Ads Top

Drinkwaterbedrijf Vitens gaat CO2-uitstoot reduceren

Een in eigen beheer ontwikkelde techniek stelt drinkwaterbedrijf Vitens in staat om vanaf 2012 haar uitstoot van broeikasgassen met 30% terug te brengen.
Het bedrijf gaat hiertoe op het grootste drinkwaterproductiebedrijf van Noordwest Europa in het Friese Tjerkgaast methaangas afvangen en opnieuw gebruiken. De methode is in samenwerking met Royal Haskoning ontwikkeld. De techniek is vandaag in Barcelona onderscheiden met een belangrijke innovatieprijs van de internationale drinkwatersector: de IWA Project Innovation Award.
Op haar productiebedrijf in Tjerkgaast wint en zuivert Vitens jaarlijks 25 miljoen m3 drinkwater. De helft van de Friese huishoudens wordt hiermee van drinkwater voorzien. Door de ligging van het productiebedrijf bevat het grondwater veel methaan. Het broeikaseffect van methaan is 21 maal groter dan dat van CO2. Met de toepassing van de nieuwe techniek wordt 1,1 miljoen kilo methaan afgevangen; evenveel als de uitstoot van 7.500 auto's. Vitens onderzoekt nog hoe het teruggewonnen methaangas ingezet kan worden. Walter van der Meer, lid Raad van Bestuur Vitens en verantwoordelijk voor innovatie: "We zouden ongeveer 400 auto's uit ons wagenpark van brandstof kunnen voorzien. Andere opties zijn het verwarmen van dorpen of kantoren in de buurt. Of we leveren het gas terug aan het net. De mogelijkheden zijn legio, dus onderzoeken we wat de beste optie is."
De innovatieve techniek is gebaseerd op het principe van vacuümontgassing. Samen met advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning heeft Vitens de bestaande techniek verbeterd. Een doorbraak is dat het methaan op een geconcentreerde wijze wordt vrijgemaakt en opgeslagen, waardoor het geschikt is voor hergebruik, bijvoorbeeld als aardgas. De bouw van de installatie, die zo'n 7,9 miljoen euro kost, gaat in het najaar van 2010 van start. Halverwege 2012 wordt de nieuwe techniek in gebruik genomen. Vanaf dat moment komt jaarlijks slechts 60 ton methaan per jaar in de lucht terecht, in plaats van de huidige 1100 ton.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.