Pagina's

woensdag 30 juni 2010

Gratis stroom

Bavaria is lang niet de enige die slim op de huidige WK-koorts weet in te spelen. Ook de vechtmarkt van de energie heeft wat last van verhoging. Want het klinkt prachtig, het aanbod dat Maurice de Hond ons op dit moment namens de NEM doet via posters in vrijwel elk bushokje in Nederland. Een jaar gratis stroom: dat wil iedereen wel.

dinsdag 29 juni 2010

Hardlopend energie opwekken

Sinds kort kunnen hardlopers in het Oosterpark in Amsterdam energie opwekken. Met een speciale estafettestaaf, die tijdens het rennen wordt bewogen, kunnen de lichtjes van de 'fantasieboom' 's avonds branden. Op die manier ben je dus twee keer zo goed bezig: voor je eigen conditie en voor het milieu!

Tour de france in teken van zuinige energie

De Tour de France start dit jaar in Rotterdam onder het motto New Energy. Vier dagen lang kunnen bezoekers tijdens dit wielerspektakel kennismaken met nieuwe, duurzame energie. Op vrijdagavond 2 juli vertrekt om 22.00 uur een bijzondere parade waar vele organisaties in meerijden: van elektrische auto’s tot en met de doktersfiets. Ook de gemeente Rotterdam levert een bijdrage door de duurzame voertuigen van gemeentelijke wagenpark te laten rijden.

Kippenmest wordt biogas

Nederland telt 92 miljoen kippen die jaarlijks 1,2 miljoen ton mest produceren. Uit die mest kan biogas worden gemaakt. Hans Banning (links op de foto) van adviesbureau PROCES-Groningen zegt een nieuwe efficiënte techniek voor de vergassing ontwikkeld te hebben en demonstreerde die deze week bij Maatschap Bosma in Zuidvelde (gemeente Norg).

maandag 28 juni 2010

Lagere rekening, sneller klimaatneutraal dankzij hulp energiebedrijf

Klanten van 100% groene energieleverancier Greenchoice  worden vanaf nu actief geholpen bij het terugdringen van hun energieverbruik en -kosten. Greenchoice werkt daarvoor samen met energiebesparingbedrijf KiesGroenLicht (www.kiesgroenlicht.nl). KiesGroenLicht werkt met een vijfstappenplan dat klanten helpt snel en meetbaar energie te besparen. Tot nu toe blijken de obstakels voor particulieren, bedrijven en instellingen om dit op eigen kracht te doen te groot. Door een gestructureerde aanpak en slimme financiering in samenwerking met een bank, verlagen de partners de drempel voor energiebesparingsprojecten. Een van de doelen van de samenwerking is om zo snel mogelijk verschillende gemeenten klimaatneutraal te krijgen.
De ruim 250.000 klanten van Greenchoice krijgen van KiesGroenLicht advies om nog zuiniger met gas en elektra om te gaan. Het bedrijf uit Breda ontwikkelde daarvoor een vijf stappenplan gebaseerd op concrete hulp bij opzet, financiering, uitvoering en het zichtbaar maken van het besparingseffect. Het eerste project dat deze maand van start gaat, is het breed aanbieden van een zonneboilersysteem van het Nederlandse merk HR Solar. KiesGroenLicht organiseert de totale installering van het systeem en vraagt de nodige subsidies aan.

zaterdag 26 juni 2010

200 megawindmolens in Friesland

In Friesland zouden in 2020 tweehonderd windturbines van 80 tot 120 meter hoog moeten staan. Dat staat in een plan van het Platform Duurzaam Fryslân dat vrijdag aan de provincie Friesland is gepresenteerd. De windmolens zouden de helft van de provincie van stroom kunnen voorzien. Het project kost meer dan 1 miljard euro.

vrijdag 25 juni 2010

Studenten oogsten energie uit golven

Studenten van de TU Delft presenteerden op donderdag 24 juni twee ontwerpen van duurzame energietechnologie: een oogstmachine voor energie uit golven en een draagbare windturbine. De presentaties waren onderdeel van het symposium Ontwerp/Synthese (OS) Oefening, dat jaarlijks wordt georganiseerd voor derdejaars studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
71% van ons aardoppervlakte bestaat uit water, het is duidelijk dat dit een interessant gebied is om te kijken naar alternatieve manieren om energie te winnen. Een van de studententeams heeft een machine ontworpen dat met gebruik van een gyroscoop energie uit golven kan oogsten. De machine kost maximaal 20.000 euro en kan nu al gebouwd worden als demonstratiemodel.
Een ander team ontwierp een draagbare windturbine die 25 kilogram weegt en 330 Watt stroom levert. Doordat het een opblaasbare windturbine is en weinig weegt kan de turbine de hele wereld over reizen in een rugzak en eenvoudig worden neergezet voor het winnen van energie voor de lokale gemeenschap. De turbine heeft ‘spinnende’ cilindrische bladen die door middel van het topspin-effect energie opwekken.

donderdag 24 juni 2010

Futuristisch duurzaam

Een zwart glimmend futuristisch landschap begroet de automobilist van de Hoge Ring ter hoogte van Noorderplassen-West. Wat vroeger alleen in stripboeken voorkwam is in Almere werkelijkheid: een zoneiland. Een uniek project in Nederland. Op het eiland staan 520 zonnecollectoren die worden gebruikt om de woonwijk van warm water te voorzien.

dinsdag 22 juni 2010

Enexis maakt zelf energie produceren makkelijker

Netbeheerder Enexis lanceert de website Zelfenergieproduceren.nl. Uit recent onderzoek van het onderzoeksbureau Marketresponse blijkt dat de helft van de Nederlanders gelooft dat zelf duurzaam energie opwekken het antwoord is op energieproblemen. En meer dan de helft vindt het belangrijk dat consumenten zelf energie kunnen produceren. Met deze website wil Enexis iedereen die zelf duurzaam energie wil opwekken, wegwijs maken in het traject dat men dan moet doorlopen. Zowel de particulier met een zonnepaneel thuis als de tuinder met een grote WKK installatie kan gebruik maken van de site. Het doel van de website is de drempel om zelf duurzaam energie te produceren te verlagen, zodat duurzame energie de kans krijgt die het verdient. 
De website is een gids voor huishoudens en bedrijven die zelf duurzame energie willen opwekken. Stapsgewijs leidt de site de bezoeker door het traject om de wens zelf energie te produceren te kunnen realiseren. Welke stappen de bezoeker precies moet nemen, hangt af van de doelgroep waartoe hij behoort. Wil de bezoeker bijvoorbeeld zelf gas of elektriciteit opwekken, woont hij/zij binnen of buiten het werkgebied van Enexis en wil hij wel of juist geen subsidie aanvragen. In de mediatheek vindt de bezoeker allerhande informatie die hem op weg helpt bij het waarmaken van zelf energie produceren. Denk aan informatie over subsidies, zonne-energie, wind-energie, bio-energie, brutoproductiemeter, teruglevermeter, rollen van instanties als Certiq, Agentschap NL en netbeheerders.

BP ramp toont noodzaak duurzame energie aan

Steeds duidelijker wordt welke risico’s het boren op zo grote diepte met zich meebrengt. Het instrumentarium om rampen onder deze omstandigheden te beteugelen, is klaarblijkelijk niet voorhanden. Dit terwijl op tal van plekken oliemaatschappijen bezig zijn, of plannen ontwikkelen, om dergelijke moeilijk te ontginnen olievelden aan te boren.

maandag 21 juni 2010

SCA start CO2 neutrale distributie

SCA Consumer Benelux gaat vanaf 1 augustus als eerste retail leverancier al haar retailproducten honderd procent CO2 neutraal distribueren. De producent van Libresse, Libero, Tena, Edet, Tempo en Plenty is hiervoor een samenwerking aangegaan met een selecte groep transporteurs onder de naam 'Green Care Transport'.
"Primaire doel is dat de CO2 uitstoot van alle transport wordt gereduceerd aan de hand van reductiedoelstellingen, een concreet actieprogramma voor transporteurs en investeringen in duurzame energieprojecten," aldus Riny Strik, regional director Business Logistics bij SCA en bedenker van het concept. Het streven van SCA is dat meer transporteurs, leveranciers en retailers gebruik gaan maken van het 'Green Care Transport' programma. Hiervoor heeft SCA een 'roadbook' ontwikkeld waarbij stapsgewijs wordt uitgelegd hoe een partij kan toetreden tot het initiatief.
SCA heeft CO2 reductiedoelstellingen en een concreet actieprogramma geformuleerd. Zo gaan SCA en haar transporteurs de bestaande CO2 registratie gebruiken voor het opvolgen van de geplande activiteiten. Denk aan het optimaliseren van efficiënte motoren, aerodynamica en chauffeurstrainingen waardoor minder brandstof en dus minder CO2 uitstoot wordt gerealiseerd. De uitstoot die overblijft, neutraliseren SCA en haar transporteurs door in samenwerking met Climate Neutral Group te investeren in duurzame energieprojecten (volgens de Gold Standard), zoals een windmolenpark in Turkije of Taiwan, waardoor honderd procent CO2 neutraal transport een feit wordt.

zaterdag 19 juni 2010

ECCO gaat stankoverlast aanpakken

Dat de aanpak van de stankoverlast bij ECCO in Dongen veel duurder uitvalt, komt vooral omdat analyses hebben uitgewezen dat de afvalstromen al binnen de fabriek beter worden gescheiden, voordat ze gezuiverd kunnen worden. Daarvoor moeten vier in plaats van twee rioleringssystemen worden aangelegd. Nu de analysefase is afgerond, begint ECCO met het ontwerp van de zuiveringsinstallatie. Dat moet in september klaar zijn.

Sportcomplex Stiens op biogas

Sportcomplex It Gryn in Stiens gaat vanaf eind volgend jaar voor een groot deel draaien op biogas. Een naburige boer heeft een Haagse subsidie gekregen om een installatie te koppelen aan het sportcomplex. Dit plan bestond al langer.

Negentien miljoen voor windenergie

Het kabinet sprak de ambitie uit dat in 2020 20% van onze energie wordt opgewekt door de wind. Hoe is het met die doelstellingen? En wat betekent de verkiezingsuitslag voor deze ambities?

vrijdag 18 juni 2010

Stijgend elektriciteitsverbruik, niveau vorig jaar in zicht

Het door TenneT gemeten elektriciteitsverbruik in Nederland is afgelopen maand opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de landelijke elektriciteitstransporteur. De cijfers van mei laten een verdere stijging zien van het verbruik. Hiermee komt het verbruik steeds dichter op het niveau van vorig jaar. Het verbruik ligt nu nog 2,5 procent elektriciteit lager. Eind vorig jaar was dat verschil nog bijna 8 procent.
Effect Oranje op verbruikTenneT heeft verder geconstateerd dat de recente WK-wedstrijden van Nederland een merkbaar effect hebben op het elektriciteitsverbruik. Bij evenementen die massale tv-belangstelling hebben is er doorgaans een dip in het verbruik zichtbaar. Dit heeft TenneT ook waargenomen tijdens de wedstrijden tegen Denemarken en Japan.

Meten is weten

We krijgen allemaal jaarlijks een overzicht van ons elektriciteitsverbruik. We krijgen daarin wel een totaalbeeld van ons verbruik, maar nooit van dat van de apparaten afzonderlijk. Daarvoor moet je zelf al aan het meten gaan. De firma AEW Green verdeelt nu een meetsysteem waarmee je apparaten naar keuze afzonderlijk kan meten, de meetgegevens op pc kan beheren en zelfs schakelschema’s kan.

NMa: verandering intraday elektriciteitshandel met België positief

Landelijk netbeheerder TenneT heeft op aandringen van de Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) samen met stroombeurs APX-ENDEX een voorstel ontwikkeld om de intraday handel in elektriciteit tussen Nederland en België op korte termijn te verbeteren.
Een regionaal gecoördineerd mechanisme voor de intraday handel in de Centraal-West-Europese regio maakt het mogelijk om de wisselingen in vraag en aanbod van elektriciteit grensoverschrijdend via de markt op te vangen. Het project tussen België-Nederland is een belangrijke stap op weg naar een geïntegreerde regionale oplossing. Dit maakt het in de toekomst beter mogelijk om capaciteit toe te wijzen uit de inzet van elektriciteit uit duurzame energiebronnen zoals windparken.

donderdag 17 juni 2010

Tweehonderd apparaten bij het huisvuil

Zo'n tweehonderd gezinnen uit Landen moesten hun elektrische toestellen bij het huisvuil zetten. Het gevolg van een foutje van energiemaatschappij PBE, die per ongeluk een spanning van 400 volt op het net zette.

woensdag 16 juni 2010

Elektrisch aangedreven e-Busz RET Rotterdam

De RET neemt donderdag 17 juni in Rotterdam de e-Busz in ontvangst. De e-Busz is een unieke, elektrisch aangedreven bus, met elektronica en de motoren in de achterwielen, die het dankzij GPS-technologie mogelijk maakt binnen bebouwde gebieden volledig emissieloze ov-zones aan te wijzen. De RET gaat de e-Busz de komende twee jaar uitvoerig testen op lijn 44 (Zuidplein-Rotterdam Station).
De e-Busz is het resultaat van een breed samenwerkingsverband. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de RET, VDL Bus & Coach, Stadsregio Rotterdam, Rotterdam Climate Initiative, de Hogeschool Rotterdam, Eneco, Rabobank Nederland en e-Traction hebben het project mogelijk gemaakt.

Mest gaat datacenter aandrijven



In de heel de wereld kan je overal datacenters vinden. Deze datacenters verbruiken natuurlijk heel wat energie, en het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven zoeken naar manieren om meer energie (en vooral duurzamere energie) naar deze datacenters te krijgen. De mensen van HP zijn wel op een aparte manier van energie maken gekomen. Ze willen namelijk de datacenters aandrijven met koemest.

GroenLinks: EC slaat plank mis bij criteria biobrandstof

De Europese transportsector moet in 2020 10% duurzame energie gebruiken en dit doel kan onder andere gehaald worden met biobrandstoffen. GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout waarschuwt dat biobrandstof met deze criteria niet noodzakelijk winst voor het klimaat betekent. Wel is hij verheugd dat de Commissie mee is gegaan in de kritiek rond palmolieplantages.

dinsdag 15 juni 2010

Merkbaar effect Oranje op elektriciteitsverbruik

Elektriciteitstransporteur TenneT constateerde maandag tijdens de WK-wedstrijd Nederland – Denemarken een verschil in het elektriciteitsverbruik in ons land. De belasting van het elektriciteitsnet was vanaf 13.30 uur ongeveer 500 megawatt lager dan op een gewone werkdag. Na afloop van de wedstrijd bleef het energieverbruik gelijk. Het is de taak van TenneT TSO als Transmission System Operator om de continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening en de leveringszekerheid te bewaken, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Als elektriciteitstransporteur zorgt TenneT voor het bewaken van de betrouwbaarheid en de continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.

Energie: nucleair of hernieuwbaar?

Een centrale vraag inzake energiebeleid is natuurlijk of de komende Belgische regering de levensduur van de kerncentrales zal verlengen.  De vraag naar het energiesysteem van de toekomst ligt aan de basis van die keuze. Gaan we voluit voor energie-onafhankelijkheid en hernieuwbare energie (met als doelstelling 100 procent hernieuwbare energie tegen ongeveer 2050) of kiezen we voor een systeem van in hoofdzaak nucleaire stroom?

Havenbedrijf financiert energie-audits

Antwerpse Havenbedrijf gaat energie-audits voor privébedrijven in het havengebied financieren. "Een efficiënt energieverbruik staat al jaren hoog op de agenda van het Havenbedrijf en zijn concessionarissen. Uit de praktijk blijkt echter dat het vooral voor niet-energieintensieve bedrijven vaak lastig is om besparingsmaatregelen te realiseren. Grote spelers zoals de petrochemische bedrijven BASF of Bayer zijn sowieso wettelijk verplicht om een energie-audit te laten uitvoeren", zegt Annik Dirkx van het Havenbedrijf.

maandag 14 juni 2010

Hogeschool investeert fors in groene energie

Campus Boom van de Plantijn Hogeschool Antwerpen wil een groene school zijn. Met ultramoderne draaibare zonnepanelen zetten ze alweer een stap in de goede richting. Enkele jaren geleden werd op Campus Boom het plan opgevat om jaarlijks twee procent energie te besparen. 'Uiteindelijk bespaarden we twee jaar na elkaar twintig procent. De expertise die daaruit voortkwam, zijn we verder gaan uitbouwen', legt Carl Smeuninx, departementshoofd van Campus Boom van de Plantijn Hogeschool uit.

zaterdag 12 juni 2010

Natuur en Milieu adviseert groene tv's voor oranjefans

LED-televisies zijn klimaatkampioenen. Ze scoren het beste in de top 10 zuinige tv's van Stichting Natuur en Milieu. LG, Samsung en Philips zijn de aanvoerders van de tv-formaten klein, middelgroot en groot.
Het WK is traditioneel de tijd waarin veel mensen hun oude tv vervangen. Een goed moment om ook het milieu te laten scoren. Mensen die niet alleen naar groen gras, maar ook naar een groene tv willen kijken, kunnen het beste een LED-tv kopen. Bij alle formaten televisies scoren deze tv's het beste op energiezuinigheid. Het verschil tussen een zuinige LED-televisie of een onzuinige televisie van dezelfde grootte bedraagt gemiddeld ook nog eens zo'n 47 euro op de jaarlijkse energierekening.
De tv's van fabrikant LG staan op de eerste plaats bij de kleinste tv's (26 inch) met een voorsprong van ruim 10 procent op nummer twee. Samsung staat op de eerste plaats bij de middelgrote tv's (32 inch), Philips voert het elftal van de grootste tv's (37 inch) aan. Deze tv's  zijn zelfs 40 procent zuiniger dan de rest van het elftal. Maar een kleine tv blijft natuurlijk altijd het zuinigst! Als Nederland de finale haalt en alle zes miljoen huishoudens de Nederlandse wedstrijden via de zuinigste tv zouden bekijken, besparen we tijdens dit WK samen bijna 800 duizend euro en 200 duizend ton CO2 (vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 80 duizend auto's).

vrijdag 11 juni 2010

Officiele inbedrijfstelling vergistingsinstallatie Venlo

Op vrijdag 11 juni stelt Attero zijn nieuwe vergistingsinstallatie in Venlo officieel in bedrijf. De installatie zet groente-, fruit- en tuinafval (gft) om in warmte en groene stroom. Naar vandaag bekend werd, ondertekent de Nederlandse composteersector tijdens de ceremonie een intentieverklaring om meer te investeren in vergistingstechniek. De Nederlandse composteersector wil met het vergisten van gft-afval en het produceren van groene energie zijn bijdrage aan duurzaam afvalbeheer verder vergroten. De sector gaat de uitdaging aan en verklaart de komende jaren waar dat mogelijk is te investeren in de vergistingstechniek. Gescheiden inzameling levert in Nederland jaarlijks 1,6 miljoen ton gft op. Daar wordt compost van gemaakt. In de aanvullende vergistingsstap komt biogas vrij waaruit groene stroom, warmte of groen gas geproduceerd kunnen worden. De vergistingsinstallatie van Attero in Venlo produceert biogas waarmee het bedrijf jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur groene stroom opwekt.

Klimaatwijk bespaart energie

In West-Vlaanderen zijn 1.055 gezinnen ingegaan op de uitdaging om in groep energie te besparen. De inspanningen van de 116 ‘klimaatwijken' resulteerden in een energiebesparing van 5,3 procent in zes maanden tijd. In heel Vlaanderen namen 4.300 gezinnen uit 125 gemeenten deel.

Subsidie voor tankstations met alternatieve brandstoffen

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en provincies, regio's en gemeenten kennen gezamenlijk bijna 3,6 miljoen euro subsidie toe aan nieuwe vulpunten met groen gas, ethanol (E85) en biodiesel (B30). Verreweg de meeste subsidie gaat naar 53 vulpunten met groen gas. Ook drie vulpunten met E85 en vier vulpunten met B30 krijgen subsidie. Het subsidiebedrag is beschikbaar gesteld via het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen (TAB).
Het gebruik van groen gas, E85 (ethanol) en B30 (biodiesel) is beter voor het milieu en het klimaat en maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Veel automobilisten en bedrijven zien op dit moment echter nog af van de aankoop van een auto die rijdt op alternatieve brandstoffen omdat deze slecht verkrijgbaar zijn. Het subsidieprogramma moet dit verbeteren.
De 53 groen gas vulpunten komen in Groningen (5), Friesland (2), Drenthe (3), Overijssel (5), Gelderland (10), Flevoland (1), Utrecht (1), Noord-Holland (10), Zuid-Holland (5), Noord-Brabant (6) en Limburg (5). De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant krijgen alledrie een E85 vulpunt. De provincie Zuid-Holland krijgt één B30-vulpunt en Noord-Brabant drie B30 vulpunten.

donderdag 10 juni 2010

Onderzoek Agentschap NL geeft inzicht in milieubelasting kantoorpanden

Kantoorgebouwen zonder groen energielabel belasten het milieu dusdanig dat vanuit milieuoogpunt niets doen of licht renoveren geen verantwoorde opties zijn. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door W/E Adviseurs in opdracht van Agentschap NL. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de opties slopen in combinatie met nieuwbouw en ingrijpend renoveren van kantoorpanden qua milieubelasting even goed scoren.
Het huidige aanbod van kantoorpanden is groter dan de vraag. De huurder geniet dus een grote keuzevrijheid. Het onderzoek 'Kiezen voor nieuwbouw of het verbeteren van het huidige kantoor' is uitgevoerd om na te gaan in welke richting deze keuze zou uitvallen als de focus zou liggen op milieubelasting.
Het onderzoek laat zien dat alle varianten zonder groen energielabel (D of slechter) beduidend belastender zijn voor het milieu. Voor deze gebouwen is duidelijk: niets doen is geen optie meer. Ook leegstand is een aanslag op het milieu. Energiegebruik en onderhoud lopen immers (gedeeltelijk) door, zonder dat er sprake is van nuttig gebruik.
Opmerkelijk is dat de varianten sloop in combinatie met nieuwbouw en ingrijpende renovatie elkaar weinig ontlopen in milieubelasting. Andere overwegingen (op het gebied van people of profit) kunnen bij deze keuze doorslaggevend zijn. De gunstige uitkomsten voor de scenario’s slopen gevolgd door nieuwbouw en ingrijpend renoveren zijn gelegen in het sterk verminderde energiegebruik. De materialen hebben maar een beperkt effect op de integrale milieubelasting, omgerekend in schaduwprijzen in euro’s per m2.

woensdag 9 juni 2010

Proef mobiele composteerinstallatie

In het centrum van Woudenberg gaat op Haantjesdag 12 juni een proef van start met een mobiele composteerinstallatie. De installatie maakt het mogelijk ter plekke compost en groene stroom te maken van groente- fruit- en tuinafval (GFT). Bezoekers kunnen de compost direct mee naar huis nemen. Hiermee wil de gemeente laten zien dat het scheiden van afval zeer de moeite waard is. Bovendien bespaart de nieuwe installatie ook nog kosten.

Wat is het duurzaamste bedrijfsgebouw

Elk bedrijf dat denkt dat zijn pand zou mee kunnen dingen naar het predicaat ‘duurzaamste bedrijfsgebouw van Nederland’, kan zich aanmelden op de website van het programma, vroegevogels.vara.nl. Aan het eind van dit jaar maakt een deskundige jury bekend welk gebouw écht de titel ‘Duurzaamste Bedrijfsgebouw van Nederland’ verdient. In de jury zitten Frans Evers (voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst), Annemarie Rakhorst (directeur ingenieursbureau Search), Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds) en Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland).

dinsdag 8 juni 2010

BritNed-kabel bereikt Britse kust

Vandaag wordt een belangrijke mijlpaal bereikt door BritNed, een joint venture tussen het Britse National Grid en het Nederlandse TenneT. De onderzeese zeekabel bereikt de Britse kust. BritNed heeft als doel het aanleggen en exploiteren van een 260 kilometerlange elektriciteitsverbinding die de elektriciteitsnetwerken tussen Groot-Brittannië en Nederland verbindt.
Deze onderzeese elektriciteitskabel tussen Maasvlakte (nabij Rotterdam) en Isle of Grain in Kent (Groot-Brittannië) is de tweede elektriciteitsverbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese continent. Deze €600 miljoen investering maakt onderdeel uit van een omvangrijk investeringsprogramma van National Grid en TenneT om de leveringszekerheid te verbeteren en het gebruik van duurzame elektriciteit te stimuleren. Deze BritNed-kabel zal bijdragen aan de diversiteit van elektriciteit en de concurrentie op de Europese markten bevorderen.
De twee HVDC-zeekabels zijn samengebundeld en worden ingebed in de bodem van de Noordzee met een speciaal kabellegschip. De kabel wordt in delen gelegd. Vorig jaar september werd de kabel aan Maasvlakte getrokken. 50% van de BritNed-kabel is gelegd en de kabellegactiviteiten zullen volgens planning voor september van dit jaar worden afgerond. Vanwege de grote afstand (260 kilometer) wordt de elektriciteit in de vorm van gelijkstroom via kabels onder zee en over land getransporteerd naar converterstations aan beide uiteinden van de verbinding.

CDA wil netwerk voor biogas

Er moet in heel Nederland een netwerk komen voor groen gas uit vergisting van onder andere mest. Het CDA wil dat opgenomen zien in een nieuw regeerakkoord. Voor de productie van biogas moet er een subsidieregeling komen naar Duits model. Die willen dat de producenten een gegarandeerde afzet hebben tegen een prijs die meer dan kostendekkend is.

Essent gaat zonnepanelen verkopen

Essent gaat samen met partner Voltonomy fotovoltaïsche zonnepanelen verdelen naar particuliere klanten in Vlaanderen en Wallonië. De energieleverancier, die 100% groene stroom aanbiedt, ziet de ontwikkeling van decentrale energieproductie door de klanten zelf als een cruciaal element in zijn groeistrategie.

maandag 7 juni 2010

Vliegtuig op algen

In Berlijn wordt deze week voor het eerst een vliegtuig gedemonstreerd dat vliegt op benzine die is gemaakt van algen. Het project gaat uit van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus. De technisch directeur van het concern, Jean J. Botti, kondigt de vlucht aan in de Duitse krant Welt Kompakt. “We willen bijdragen aan een paradigmaverschuiving in de luchtvaartindustrie. Momenteel moeten we een alternatief vinden voor kerosine.”

Essent zet eerste stap meer transparantie Nederlandse energiemarkt

Essent zet als eerste energieproducent in Nederland een stap naar meer transparantie op de Nederlandse energiemarkt. Via internet maakt Essent de totale direct beschikbare vrije capaciteit van haar energiecentrales op uur basis inzichtelijk voor iedereen. De komende maanden zal Essent de beschikbare data sterk uitbreiden. Zo zal ook de actuele output van alle grotere centrales beschikbaar komen en zelfs data over geplande en ongeplande productiebeperkingen als gevolg van revisies, onderhoud of storingen.
Peter Terium, CEO van Essent: "Tot nu toe is de Nederlandse energiemarkt wat betreft beschikbaarheid van productiedata verre van transparant en dat moet gewoonweg veranderen. Meer transparantie leidt tot een meer open en liquide markt en dat komt alle partijen ten goede. Hoe meer actuele data voor alle marktspelers beschikbaar zijn, hoe beter beslissingen genomen kunnen worden. Wij nemen nu het initiatief daartoe en ik nodig ook andere energieproducenten van harte uit ons voorbeeld te volgen."
Essent's moederbedrijf RWE begon in 2007 met het publiceren van netwerk- en productiedata. Informatie over ongeplande productiebeperkingen van energiecentrales werd binnen een uur na uitval van een unit online gezet. Op dit moment publiceert RWE de productiedata van alle stroomproducerende eenheden met een capaciteit groter dan 100 MW real time. De data en meer informatie zijn voor iedereen beschikbaar op www.rwetransparenz.com. 

Gemeente Breda neemt twee wagens op aardgas in gebruik

Eind mei is het wagenpark van de Gemeente Breda uitgebreid met een bestelwagen en een lichte vrachtwagen op aardgas. De wagens zijn geleverd door Iveco dealer DEBA in Etten-leur en worden gebruikt door Afvalservice. Wethouder Wilbert Willems: “Wagens die op aardgas rijden leveren een flinke bijdrage aan verbetering van de luchtkwaliteit. We willen daarmee het goede voorbeeld geven aan bedrijven in onze stad en regio. We kiezen ook voor het rijden op aardgas omdat dat de overschakeling naar het rijden op biogas over enige tijd mogelijk maakt en aardgas in het transport veiliger is dan lpg.”
Iveco is één van de weinige bedrijfswagenfabrikanten die voertuigen levert met een motor die op samengeperst aardgas (‘Compressed Natural Gas’, oftewel CNG) loopt. De CNG-motor van Iveco is rechtstreeks afgeleid van de dieselversie, wat een optimale betrouwbaarheid en lange levensduur garandeert. Een grote zekerheid biedt de bi-fuel uitvoering: zodra de gastanks leeg zijn, schakelt de elektronica automatisch over op benzine. Op deze manier is het altijd mogelijk de dichtstbijzijnde aardgaspomp te bereiken, waardoor de bedrijfszekerheid is gewaarborgd.
Aardgasvoertuigen dragen bij aan het terugdringen van de luchtverontreiniging. Aardgas is een bijzonder schone brandstof. Bij de verbranding komt géén rook, fijnstof of stank vrij, terwijl de geluidsemissie op een lager niveau ligt dan bij een vergelijkbare dieselmotor. Daardoor blijven de uitstoot en het geluidsniveau ruimschoots onder de limieten die door de Euro 4- en Euro 5-normen zijn voorgeschreven. De bestelwagen met CNG-motor is daarom een ecologisch verantwoord voertuig dat volgens de Europese milieuwetgeving voldoet aan de classificatie EEV (Enhanced Environmental Vehicle).

zaterdag 5 juni 2010

Duurzame datacenter in Apeldoorn

Wethouder Hans Wegman van de gemeente Apeldoorn heeft vrijdag het nieuwe datacenter van Internet Service Provider Solcon in Apeldoorn geopend. Hij prees daarbij het duurzaamheidbeleid en de ondernemerszin van de in Dronten gevestigde onderneming.
Ruim 2300 vierkante meter van het nieuwe gebouw op het industrieterrein in Apeldoorn-Noord is bestemd voor de opslag van data. Hierbij is aan alle aspecten gedacht op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Zo wordt het grootste gedeelte van het jaar gebruik gemaakt van vrije koeling van de systemen via de buitenlucht. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van de kantoren, waardoor een cv installatie overbodig is. Ook maakt het datacenter volledig gebruik van groene stroom.

vrijdag 4 juni 2010

EU: meer betalen voor vuile stroom

De Europese Commissie werkt aan een voorstel waarbij de belasting op energie gaat variëren naar CO2-uitstoot. Een woordvoerster van de Europese Commissie heeft dat woensdag gezegd. Nu betalen verbruikers in Europa een heffing naar de hoeveelheid verbruikte gas, elektriciteit of andere energie. ,,We kijken ernaar of we dat kunnen onderscheiden naar CO2-component'', aldus een woordvoerster. De Europese Commissie gaat het idee deze maand bespreken.

'Verkiezingsprogramma's negeren energiecrisis'

Geen van de partijprogramma's biedt een haalbare oplossing voor de ophanden zijnde energiecrisis. Net als bij de kredietcrisis is politiek Nederland volstrekt onvoldoende voorbereid op de omslag naar een nieuw energiesysteem terwijl de noodzaak wel algemeen wordt erkend. Dit blijkt uit analyse van de verschillende verkiezingsprogramma's door energiemaatschappij Greenchoice,
De op olie en gas gebaseerde samenleving staat onder druk. De wereldwijde olieproductie nadert een piek. Zonder deze fossiele brandstof kan de moderne geïndustrialiseerde samenleving niet langer in dezelfde vorm bestaan. Zelfs het meest optimistische scenario gaat er van uit dat binnen enkele decennia een nieuw energiesysteem nodig is. De invulling hiervan verreist echter nu al handelen. Zoals bij iedere grote omslag gaat ook de energieomslag gepaard met grote politieke tegenstellingen. Dit uit zich in de partijprogramma's. Geen van de partijen biedt echter een genuanceerde noch uitgewerkte oplossing.
Voor alle partijprogramma's geldt dat de praktische haalbaarheid onvoldoende getoetst is. De vraag waar het initiatief moet liggen voor de energietransitie, de overheid of de private sector, blijft onbeantwoord evenals de financiële onderbouwing. Partijprogramma's beperken zich tot informatie zonder zichtbare expertise t.a.v. financiële consequenties, constructies en economische gevolgen. Zo stellen GroenLinks en de PvdA dat energieleveranciers verplicht meer duurzame energie moeten produceren, zonder de consequenties van een hogere doorberekende stroomprijs voor de consument te benoemen. CDA en VVD opteren voor kernenergie zonder berekening van de 'longtailkosten' die voor rekening komen van de belastingbetaler. TON schenkt helemaal geen aandacht aan het energievraagstuk.

donderdag 3 juni 2010

Elektronisch factureren bespaart energie

Uit onderzoek van TNO blijkt dat papieren facturen een bijna twee keer groter energiegebruik en een ruim anderhalf keer grotere CO2-emissie hebben dan de digitale facturen (zie figuur 1 en 2). TNO voerde het onderzoek naar e-factureren uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De besparing door digitale facturering wordt in elk geval gemaakt door de envelop en in het geval van automatisch factureren ook door papierbesparing voor de factuur.

Ecolabel voor Ecodan warmtepomp

De Ecodan warmtepompen van Mitsubishi Electric krijgen het Europese Eco-label. Dat label bekroont producten die voor hun volledige levenscyclus een kleinere impact op het milieu hebben. Mitsubishi Electric introduceerde eerder op het jaar een volledig aanbod van lucht/water warmtepompen met een buffertank van 200 liter in de vermogenscategorie van 5,0 tot 14,0 kW warmtecapaciteit.

woensdag 2 juni 2010

Ideeën voor biomassa-erf

Een projectgroep is druk doende de ideeën voor een biomassa-erf bij Putten nader uit te werken. Het terrein zal in eerste instantie vijf hectare in beslag nemen. Op de locatie zullen dan op verschillende manieren stoffen uit biomassa als mest en plantaardige resten worden gewonnen worden. Dat kan t bio-ethanol, fosfaten als kunstmestvervanger, biogas en water opleveren. De activiteiten kunnen worden gecombineerd met het kweken van algen, eendenkroos of sponzen. In zo'n situatie kan het erf groeien tot zo'n 15 hectare.

dinsdag 1 juni 2010

67 miljoen voor innovatieagenda Energie

Het kabinet stelt 67 miljoen euro beschikbaar voor vier programma’s die de uitstoot van CO2 kunnen verminderen en de positie van het bedrijfsleven kunnen verbeteren. Het gaat vooral om programma’s gericht op wind op zee, industriële energiebesparing, duurzame gebouwde omgeving en ‘groene chemie’ (biobased economy). De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken, mede namens minister Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mee ingestemd.