Pagina's

zaterdag 30 oktober 2010

Niet schriftelijk energiecontract kan worden vernietigd

Een energiecontract dat niet schriftelijk is bevestigd, kan worden vernietigd. Voor de geleverde energie behoeft niet te worden betaald indien de klant kan bewijzen dat hij heeft gebeld om het contract te beëindigen en/of dat zijn brief (per fax) is aangekomen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vorige week bepaald in een zaak van een klant uit Amsterdam tegen Oxxio. 'Oxxio heeft op grond van een door haar gestelde mondelinge overeenkomst appellante tot betaling aangesproken. Appellante heeft die overeenkomst, zeker gezien de summiere onderbouwing door Oxxio van haar stellingen, voldoende gemotiveerd betwist.'

Essent bouwt illegaal in beschermde Waddenzee

Essent bouwt illegaal een koelwaterinstallatie in de Waddenzee. Het energiebedrijf heeft geen vergunning voor de installatie, bedoeld voor de kolencentrale die Essent bouwt in de Eemshaven. Greenpeace vraagt vanochtend de rechtbank Groningen om ervoor te zorgen dat Essent de bouw onmiddellijk staakt.
Rolf Schipper, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace: "De Waddenzee is een kwetsbaar en daarom beschermd natuurgebied. Sinds 2006 geldt hier een bouwstop. Toch bouwt Essent hier, zonder vergunning, een enorme koelwaterinstallatie. Wij willen dat deze bouwwerkzaamheden onmiddellijk worden stilgelegd."
Door de bouw verdwijnt ten minste 3,1 hectare beschermd natuurgebied. Via het koelwatersysteem wil Essent dagelijks miljoenen liters warm water in de Waddenzee lozen. Dat zal een grote negatieve impact hebben op de waterhuishouding.
Op 8 september wees Greenpeace de gemeente Eemsmond op de overtreding van Essent. Het handhavingsverzoek werd door de gemeente afgewezen. Zowel de gemeente als Essent stelt dat de aanleg van de koelwaterinstallatie niet als 'bouwwerkzaamheid' kan worden aangemerkt. Schipper: "Dit lijkt verdacht veel op een juridisch woordspelletje om toch te kunnen bouwen in de kwetsbare Waddenzee. Wie hier in de Eemshaven komt kijken, ziet Essent aan het werk met gigantische pijpen en metershoge damwanden. Dat hier wordt gebouwd, staat buiten kijf."
De bouw van deze koelwaterinstallatie in de Waddenzee veroorzaakt slechts een van de vele schadelijke effecten van de kolencentrale van Essent. Eenmaal in bedrijf stoot de centrale evenveel CO2 uit als 2,5 miljoen auto's per jaar en is daarmee een enorme klimaatvervuiler. Bovendien zorgt uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals koper, kwik en fijnstof voor aantasting van het Waddengebied.

vrijdag 29 oktober 2010

Consument bespaar minder

Energiebesparing staat bij Nederlandse consumenten op een lager pitje dan een jaar geleden. Dat blijkt volgens vergelijkingssite Energieprijzen.nl uit een onderzoek onder 562 huishoudens. Volgens de site is nog maar 34 procent van de huishoudens komend jaar van plan om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals zuinige lampen. Een jaar geleden lag dat aandeel nog op 61 procent.

Volvo bezig met brandstofcel

De groene revolutie woedt hard binnen Volvo. Het volgende project van de Zweden is een elektrische auto die extra reikwijdte krijgt dankzij een brandstofcel. De technologie staat nog helemaal aan het begin van de ontwikkeling, dus veel concrete informatie is er nog niet.

Schone energie verplicht in nieuwbouw vanaf 2014

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil vanaf 2014 de verplichting invoeren om in elke nieuwbouw voor een bepaald minimumpercentage eigen schone energie te produceren. De minister wil zich voorbereiden op de Europese doelstelling van een "bijna-energieneutrale" woning tegen 2021.

Dag van de Duurzaamheid in Almere

Urgenda, de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie, organiseert op donderdag 11 november het landelijke initiatief 'Dag van de Duurzaamheid'. De gemeente Almere speelt hier actief op in met een uitgebreid programma over duurzaamheid en de Almere Principles. De gemeente Almere grijpt de Dag van de Duurzaamheid aan om samen met andere organisaties en burgers de Almeerse duurzaamheidsbeweging een stevige impuls te geven onder het motto ‘samen sneller duurzaam’. Het programma is gericht op de praktische toepassing van duurzaamheid en de samenwerking die daar in de stad voor nodig is. De Almere Principles zijn door het college vastgesteld als de uitgangspunten waarmee de stad op haar eigen wijze duurzame ontwikkeling in praktijk gaat brengen.

donderdag 28 oktober 2010

Belgische kleilagen niet geschikt voor kernafvalopslag

De Boomse kleilagen in de Belgische Kempen, vlakbij de Nederlandse grens, zijn ongeschikt voor de opslag van kernafval. Dat concludeert Greenpeace op basis van wetenschappelijk onderzoek. De klei voldoet niet aan de door Europa gestelde criteria. De vrees dat de opslag van kernafval een bedreiging vormt voor het Brabants drinkwater blijkt hiermee terecht. Greenpeace presenteert deze conclusie vandaag op informatiebijeenkomsten voor politici en verontruste bewoners in Turnhout en Tilburg.
In België is eerder dit jaar gekozen voor een definitieve opslag van kernafval in klei. Hydrogeoloog Willy Weyns heeft in opdracht van Greenpeace onderzocht of de aangewezen kleilaag voldoet aan door Europa gestelde criteria. Op een aantal belangrijke punten voldoet de kleilaag niet. Zo is de kleilaag niet dik genoeg waardoor radioactief materiaal sneller in aangrenzende bodemlagen terecht komt. Ook is de klei niet homogeen maar bestaat uit afwisselde grondlagen met scheuren en breuken. Grondwater dat in contact is geweest met het afval kan door breuken gemakkelijker naar andere grondlagen migreren. De aangrenzende bodemlagen bevatten grondwater dat gebruikt wordt als drinkwater in België en Nederland.
Nu blijkt dat kleilagen in België niet geschikt zijn voor definitieve opslag voor kernafval moet de Bel;gische kernafvalorganisatie NIRAS haar plannen herzien. Ook Nederland zal met het oog op een tweede kerncentrale de discussie over het kernafval moeten hervatten. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer een nieuwe Europese richtlijn die vereist dat lidstaten een plan opstellen voor hun radioactief afval. Nederlands kernafval wordt nu tijdelijk bovengronds opgeslagen. Op termijn wil de overheid het ondergronds opslaan in kleilagen of zoutkoepels maar onderzoek hiernaar is niet ver gevorderd. Het is niet duidelijk of de Nederlandse kleilagen wel aan de Europese eisen voldoen.
Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace: "Nergens ter wereld is een oplossing voor het kernafvalprobleem, ook in Nederland niet. En toch blijven we doorgaan met het produceren van dit levensgevaarlijke afval. Wat als we de oplossing nooit vinden? Dan mogen de kleinkinderen van onze kleinkinderen voor altijd ons afval bewaken. Het is de hoogste tijd dat we dit probleem bij de bron aanpakken. We moeten kernenergie vaarwel zeggen en de overstap naar duurzame, schone energie maken."

woensdag 27 oktober 2010

Eerste echte groene gas voor huishoudens

Nederlandse huishoudens kunnen vanaf deze week voor het eerst kiezen voor volledig duurzaam geproduceerd 'groen' gas. Greenchoice levert als eerste energiebedrijf in Nederland dit zogeheten biogas aan particulieren. Tot nu toe konden huishoudens alleen de C02 uitstoot van hun gasgebruik laten compenseren. Nu kunnen zij kiezen voor echt duurzaam gas. Het biogas komt van de Nederlandse producent BioGast. BioGast zet groen gas dat komt van bijvoorbeeld de agrarische sector of de voedingsindustrie om in gas met de kwaliteit van aardgas, het biogas. Dit 100% duurzame biogas wordt dan direct in het openbare aardgasnetwerk gezet.
Rob van Rees: 'Wij zijn de eerste energieaanbieder in Nederland die duurzaam gas aan particulieren levert. Dit biogas is voor de consument iets duurder dan fossiel gas. Met de opbrengsten investeert BioGast in meer biogasinstallaties zodat we vanaf deze herfst gas uit Nederland kunnen leveren. Onze klanten kregen al CO2-gecompenseerd gas. Nu gaan we een stap verder. Veel van onze klanten willen dat al hun energie zo duurzaam mogelijk is. Nederland loopt daarin ver achter op andere Europese landen. Wij rekenen erop dat dit soort initiatieven versnellend werken.'

Eerste warmtepompboiler voor Daikin

Wie sanitair warm water wil aanmaken los van een ander verwarmingssysteem kan voortaan ook terecht bij Daikin. Het bedrijf ontwikkelde een alleenstaande warmtepompboiler met hoge COP.

dinsdag 26 oktober 2010

Draadloos systeem om je auto op te laden

Het Amerikaanse bedrijf Delphi heeft dan ook een systeem ontwikkeld waarbij de auto opgeladen kan worden zonder tussenkomst van stekkers, snoeren of stopcontacten. Ze noemen het WiTricity. Een soort WiFi dus, maar dan met stroom in plaats van data. Het werkt heel eenvoudig. Je parkeert je auto op een plaat die de accu gaat opladen. Het werkt als een soort magneet met een oplader die onder de auto hangt. Een hoogfrequente magnetische koppeling, zo heet het en dan moet het wel goed zitten.

Flexibele lucht/water-warmtepomp

Vaillant lanceert een lucht/water-warmtepomp met aparte buiteneenheid die tot 30 meter afstand van de warmtepomp kan geplaatst worden. De consument heeft de keuze uit een lucht/water-warmtepomp voor verwarming alleen, de geoTHERM VWL S, of een warmtepomp die bijkomend instaat voor de productie van sanitair warm water, de geoTHERM plus VWL S. Deze laatste heeft een ingebouwde boiler van 175 liter.

maandag 25 oktober 2010

Bijdragen maken elektriciteit fors duurder

Elektriciteit wordt peperduur. De komende jaren komen er immers nog een heleboel taksen of bijdragen bij, zegt Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers. "Bedrijven zouden daardoor wel eens kunnen overwegen om hier te vertrekken."

Driehonderd gezinnen kopen samen groene stroom

Ook in Zandhoven werd een samenaankoop georganiseerd voor groene stroom. Een succes, want 300 gezinnen doen eraan mee. Goed voor het budget en voor het milieu.

zaterdag 23 oktober 2010

Nederlandse Energie Maatschappij staat op energiekaart

De Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie) staat op de Nederlandse energiekaart. In korte tijd heeft de NL Energie dankzij directe verkoopmethoden een half miljoen klanten weten binnen te halen. Dit is gebeurd in de vijf jaar dat de NL Energie actief is in Nederland. De meeste recente grote actie die NL Energie hanteerde was die van het WK Voetbal.

Challengers willen groeien in gasmarkt

De markt voor duurzame brandstoffen ontwikkelt zich snel. OrangeGas - leverancier en exploitant van 'biogasstations' - speelt daar op in. Het bedrijf stond vorig jaar op de Challenger 50-lijst. Hoe is het een jaar later?

vrijdag 22 oktober 2010

Lochem maakt werk van duurzame energie

Op donderdag 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, staat de Gudulakerk in Lochem geheel in het teken van duurzame energie. Op initiatief van de gemeente Lochem, Tauw Group, Berkelmilieu en Circulus vindt een interactieve bijeenkomst plaats, waarvoor inwoners van Lochem worden uitgenodigd. Gastsprekers die avond zijn hoogleraar duurzaamheid Wubbo Ockels, wethouder Thijs de la Court en Bram de Borst, CEO van Tauw Group. 'We staan op de rand van een technische revolutie. Meer dan ooit groeit het besef dat nieuwe energievormen letterlijk van levensbelang voor de toekomst zijn. De technieken zijn ontwikkeld, we zijn er klaar voor. Nu is het moment om het tij te keren,' aldus prof. dr. Wubbo Ockels.
Lochem wil voorop lopen. Nu en in de toekomst. En met Lochem worden niet alleen de  gemeenteraadsleden bedoeld, maar ook de inwoners. In de gemeente Lochem zijn al verschillende gezamenlijke initiatieven ontstaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame energie. Het rendement vloeit hierbij rechtstreeks terug naar de gemeenschap.

Maldegem wil geen nieuwe windmolens meer

Maldegem wil geen bijkomende windmolens meer op haar grondgebied. Op de gemeenteraad wordt een motie ingediend. Het grote aantal aanvragen voor de bouw van grootschalige windturbines in Maldegem wordt onhoudbaar, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Valerie Taeldeman (CD&V), die als Vlaams parlementslid minister Philippe Muyters (N-VA) ondervroeg.

donderdag 21 oktober 2010

China leidend in schone energie

's Werelds grootste vervuiler China, komt uit een studie naar pogingen om te werken met schone energie naar voren als tweede ter wereld na Groot-Brittannië. De resultaten van de Australische studie zijn dinsdag gepresenteerd. In de studie is bekeken hoeveel geld wordt gestoken in pogingen om schone elektriciteit op te wekken per ton koolstofuitstoot.

Isolatie van woning kan tot 30% besparen

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat woningbezitters tot wel 30% kunnen besparen op hun energie met een goede isolatie van de woning. Essent wil hier aan bijdragen met de Nationale Isolatieservice. In één dag wordt de woning met de modernste methoden en technieken geïsoleerd waarmee het wooncomfort wordt verhoogd en de energierekening wordt verlaagd.
Zo woont een meerderheid van de Nederlandse huishoudens in een niet optimaal geïsoleerd huis. Bij 41% van de Nederlandse huishoudens ontbreekt dakisolatie, bij 51% is geen isolatie van de spouwmuur aangebracht en bij maar liefst 66% is geen vloerisolatie aanwezig. De verwachte besparing die met isolerende maatregelen kan worden behaald, wordt te laag ingeschat. Gemiddeld is de verwachting dat met isolatie 22,5% op de energierekening kan worden bespaard terwijl een besparing van wel 30% mogelijk is.
Het 'terugverdienen' van de investering vergt 3 tot 5 jaar terwijl de helft van de Nederlanders denkt dat dit 6 jaar of langer is.
Met de Nationale Isolatieservice wil Essent iedereen de gelegenheid geven om structureel op de energierekening te besparen. Voor gemiddeld Euro 1.800,- wordt een koophuis, gebouwd tussen 1930 en 1983, geïsoleerd met spouwmuurisolatie. Recentere woningen zijn meestal al goed geïsoleerd. Voor het toepassen van isolerende maatregelen geldt een BTW tarief van 6%. Energieklanten van Essent kunnen de isolatie ook in termijnen betalen. En wel via GreenLoans,waarmee Essent samenwerkt. GreenLoans financiert groeninvesteringen van particulieren. Naast een lagere energierekening profiteert de woningbezitter van de waardestijging van de woning vanwege een gunstiger energielabel na de isolatie.

woensdag 20 oktober 2010

Groene stroom geen voorrang op het elektriciteitsnet

Economieminister Maria van der Hoeven trekt haar plan hiertoe in, zo schrijft zij in een brief aan de Eerste Kamer. Economieminister Maria van der Hoeven trekt haar plan hiertoe in, zo schrijft zij in een brief aan de Eerste Kamer. Aanleiding is kritiek van de Raad van State, die vraagtekens heeft geplaatst bij de onderbouwing van de voorgenomen maatregelen. Producenten van duurzame energie, waaronder veel tuinders, zagen juist reikhalzend uit naar de nieuwe wet. Door de vele plannen voor elektriciteitscentrales dreigt overproductie, waarbij groene stroom het onderspit delft.

dinsdag 19 oktober 2010

Eerste elektrische Tuk Tuk geïntroduceerd op Europese markt

Het Nederlandse bedrijf de Tuk Tuk Factory brengt de eerste volledige elektrische versie van de alom bekende Aziatische Tuk Tuk op de Europese markt. De introductie van deze recreatieve fun en duurzame Tuk Tuk zal plaats vinden op 19 oktober op de eCarTec in München, de grootste beurs op het gebied van elektrisch vervoer. Tuk Tuk Factory zoekt vanaf heden Europese partners voor sales & distributie.      Tuk Tuk Factory heeft een Europese Type goedkeuring voor 3 modellen elektrische Tuk Tuks. Het bedrijf produceert een 3-zits, een 6-zits en een cargo versie voor alle EU-landen. De concurrerende prijzen liggen tussen de 11.000 euro en 14.000 euro. Levertijd bedraagt 3 maanden.
Om aan de Europese eisen en regelgeving te voldoen is het voertuig volledig opnieuw ontworpen. Chief Engineer Dennis Harte: 'We hebben de grootste batterij die we konden vinden als uitgangspunt genomen en daar een voertuig omheen gebouwd. De stroom voor de stille en onderhoudsevrije AC motor komt van een 15kWh loodzuur batterij. Het chassis is ontworpen om de gigantische batterij van 400 kilo te dragen.'      De kwaliteit van de klassieke benzine Tuk Tuk voldoet in de ogen van de Tuk Tuk Factory niet aan de huidige milieu-, veiligheids- en kwaliteitseisen die gelden in Europa. De elektrische Tuk Tuks zijn daarentegen geknipt voor korte ritten in steden en daardoor dus ook voor elektrische aandrijving. De voertuigen zijn zeer stil, hebben geen uitstoot en scherp geprijsd. Afgelopen jaar hebben enkele elektrische prototypes rond gereden door Amsterdam en Rotterdam. Tijdens deze test is gebleken dat voornamelijk de toegenomen actieradius van het voertuig zijn sterkste punt is ten opzichte van andere kleine elektrische voertuigen. De Tuk Tuk's zware batterij zorgt voor 70 tot 80 kilometer bereik.
Volgens Roland Vos, directeur van de Tuk Tuk Factory, onderscheidt het voertuig zich door zijn groene en vrolijke karakter. Dit maakt de Tuk Tuk uitermate geschikt als mobiel billboard. Het voertuig zorgt voor besparing door de lage kosten per kilometer, maar kan door het reclamepotentieel meer inkomen genereren. Hij verwacht het voertuig voornamelijk te verkopen als city shuttle, evenementenvervoer, of stadscargo voertui

Gemeenten kopen groene energie in voor minima

De vier grote steden gaan voor vier jaar samen groene energie inkopen voor huishoudens die rondkomen van een minimuminkomen. Dit maakte de gemeente Amsterdam vrijdag bekend. De gemeenten gaan ervan uit dat deze gezinnen minimaal 130 euro per jaar kunnen besparen op de energiekosten. Dat is ongeveer 10% van hun energierekening.

Dong nieuwe partner van NL Energie

Energieprijsvechter de Nederlandse Energie Maatschappij heeft zijn toekomst veiliggesteld. Het Deense energiebedrijf Dong volgt RWE op als gasleverancier van de Nederlandse Energie Maatschappij, ook wel NL Energie genoemd. Dong gaat daarnaast stroom leveren en neemt ook de administratie van het Rotterdamse bedrijf voor zijn rekening. Dat zijn beide partijen gisteren overeengekomen.

maandag 18 oktober 2010

China investeert in windenergie

De zoektocht van China naar duurzamere vormen van energie heeft de Spaanse producent van windturbines Gamesa drie nieuwe contracten opgeleverd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend, zonder financiële details te noemen. tocht van China naar duurzamere vormen van energie heeft de Spaanse producent van windturbines Gamesa drie nieuwe contracten opgeleverd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend, zonder financiële details te noemen.

Hoorn: in 2040 duurzaam

Hoorn wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Energie voor vervoer, productieprocessen in bedrijven, instellingen en in woningen moet dan duurzaam worden opgewekt. Hoorn is de eerste gemeente in West-Friesland die deze ambitie uitspreekt

vrijdag 15 oktober 2010

Afzien van zon en wind mag niet in één pennestreek worden geregeld

Eind vorige week stuurde demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) bij het scheiden van de markt een brief aan de Eerste Kamer waarin ze aangaf dat groene stroom geen principiële voorrang krijg op het hoogspanningsnet in Nederland, boven stroom uit conventionele centrales op vooral steenkool. Europese regelgeving zou dat verhinderen, althans: dat risico zou bestaan. Toegang tot het net is de achilleshiel voor duurzame stroom. Door de bouwplannen voor nieuwe kolencentrales in ons land ontstaat er na de pennestreek van Van der Hoeveen over enkele jaren vrijwel permanent geen ruimte meer op de bestaande elektriciteitsnetten voor stroom van zon en wind, ongeacht het aanbod. Daar investeert dus niemand meer in.

Succes met energieneutrale scholen en kantoren

Energieneutraal bouwen in de utiliteitsbouw heeft de toekomst. Dat bewijzen vijftien innovatieve projecten die ondersteuning krijgen vanuit de tender Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren (UKP NESK). De zeven scholen en acht kantoren die gesteund worden vanuit UKP NESK voldoen nu al aan de energie-eisen van 2020. Op 23 september kregen ze hiervoor eencertificaat van het ministerie van VROM-WWI.
Het ministerie heeft via de tender in totaal 6,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor de praktijkprojecten. Hiermee wil VROM de sector stimuleren de omslag te maken naar energieneutraal bouwen in 2020. Een belangrijk doel van UKP NESK is te leren van elkaars ervaringen - technisch, procesmatig en financieel. Op 23 september hebben de betrokken organisaties elkaar en elkaars projecten leren kennen, wat van belang is voor de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen de vele disciplines.
De NESK-projecten zetten in op innovatie, energiebesparing en duurzame energie. Het gaat daarbij niet alleen om technische innovaties en combinaties, maar vooral om nieuwe samenwerkingsvormen en financieringsconstructies zoals prestatiecontracten. Enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn essentieel om dergelijke ambitieuze projecten daadwerkelijk te realiseren. Van belang is ook om ambities vroegtijdig vast te leggen, deze meetbaar te maken en ervoor te zorgen dat ze tijdens het ontwerptraject gegarandeerd blijven. Een andere belangrijke succesfactor betreft het maken van goede afspraken over het verdelen van risico's.

donderdag 14 oktober 2010

NXP introduceert nieuwe chip voor energiemeters

De Nederlandse chipfabrikant, NXP Semiconductors N.V. kondigt vandaag haar EM773 energiemeter-chip aan - 's werelds eerste 32-bit ARM-gebaseerde oplossing die specifiek is ontwikkeld voor non-billing toepassingen voor elektriciteitsmeting. De afgelopen jaren zijn slimme meters populair geworden bij regelgevers en nutsbedrijven als middel verfijndere prijsmodellen en tarieven te introduceren en bovendien om klanten aan te moedigen om hun energieverbruik aan te passen. Met de chip van NXP gaat het Nederlandse bedrijf qua energiemeting een stap verder, door het voor systeemontwikkelaars eenvoudig te maken om energiemeters voortaan in vrijwel elk type apparaat te kunnen integreren. Ook maakt het informatie over het stroomverbruik toegankelijker en inzichtelijker voor de eindgebruiker. Met de nieuwe chip kunnen consumenten en industriële gebruikers altijd en direct toezicht houden op het energieverbruik. Dit kan via apparatuur die varieert van slimme stekkers, slimme appliances en groene consumentenelektronica, tot het creëren van submeters en industriële submeters. De energiemeter-chip van NXP is uitgerust met een meetsysteem engine die het ontwerpen van non-billing meetapplicaties nu sterk vereenvoudigt. 'Met de chip maakt NXP de snelle ontwikkeling van innovatieve apparatuur mogelijk die ons energieverbruik ingrijpend zal veranderen - thuis, onderweg en in industriële omgevingen. Energiebesparing staat hoog op de agenda bij consumenten en bedrijven. Bij de meeste moderne elektrische apparaten is het echter lastig om er achter te komen hoeveel energie er op elk gegeven moment daadwerkelijk wordt verbruikt. Slimme apparatuur die meet en communiceert hoeveel energie wordt verbruikt is een potentieel krachtig hulpmiddel bij het beheren van het energieverbruik,' zegt Jan Willem Vogel, Sr. Director, Marketing Manager Industrial bij NXP Semiconductors. 'De energiemeter-chip 'maakt het meten van energieverbruik eenvoudig' en bovendien het ontwerpen van non-billing slimme meetapplicaties bereikbaar voor ontwerpers zonder een diepgaande kennis van meetsystemen.'
Ook ondersteunt de nieuwe oplossing van NXP complexe communicatietaken en zorgt de chip ervoor dat gegevens over het energieverbruik snel door de hele woning of het bedrijf kunnen worden verzonden en zichtbaar gemaakt op andere apparatuur, zoals PC's en smartphones.

Elektrisch rijden op benzine

Hét nadeel van elektrisch rijden is de beperkte actieradius. Opel lost dat op met een range extender, een benzinemotor die inschakelt zodra de accu's leeg raken. TechBusiness waagde zich aan een testrit met de Ampera.

woensdag 13 oktober 2010

Henk Keilman over 'de groene omwenteling'

Ik geef regelmatig lezingen, veelal over duurzame energie. Daarbij krijg ik steevast dezelfde vragen als: "Maar duurzame energie moet toch gesubsidieerd worden?" Steevast ratel ik dan mijn mantra af: "Nee, dat is een typisch Nederlandse misvatting, omdat we hier duurzame energie vereenzelvigen met windparken op zee."

Windplan voor West-Friesland

Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland hebben op 27 september besloten een integraal windplan voor deze regio te maken. De provincie wil samen met gemeenten uit deze regio kijken hoe windenergie in West-Friesland verwezenlijkt kan worden. Ruimtelijke kwaliteit en economische winst voor de regio staan daarbij voorop. Aanleiding van dit besluit is het verzoek van projectontwikkelaar Raedthuys Windenergie aan Provinciale Staten om een specifieke locatie vast te stellen in West-Friesland voor het door hen te realiseren windpark Wijdenes.

dinsdag 12 oktober 2010

Energie uit golven

Energie opwekken met hulp van golven, ook wel wave power genoemd, is sinds 1890 in ontwikkeling. Vooralsnog is er nog geen succesvolle oplossing om er genoeg energie uit te krijgen. Aqua Marine's Oyster Wave Power moet daar verandering in brengen. Het apparaat is getest bij de Schotse Orkney-eilanden, en wekte volgens het bedrijf een flinke hoeveelheid elektriciteit op.

Duurzaam ondernemen leeft niet in de online branche

Terwijl grote concerns al jaren beleid voeren om de uitstoot van CO2 te beperken, weet de internetsector eigenlijk van toeten noch blazen. Ook de online bedrijven zullen 'groen' moeten worden. Al is het maar omdat de klant het verlangt. Wat is zo milieubelastend aan bedrijven in de digitale sector? Eenvoudige vraag. Het antwoord kan wellicht verbazen. Neem Vodafone Nederland. Op het eerste oog zie je kantoorgebouwen met veel verwarming en verlichting, en je ziet veel auto’s die benzine, gas of diesel verbruiken.

maandag 11 oktober 2010

3W-dochter start samenwerking zonne-energie

AEG Power Solutions, een volle dochter van 3W Power Holding SA (3WP.AE) , start een samenwerking met Electrotherm uit India voor de ontwikkeling van activiteiten op het gebied van zonne-energie, aldus AEG woensdag in een persbericht. De lengte van de samenwerking bedraagt 3 jaar, binnen welke termijn het de bedoeling is minimaal 100 megawatt op te wekken.

vrijdag 8 oktober 2010

Energierekening tot 20 euro omhoog

Elk huishouden moet tien tot twintig euro extra per jaar gaan betalen bovenop de energierekening. Dat hebben de energiebedrijven berekend op verzoek van de NOS. Met het geld wil de nieuwe regering het opwekken van duurzame energie betalen. Op termijn loopt dat bedrag op tot honderd euro extra per jaar.

Films Greenpeace tegen Essent en Nuon

Greenpeace komt met twee korte films die volgens de organisatie 'het ware gezicht van Essent en Nuon laten zien'. ‘Terwijl ze zich als groen en duurzaam profileren, willen de energiebedrijven twee vervuilende kolencentrales bouwen aan de rand van de Waddenzee’, meldt Greenpeace. De organisatie roept klanten van Nuon en Essent op zich uit te spreken tegen de bouwplannen op de actiewebsite stopofikzegop.nl.

Nieuwe leerstoel 'duurzame organisatie ontwikkeling' bij Nyenrode

Nyenrode Business Universiteit heeft de nieuwe leerstoel 'sustainable organizational development' ingesteld. Danielle Zandee bekleedt deze positie en wordt daarmee één van de eerste hoogleraren in Europa op dit gebied. Sustainable organizational development richt zich op theoretisch onderbouwde vernieuwingen in organisaties, om zo een duurzame global society te helpen creëren.
Zandee en haar team zullen de kennis over organisatievernieuwing, het inrichten van organisaties op innovatie en collectief leren ontwikkelen en delen. Daarnaast richten zij zich ook op methoden voor participatief handelingsgericht onderzoek, zoals Apreciative Inquiry. Bij deze aanpak worden veranderprocessen vanuit waardering voor de positieve kenmerken van een organisatie ingezet en vooral door de medewerkers zelf ontwikkeld en ingevoerd.
Bij duurzame organisatieontwikkeling ligt de nadruk op denkbeelden, leidende waarden en de capaciteiten die duurzaamheid binnen de organisatie en van de organisatie als geheel mogelijk maken. Duurzaamheid als context en doel van verandering is een nieuwe tendens in organisatieontwikkeling en veranderkunde. De huidige financiële-, economische- en milieucrisis maakt duidelijk dat een wijziging in de manier waarop bedrijven zijn ingericht nodig is.
De leerstoel is ingebed in het Executive Management Development Center van Business Universiteit Nyenrode. De staf van dit center heeft veel ervaring met het ontwerpen en faciliteren van collectieve leerprocessen. Het werkt hierin nauw samen met organisaties die hun management- en organisatorische capaciteiten willen versterken.
Danielle Zandee heeft onder meer onderzoek gedaan naar de invloed van een waarderende aanpak op verandering in organisaties. Daarnaast heeft zij veel opleidingen voor multinationals en andere ondernemingen verzorgd. Zij promoveerde aan de Case Western Reserve University in Cleveland (USA). Voor haar huidige functie was zij Associate Professor Organizational Development & Change en programma directeur van het Advanced Management Program van Nyenrode Business Universiteit. Haar benoeming tot hoogleraar is per 1 oktober.

donderdag 7 oktober 2010

Lochem voedingsbodem voor ideeën

Op enkele plaatsen in de gemeente Lochem zijn plannen gesmeed voor het opwekken van groene stroom, zoals zonne-energie en windenergie, of energie opgewekt uit biomassa. Een lichtend voorbeeld is het klimaatplan in Almen. Loet Otto is daar de vaandeldrager van het project. De fossiele brandstoffen zijn niet oneindig beschikbaar, het klimaat verandert en als de economie aantrekt, zullen de energieprijzen stijgen, benadrukte hij al eerder. Alle reden volgens hem om het over een andere boeg te gooien

Groene stroom met fikse korting

De kleine energieleveranciers lijken zwaar slag te hebben geleverd om als goedkoopste uit de bus te komen voor de gezamenlijke aankoop van groene stroom in het Antwerpse. Essent bood de laagste prijs aan voor groene stroom. Het bleef maar liefst 23procent onder de huidige marktprijs, liet de provincie Antwerpen gisteren weten. Lampiris

woensdag 6 oktober 2010

'Ambities duurzame energie handhaven'

De aandacht voor duurzame energie mag in de glastuinbouw niet verslappen nu de overheid ambities naar beneden bijstelt. Dat zegt beleidsmedewerker Harry Groenewegen van LTO Glaskracht. De beoogde nieuwe regering van CDA en VVD moet wat hem betreft snel duidelijkheid verschaffen over de financiële middelen die ook na 2012 worden vrijgemaakt.

Slimme regelaar onmisbaar voor duurzame warmte

Of en hoeveel zonnewarmte ons bereikt, hebben we niet in de hand. Als we duurzame warmte efficiënt willen benutten, moeten we iets verzinnen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Bij ECN houden onderzoekers van de unit Efficiency & Infrastructure zich hiermee bezig. Marco Bakker: “Wij geven warmte een kwaliteitsaanduiding. Hoe hoger de kwaliteit, hoe breder de warmte inzetbaar is.”

dinsdag 5 oktober 2010

Groene stroom voor 51.000 gezinnen

Met het ondertekenen van een inhuldigingsbord opende Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche vorige week de energiecentrale van A&S Energie. De firma's Aspiravi en Spano werken daarin samen om van houtafval groene stroom te maken. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche toonde zich heel enthousiast over het nieuwe project. 'We moeten tegen 2020 minstens 13procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen halen. Het is mijn ambitie om die doelstelling zo veel mogelijk in eigen land te realiseren. Deze biokrachtcentrale

maandag 4 oktober 2010

Actieplan hernieuwbare energie

De Europese Commissie heeft een brief verstuurd naar de Belgische autoriteiten omdat ons land niet tijdig een plan voor het stimuleren van hernieuwbare energie heeft ingediend. Dat heeft de Commissie donderdag meegedeeld. Het plan is echter klaar en wordt - als alles goed gaat - maandag aan Europa bezorgd

Infoavond over zonne-energie bij Zen Renewables

Het Turnhoutse bedrijf Zen Renewables organiseert op dinsdagavond 5oktober een uitzonderlijke infoavond over zonne-energie. ‘Naar aanleiding van het bekendmaken van het grote Engelse contract en omdat vele particulieren er om vroegen', zegt Xavier Eelen, marketing manager

AGEM produceert Achterhoekse energie

De Regio Achterhoek presenteert maandag 22 november een plan van aanpak voor de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. Secretaris Jan Bart Wilschut maakte dat donderdag bekend bij de presentatie van een elektrische scooter, die door Winterswijkse ambtenaren en bestuurders voor lokaal verkeer wordt gebruikt.

zaterdag 2 oktober 2010

Energie op vreemde plaatsen

De savoniusrotor is een vertikale windturbine die volgens een ander principe werkt als een klassieke windturbine. Aangezien we de eindwerken toch een ecologisch tintje willen geven, kunnen we ons beter ineens op deze duurzame energie storten. In het vak mechanica berekenen we de omtreksnelheden, het overgebrachte vermogen enz. In het vak materialenleer gaan we op zoek naar materialen die voldoen aan de fysische eigenschappen voor deze windturbine. Bij het vak tekenen ontwerpen we de turbine in 3D en bij de praktische vakken wordt de productie uitgevoerd met computergestuurde machines

Verlichting stations op zonne-energie

ProRail gaat zonne-energie inzetten op stations in Nederland. In Amersfoort werd deze week de eerste perronkap met zonnecellen in gebruik genomen, zo liet een woordvoerder weten.

vrijdag 1 oktober 2010

1,2 miljard euro voor Limburgse fabrieken zonne-energie

In het Provinciehuis te Maastricht is een zogeheten memorandum of understanding getekend tussen de Al Manhal International Group (AMIG) uit de Verenigde Arabische Emiraten en The Silicon Mine BV (TSM) in Sittard-Geleen. Het betreft hier een principe akkoord voor de financiering van een aantal fabrieken in de zonne-energieketen van de grondstof (silicium) tot het eindproduct (zonnepaneel). Hierbij is een bedrag van 1,2 miljard euro gemoeid. De investering leidt op den duur tot duizend nieuwe arbeidsplaatsen.

Duurzaam bouwen in mileumaand

Op 2 oktober gaat de 23e energie- en milieumaand van start in de stad Antwerpen. Heel de maand oktober staan duurzaam bouwen en wonen, energie en klimaat en biodiversiteit in de kijker.