Pagina's

maandag 28 februari 2011

Eerste schip op aardgas in september

In september moet hij in de vaart zijn: het eerste binnenvaartschip dat kan varen op een combinatie van diesel en het schonere en goedkopere vloeibare aardgas (LNG). Rederij Deen Shipping in Zwijndrecht, de binnenvaartsector en de provincie Zuid-Holland hebben een Europese subsidie van 1,2 miljoen euro binnengehaald voor de bouw van het schip.

zaterdag 26 februari 2011

Zelf opgewekte energie onbeperkt afstrepen 'achter de meter'

De enorme belangstelling en het enthousiasme van huishoudens en bedrijven op het gebied van eigen energieopwekking kan eenvoudig gestimuleerd worden als de zelf opwekte energie onbeperkt mag worden afgestreept tegen de verbruikte energie. Met een voorstel voor 'saldering zonder limiet' dat Greenchoice deze maand aan het ministerie van Economische Zaken voorlegt in het kader van Green Deal, ontstaat zonder kosten voor de overheid veel economische activiteit op het gebied van duurzame energie. Voorwaarde is wel dat de opwekker geen subsidie heeft ontvangen.
Op dit moment is het salderen van eigen opwekking beperkt tot 3000 kWh, met uitloop naar 5000 - gelijk aan het verbruik van een groot huishouden. Daardoor kunnen bedrijven of partijen die met veel zonnepanelen of met een windmolen eigen verbruik willen opwekken dit niet salderen. Ze moeten nu over hun afname nog een hoge verbruiksbelasting betalen, terwijl ze zelf opwekken. Het voorstel maakt duurzame energieopwekking flink eenvoudiger en aantrekkelijker. Geen subsidie, geen belasting.
De nieuw in te voeren regeling rekent af met lastige uitzonderingen. Nodeloze administratie van subsidies en SDE vervalt. Het aantal facturen vermindert drastisch. Omdat het alleen gaat om opwekking achter dezelfde aansluiting ontstaan geen uitvoeringsproblemen voor de fiscus. Het voorstel vergt ook geen budgettaire kosten bij aanvang. Het betreft een concrete vereenvoudiging die wel veel economische activiteit oplevert. Omdat de opgewekte elektriciteit meteen lokaal gebruikt wordt, betekent het ook nog eens een verlichting voor het transportsysteem. De budgettaire gevolgen zijn bij deze zelfopwekking hetzelfde als dat de afnemer maatregelen zou nemen om energie te besparen.
Michiel Rexwinkel van Greenchoice, initiatiefnemer van het voorstel: 'Feitelijk schakelt dit voorstel zelf energie opwekken gelijk aan energie besparen. Door achter dezelfde meter opwekken en verbruik tegen elkaar weg te strepen worden veel processen makkelijker: zowel administratie als transport van stroom. Omdat het meer dan logisch voelt om zelf opgewekte energie ook zelf te verbruiken, en er minder rompslomp is, zullen veel meer mensen hun voornemens tot zelfopwekking omzetten in actie. Als de voorgestelde regeling ingesteld wordt, nemen we op onze beurt vanuit Greenchoice een verplichting tot het realiseren van dit soort lokale initiatieven op ons.'

Slimme energiemeter nog onbekend bij consument

De slimme energiemeter is bij bijna de helft van de consumenten nog onbekend. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. De voordelen van de slimme meter spreken consumenten wel aan. Dankzij de meter krijgen zij meer inzicht in het eigen energieverbruik en kunnen zij gerichter energiebesparende maatregelen nemen. Een krachtige voorlichtingscampagne is volgens de installateursvereniging nodig om grote aantallen woningen de komende jaren van slimme meters te voorzien en zo het energieverbruik fors te reduceren. Uit veldtesten van UNETO-VNI blijken besparingen tot 20% haalbaar. Gisteren ging de Eerste Kamer akkoord met de vrijwillige invoering van de slimme meter vanaf 2012.
Uit het onderzoek in opdracht van UNETO-VNI blijkt dat ook consumenten die nog onbekend zijn met de slimme meter gevoelig zijn voor de voordelen. Zo overweegt bijna 20% van hen direct een slimme meter aan te vragen en bijna de helft geeft aan de overstap naar een slimme meter wellicht te overwegen. Behalve inzicht in het eigen energieverbruik zien consumenten ook het automatisch doorgeven van meterstanden als voordeel. De overstap naar een slimme meter kost de consument geen geld. Ook betaalt hij niet meer voor het gebruik van de slimme meter.
De helft van de consumenten heeft interesse in het gebruik van de slimme meter als energiemanagementsysteem. Op termijn gaan leveranciers gedurende de dag gedifferentieerde energietarieven aanbieden. Consumenten kunnen met een slimme meter dan de keuze maken om energie af te nemen als dit prijstechnisch interessant is. Zo kan bijvoorbeeld de wasmachine automatisch worden aangezet op een moment dat een lager stroomtarief ingaat.
UNETO-VNI voorzitter Marcel Engels bepleit een voorlichtingscampagne om consumenten te informeren over de voordelen van de slimme meter en eventuele vrees over privacyaspecten weg te nemen. 'Met de slimme meter kunnen wij het energieverbruik in woningen snel reduceren. Bovendien is de meter straks onmisbaar als schakel tussen opwekking van eigen duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en de teruglevering van deze energie naar een intelligent, lokaal energienet. Zo kunnen wij onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk verminderen.'

donderdag 24 februari 2011

Den Haag heeft eerste informatiezuil met elektrisch oplaadpunt

Stadsmeubilairbedrijf JCDecaux en duurzaam energiebedrijf Eneco hebben vandaag het eerste exemplaar van een nieuw type informatiezuil geplaatst op het Kerkplein in Den Haag. Deze is voorzien van een oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters. Consumenten die beschikken over een OV-chipkaart kunnen hiermee gratis hun elektrische vervoersmiddel opladen. JCDecaux en Eneco tonen met deze ontwikkeling aan dat de openbare inrichting een belangrijke rol kan spelen bij de verduurzaming van de stedelijke omgeving. Na Den Haag krijgen Utrecht, Haarlem en Nijmegen ook dergelijke oplaadzuilen.
Wethouder Rabin Baldewsingh van de gemeente Den Haag nam de eerste geïntegreerde NRGSPOT donderdag 24 februari officieel in gebruik. De nieuwe publieke informatiezuil is de vrucht van een publiek/private samenwerking (PPS) tussen JCDecaux, Eneco en de gemeente Den Haag en ondersteunt het stimuleringsbeleid van de overheid op het gebied van elektrisch vervoer. JCDecaux en Eneco kozen voor Den Haag als pilot-gemeente omdat in de Hofstad al diverse elektrische vervoermiddelen in gebruik zijn. Dat laatste geldt overigens ook voor de twee bedrijven zelf. Eneco gaat in eerste instantie met tientallen elektrische auto's rijden, een deel daarvan is al in bedrijf. JCDecaux op haar beurt werkt toe naar een volledig elektrisch onderhoudswagenpark en maakt nu al exclusief gebruik van Windstroom van Eneco, de meest duurzame vorm van elektriciteit die thans beschikbaar is.
Volgens René Witzel, directeur van JCDecaux, leent stadsmeubilair zoals abri's en Mupi's zich bij uitstek voor dit type multifunctionele toepassingen. "Onze objecten trekken de aandacht op drukbezochte locaties als winkel- en horecagebieden. Dit is dus een prima uithangbord voor elektrisch vervoer als duurzaam en goedkoop alternatief."
Volgens Monique Blokpoel, innovatiemanager bij Eneco, is er sprake van een heel nieuw concept: "Deze geïntegreerde NRGSPOT is een echte innovatie, want het stimuleert duurzaam vervoer én het benut de openbare ruimte zo efficiënt mogelijk. Nu er steeds meer elektrische fietsen en scooters verschijnen zijn deze NRGSPOTS echt nodig. Er staan in Nederland op zeer centrale locaties honderden zuilen die al op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Dat betekent dat er op termijn gemakkelijk honderden oplaadpunten kunnen verschijnen, zonder dat ze extra openbare ruimte in beslag hoeven te nemen".
De gemeente Den Haag is trots om als eerste gemeente te kunnen deelnemen aan deze proef. "Den Haag heeft duurzaamheid én publieksvriendelijkheid hoog op de agenda staan. Met deze nieuwe oplaadpunten dienen we beide doelen", aldus Rabin Baldewsingh. In datzelfde kader introduceerde Den Haag onlangs nog een elektrische vuilniswagen en startte in september een pilot-project met elektrische scooters onder de naam 'Electric Heroes'.

Eandis isoleert gratis 500 daken

Distributienetbeheerder Eandis begon deze week in Gent met een proefproject om dit jaar bij 500 kansarme gezinnen het dak van hun huurwoning gratis te isoleren. Vlaams Minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) en OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open VLD) hielpen gisteren symbolisch mee bij de plaatsing van gratis dakisolatie bij een huurder in Wondelgem. ‘Zo'n 800.000 Vlaamse woningen hebben geen dakisolatie', zei VandenBossche.

Dodewaard tegen kerncentrale

De bouw van een nieuwe kerncentrale vinden inwoners van Dodewaard geen goed idee, blijkt uit een enquête van D66 Gelderland. Liefst 62 procent keert zich tegen de bouw. Maar 16 procent ziet het wel zitten

woensdag 23 februari 2011

Groot Salland kiest voor energiebesparing

Met een nieuw te bouwen ANAMMOX-systeem op rioolwaterzuivering Zwolle bespaart het Waterschap Groot Salland eenderde op energie. Voor de bestaande deelstroombehandeling van Sharon worden onder andere kosten gemaakt voor het verbruik van methanol, natronloog en energie, en voor de productie van slib. In het nieuwe ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar de besparing op kosten van energie en grondstoffen, en ook naar het hergebruik van materialen. Naar verwachting wordt de totale investering van 580.000 euro in zeven jaar terugverdiend. De deelstroombehandeling is één van de laatste stappen in het zuiveringsproces. Het zuivert het water dat uit de Kunstmatige Slib Ontwatering (KSO) komt. De KSO is echt de laatste stap. Hier wordt het eindproduct (slib) zo droog mogelijk afgeleverd aan de verwerkende industrie (compost, brandstof).
De besparing met deze nieuwe installatie is net zo groot als het jaarlijkse energieverbruik van circa dertig huishoudens. Deze ombouw is één van de bijdragen die het waterschap wil leveren aan duurzaamheid, innovatie en een efficiënte benutting van energie. De ervaringen van dit ombouwproject worden uitgewisseld met het landelijke kennisnetwerk 'Energiefabriek'.
"Het onbeperkte gebruik van fossiele brandstoffen levert grote milieuschade op, is eindig en wordt bovendien steeds duurder. Dit besef leeft bij iedereen. Daarom is ons credo: duurzaam met energie!", aldus een woordvoerder van het waterschap.
De firma Paques gaat de nieuwe installatie bouwen. De afkorting ANAMMOX staat voor eentraps anaërobe ammoniumoxidatie.

Vijf miljoen voor energiebesparing en duurzaam op Texel

Noord-Holland ondersteunt de gemeente Texel met € 5 in haar doelstelling om in 2020 alle benodigde energie zelf duurzaam op te wekken. Texel investeert het geld in concrete energiebesparingsacties in woningen en vakantiehuizen en in een grootschalige zon-pv-actie voor Texelaars. In het gemeentelijk plan ‘Energie voor Texel’, staat beschreven hoe Texel denkt deze ambitieuze doelstelling te gaan halen. Concrete acties voor besparing van energie, slimmer gebruik van energie en natuurlijk het duurzaam opwekken van energie op Texel worden hierin beschreven.

dinsdag 22 februari 2011

102.730 gezinnen kunnen stroom en gas niet betalen

Ruim 100.000 Belgische gezinnen, 102.730 om precies te zijn, zijn door hun commerciële leverancier van stroom en gas de deur gewezen omdat ze hun factuur niet meer kunnen betalen. Dat is 10 procent meer dan vorige winter. Dat schrijven de Concentra-kranten. Wie zijn factuur niet meer kan betalen, kan aankloppen bij een netbeheerder. De netbeheerders Eandis en Infrax leveren nu stroom en gas aan die ruim 100.000 gezinnen, aan een sociaal tarief.

Groen gas voor huishoudens Dinteloord

De nieuwe vergistingsinstallatie bij de suikerfabriek in Dinteloord gaat 5000 huishoudens in het dorp voorzien van biogas. Deze week is begonnen met de bouw van de installatie. De vergister gaat per jaar 100.000 ton plantaardig afval verwerken tot tien miljoen kubieke meter biogas

maandag 21 februari 2011

Biogas uit bermmaaisel is duurzaam

De samenstelling van bermmaaisel doorstaat in bijna alle gevallen de milieutoets voor covergistingsmaterialen. Vergisten van bermmaaisel is duurzamer dan composteren wanneer wordt gekeken naar energieproductie, de besparing op broeikasgassen en de landbouwkundige waarde van digestaat ten opzichte van compost. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, dat in het kader van het project 'Een schone berm geeft energie!' van de afdeling Wegbeheer van de provincie Groningen de duurzaamheid en haalbaarheid van vergisting van bermmaaisel tot biogas onderzocht.

zaterdag 19 februari 2011

Overschie kiest voor energie

Vlak voor de jaarwisseling heeft de deelgemeente Overschie bij alle huishoudens de traditionele nieuwjaarskaart met 'volksraadpleging' laten bezorgen. Bewoners konden kiezen uit een fiets, een boom, een trainingspak of een energiepakket. Tot 1 februari konden bewoners een keuze maken. De meeste inwoners hebben gekozen voor een energiepakket. Wat er precies in het energiepakket zit is nog een verrassing, maar dat men ermee kan besparen op de energiekosten is duidelijk. In totaal zijn er 607 reacties binnengekomen. 351 huishoudens gaven aan graag een energiepakket te ontvangen. De deelgemeente ontving 81 verzoeken om een boom te planten, 80 deelnemers vroegen een trainingpak en 95 leerlingen van groep acht van het basisonderwijs kozen een fiets.

vrijdag 18 februari 2011

Reclame NL Energie oneerlijk, ontoelaatbaar en misleidend

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Essent in het gelijk gesteld in de klacht die ze indiende tegen NL Energie. Volgens de RCC is de televisiespot die NL Energie uitzond over Essent misleidend en oneerlijk. In de krantenadvertentie van NL Energie is de vergelijking met de variabele tarieven van Essent ongeoorloofd en eveneens misleidend.
Essent is blij met de uitspraak en heeft met haar gang naar de RCC ook duidelijkheid gecreëerd
in wat toelaatbaar en ontoelaatbaar is in het voeren van vergelijkende reclamecampagnes over energieproducten. De RCC adviseert NL Energie om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. NL Energie maakt al jaren vergelijkende reclame met bekende Nederlanders als Frans Bauer en Maurice de Hond. Essent heeft geprotesteerd tegen de jongste vergelijkende reclame van NL Energie en de RCC oordeelt nu dat deze inderdaad niet door de beugel kan.
Half januari diende Essent een klacht in tegen de televisiespot en de krantenadvertentie van NL Energie, omdat deze in haar ogen misleidend zijn. In de tv commercial stelde NL Energie "de goedkoopste" te zijn en dat consumenten zouden betalen voor de overname door RWE omdat de overnameprijs zou moeten worden terugbetaald. Ook werd in de televisiespot onsympathiek ingespeeld op nationalistische sentimenten door te verwijzen naar 'Hollandse' tarieven.
Wat betreft de televisiecommercial heeft de RCC Essent in het gelijkgesteld omdat het terugbetalen van de overnamesom onjuiste informatie is die geen relatie heeft met energietarieven. Daarnaast stelt de RCC dat de claim "de goedkoopste" misleidend is en daarom niet meer mag worden gevoerd door NL Energie. Over de onsympathieke toon van de commercial deed de RCC geen uitspraak. De uiting is volgens de RCC in elk geval niet discriminerend.
In de krantenadvertentie maakte NL Energie een onvolledige en misleidende vergelijking tussen haar lage instapprijzen en de variabele standaardtarieven van onder andere Essent. Essent is van mening dat NL Energie voor de consument verzwijgt dat in de vergelijking sprake is van een instaptarief dat vervolgens wordt verhoogd tot een basistarief. Het gevolg is dat de vergelijking dan niet meer klopt en de gesuggereerde besparing in het geheel niet wordt gehaald. De RCC geeft Essent daarin gelijk. Bovendien vindt de Commissie dat de geclaimde besparing ten opzichte van Essent niet gemaakt mag worden omdat de prijs gedurende het jaar verandert. Een besparing per jaar suggereren kwalificeert de RCC als "onjuiste informatie".

Initiatief voor duurzame bedrijfsvoering

Strukton Rail, Grontmij, Oranjewoud en Movares hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Op alle fronten zetten zij zich in om de CO2-emissie te verminderen. Daarnaast willen zij ook andere bedrijven stimuleren tot een (meer) duurzame bedrijfsvoering. Want duurzaam werken betekent ook samenwerken met zo duurzaam mogelijk werkende leveranciers. Het initiatief wordt ondersteund door de Provincie Utrecht. Daarnaast denkt het Wereld Natuur Fonds als geïnteresseerde partij actief mee.
Het initiatief bouwt sectorbreed aan een platform van partijen die hun leveranciers actief ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering waarbij zoveel mogelijk milieuverantwoord gehandeld wordt en innovatieve methoden worden ontwikkeld om de milieubelasting van het werk te verminderen. Hierbij hoort ook het duurzaam inkopen van producten en diensten ten behoeve van de eigen bedrijfsprocessen, net als het aantoonbaar voldoen aan de eisen die opdrachtgevers stellen. Door het invullen van de Duurzaamheidscan, een interactieve vragenlijst, krijgen leveranciers een helder beeld van hoe relatief duurzaam hun bedrijf is en welke mogelijkheden er zijn om ‘duurzaamheid’ naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast kunnen zij met een eenvoudig hulpmiddel, de Carbon Manager, hun CO2-emissies berekenen en een beeld krijgen van reductiemogelijkheden.
Partijen die willen inkopen bij duurzame leveranciers kunnen op www.duurzameleverancier.nl snel zien wie dat zijn. In de spoorsector is de site van belang voor bedrijven die bezig zijn met het verwerven van niveau 5 op de CO2-prestatieladder van ProRail.

TenneT sluit obligatielening van € 1 miljard af

TenneT, de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur van Europa, heeft vandaag met succes voor in totaal € 1 miljard aan obligaties uitgegeven aan institutionele beleggers. De uitgifte werd gelanceerd na een Europese road show waarin TenneT haar investeringplannen en de financiering daarvan presenteerde aan investeerders.
ING, Lloyds, Rabobank en RBS treden op als gezamenlijke bookrunners voor de obligatie-uitgifte en BNG as co-lead manager. De overeengekomen uitgifte bestaat uit twee tranches van EUR 500 miljoen elk met looptijden van respectievelijk 7 en 12 jaar.. Er was grote interesse voor de transactie die ongeveer 7 keer overschreven was. De obligaties zullen aan de Amsterdamse beurs genoteerd worden.
De netto-opbrengst van de obligatieleningen zal TenneT gebruiken voor investeringen in het Nederlandse en Duitse elektriciteitsnet. TenneT verwacht de komende 10 jaar 9 tot 11 miljard euro te investeren in het Nederlandse en Duitse netwerk. In Nederland wordt onder andere geïnvesteerd in drie grote projecten in het noorden, westen en zuidwesten van Nederland. Het gaat hier om nieuwe 380 kilovoltverbindingen met een lengte van in totaal ruim 400 kilometer. In Duitsland wordt naast een aantal Noord-Zuid verbindingen geïnvesteerd in diverse kabelverbindingen om grootschalige windparken op de Noordzee aan te sluiten op het hoogspanningsnet.

Bio-energieloket voor ambtenaren

BTG Biomass Technology Group uit Enschede heeft op 1 februari haar bio-energieloket voor ambtenaren geopend. Bij dit loket kunnen alle ambtenaren van de nationale overheid, provincies, regio's, gemeenten en waterschappen terecht met hun vragen over bio-energie. Aan de beantwoording van de vragen zijn geen kosten verbonden. Het bio-energieloket is iedere dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur en is te bereiken via 053-4861182. Vragen kunnen ook via de website van BTG gesteld worden. BTG Biomass Technology Group BV is volledig gespecialiseerd in het omzetten van biomassa in energie, brandstoffen en groene grondstoffen. De organisatie is onderverdeeld in twee afdelingen, namelijk Onderzoek & Technologieontwikkeling en Consultancy & Projectontwikkeling.

donderdag 17 februari 2011

Duurzaam energieverbruik bij het haas

Duurzaam ondernemen is in. Het gaat meestal om energiebesparingen In hun warme paleiskantoren beijveren de grootste energieslurpers in het bedrijfsleven zich om hun goede bedoelingen te illustreren. Hoe heeft moeder natuur dat geregeld voor een dier, dat slechts een eenvoudig kuiltje heeft dat hem tot woning dient?

Wieken maken eerste windturbine gebruiksklaar

Met de installatie van drie wieken bovenop de eerder geplaatste piloon is de eerste van twee windturbines op het industrieterrein Zwaarveld langs de gewestweg N41 bij Hamme klaar om groene energie op te wekken. De eerste Hamse windmolen staat op de gronden van transportbedrijf Wauters.

woensdag 16 februari 2011

PowerHouse wekt eigen stroom op

Wethouder Ulla Eurich uit Aalsmeer heeft een bezoek gebracht aan het PowerHouse aan de Kudelstaartseweg bij Vrouwentroost. Het PowerHouse wekt zijn eigen energie op. Deze woning produceert zijn eigen warmte en elektriciteit. Het huis produceert zelfs genoeg stroom om een elektrische auto te laten rijden. Wethouder Ulla Eurich: “Het is een geweldig mooi innovatief en duurzaam concept. Ik hoop dat het gauw navolging krijgt, binnen de gemeente Aalsmeer maar ook daar buiten

Wijchen wil auto-oplaadpunt

Wijchen onderzoekt de haalbaarheid van een oplaadpunt voor elektrische auto's binnen de gemeentegrenzen. Het onderzoek is nog in de oriënterende fase. Op dit moment wordt gekeken of het wenselijk is dat er een oplaadpunt komt, of het er één of meer moeten worden en waar de oplaadpunten geplaatst zouden moeten worden, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

Duurzaam vervoersbeleid verandert gedrag

Steeds meer organisaties doen aan duurzaam vervoersbeleid. Dat duurzame vervoersbeleid leidt bij een overgrote meerderheid (80%) van de organisaties tot een zichtbare gedragsverandering bij medewerkers. Dit blijkt uit een onderzoek door Twynstra Gudde Adviseurs en Managers onder bezoekers van de Ecomobiel vakbeurs vorig jaar.
In het onderzoek geeft 84% van de respondenten aan dat er binnen hun organisatie beleid is op het gebied van duurzame mobiliteit of dat dit binnenkort wordt ontwikkeld. De belangrijkste beweegreden om dit beleid te ontwikkelen is het imago van de organisatie. Kostenbesparing en het terugdringen van de CO2-uitstoot komen op een tweede plek.
Dit vertaalt zich ook in de manier waarop bedrijven naar de overheid kijken. Slechts 17% van de bedrijven geeft aan dat de overheid een belangrijke speler is bij dit onderwerp. En maar 11% van de bedrijven heeft duurzaam vervoersbeleid om te voldoen aan wetgeving. Het beleid vertaalt zich grotendeels naar vervoersmiddelen: 66% geeft aan dat de organisatie alternatieve vervoersmiddelen heeft aangeschaft. Het merendeel grijpt naar elektrische en hybride alternatieven, maar ook naar het openbaar vervoer en de fiets.
Of deze maatregelen bij gaan dragen aan de verduurzaming van de organisatie valt te bezien: maar 46% van de respondenten verwacht dat de maatregelen echt zoden aan de dijk zet. Waarschijnlijk omdat de aanschaf van bijvoorbeeld een enkele elektrische auto, zoals nu vaak gebeurt, nog niet genoeg is.
Desondanks zijn de uitkomsten van het onderzoek positief. Want als blijkt dat de medewerkers hun gedrag zich aanpassen, zal het bedrijf geneigd zijn om eerder en in meer maatregelen te investeren.

dinsdag 15 februari 2011

'Schaalvergroting noodzakelijk in zonnecelindustrie'

Ondanks de sterke groei van de markt voor zonnecellen, hebben grote investeringen in de productie van zonnecellen overcapaciteit gecreëerd. Veel productiefaciliteiten zijn bijgebouwd in Azië, waar de kosten een stuk lager liggen. Door deze overcapaciteit zijn de marges sterk afgenomen. In deze competitieve omgeving moeten Europese zonnecelproducenten flink investeren om voldoende schaalvoordelen te genereren en de concurrentie bij te blijven. Nederlandse spelers zijn nog onvoldoende voorbereid op deze felle concurrentiestrijd, waarschuwt strategisch adviesbureau Roland Berger.
Hoewel Europa de belangrijkste markt voor zonnecellen blijft, zijn het de Verenigde Staten en Azië die gaan zorgen voor de jaarlijkse groei van 35%. In de Verenigde Staten jagen grote energiebedrijven de groei aan met omvangrijke orders, met name in Californië. Ook in China en India stuwt de overheid de markt. Door hervormingen in Europa van subsidiestelsels voor duurzame energie zwakt de groei hier juist af.
Naast technologische vooruitgang verlaagt met name de toenemende productiecapaciteit wereldwijd de prijs van zonnecellen met 10 tot 15% per jaar. Het aandeel van in Azië geproduceerde zonnecelmodules neemt toe tot tweederde van de markt in 2012. De top 10 spelers in de industrie breiden hun productiecapaciteit tot een omvang van gemiddeld 1,5 GigaWatt en Roland Berger verwacht dat deze marktleiders in 2012 60% van de markt zullen beheersen, in plaats van de huidige 47%. Ook zullen zij 90% van hun productie in Azië laten plaatsvinden, waar de productiekosten tot de helft lager liggen. "Dit komt voornamelijk door de indirecte subsidies en lage lonen. Deze factoren zorgen er voor dat ook de toeleveranciers zich meer op Azië richten," aldus Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger Nederland.
"Om mee te komen met de topspelers in de zonnecelindustrie is schaalgrootte cruciaal. Een productieomvang van minstens 1 GW is noodzakelijk om duurzaam de kosten te kunnen verlagen en tegelijkertijd verschillende verkoopkanalen te kunnen bedienen," aldus Van der Slot. "Niet iedere producent is hiertoe in staat, er zal dan ook een shakeout plaatsvinden in de industrie." Om te bepalen welke bedrijven stand zullen houden, zijn Europese bedrijven beoordeeld op hun financiële en strategische prestaties. Van de Europese spelers hebben slechts twee Duitse bedrijven volgens het strategisch adviesbureau een gezonde financiële positie en sterke strategische positionering. Vier Europese spelers behoren tot de "volgers" groep en hebben voldoende mogelijkheden om aan te sluiten bij de kopgroep. De overige 13 spelers weten zich niet te onderscheiden en bekleden een zwakke positionering, zo blijkt uit onderzoek van Roland Berger. 

Conceptbrug combineert wind- en zonne-energie

De ontwerpwedstrijd Solar Park South, waarbij ontwerpers een ontmantelde brug om moeten toveren tot een groene snelweg, kent een opvallende winnaar van de tweede prijs. Drie Italiaanse designers ontwierpen een brug die zowel wind- als zonne-energie levert.

Liander doet eerste belangrijke investering in intelligente netten

Liander start deze maand met de installatie van innovatieve besturingssystemen op belangrijke knooppunten in het elektriciteitsnetwerk. Deze nieuwe systemen zorgen ervoor dat storingen korter duren en maken verdere verduurzaming van de energievoorziening mogelijk. De techniek is in opdracht van Liander ontwikkeld door Locamation en Liandon. Liander loopt hiermee ook internationaal voorop. Deze implementatie duurt 7 jaar en kost jaarlijks circa EUR 15 miljoen. Het is de eerste belangrijke investering in intelligente middenspanningsnetten in Nederland.
De knooppunten in het elektriciteitsnet - de verdeelstations - worden geheel gedigitaliseerd. Grotere storingen kunnen dan sneller worden opgelost. Daar waar het systeem - de 'SASensor' - geïnstalleerd is, gaan stroomstoringen gemiddeld 30 procent korter duren. Dit komt omdat nu bij een stroomstoring binnen één minuut wordt uitgerekend waar de oorzaak van deze storing precies zit. Hierdoor kan de monteur vrijwel onmiddellijk beginnen met het herstel van de elektriciteitsvoorziening. Een grotere storing zal dan gemiddeld nog maar een uur in plaats van anderhalf uur duren. De digitalisering van de verdeelstations in het gehele net zal 7 jaar in beslag nemen. Het is de eerste stap op weg naar een verdere digitalisering van het net, waarbij in de toekomst de duur van stroomstoringen stapsgewijs verder wordt teruggedrongen.
De digitalisering van de verdeelstations - een eerste stap in het intelligent maken van de netten - speelt een belangrijke rol in de duurzame energievoorziening van de toekomst. De kwaliteit van de spanning op het netwerk wordt continu gemeten. Dat is van belang voor de betrouwbaarheid van het net als steeds meer klanten zelf stroom gaan opwekken en terugleveren met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.
Liander heeft de afgelopen jaren enkele verdeelstations gedigitaliseerd en uitgebreid getest. De techniek is verder ontwikkeld tot een robuust systeem. Nog dit jaar worden de eerste verdeelstations geheel gedigitaliseerd. Daarna volgen alle andere knooppunten. Momenteel zijn op de markt geen vergelijkbare systemen verkrijgbaar. Met deze innovatie loopt Liander internationaal voorop.

maandag 14 februari 2011

Van rotte vis tot biogas

Vishandelaar Arie van de Groep en Zonen bv uit Spakenburg haalt vanaf 7 februari gas uit visafval en gevulde koeken over de datum. De handelaar heeft een biogasinstallatie aangeschaft en die is feestelijk in gebruik genomen. Het is waarschijnlijk het eerste project waarbij etenswaren worden vergist. Het gaat om afvalproducten of om producten die over de houdbaarheidsdatum zijn.

Groot Zevert Vergisting wil productie van biogas opvoeren

Het bedrijf Groot Zevert Vergisting heeft van de gemeente Berkelland een vergunning verkregen voor de bouw van 3 extra silo's. Het bedrijf heeft plannen om in de toekomst mest in combinatie met co-producten te gaan vergisten. Daarbij wordt gedacht aan restproducten van maïs, gerst of aardappelen. Groot Zevert is sinds 2004 actief met mestvergisting. Het bedrijf beschikt over een vergistingsinstallatie bestaande uit drie ronde, dichte silo's, met elk een inhoud van 800 kuub.

zaterdag 12 februari 2011

'Kernenergie is de doodsteek voor doorbraak schone stroom'

Het kabinet bracht vrijdag naar buiten dat de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland omstreeks 2015 kan beginnen. Volgens Jolande Sap is het een doodsteek voor de doorbraak van schone energie om naast de geplande kolencentrales, nu ook de bouw van een kerncentrale toe te staan. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dinsdag opheldering van minister Verhagen in de Tweede Kamer. 'Verhagen laat hiermee zien geen fiducie te hebben in het besparen van energie én niet in het opwekken van schone stroom. De Green Deal die het kabinet zegt te willen sluiten is een lege huls"
GroenLinks stoort zich ook aan de voorstelling van zaken rond de vermeende veiligheid van een kerncentrale. Klimaat- en energiespecialist Van Tongeren: "Verhagen pretendeert dat een kerncentrale één factor honderd veiliger is dan bijvoorbeeld een dijk. Hij vergelijkt appels met peren. Een dijkdoorbraak is niet te vergelijken met de stralingsrisico's, waar Verhagen onze kinderen, kleinkinderen en vele generaties na hen ongevraagd mee belast." Nederland heeft overigens geen oplossing voor het opslaan van kernafval. Staatssecretaris Atsma bevestigde in november dat opslag in zoutkoepels geen optie is.Kernenergie is onveilig en niet duurzaam. Naast het afvalprobleem, is uranium eindig en kernenergie duur. De bouw van een kerncentrale is vijf keer zo duur als de bouw van een efficiënte gascentrale. Uit recent onderzoek van Spring Associates blijkt dat de bouw van een kerncentrale onzeker is als er geen overheidssteun heen gaat. Wat GroenLinks betreft gaat er alleen overheidssteun naar schone energie.
GroenLinks is tegen het gebruik van kernenergie en ziet moderne mogelijkheden om het energieprobleem op te lossen. GroenLinks wil fors investeren in schone stroom door investeerders een vaste prijs te garanderen, door een belasting te introduceren op kolen en door energiebedrijven te verplichten een vast deel energie op te wekken via wind, zon en duurzame biomassa.

Verhagen stelt reeks eisen voor kerncentrale

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft vrijdag een reeks eisen bekendgemaakt waaraan de bouwers van een nieuwe kerncentrale in Nederland moeten voldoen. Zo moeten de veiligheidseisen zo streng zijn dat de kans op een zogenoemd kernsmeltongeval „minder is dan eens in de miljoen jaar”, zo laat hij de Tweede Kamer weten.

IEA: recessie dreigt bij oplopende olieprijs

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) vreest dat de geïndustrialiseerde landen op een recessie afstevenen als de olieprijzen blijven stijgen. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde maandelijkse rapport over de oliemarkt. ;Onder de huidige ramingen op basis van 90 dollar per vat ruwe olie kan de rekening voor het importeren van olie oplopen tot 4,7 procent van het mondiale bruto binnenlands product,' aldus het IEA. Het agentschap acht een recessie waarschijnlijk bij een niveau van 5 procent.

Woekerwinst van Electrabel

Electrabel gaf deze week in de Kamer schoorvoetend toe dat er wel degelijk woekerwinsten gemaakt worden in de Belgische kerncentrales. Dat is opmerkelijk, want Electrabel-topman Gérard Mestrallet beweerde tot voor kort ‘dat de nucleaire rente niet bestond'. Toch, dus. Al lopen de berekeningen uiteen. Electrabel houdt het op 652 miljoen euro per jaar, terwijl er volgens de officiële regulator Creg elk jaar 2,07 tot 2,22 miljard euro van de Belgische cashcentrales naar het Parijse hoofdkwartier van GDF Suez vloeit

donderdag 10 februari 2011

Europa en Gelderland investeren in energietechnologie

De provincie Gelderland kent 540.000,- euro Europese- en 360.000,- euro financieringsondersteuning toe vanuit het klimaatprogramma voor het optuigen van het Gelders Transitie Centrum. Stichting kiEMT zet in nauwe samenwerking met energiekennisbedrijf KEMA en Wageningen Universiteit en Researchcentrum het zogenaamde Gelders Transitie Centrum (GTC) op voor het initiëren, ondersteunen en versnellen van doorbraakprojecten in de energie- en milieutechnologiesector. Hiervoor ontvangt Stichting kiEMT een Europese subsidie van  540.000,- euro op basis van het stimuleringsprogramma ‘GO Gebundelde innovatiekracht’, aangevuld met 360.000,- euro provinciale financieringsondersteuning vanuit het klimaatprogramma.
Het doel van deze investering is om bestaande kennis in de regio te binden en te benutten om de hooggespannen milieu en energie-doelstellingen in 2020 te kunnen bereiken ( 20% minder energieverbruik en 20% minder CO2 uitstoot, 20% meer duurzame energieopwekking). Het GTC zal een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de opbouw van kennis voor de realisering van de klimaatdoelstellingen van de provincie.
De provincie Gelderland heeft in haar Contourennota Integraal Programma Klimaatbeleid “Aanpakken en aanpassen’ aangegeven welke de beleidsterreinen zijn waarop zij haar doelstellingen bij uitstek gerealiseerd wil zien. Deze zijn energietransitie in de gebouwde omgeving, duurzame mobiliteit en biobased economy. De activiteiten van het GTC zullen worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband van KEMA, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en Stichting kiEMT. De zo verkregen kennis zal in samenwerking met de vele partners van de drie samenwerkende partijen via projecten worden gerealiseerd.

dinsdag 8 februari 2011

Meer biogas van Bellegoor

De bouw van drie nieuwe silo’s op het terrein van vergistingsbedrijf Groot Zevert, aan de Deventer Kunstweg in Beltrum, is weer een stap dichterbij. De gemeente Berkelland heeft, ondanks één ingediende zienswijze, besloten het voorontwerpprojectbesluit van de uitbreiding goed te keuren. Het definitieve ontwerp ligt nu ter inzage in het gemeentehuis.

Intelligente PowerRouter

Met de PowerRouter heeft het Nederlandse Nedap Energy Systems een intelligente omvormer in huis, waarvan er meerdere aan elkaar kunnen worden gekoppeld en worden beheerd via het internet. De opgewekte energie van je zonnepanelen kan je zelf gebruiken of aan het net terugleveren. Bij stroomuitval kan je je eigen stroom blijven gebruiken. Via de geïntegreerde monitorfunctie kan je steeds online (mypowerrouter.com) de prestaties van een of meerdere omvormers opvolgen, en op de hoogte blijven van energieopbrengsten of -verbruik.

Duurzame energiesector: consistent beleid nodig voor overheidsdoelen

'De duurzame-energiesector staat klaar om de Europese overheidsdoelen binnen bereik te brengen, als de Nederlandse overheid zorgt voor goed, consistent beleid.' Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energie Koepel (DE Koepel, branchevereniging van 370 bedrijven die duurzame energie produceren), constateert echter dat de overheid nog wel wat huiswerk heeft om die situatie te creëren: "Door de opzet van de SDE+ blijft de investeringsonzekerheid voor Nederlandse bedrijven en particulieren bestaan en wordt gekozen voor stimulering van laaghangend fruit."
In een speciale uitgave van Signaal van deze week schetst DE Koepel een breed beeld van de actuele situatie in de duurzame-energiesector: waar liggen de mogelijkheden en wat moet er gebeuren om die te kunnen benutten?
Jaap Warners, voorzitter  van de Nederlandse Wind Energie Associatie, accentueert het belang van een positieve keuze voor en beeldvorming over duurzame energie: "Het Engelse kabinet, dat een vergelijkbare politieke kleur heeft als het Nederlandse, zet fors in op duurzame energie en steunt dat dus ook financieel. Dat is doordacht beleid en geen geldoverdebalksmijterij."
De gewenste positieve consistentie in het overheidsbeleid komt ook in andere bijdrage terug, zoals die van Hein Greven (Eneco, over off-shore wind) en Henk Brink (LTO Noord, over vergisting).
Pieter Bergmeijer, Energy Valley, beschrijft in zijn bijdrage over zonne-energie hoe een goede regulering van energie-zelflevering "goud kan opleveren voor de Europese doelstelling."
Ook Peter Wagener, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association, laat zien dat zijn sector zeer gebaat is bij constructief structureel beleid. Daarentegen bespiegelt  Dorine Putman-Devilee (ASNBank) de effecten van afnemend  stimulerend overheidsbeleid.
Met voorstellen om dat overheidsbeleid, b.v. ten aanzien van bij- en meestook van biomassa, te verbeteren en te verstevigen komt Dick Tommel, voorzitter van het Platform Bio-Energie in zijn bijdrage over de SDE+-brief van minister Verhagen. Van groot belang vindt Tommel dat de Europese duurzaamheidscriteria voor vloeibare biomassa ook snel door Brussel van toepassing worden verklaard op de vaste biomassa.
Guido Bakema, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ondergrondse Energieopslag, geeft aan dat de huidige Warmtewet de (zowel financieel als energetische in principe zeer rendabele) investeringen in warmte- en koudesystemen, geheel tegen de beleidsdoelstellingen in, zeer waarschijnlijk juist gaat afremmen.
Monique van Eijkelenburg, directeur strategie van de DE Koepel, benoemt in haar bijdrage een aantal concrete aangrijpingspunten waarmee de Nederlandse overheid een solide thuisbasis kan faciliteren, zodat de duurzame energiesector ook een aantrekkelijke exportrol kan vervullen. Dat er royale exportkansen liggen blijkt ook uit de bijdrage over de geslaagde recente handelsmissie Midden-Amerika en Colombia. Hans van Breugel (voorzitter Energie uit Water)  toont aan dat ook energie-opwekking uit water een nog krachtiger exportproduct kan zijn, mits de overheid bij het  innovatie-onderzoek een handje helpt.
Begin februari startte de Duurzame Energie Koepel een online bliksemonderzoek onder de leden/bedrijven in haar achterban om de situatie op gebied van duurzame energie te peilen en suggesties o.a. voor Green Deals te inventariseren. Rond 15 februari worden de uitkomsten gepubliceerd.

maandag 7 februari 2011

Plugwise surft op het Smart Grid

Met Plugwise levert Norbert Vroege slimme stekkers waarmee huishoudens bedrijven hun stroomverbruik kunnen meten en sturen. Nu heeft hij zijn producten klaar voor grootschalig gebruik in Smart Grids en het complete beheer van vastgoed.

Bijeenkomst over biogasinstallaties

Stimuland voert de komende tijd een onderzoek uit naar de mogelijkheden van het opzetten van biogasinstallaties in Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 8 februari in Het Trefpunt in Balkbrug wordt informatie gegeven over de opzet van het project en kunnen individuele wensen kenbaar worden gemaakt

vrijdag 4 februari 2011

Interconnect tekent voor energie-efficiëntie

ISP Interconnect uit ’s-Hertogenbosch heeft zich aangesloten bij de Meerjarenafspraak Energie-Efficiency (MJA3). Daarmee wil zij een actieve bijdrage leveren aan het verhogen van de efficiëntie van het energieverbruik in de ICT-sector. De MJA is een convenant tussen de overheid en bedrijven waarin zij afspreken om de efficiëntie van het energieverbruik jaarlijks met 2 procent te verbeteren.
De MJA is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om de efficiëntie van energieverbruik in de industrie te verlagen. Deelnemers zetten zich in om een verbetering van 2% per jaar te realiseren. Er wordt aandacht geschonken aan de optimalisatie van interne processen maar ook aan het gehele distributiekanaal. Interconnect hield bij het ontwerp van haar datacenters altijd al rekening met energiebesparende maatregelen. Door deelname aan het MJA is de intentie om energie-efficiënter te werken formeel vastgelegd.
Als deelnemer aan de MJA zal Interconnect zich actief bezig houden het verbeteren van energie-efficiëntie binnen de ICT-sector. Ook het nieuw te realiseren datacenter in Eindhoven draagt daar aan bij. Door gebruik van nieuwe koeltechnieken en innovaties op het gebied van energiebesparing zal de Power Usage Effectiveness gemiddeld op 1,15 uitkomen. Daarmee zal het een van de efficiëntste datacenters in Nederland worden.

donderdag 3 februari 2011

Kerncentrale in Eemshaven?

Energieleverancier Electrabel wil een kerncentrale in de Eemshaven bouwen. Het bedrijf heeft binnenkort een gesprek daarover met de provincie Groningen, meldt de PvdA-lijsttrekker in Groningen William Moorlag op RTV Noord. Een woordvoerder van Electrabel ontkent dat er concrete plannen zijn.

Deuren blijven open tijdens de winter

Hoewel de thermometer ook gisteren niet boven het vriespunt steeg, stonden heel veel deuren van winkels in het centrum van Roeselare wagenwijd open. Een doorn in het oog van Groen!-gemeenteraadslid Filiep Bouckenooghe, die deze energieverspilling wil bekampen met een verbod voor elke handelszaak om 'swinters de deuren open te laten

Trek een trui aan en zet de verwarming lager

De verwarming één graad omlaag en een warme trui aan. Wie energie wil besparen, hoeft niet gelijk keihard af te zien op Warme Truiendag. Op honderden plaatsen kleden ambtenaren, werknemers en scholieren zich aanstaande vrijdag extra warm aan voor de vijfde editie van de 'bewustwordingsdag'.

woensdag 2 februari 2011

Eigen omvormers en daksystemen voor Enfinity

Het Waregemse zonne-energiebedrijf Enfinity lanceert een eigen gamma van omvormers. Dat maakte het bedrijf afgelopen week bekend op de vakbeurs InterSolution. Naast zeven elektrische omvormers introduceert Enfinity ook nog drie nieuwe integratiesystemen voor de fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze in het dak geïntegreerde systemen bieden architecturaal een meer esthetisch uitzicht dan de klassieke opbouwoplossingen.

'Duurzame energie kan miljarden besparen'

De Europese doelstelling om het gebruik van duurzame energie drastisch te verruimen, is haalbaar als de EU-landen een tandje bijzetten. Meer samenwerking tussen de lidstaten kan zelfs tot een jaarlijkse besparing van 10 miljard euro leiden. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat maandag gezegd.

dinsdag 1 februari 2011

Waterschap levert nu ook elektra

De zuiveringsinstallatie van Waterschap Veluwe leverde het afgelopen jaar niet alleen warm water maar ook elektriciteit. Naast de opwekking van stroom voor eigen gebruik bleef er - voor het eerst - nog voldoende 'over' om terug te laten vloeien naar het net. Van de teruggeleverde stroom konden 1068 huishoudens profiteren.