Ads Top

Tuinders Noord-Limburg leveren elektriciteit via nieuw hoogspanningsstation

Gisteren is het nieuwe hoogspanningsstation in Grubbenvorst, dat een koppeling vormt tussen het landelijke hoogspanningsnet van TenneT en het regionale net van Enexis officieel in gebruik genomen. Het station is noodzakelijk om onder meer door tuinders geproduceerde elektriciteit aan het elektriciteitsnet terug te leveren.
In de afgelopen jaren maakten steeds meer tuinders gebruik van de mogelijkheid om door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) elektriciteit te produceren. Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in heel Nederland (3.300 megawatt). Ook in de regio Noord-Limburg is een groeiende vraag naar elektriciteitstransport, mededankzij de glastuinbouw. In overleg met de gemeente Horst aan de Maas, de Greenport Venlo, ontwikkelaar Californië B.V. en de tuinbouwsector is daarom dit hoogspanningsstation tot stand gekomen. Het tuinbouwgebied Californië kan via het hoogspanningsstation 70 tot 100 megawatt elektriciteit terugleveren aan het landelijke elektriciteitsnet. Dit is te vergelijken met het gebruik van zo'n 40.000 tot 60.000 huishoudens
Het nieuwe hoogspanningsstation is gebouwd aan de Horsterweg in Grubbenvorst nabij de bestaande hoogspanningslijn van 150 kilovolt. Door middel van een "inlussing" van deze hoogspanningslijn wordt het nieuwe station op het hoogspanningsnet aangesloten. Naast bediening-, beveiliging- en schakelapparatuur worden in het station twee transformatoren opgesteld die de opgewekte elektriciteit omzetten naar een ander spanningsniveau.
De ingebruikname van het station kan volgens planning volgende week gebeuren. Dat deze planning gehaald is, is onder meer te danken aan de inzet van grote tenten in de afgelopen winterperiode. Door deze tenten over delen van het in aanbouw zijnde station te plaatsen, konden de werkzaamheden deze winter ondanks kou en neerslag, volgens planning doorgaan. Met de bouw van het station is een investering gemoeid van ruim 10 miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.