Ads Top

Nieuw hoogspanningsstation in IJsselmuiden

Elektriciteitstransporteur TenneT en regionale netbeheerder Enexis bouwen in IJsselmuiden een nieuw hoogspanningsstation. Dit station, dat wordt gebouwd aan de Hagedoornweg, is noodzakelijk om de door tuinders geproduceerde duurzame elektriciteit in de Koekoekspolder af te voeren naar het hoogspanningsnet van TenneT.
In de Koekoekspolder rond IJsselmuiden is sprake van een sterke toename in decentrale opwekking van elektriciteit door toenemende warmtekrachtkoppeling in de glastuinbouw. Het huidige net in de Koekoekspolder is in de toekomst niet meer toereikeind om deze energie af te voeren. Daarom is besloten om nabij IJsselmuiden een nieuw hoogspanningsstation te bouwen. Dit station wordt vervolgens weer aangesloten op een bestaande hoogspanningsverbinding tussen Kampen en Zwolle door middel van een ondergrondse kabel.
Met de bouw van dit station is een investering gemoeid van ongeveer 10 miljoen euro. Enexis heeft haar werkzaamheden afgelopen zomer gestart. De eerste paal voor het TenneT-gedeelte van dit zogenaamde “hoog- en middenspanningsstation” gaat deze maand de grond in. De nieuwe hoogspanningsinfrastructuur kan naar verwachting in het tweede kwartaal van 2011 in gebruik genomen worden.
In de afgelopen jaren maakten steeds meer tuinders gebruik van de mogelijkheid om door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) elektriciteit te produceren. Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in Nederland (3.300 megawatt). TenneT is ook in andere tuindersgebieden in Nederland actief met het creëren van extra hoogspanningsverbindingen om in die groeiende vraag naar capaciteit te voorzien. Zo wordt het hoogspanningsnet uitgebreid op diverse plekken in Drenthe, het Westland en Limburg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.