Ads Top

Meer duurzaam hout op de Nederlandse markt

In 2010 was 71% van het geïmporteerde hout aantoonbaar afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (FSC, PEFC). Met trots presenteert de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) de uitkomsten van de jaarlijkse monitoring onder de aangesloten houtondernemingen. Ondanks de moeilijke tijden waarin de hout- en bouwsector verkeert, heeft de VVNH haar duurzame houtimport weten te verhogen.
Jaarlijks rapporteren alle houtondernemingen, aangesloten bij de brancheorganisatie VVNH, het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout ten opzichte van de totale import. Daarmee wordt inzichtelijk in hoeverre de gestelde ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling in zicht komt. In 2015 moet 85% van de VVNH houtimport aantoonbaar afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.
De houtondernemingen, aangesloten bij de VVNH, zijn verantwoordelijk voor zo'n 70% van de import van hout in Nederland en importeren naaldhout, hardhout en plaatmateriaal. In 2010 was 88% van de import van naaldhout, 31% van het hardhout en 64% van het plaatmateriaal aantoonbaar duurzaam.
Paul van den Heuvel, directeur van de VVNH, is blij met het resultaat, maar geeft ook aan dat er nog veel werk aan de winkel is om de ambities voor 2015 te realiseren: "De VVNH werkt er hard aan om het gebruik van verantwoord hout tot norm te maken in Nederland. Dat kunnen we echter niet alleen. Alleen wanneer de vraag naar verantwoord hout toeneemt en de bereidheid om een eventuele meerprijs te betalen, kunnen we boseigenaren wereldwijd stimuleren hun bossen duurzaam te beheren." De VVNH roept alle overheden daarom op om hout duurzaam in te kopen en daarvoor de overheidscriteria te hanteren. Ook dringt zij er bij andere schakels in de keten op aan de overstap naar verantwoord hout te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.