Pagina's

zaterdag 31 juli 2010

Nederlandse Energie Maatschappij wilde Jan de Hoop

"Ik zeg: doen!" Als het aan de Nederlandse Energie Maatschappij had gelegen had Jan de Hoop die woorden uitgesproken. Naast Maurice de Hond wilde het bedrijf de nieuwslezer van RTL hebben voor de reclames. Dat zei Pieter Schoen, een van de oprichters van de Nederlandse Energie Maatschappij op RTL7.

vrijdag 30 juli 2010

Minder omzet voor Nuon

Energiebedrijf Nuon heeft 10% minder omzet behaald in het eerste halfjaar. De winst steeg wel, maar de marges staan onder druk. Nuon maakte de cijfers donderdagochtend bekend, op hetzelfde moment als het moederbedrijf Vattenfall. Het Zweedse energiebedrijf nam Nuon vorig jaar over.

woensdag 28 juli 2010

Biogreen failliet

De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft afgelopen week het Heetense mestverwerkings- en vergistingsbedrijf Biogreen failliet verklaard. Het faillissement geldt voor twee besloten vennootschappen, te weten Biogreen Verwerkingsinstallatie BV en Biogreen Vergistingsinstallatie BV. Het is nog niet duidelijk of het faillissement gevolgen heeft voor de plannen van Biogreen om energie te gaan leveren voor de toekomstige Deventer nieuwbouwwijk Steenbrugge.

Gebruik uitlaatgassen spaart een hele kolencentrale uit

De Tri-O-Gen ORC is een kosteneffectieve en duurzame installatie waarin de restwarmte in uitlaatgassen wordt omgezet in elektriciteit. Op de markt gebracht door de onderneming Tri-O-Gen Group BV uit Goor na een intensieve en langjarige ontwikkeling. De compacte installatie ter grootte van een kleine zeecontainer, is inmiddels gerealiseerd en draait succesvol op uitlaatgassen van motorgeneratoren in de glastuinbouw, zwembaden en de agrarische sector. En ook op de vrijkomende warmte ten gevolge van het affakkelen van methaangas op vuilstortplaatsen. In principe is de nieuwe technologie toepasbaar in alle processen waarbij grote hoeveelheden restwarmte en uitlaatgassen vrijkomen.
In Nederland zijn duizenden locaties waar restwarmte ongebruikt zo de lucht in gaat en een paar duizend van deze locaties vertegenwoordigen al een flinke kolencentrale. Het dagelijks kolengebruik van zo'n centrale kan bespaard worden door inzet van de Tri-O-Gen ORC's. 'Stroom uit rook' is gebaseerd op de zogenoemde Organic Rankine Cycle (ORC) waarbij alle soorten 'warmte' van lagere temperatuur worden omgezet in damp. Deze 'expandeert' in een turbine, die is aangesloten op een elektriciteitsgenerator. Het unieke is dat de installatie geen brandstof verbruikt, maar 'loopt' op uitlaatgassen of andere restwarmte, die normaliter in de atmosfeer verdwijnen. De installatie is bovendien zeer onderhoudsarm en belast het milieu op geen enkele wijze.
Het volledig gestandaardiseerde model levert al elektriciteit bij een warmte-invoer vanaf 350 graden Celsius. De installatie genereert een verbetering van het elektrisch rendement van een motor of gasturbine tot 20%; dat is revolutionair omdat voorheen gerealiseerde verbeteringen altijd beperkt bleven tot tienden van procenten. De elektriciteitsproductie van één ORC is voldoende voor de consumptie van 300 huishoudens. Het Nationaal Zwemcentrum 'De Tongelreep' in Eindhoven heeft de primeur, met biodieselmotoren die voldoende warmte leveren voor één ORC. Het voorbereidingstraject voor deze innovatieve en duurzame technologie is langdurig en intensief geweest. Meerdere miljoenen zijn geïnvesteerd in de ontwikkeling en de technische inbreng is geleverd door Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw . Ook een groot aantal externe deskundigen hebben meegedacht en meeontwikkeld, waaronder het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium, TNO, AgentschapNL en de TU-Delft. 

dinsdag 27 juli 2010

Boringen voor warmtenet Thermo Bello begonnen

Thermo Bello is beheerder van een ondergronds leidingnet dat warmte levert aan woningen en bedrijfsgebouwen in de ecologische wijk EVA-Lanxmeer. Het warmtenet wordt uitgebreid om ook warmte te kunnen leveren aan nieuwe afnemers. Zo wordt binnenkort de nieuwe Havo school van ORS Lek & Linge op het net aangesloten.

Biomassa als energieverwekker

In Duiven is Topell Energy begonnen met de bouw van een torrefactie-installatie. Topell Energy ontving van de provincie Gelderland één miljoen euro subsidie om de fabriek naast torrefactie van houtachtig materiaal ook geschikt te maken voor de winning van biobrandstof uit laagwaardige biomassastromen, zoals grassen en maaisels. Ook Essent en Electrabel investeren in biobrandstoffen.

maandag 26 juli 2010

Biogas uit kippenmest

Steeds meer boeren in Nederland bouwen een vergistingsinstallatie bij hun bedrijf. Logisch, want juist boeren beschikken over meer dan genoeg biologisch materiaal om deze vergisters van brandstof te voorzien. Nu kan hier dankzij adviesbureau Proces-Groningen een nieuwe biobrandstof worden bijgeschreven: kippenmest.

Fraude-onderzoek naar premies installatie zonnepanelen

Er zijn sterke aanwijzingen dat een aantal Belgische installateurs en een erkende keuringsinstantie gefraudeerd hebben met de datum van de ingebruikname van zonnepanelen. Op die manier konden de betrokken een hogere premie ontvangen.

Miljoen subsidie voor Veldhovense Alrack

Het Brabantse bedrijf Alrack (negen werknemers) heeft een subsidie van bijna een miljoen euro gekregen voor de ontwikkeling van een efficiëntere aansluiting tussen zonnepanelen en het electriciteitsnetwerk. Alrack, een mechatronicaspecialist uit Veldhoven, zal de aansluiting ontwikkelen met zes andere bedrijven uit Noord-Brabant en Limburg. Het gaat onder meer om softwarebedrijf Sioux uit Eindhoven en Scheuten, een  producent van zonnepanelen uit Venlo.

zaterdag 24 juli 2010

Woningbouw ziet kansen in voorlichting over energiebesparing

Professionele partijen in de woningbouw, zoals installateurs, adviseurs, makelaars en hypotheekverstrekkers, hebben aandacht voor energiebesparing en zien het als hun plicht om hun klanten hierover voor te lichten. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy BV in opdracht van NL Energie en Klimaat, onderdeel van Agentschap NL onder professionele partijen in de woningbouw. Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral installateurs klanten hierover adviseren. Voor alle professionele partijen in de woningbouw liggen er nog kansen op het gebied van advies over energiebesparende maatregelen.
88 procent van de adviseurs en 85 procent van de installateurs ziet het als zijn plicht om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden rond energiebesparing en de voordelen hiervan. Zij zijn van mening dat zij hun klanten een duidelijke meerwaarde bieden door te adviseren over energiebesparing en de bijbehorende bouwkundige maatregelen. Twee derde van de makelaars (66 procent) vindt het zijn plicht om te adviseren over energiebesparing. Makelaars zijn van de ondervraagde professionals het beste op de hoogte van de subsidiemogelijkheden op dit gebied.
Hypotheekverstrekkers en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) zijn nog niet zo doordrongen van de voordelen van advies over energiebesparing. 59 procent van de hypotheekverstrekkers ziet het niet als zijn verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van energiebesparing. Die verantwoordelijkheid leggen de hypotheekverstrekkers bij de makelaar. Ook de voorzitters van de Verenigingen van Eigenaren leggen de verantwoordelijkheid ergens anders, namelijk bij de bewoners. 37 procent van de verenigingen adviseert proactief over energiebesparing.

vrijdag 23 juli 2010

Programma Liander als beste beoordeeld op het VNG-congres

Het deelprogramma `Energie in beeld' van Liander en Enexis is als beste beoordeeld tijdens het jaarlijkse VNG-congres. `Energie in beeld' geeft gemeenten inzicht in hun energieverbruik. Het jaarlijkse congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stond afgelopen juni in het teken van nieuwe tijden. Nederlandse gemeenten staan in deze nieuwe tijden voor verschillende uitdagingen. Eén van die uitdagingen is de opdracht die gemeenten vanuit de overheid hebben gekregen om de CO2 uitstoot te verminderen en een actief klimaatbeleid te voeren. Als onafhankelijke beheerder van het elektriciteits- en gasnetwerk helpen wij de gemeenten graag bij deze opdracht.

Restproducten verwerkt tot groen gas

Het college van burgemeester en wethouders van de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe onderzoekt of het mogelijk is om bij bedrijventerrein Noordmanshoek in Wijhe een energiecentrale te bouwen die groen gas levert. Deze centrale zou kunnen draaien op restproducten van het vleesverwerkend bedrijf Meester Stegeman.

donderdag 22 juli 2010

China grootste energieverbruiker

China is de Verenigde Staten voorbijgestreefd al grootste enegievebruiker ter wereld. Vorig jaar verbruikte het land een hoeveelheid energie die gelijkstaat aan ruim 2.000 miljard ton olie, vier procent meer dan de VS. Het gaat om onder andere olie, kernenergie, gas en waterkrachtenergie.

HSL tapt zonne-energie

Op het dak van de 3,4 kilometer lange spoorwegtunnel ter hoogte van het Belgische Brasschaat, waar onder andere de hogesnelheidstrein doorheen rijdt, komen 16.000 zonnepanelen. De Belgische spoorbeheerder Infrabel neemt de energie af die daarmee wordt gewonnen. De energie wordt onder meer gebruikt om gewone en hogesnelheidstreinen van stroom te voorzien.

woensdag 21 juli 2010

Björk tegen Canadese overname van energiebedrijf

Zangeres en milieu-activiste Björk heeft maandag het IJslandse parlement verzocht haar plannen om een nationaal geothermische energiebedrijf te verkopen aan het Canadese bedrijf Magma Energy te herzien. De zangeres is bang dat de deal de belangen van IJsland zal schaden. Björk verklaarde in een brief in de Financial Times ongelukkig te zijn met de verkoop. Het Canadese bedrijf zou volgens het akkoord 130 jaar lang het recht hebben om de geothermische hulpbronnen te exploiteren.

Vlieger zet wind om in energie

Geen windmolens, maar vliegers zijn het alternatief voor fossiele brandstoffen. En volgens Mekani kan dat voor de prijs van kolen. Het bedrijf Mekani Power gebruikt vliegers om wind op te wekken. Door de vliegers tenminste een halve kilometer hoog te laten vliegen, wekt de vlieger genoeg energie op om een serieus alternatief te zijn voor kolen. Google gelooft erin, want de zoekgigant heeft al een investering

Llowlab op Lowlands

Van 20 t/m 22 augustus vindt op evenemententerrein Walibi World in Biddinghuizen de achttiende editie van A Campingflight to Lowlands Paradise plaats. Nanopodium en andere partners presenteren hier LLowlab: 3 drijvende eilanden in Lake Lowlands die geheel in het teken staan van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, techniek en duurzaamheid.
Lowlands probeert al jarenlang bewust met haar omgeving om te gaan. Directeur Eric van Eerdenburg: "als organisatie streven wij naar een zo groen en duurzaam mogelijke bedrijfsvoering. Het festival wil bovendien een platform zijn waar bezoekers kunnen zien welke groene keuzes zij kunnen maken. Met de komst van LLowLab werpen we een blik op de toekomst van duurzaamheid".
LLowLab bestaat uit drie eilanden in het meer van Lowlands: Lake Lowlands. Op het grootste eiland, de Sustainable Playground, kunnen bezoekers experimenteren met bijvoorbeeld 'kernfusie' of nanozeep en testen hoe duurzaam ze zelf zijn. Op het tweede eiland, de Greenstage, kan het publiek zelf energie opwekken voor een dagelijks optreden van de band Florian Wolff. Daarnaast is er een wetenschapsquiz onder leiding van Lottie Hellingman. Het kleinste van de 3 LLowlab eilanden is Cradle. Hier kunnen bezoekers volledig duurzaam chillen en bedenken hoe de toekomst er uit moet gaan zien en hoe ver we daarvoor moeten gaan. LLowLab wordt inhoudelijk en financieel door een aantal wetenschappelijke organisaties mogelijk gemaakt: Nanopodium, Technologiestichting STW, NWO en de KNAW. Zij werken hiervoor samen met Stichting Urgenda, NanoNed, TU Delft en productiebedrijf Double 2. Dit in het kader van Sounds of Science: een samenwerkingsverband voor projecten die betrekking hebben op techniek, wetenschap en duurzaamheid. Meer informatie over LLowlab is vanaf 1 augustus te lezen op www.llowlab.nl.

dinsdag 20 juli 2010

Vlaams energiebedrijf in de steigers

De Vlaamse regering bereikte een akkoord om het Vlaams Energiebedrijf op te starten. Het bereikte akkoord houdt nog niet in dat er al een doorbraak is over de aanwending van de 200 miljoen euro investeringskredieten voor het bedrijf. Het bedrijf zal geld ter beschikking stellen van investeerders in duurzame energie, wil de opgewekte energie van groenestroomproducenten bundelen om de alternatieve energie een sterkere positie te bezorgen op de markt en zal investeren in energiebesparing.

maandag 19 juli 2010

Nieuwe aardgasauto's voor Leeuwarden

Het gemeentelijk wagenpark van Leeuwarden is uitgebreid met tien nieuwe aardgasauto’s. Deze nieuwe “groene” auto’s worden ingezet voor diverse werkzaamheden. Daarbij heeft de gemeente opnieuw een bijdrage geleverd aan een beter milieu. In 2006 is de gemeente gestart met het rijden in groene auto’s en nu heeft de gemeente 20 aardgas auto’s in bedrijf. Over vier jaar moet 80% van alle gemeentelijke auto’s op groen gas rijden.

Kenia wil aandeel in Co2 handel

De Keniaanse minister van Financiën wil niet meer langs de zijlijn toekijken. Uhuru Kenyatta vindt dat zijn land betrokken moet worden bij de CO2-emissiehandel. Waar landen als China en Brazilië meeprofiteren van het systeem waarbij 'vervuilers' (landen of bedrijven) emissierechten kopen en verkopen, blijft Afrika nog ver achter.

vrijdag 16 juli 2010

Groen gas in Haarlem

Essent en Gastreatment Services (GtS) hebben een overeenkomst gesloten voor de productie en levering van Groen Gas. De komende 10 jaar werken beide partijen nauw samen aan het Project Schoteroog, waarbij ze biogas onttrekken aan een voormalige stortplaats en naastgelegen afvalwaterzuivering in Haarlem en opwaarderen tot Groen Gas van aardgaskwaliteit.

donderdag 15 juli 2010

TenneT werkt aan noodlijn tussen Doetinchem en Ulft

Op woensdag 14 juli zijn aan het begin van de avond twee 150-kV hoogspanningsstations in Ulft en Dale spanningsloos geworden. Hierdoor is een onbekend gebied zonder elektriciteit komen te zitten, in totaal is 57 MW afgevallen. Om 19.40 uur is de stroomvoorziening weer hersteld en zijn beide stations weer onder spanning gebracht. Oorzaak van het uitvallen van de stations heeft te maken met het uitvallen van een hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en Ulft, waar als gevolg van extreme weersomstandigheden 5 masten zijn omgevallen. Hierbij hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
TenneT werkt met man en macht aan het herstellen van de hoogspanningsverbinding. De elektriciteit wordt omgeleid via Winterswijk.

Wijken besparen tot 37 procent op energie

De gemeente Waarschoot heeft de campagne Klimaatwijken met succes afgesloten. Klimaatwijken is een campagne die werd ontwikkeld door de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Een klimaatwijk is een groep die de uitdaging aangaat om van november tot april 8 procent energie te besparen in huis. De wijken worden hierbij bijgestaan door een energiemeester.

Passiefhuizen brandgevaarlijk

Passiefhuizen zijn zodanig goed geïsoleerd dat het meermaals voorkomt dat een vuurhaard bij gebrek aan zuurstof vanzelf dooft. 'Maar het smeulen gaat door, met alle gevolgen van dien als iemand een raam of een deur opent', luidt de kritiek bij de Knokse brandweer. De overheid beval een onderzoek naar de brandveiligheid van passiefhuizen, zo bericht Het Nieuwsblad dinsdag.

woensdag 14 juli 2010

Geen vervolgstappen tegen WK-actie NLEnergie

Het ministerie van Justitie onderneemt geen vervolgstappen richting de Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie). Het ministerie neemt genoegen met het feit dat NL Energie vorige week een punt achter de actie zette. De prijsvechter lokte nieuwe klanten met de belofte van een jaar lang stroom als Nederland de WK finale zou winnen. Justitie vond vorige week dat het bedrijf haar reclame-uitingen moest aanpassen omdat deze niet voldeden aan de gedragscode van een zogeheten promotioneel kansspel.

Tauw breidt positie in olie- en gasindustrie verder uit

Tauw heeft een belang van 15 procent genomen in het Italiaanse milieuadviesbureau STEAM. Ook heeft het internationale advies- en ingenieursbureau een nieuwe dochteronderneming opgericht, Tauw Oil & Gas. Met beide stappen bouwt Tauw zijn positie als milieuadviseur voor de internationale olie- en gasindustrie verder uit. Vooral in de transitie van olie naar multi energy, en de daarbij behorende ontmanteling en sanering van traditionele raffinaderijen, ziet Tauw grote kansen.
STEAM is gespecialiseerd in MER-studies en milieuvergunningen voor onder meer de olie- en gasindustrie en de chemie. Het bedrijf uit Pisa telt vijftien medewerkers en is opgericht in 1987. Tauw heeft sinds 2000 al een eigen vestiging in Italië. Dit kantoor in Milaan telt twintig medewerkers en heeft een sterke positie in environmental due diligence, bodem en grondwater, onder meer in de sectoren chemie, automotive en food.
Tauw Group zal op termijn een meerderheidsbelang in STEAM verwerven. Beide organisaties werken al sinds twee jaar nauw samen. Op de Italiaanse milieuadviesmarkt wil Tauw zich ontwikkelen tot topspeler. De komende drie jaar ligt de nadruk van Tauw Italië op een sterke groei en verbetering van de zichtbaarheid in de Italiaanse markt. De focus zal liggen op de multinationale industrie, in het bijzonder de internationale olie- en gasmarkt.
Tauw Group heeft daarom vorige week de start-up Tauw Oil & Gas opgericht. De nieuwe dochteronderneming gaat zich vanuit Sicilië richten op milieuadvisering aan de internationale olie- en gasindustrie, zowel in Europa als het Midden-Oosten. Sicilië vormt een belangrijke schakel in de Europese olie- en gasindustrie. Deze industrie staat voor een belangrijke transitie, zegt ir. Bram de Borst, CEO van Tauw Group.
"De olie- en gasindustrie beschikt nog over een groot aantal traditionele raffinaderijen. Door de overgang naar schonere en hernieuwbare technologieën moeten wereldwijd grote aantallen energiecentrales worden gerenoveerd, aangepast en vervangen door multi energy-faciliteiten. In de olie- en gassector wordt zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze alternatieve technologieën. Voor zulke projecten is specifieke kennis vereist. Wij hebben die in huis. We zien dan ook grote kansen bij het assisteren van de industrie in deze majeure transitie."

dinsdag 13 juli 2010

Biomassacentrale voor Tongeren

Tongeren krijgt een biomassacentrale. Initiatiefnemer is het groene-energiebedrijf NPG. De elektriciteitsproductie van de centrale zal volstaan om ruim 6.500 gezinnen van groene stroom te voorzien. Achter NPG Energy zitten twee voormalige directieleden van Essent België. De bekendste is de vroegere algemeen directeur André Jurres. De grondstof voor de biomassacentrale in Tongeren is maïs. De installatie zal eerst energiegewassen en landbouwafval vergisten tot biogas.

maandag 12 juli 2010

Duurzaam ondernemen in het CO2 vrije kantoor van Inepro

Na twee jaar van tekenen, ontwikkelen en bouwen opent Inepro BV binnenkort officieel haar nieuwe hoofdkantoor in Nieuw-Vennep . Dit nieuwe hoofdkantoor is volgens de laatste innovaties en technieken uitgerust, waardoor het een CO2 vrij gebouw is geworden. Aardwarmte en betonkernactivering zijn hiervoor de sleutelwoorden.
Door toepassing van betonkernactivering in combinatie met aardwarmte is het hele gebouw koel in de zomer en aangenaam in de winter. Hierdoor is het gebouw geheel CO2 vrij. De aardwarmte is volgens het zogenaamde Doublet Systeem aangelegd wat betekent dat er twee bronnen in de aarde zijn geplaatst: één voor de afvoer en opslag van de warmte en één voor de afvoer en opslag van de koeling. De betonkernactivering betekent dat er in het hele gebouw, in de vloeren, de wanden en op het dak slangen zijn verwerkt, die de warmte en de koude afgeven, zodat het overal comfortabel is. Als het buiten warm is dan wordt deze warmte in het kantoorpand door het beton geabsorbeerd en door de slangen afgevoerd naar de warme bron. Deze opgeslagen warmte wordt in de winter weer hergebruikt om het gebouw te verwarmen.
Als het in de winter koud is dan wordt de opgeslagen warmte weer uit de grond gepompt en wordt het kantoorpand verwarmd. De opgeslagen restwarmte wordt nu hergebruikt. Tijdens dit proces komt er weer koude vrij. Deze koude wordt dan opgeslagen in de koude bron. Deze opgeslagen koude wordt in de zomer hergebruikt om het kantoorpand te koelen.

Biomassa mogelijk op De Krogten

Niet de voormalige stadskwekerij aan de Noordelijke Rondweg, maar het industrieterrein De Krogten in Breda wordt waarschijnlijk de vestigingsplaats van de biomassacentrale die de gemeente Breda wil bouwen. Het project wordt onder meer opgezet met afvalverwerker Attero. Dat bedrijf heeft een terrein op De Krogten dat zich prima leent voor de bouw van een energiecentrale die draait op groenafval.

In 2050 alle energie EU duurzaam

Alle energie voor lidstaten van de Europese Unie kan in 2050 afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat hebben milieuorganisatie Greenpeace en de Europese Raad voor Duurzame Energie donderdag gezegd. Uit een studie van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart blijkt dat de EU kolen en kernenergie in de ban kan doen en in zijn energiebehoefte volledig kan terugvallen op de wind, de zon, geothermie en biomassa.

zaterdag 10 juli 2010

Shell start productie olie en gas in Nigeria

Royal Dutch Shell plc is in de olierijke Niger Delta van Nigeria middels het Gbaran Ubie-project begonnen met het produceren van olie en gas, meldt het bedrijf woensdag. Het gas en de olie is bestemd voor de export en binnenlands gebruik in Nigeria.

vrijdag 9 juli 2010

Gaan de VS schone energie omarmen?

De ramp in de Golf van Mexico maakt pijnlijk duidelijk dat het afgelopen moet zijn met Amerika’s verslaving aan fossiele brandstoffen, betoogt president Obama. Schone energie moet nú worden omarmd. Zijn de VS daar wel aan toe?

Verwarming en koeling uit de bodem op bedrijventerrein T58

De gemeente Tilburg en Cogas Duurzaam B.V. hebben woensdag 7 juli een overeenkomst getekend om op bedrijventerrein T58-noord een collectief Warmte-Koude-opslagsysteem aan te leggen. Dit betekent dat alle bedrijven die zich gaan vestigen op T58-Noord, voor zowel verwarming als koeling geen gasaansluiting krijgen. Zij maken gebruik van het duurzame Warmte-Koude-opslagsysteem (WKO).
Het WKO-systeem zorgt ervoor dat de kou in de winter in de bodem wordt opgeslagen. Deze koude wordt 's zomers als koeling voor de gebouwen gebruikt. Andersom wordt de warmte in de zomer opgeslagen in de bodem. Deze wordt gebruikt voor de verwarming van de gebouwen in de winter. In de grondverkoop wordt vastgelegd dat de bedrijven alleen een aansluiting op het WKO-systeem krijgen. Cogas zorgt de komende twintig jaar voor de levering van warmte en koude tegen een tarief dat niet meer is dan de gangbare energieprijs.
Het collectieve WKO-systeem biedt ondernemers zowel economische als milieuvoordelen. Bedrijven besparen op de investering in verwarmingsketels en airco's. De gebouwen krijgen een comfortabele klimaatbeheersing. Al het onderhoud van de installaties die de warmte en koude leveren, wordt centraal geregeld, waardoor ook op onderhoudskosten bespaard kan worden. Daarnaast kunnen de bedrijven op het innovatieve Tradepark 58 hierdoor een ´groen imago´ nastreven, omdat een groot deel van de energie duurzaam is.

woensdag 7 juli 2010

Onderzoek ultradiepe aardwarmte

Het opwekken van elektriciteit uit aardwarmte zou veel efficiënter verlopen met putten van zes tot tien km diep. Grontmij, IF WEP en Bright Capital Partners gaan onderzoek doen naar dergelijke ultradiepe geothermie in Nederland. Tot op heden zijn Nederlandse geothermie-projecten alleen nog bedoeld om gebouwen of kassen van warmte te voorzien. De warmte onder het aardoppervlak is echter ook aan te wenden om elektriciteit mee op te wekken. Dit kan door water naar de diepte te leiden en met de teruggewonnen stoom een stoomgenerator aan te drijven.

Dusseldorp test vuilniswagen op aardgas

Het bedrijf Dusseldorp Inzameling en Recycling doet mee aan een proef. Gedurende drie weken zamelen ze het huisvuil in met een vuilniswagen op een aardgasmotor. De Mercedes Econic met Geesink opbouw heeft een aardgasmotor in plaats van de traditionele dieselmotor. Aardgasmotoren zijn schoner en stoten minder schadelijke stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofoxiden (NOx). Daarnaast zorgt de inzet van aardgas als brandstof voor een CO2 vermindering van ongeveer 20 procent. Tot slot is een vrachtwagen op aardgas stiller en zorgt dus voor minder geluidsoverlast.
Dusseldorp onderzoekt nog de mogelijkheid om in plaats van aardgas biogas te gebruiken. Wanneer Groente-, Fruit-, en Tuinafval (GFT) in een vergistinginstallatie wordt verwerkt, ontstaat er biogas tijdens het vergistingproces. Inzamelen van afval kan dan worden uitgevoerd met een brandstof die wordt opgewekt uit hetzelfde afval. De milieubelasting door het inzamelen van afval wordt dan minder.

dinsdag 6 juli 2010

‘Claims na storing kansloos’

Nijmeegse cafébazen en restauranthouders die afgelopen vrijdagmiddag flink wat omzet misliepen vanwege de stroomstoring die een deel van de binnenstad trof, krijgen geen schadevergoeding. Dat zegt een woordvoerder van netwerkbeheerder Liander. „De duur van de storing, ongeveer anderhalf uur, was te kort voor een compensatievergoeding. Een stroomstoring kán nu eenmaal voorkomen, al was het dit keer wel op een heel vervelend moment.”

Kansenkaart biogas Zuid-Holland

In opdracht van de provincie Zuid-Holland heeft DHV het project “Kansenkaart biogas Zuid-Holland” uitgevoerd. Deze kansenkaart is met behulp van het hiervoor ontwikkelde systeem "BioGis" online gegaan. Doel van dit project is alle tot biogas vergistbare biomassa te inventariseren en per gemeente de kansen te bepalen op de productie van biogas.

VS investeren in zonne-energie

De regering van de VS steunt twee projecten voor zonne-energie. Het Witte Huis staat voor 2 miljard dollar garant voor leningen aan twee bedrijven. Het ene bedrijf kan nu in Arizona de grootste zonne-energiecentrale ter wereld bouwen. Die moet 70.000 huizen van stroom gaan voorzien. Het

maandag 5 juli 2010

Nationale Energie Loterij verboden

Het was creatief bedacht van Pieter Schoen en Harald Swinkels (nr. 6 en 7 op Quote’s 100% Selfmade-lijst met een geschat vermogen van € 44 miljoen). Wie nu klant wordt bij hun Nederlandse Energie Maatschappij, krijgt een jaar lang stroom ter waarde van €450 als Oranje het WK wint.

Modelovereenkomst TenneT en VEMW

TenneT en VEMW  hebben overeenstemming bereikt over een modelovereenkomst voor bedrijven die aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT. Dit document verschaft duidelijkheid en eenduidigheid over de rechten en plichten rondom aansluitingen op het hoogspanningsnet en zal breed gebruikt gaan worden.
In de modelovereenkomst, bestaande uit een standaard aansluit- en transportovereenkomst en standaard algemene voorwaarden, staan de rechten en plichten van zowel elektriciteitstransporteur TenneT als de rechtstreeks op haar net aangesloten partijen vermeld. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om afspraken over de hoeveelheid elektriciteit die de aangeslotene kan invoeden op - of afnemen van - het hoogspanningsnet, het onderhoud van de aansluiting, de facturering en betaling als ook de aansprakelijkheid. Het model is ontwikkeld door elektriciteitstransporteur TenneT en voorgelegd aan VEMW, die als belangenbehartiger van zakelijke energiegebruikers optreedt.
TenneT gaat de modelovereenkomst zowel gebruiken voor bestaande als nieuwe klanten op het 110 en 150 kV.   TenneT nam na de overname van deze netten van de regionale netbeheerders voor een beperkte periode ook de overeenkomst met de aangeslotenen van de regionale netbeheerders over. TenneT zal individuele klanten in de komende maanden benaderen.

zaterdag 3 juli 2010

Consumentenadviseur start met geven van energie-adviezen

De Consumentenadviseur is gestart met het verlenen van energieadviezen aan consumenten. Via de website www.consumentenadviseur.nl  kunnen consumenten een advies afnemen over welke energieaanbieder en energiecontract het beste bij hun situatie past. Als eerste in de markt verricht de Consumentenadviseur haar diensten volledig onafhankelijk van energieleveranciers. In plaats van door de energieleveranciers te worden betaald per overgestapte klant, vraagt de Consumentenadviseur haar klanten een kleine vergoeding voor het gegeven advies.
De Consumentenadviseur is een initiatief van Laurens Moser, zelf zes jaar werkzaam geweest in de energiemarkt. Moser geeft aan dat hij zich sinds het vrijgeven van de energiemarkt en de opkomst van prijsvergelijkers altijd heeft verbaasd over de beperkte dienstverlening richting consumenten rondom het overstappen naar een ander energiecontract. "Iedereen maakt gebruik van energie. Iedereen weet inmiddels ook dat het voordelig zou kunnen zijn om over te stappen van energiecontract, desondanks is het percentage consumenten dat overstapt slechts 14% per jaar. Hoe komt dit? Wij denken dat dit komt omdat mensen wel willen overstappen, maar de tijd en moeite er niet voor willen of kunnen nemen. Zeg nou zelf, je moet er tegenwoordig bijna op afgestudeerd zijn om de juiste keuze te kunnen maken. En ben je eindelijk een beetje bekend met de energiemarkt, dan ben je nog steeds enkele dagen bezig om alle energiecontracten op de vele sites af te speuren en te vergelijken". Huidige prijsvergelijkers helpen wel bij dit inzicht, maar wat Moser betreft niet goed genoeg. "Vaak staat er teveel nutteloze informatie op de sites, zijn ze onvolledig in de getoonde contracten en worden er fouten gemaakt in de getoonde prijzen. Een ander nadeel van de huidige prijsvergelijkers is dat ze allemaal worden betaald door de energieleveranciers , ze krijgen een vergoeding betaald per overstap van de consument. Hierdoor kunnen ze afhankelijk zijn van voorwaarden die zijn opgesteld in de samenwerkingsovereenkomsten. Waar is de organisatie die de consument probeert te ontzorgen en écht vanuit het belang van de consument denkt en adviseert"? Vanuit deze ontevredenheid is de Consumentenadviseur ontstaan, aldus Moser.
Op dit moment biedt de Consumentenadviseur twee diensten aan via haar website. De eerste dienst, De Gratis Adviseur, geeft een consument inzicht in het aantal contracten dat goedkoper is dan het huidige contract van de consument. Daarnaast krijgt de consument inzicht in een mogelijke besparing per jaar. Deze dienst is geheel vrijblijvend en kost de consument niets. De tweede dienst, De Persoonlijke Adviseur, geeft de consument toegang tot de adviesmodule waarin alle beschikbare energieaanbieders, energiecontracten en contractdetails door de consument te vergelijken zijn. Voor deze dienst vraagt de Consumentenadviseur eenmalig 15 euro. Naast de adviesmodule krijgt de consument ook toegang tot zijn persoonlijke pagina waarin gemakkelijk de energiecontracten te beheren zijn. Indien de consument dit wenst, dan kan er een herinneringsmail worden gestuurd drie maanden voordat het energiecontract afloopt. Hierin wordt ook een gratis advies gegeven zodat de consument snel kan bepalen of hij opnieuw zou willen overstappen.
De Consumentenadviseur richt zich op het ontzorgen van consumenten in het zoekproces naar het juiste energiecontract. Het belang van de consument staat hierbij voorop. Moser voegt toe: "Het kan op dit moment nog steeds erg voordelig zijn om over te stappen van energiecontract. Mensen kunnen er voor kiezen om zelf alle contracten via diverse websites te vergelijken. Ze kunnen er ook voor kiezen om zichzelf deze tijd te besparen en een betrouwbaar advies via ons af te nemen. Niet voor niets zeggen wij: Wij besparen u de energie!"

vrijdag 2 juli 2010

Prijsvergelijkers energie in de fout

Gebruikers van energievergelijkingssites moeten oppassen. De informatie op deze internetsites is regelmatig onvolledig of onbegrijpelijk. Dat stellen de NMa en de Consumentenautoriteit in een onderzoek dat vandaag verschijnt. Beide toezichthouders hebben dertien prijsvergelijkingssites onder de loep genomen.

'EC is te positief over bio-energie'

Het huidige Europese bio-energiebeleid brengt grote klimaatrisico's met zich mee. De Europese Commissie (EC) berekent de co2-reductie veel te rooskleurig en negeert hierbij twee belangrijke bronnen van co2-uitstoot: de wijze van landgebruik en houtverbranding. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerd onderzoek “Bioenergy, a carbon accounting timebomb” in opdracht van een aantal Brusselse milieuorganisaties.

donderdag 1 juli 2010

Rova verwerkt gft-afval tot biogas

Minister Van der Hoeven van EZ heeft op 28 juni de nieuwe biogasinstallatie van afvalverwijderaar Rova in Zwolle geopend. In de installatie wordt groente-, fruit- en tuinafval vergist. Het biogas dat met de installatie wordt geproduceerd kan worden opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Het 'groene gas' wordt ingevoed op het landelijk aardgasnetwerk. De installatie van Rova is de eerste in Europa die rechtstreeks gas kan en mag leveren op het aardgasnet. Het gas wordt in eerste instantie ingezet voor het eigen wagenpark van Rova en dat van gemeenten in de regio.

Keukenafval bron van energie

Eerder raakte bekend dat groene energie kan opgewekt worden uit gemaaid gras. Dit kan nog straffer. “In de zoektocht naar alternatieve energiebronnen blijkt zelfs keukenafval een bron van groene stoom en groene warmte”, aldus Marianne Smits. Zij onderzocht voor haar masterscriptie bio-ingenieurswetenschappen het proces van ‘anaerobe vergisting’ in het labo LabMET van Professor Verstraete aan de UGent.

Genoeg biogas voor heel Olst-Wijhe

Er is genoeg biomassa aanwezig in de gemeente Olst-Wijhe om alle inwoners van biogas te voorzien. De gemeente heeft ook de intentie om alle woningen te voorzien van dit milieuvriendelijke gas, maar een streefdatum wordt op dit moment nog niet genoemd.