Ads Top

75 procent auto's MKB niet zuinig

Ondernemers laten zich niet leiden door de lage bijtelling die voor zuinige auto's geldt. 75% van de MKB'ers heeft namelijk geen zuinige zakenauto. Maar er is hoop: hetzelfde percentage zegt in de toekomst wel rekening te houden met de fiscale voordelen die voor zuinige auto's gelden.
Dit blijkt uit onderzoek van MKB kennissite BusinessCompleet.nl in samenwerking met Alfa Accountants en adviseurs, waar 1117 MKB'ers aan deelnamen. 72% van de deelnemers heeft 0-5 werknemers in dienst.
De fiscale voordelen van de zuinige auto beginnen langzaam door te dringen bij de MKB'er. Ook al heeft de meerderheid bij de keuze van hun huidige auto geen rekening gehouden met de gunstige fiscale regels, bijna driekwart van de ondernemers zegt dit in de toekomst wel van plan te zijn. Daarbij zijn vooral de jonge ondernemers bereid om concessies te doen voor fiscaal voordeel: zij stappen makkelijker over op een ander automerk als daar een gunstig fiscaal prijskaartje aan hangt. De oudere ondernemer heeft daar meer moeite mee en blijft liever zijn merk trouw. Ook zijn er veel ondernemers wel bereid om een zuinige auto aan te schaffen, maar geven aan dat ze geen geschikte auto kunnen vinden.
De ondernemer ziet als alternatief voor kilometerregistratie van de bestelauto het liefst dat er controle plaatsvindt door middel van camerawaarneming. De berijder verklaart dan vooraf de auto strikt zakelijk te gebruiken, en de fiscus controleert door camerabeelden te bekijken.
Dit alternatief sluit goed aan bij de regeling die het kabinet in de Prinsjesdagvoorstellen heeft aangekondigd. Bovendien vindt controle middels camerawaarneming nu al steekproefsgewijs plaats, bijvoorbeeld bij pretparken waar wordt gekeken of gezinnen niet stiekem met de auto van de zaak uitstapjes maken.
De ondernemer is somber gestemd als er wordt gevraagd naar de fiscale voorstellen van het kabinet, die vlak voor Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. 55% verwacht dat er vooral bezuinigd gaat worden, ook op ondernemersfaciliteiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.