Ads Top

KPN Getronics verduurzaamt datacenter in Haarlem

KPN Getronics gaat het energieverbruik van het DataCenter in Haarlem aanzienlijk verlagen. Vorige week is de bouw gestart van een groen koelsysteem voor het datacenter. Er komt een milieuvriendelijke, energiebesparende koeling waarbij warmtewielen slim gebruikmaken van de buitentemperatuur. Dat levert jaarlijks een energiebesparing van 40% op. Het nieuwe koelsysteem wordt in het eerste kwartaal van 2012 in gebruik genomen.
In eerste instantie worden twee warmtewielen gebouwd voor de twee verdiepingen van het datacenter. Bij de bouw wordt rekening gehouden met eventuele groei van het datacenter. Dankzij de modulaire opbouw kan het aantal warmtewielen worden uitgebreid tot maximaal 12 stuks.
Een goede koeling is in datacenters van cruciaal belang vanwege de warmte die de servers en opslagapparatuur produceren. Met warmtewielen wordt de koeling van de ruimte op een energiezuinige manier geregeld. De warmtewielen draaien, waardoor steeds één helft zich binnen het datacenter bevindt en de andere helft daarbuiten. De helft buiten neemt de temperatuur van de buitenlucht aan. Als deze helft naar binnen draait, neemt dit deel de warmte van de binnenruimte op. De temperatuur in het datacenter wordt zo constant gehouden met een minimaal energieverbruik en CO2-uitstoot.In het Nederlandse klimaat is deze koeling met warmtewielen 98% van de tijd te gebruiken.
Max Alias, programmamanager DataCenter-services Getronics, sloeg vandaag de eerste paal voor de koelingaanbouw. “Dit is een onderdeel van de groene strategie die we voor onze datacenters hebben ingevoerd”, aldus Alias. “Een van de doelstellingen is om de energie-efficiëntie in 2020 verbeterd te hebben met 30% vergeleken met 2005. Bovendien gebruiken we vanaf 1 januari 2011 100% groene stroom in onze datacenters. Dankzij de warmtewielen verbruiken onze datacenters bovendien fors minder energie. Drie van de datacenters van KPN worden al op deze manier gekoeld. Inmiddels is het energieverbruik in deze datacenters verminderd met ruim 5 miljoen kWh per jaar, dat is vergelijkbaar met het verbruik van 1500 Nederlandse huishoudens

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.