie eind van dit jaar. In 2014 moet de installatie operationeel zijn. De bouw van de installatie biedt werk aan vijfhonderd tot zevenhonderd werknemers. Voor de commerciële exploitatie zijn circa vijftig vaste werknemers nodig. Air Products hoopt de komende jaren meer van dit soort vergassingsfabrieken voor afval in Engeland te bouwen, die samen zo’n 250 megawatt elektriciteit gaan opleveren.
De installatie maakt gebruik van vergassingstechnologie, die al vijftien jaar in de afvalverwerking wordt toegepast. Twee vergelijkbare installaties zijn de afgelopen zeven jaar in Japan gebruikt voor het omzetten van huishoudelijk en industrieel afval in energie. Ze bleken zeer betrouwbaar te zijn en voldeden aan de strenge Japanse emissieregels. De vergassingstechnologie wordt gebruikt om verschillende grondstoffen (vooral niet-recyclebaar afval) om te zetten in energierijk gas, dat gebruikt kan worden om duurzame energie, waterstof of biobrandstoffen te produceren. Aan het eind van het proces blijft er een ongevaarlijk restproduct over, dat gebruikt kan worden voor de productie van bijvoorbeeld vloertegels, isolatiemateriaal, sierstenen of voor het aanleggen van wegen. De installatie van Air Products in Tees Valley wordt uitgerust met de meest geavanceerde reinigingstechnologie om de uitstoot van schadelijke emissies tijdens de vergassing nog verder terug te dringen.

vrijdag 2 september 2011

Leerlingen Dantumadeel pleiten voor biogas

In opdracht van de gemeente Dongeradeel hebben leerlingen van het Dockinga College in Dokkum nagedacht over het toekomstperspectief van biogas in de regio. Op 25 augustus presenteerden leerlingen Roos Ykema en Anneke Hilverda de uitkomsten van het onderzoek voor wat betreft Dantumadiel, aan wethouder Roelof Bos. Algemene conclusie is dat veel mensen niet weten wat biogas is. Anderzijds zijn veel mensen wel enthousiast en bereid over te stappen, als eenmaal is uitgelegd wat het is. Door flink in te zetten op communicatie en promotie van biogas kan een enorme slag worden geslagen. Een zogenaamde `Greenday' in de regio is volgens de leerlingen hiervoor een uitstekend instrument. Op een dergelijke dag kunnen inwoners van de regio kennismaken met alle facetten van biogas, bijvoorbeeld via een informatiemarkt en een bezoek aan een veehouderijbedrijf met een biogasinstallatie.
Voor wat betreft Dantumadiel constateren de leerlingen dat er binnen de gemeente nog geen veehouderijbedrijven zijn die biogas opwekken. De investeringen in een biogasinstallatie in relatie tot de bedrijfsgrootte zijn daarvoor in veel gevallen te hoog. De leerlingen adviseren dan ook om een centrale biogasinstallatie te bouwen waarin de boeren hun mest kunnen laten verwerken. Daarnaast adviseren de leerlingen te kijken naar het opwekken van biogas uit huishoudelijk afval.
De gemeenteraad van Dantumadiel heeft in het raadsprogramma "duurzame gemeente" aangegeven dat de gemeente duurzaam gedrag wil bevorderen. Energiebesparing en zoeken naar alternatieve duurzame vormen van energieopwekking is hier een belangrijk onderdeel van. Wethouder Bos reageerde dan ook enthousiast op de adviezen van de leerlingen. Hij zegde toe dat hij aan de slag gaat met de aanbevelingen uit het onderzoek, én dat hij deze betrekt bij het overleg over duurzaamheid met de omliggende gemeenten.