Pagina's

maandag 31 mei 2010

Primeur hoogste gebouw van Nederland met nieuwe vorm van energie

Het hoogste gebouw van Nederland, dat vrijdag officieel is geopend, wordt verwarmd en gekoeld door water uit de Maas. De Rotterdamse toren heeft daarmee de primeur van deze nieuwe energievorm. In 2007 ontving het Nederlandse bedrijf Techniplan Adviseurs voor de vinding al De Vernufteling, de innovatieprijs van de Nederlandse ingenieurswereld. De afgelopen zes maanden heeft het systeem zich met de Maastoren in de praktijk bewezen. In heel Nederland kan jaarlijks 8 miljoen ton CO2 worden bespaard.
Afgelopen winter is 'koude' uit het Maaswater gewonnen en in de bodem onder de toren opgeslagen. Deze energie is goed voor bijna 95 procent van de benodigde koeling van het gebouw deze zomer. Dat blijkt uit een analyse van de prestaties van het systeem. Aankomende zomer zal juist warmte uit het water worden gewonnen. Ook dat wordt ondergronds opgeslagen en zal aankomende winter worden gebruikt voor verwarming.
Opslag van warmte en koude in de bodem is niet nieuw. Zo'n 1200 gebouwen in Nederland zijn ermee uitgerust. Uniek aan de Maastoren is de bron van die energie: rivierwater. De temperatuur van het Nederlandse oppervlaktewater is zomers hoog genoeg en 's winters laag genoeg om energie uit te oogsten, op te slaan en enkele maanden later te gebruiken.
Het Maastoren-concept is in heel Nederland toepasbaar. Zo'n 20 procent van alle gebouwen ligt binnen 500 meter van water en zou van deze schone energie gebruik kunnen maken. Het oppervlaktewater in Nederland is met 357.440 hectare eigenlijk één grote gratis zonnecollector: zomers vangt het in 11 dagen evenveel energie op als Nederland in een heel jaar nodig heeft voor verwarming en koeling: 665 petajoule (PJ).
Volgens ing. Dick van der Kooij MCD, directielid bij Techniplan Adviseurs is energie uit water ook financieel zeer aantrekkelijk om gebouwen mee te verwarmen en te koelen. De benodigde extra investeringen verdienen zich gemiddeld binnen vijf jaar terug. "De werking hebben we met de Maastoren bewezen. Nu is het vooral aan overheden en marktpartijen om het principe breed toe te passen."

Milieubelasting olie omhoog

Het Huis van Afgevaardigden heeft besloten om de milieubelasting op een vat olie te verviervoudigen. De opbrengst is bestemd voor een fonds dat vervuiling moet bestrijden, zoals die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico. De heffing wordt niet 8 cent per vat, maar 34 cent en moet in een periode van tien jaar een kleine 12 miljard dollar, zo'n 10 miljard euro, opbrengen. Of de verhoging daadwerkelijk zo hoog wordt, is nog onduidelijk.

'Biogas mestvergisting voor klimaat beste biobrandstof'

Biogas van mestvergisting is in vergelijking met veel andere biobrandstoffen voor motorvoertuigen het voordeligst voor het klimaat. Dat wordt vastgesteld in een rapport van de universiteit in het Zweedse Lund. Met biogas uit mest is de reductie van de klimaatgasemissie 148 procent. Daarna volgt ethanol van suikerbieten en suikerriet met een reductie van 80 en 79 procent.

zaterdag 29 mei 2010

Rioolbrandstof voor busjes

Twee pendelbussen van de Stichting Stadsbeheerplan in Leiden gaan voortaan rijden op biogas uit het Leidse riool. Zes busjes zullen voortaan op groen aardgas rijden dat afkomstig is van vuilstortplaatsen uit andere delen van het land. De gemeente Leiden betaalt 150.000 euro voor het project en eenzelfde bedrag is afkomstig van een fonds uit de Postcodeloterij.

vrijdag 28 mei 2010

Gemeente Oss gaat daken verhuren voor zonnepanelen

De gemeente Oss wil een aantal daken van gemeentelijke gebouwen 'verhuren' aan International Solar. Dat bedrijf exploiteert vervolgens zonnepanelen op deze daken.

Brandstof uit riolering kan rendabel zijn

Rioleringsslib kan gebruikt worden om biodiesel te maken in een proces dat binnen een paar procentpunten van zijn kosten kan concurreren met conventionele brandstof, geeft een nieuw rapport aan. Een reductie van vier procent in de kosten van het maken van deze alternatieve brandstof zou het "concurrerend" maken met traditionele op aardolie gebaseerde diesel, volgens de auteur David M. Kargbo van het US Environmental Protection Agency

donderdag 27 mei 2010

Temperatuurgevoelig WK shirt

Nederland scoort punten dit WK met een uniek T-shirt: een WK shirt dat meekleurt met de temperatuur. De kleur die het shirt krijgt... is Oranje natuurlijk! Aardig detail: het werkt altijd, ook bij niet-Oranjefans. Op lichaamswarmte of kou, reageert het shirt door van kleur te veranderen. Een zwart t-shirt dat een oranje shirt wordt. Het Nuon Energieshirt is vanaf 26 mei verkrijgbaar in de webshop met energiebesparende artikelen op www.nuon.nl.

Google ontwikkelt waterboor voor geothermische energie

Met de hulp van internetgigant Google is een nieuwe boor ontwikkeld die werkt als een straalmotor en rotsen breekt met heet water. De technologie kan een belangrijke doorbraak betekenen voor de ontwikkeling van geothermische energie. De waterboor is het werk van Potter Drilling, een bedrijf dat 4 miljoen dollar kreeg van Google.org, de filantropische arm van de internetgigant, om een nieuwe boortechnologie te ontwikkelen.

Twijfels over energiebeleid gemeenten

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het vreemd dat gemeenten de opbrengsten van de privatisering van energiemaatschappijen Nuon en Essent gebruiken om zelf te ondernemen, samen met lokale duurzame energiebedrijven. 'De gemeenten moeten nu niet denken dat ze het beter weten', zegt secretaris energiezaken Frits de Groot van de werkgeversorganisatie. 'Eerst worden de lagere overheden gedwongen hun belang in energiebedrijven af te stoten omdat ze niet langer mogen participeren in risicovolle marktoperaties. Maar nu beginnen ze weer opnieuw. Wat als het fout gaat? Wie anders dan de belastingbetaler draait voor de kosten op?'

woensdag 26 mei 2010

Nuon opent koudecentrale in Amsterdam Zuidoost

Vandaag opent Nuon een nieuwe en duurzame koudecentrale in Amsterdam Zuidoost. Deze koudecentrale maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas. De aangesloten kantoren en gebouwen kunnen daardoor hun traditionele koelmachines vervangen door deze natuurlijke bron van koude. Dit zorgt voor een CO2-reductie van wel 75%. Amsterdam Zuidoost is, na de Amsterdamse Zuidas, het tweede gebied in Nederland dat gebruik maakt van deze milieuvriendelijke koeling. Nuon is het eerste energie bedrijf in Nederland dat met deze techniek gebouwen voorziet van comfortabele koude.
De klanten die kiezen voor duurzame koude, zijn bedrijven die milieudoelstellingen hoog in het vaandel hebben staan en open staan voor innovatieve en duurzame oplossingen. Momenteel zijn acht gebouwen aangesloten op het koudenet in Zuidoost; kantoren van ING en Atlas ArenA Amsterdam en de nieuwe studio's van Endemol. Deze klanten nemen gezamenlijk bijna één zesde van het opgestelde vermogen af.
Bij de productie van koude wordt gebruikt gemaakt van koud water in de diepe lagen van een plas of meer. Dit water wordt naar warmtewisselaars in een koudecentrale gepompt. Het water gaat door de warmtewisselaar waarbij het koude water het water in de leidingen van het koudesysteem koelt. Het iets opgewarmde water wordt vervolgens meteen teruggepompt naar de van nature warmere bovenlaag van de plas. Het gekoelde water in het koudesysteem gaat naar de klant. Dit water geeft zijn koude af aan het interne koelsysteem bij de klant. Klanten koelen hiermee ruimtes, computers en servers. Zij hebben geen eigen koelsysteem meer nodig.

Onderzoek naar verwarming door grondwater

De gemeente Den Bosch gaat onderzoeken of er warmte uit de grond kan worden gebruikt voor de verwarming van huizen. Voordat deze duurzame vorm van energie kan worden toegepast, moet duidelijk zijn of die goedkoper is dan aardgas. Een eerste studie heeft aangetoond dat er op ongeveer drie kilometer diepte water in de grond zit met een temperatuur van zo'n honderd graden.

Gras maaien zonder energie

Gras maaien kan helemaal CO2-neutraal, met een handmatige grasmaaier. Deze kooimaaiers werken allemaal met een ronddraaiende kooi met messen. Als je regelmatig je gazon maait, zal het zeker een karwei zijn dat haalbaar is. Grote voordeel van deze maaiers is natuurlijk de enorme stilte, het feit dat je nooit afhankelijk bent van externe energie (elektrisch of fossiel) en dat de aanschafprijs zeer redelijk is, gemiddeld ongeveer €100. Volgens de meeste fabrikanten zijn oppervlaktes tot 150m² perfect mogelijk.

dinsdag 25 mei 2010

Geef TenneT het startsein voor een net op zee

Geef TenneT zo spoedig mogelijk de opdracht voor het tijdig en gefaseerd aanleggen van de elektrische infrastructuur op zee, leg dit vast in de elektriciteitswet en geef aan TenneT tijdig de voorwaarden om het in staat te stellen de benodigde vergunningen te verwerven. Dat zijn enkele adviezen die de Taskforce Windenergie op Zee doet aan de minister van Economische Zaken. TenneT is blij met de conclusies van dit rapport, dat onlangs is verstuurd naar de Tweede Kamer.
De Taskforce heeft als opdracht het ministerie van Economische Zaken te adviseren over de businesscase windenergie op zee. Daarbij moet een optimale samenwerking ontstaan tussen overheid en bedrijfsleven, met het doel in 2020 6.000 MW windenergie op zee gerealiseerd te hebben. Tot nu toe moesten producenten voor hun windparken op zee zelf de aansluiting van het transportnet op land realiseren. Het ministerie van Economische Zaken heeft een studie laten uitvoeren (Net op Zee), waarin de mogelijkheid wordt verkend dat TenneT het net op zee gaat ontwikkelen en realiseren. TenneT moet hierbij niet alleen de aansluiting realiseren, maar ook garanderen dat transport mogelijk is en capaciteit op het net beschikbaar is.
In februari jl. heeft minister Van der Hoeven van Economische Zaken de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van het kabinetsbesluit om wetgeving aan te passen die het mogelijk maakt dat TenneT ook de aanleg en het beheer van het transportnet op zee gaat uitvoeren. Een wetsvoorstel hiervoor is in voorbereiding. Doordat TenneT verantwoordelijk is voor de elektrische infrastructuur op zee zijn er diverse kostenvoordelen waaronder lagere kapitaalslasten door een veertigjarige afschrijvingstermijn. Ook heeft TenneT een significant inkoopvoordeel ten opzichte van producenten die ieder voor zich een netaansluiting realiseren. De Taskforce schat dit inkoopvoordeel op 10 procent. Daarnaast heeft TenneT voordelen via de ervaringen met wind op zee van het begin dit jaar overgenomen transpower. Transpower heeft deze verantwoordelijkheid reeds langer en is momenteel bezig met een tweede grootschalige aansluiting van een windpark op zee.
De Taskforce onderschrijft de aanwijzing van TenneT als verantwoordelijke voor het transportnet op zee. Volgens de Taskforce moet TenneT snel beginnen met het vergunningtraject voor elektrische infrastructuur op zee en de benodigde verzwaringen op land. Dit traject duurt namelijk langer dan het traject om tot een vergunning voor een windpark op zee te komen. Om de werkzaamheden te kunnen beginnen heeft TenneT de opdracht nodig van de overheid om ook daadwerkelijk te kunnen investeren. Een bijkomend positief neveneffect van de overheidsbesluit voor TenneT en de daaropvolgende grootschalige inkoop door TenneT is dat de internationale energiebedrijven en leveranciers van turbines, fundaties en elektrische infrastructuur zien dat de Nederlandse overheid serieuze stappen zet. Dit zal een grote stap voorwaarts zijn in het vertrouwen en ervoor zorgen dat schaarse middelen en internationale financiële capaciteit op Nederland zal worden gericht, aldus de Taskforce.

Duurzame energiecentrales in Limburg

Imtech Energie Solutions BV mag zowel op Klavertje 4 / Greenport Venlo als op Belverdère in Maastricht een Duurzame Energiecentrale Limburg (DECL) gaan bouwen. Gedeputeerde Staten hebben besloten hiervoor aan Imtech Energie Solutions BV een voorlopige gunning te verstrekken. De Provincie schat de totale investeringkosten op € 140 miljoen. De Provincie Limburg draagt € 7,5 miljoen bij voor de realisatie van deze twee centrales. De centrales wekken duurzame elektriciteit op gelijk aan de behoefte van 65.000 Limburgse huishoudens.

zaterdag 22 mei 2010

Europa's eerste snellaadstation voor elektrische voertuigen geopend

Het eerste snellaadstation in Europa voor elektrische voertuigen is afgelopen geopend. In Leeuwarden onthulde Maurits van Oranje, voorzitter van het Formule E-team, het laadpunt dat opladen van een elektrische auto binnen 30 minuten mogelijk maakt. Het snellaadstation, dat voertuigen oplaadt met Groene Stroom, is onderdeel van een project dat Essent met de Gemeente Leeuwarden, Provincie Frysl(aa)n, Epyon en Tamoil startte. Betrokken partijen zetten vandaag een belangrijke stap om de toepassing van elektrisch vervoer te versnellen.

Stijgende lijn elektriciteitsverbruik

Het door TenneT gemeten elektriciteitsverbruik in Nederland neemt verder toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de landelijke elektriciteitstransporteur. De cijfers van april laten een stijging zien van het verbruik; hiermee zet de stijgende lijn van afgelopen maanden zich verder door. In vergelijking met het jaar ervoor werd nog wel bijna 4 procent minder elektriciteit verbruikt. TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rond om het elektriciteitsverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijke elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.
Het verbruikscijfer geeft het verbruik van elektriciteit in Nederland, maar exclusief het verbruik waarin rechtstreeks wordt voorzien door kleine lokale productie-eenheden, zoals windmolens en warmte/kracht eenheden. Ook is niet inbegrepen het industrieel verbruik dat door grote bedrijven op eigen locatie direct zelf wordt opgewekt. Dit verbruik kan door TenneT op het openbare net niet worden gemeten, omdat het de uitkomst is van een lokaal proces. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat deze decentrale en industriële productie die buiten de waarneming van TenneT valt, momenteel ongeveer 6 % bedraagt. Anders gezegd, het cijfer heeft een representativiteit van 94%.

Breda neemt eerste vuilniswagen in Nederland op diesel en aardgas in gebruik

Op woensdag 19 mei heeft wethouder Wilbert Willems in Breda een unieke vuilniswagen in gebruik genomen: de eerste vrachtwagen in Nederland die rijdt op een mengsel van diesel en aardgas. De heer Mark Koenders, directeur van het autobedrijf Van Tilburg-Bastianen overhandigde de sleutels van de nieuwe vuilniswagen aan de wethouder.
Rijden op aardgas is ook belangrijk om techniek en infrastructuur te kunnen ontwikkelen die overschakeling naar rijden op biogas over enige tijd mogelijk maken. Door het nieuwe systeem met twee brandstoffen wordt een flinke bijdrage aan verbetering van de luchtkwaliteit geleverd. De techniek van de combinatie van diesel en aardgas is in de Verenigde Staten al beproefd, maar doet nu ook in Nederland zijn intrede. In samenwerking met de bedrijven Van Tilburg-Bastianen en E-mission Low is op een bestaande vuilnisauto deze nieuwe techniek toegepast. Uniek is dat de dieselmotor, in dit geval een zeer schone ‘euro5-eev’, gehandhaafd blijft en dat de auto aardgas als tweede brandstof heeft. Zo zijn er toch de voordelen van rijden op aardgas, maar ook de zekerheid van gebruik van de betrouwbare dieselmotor. De kosten van het systeem zijn relatief laag, zelfs met zijn beperkte inzet als vuilniswagen verdient het systeem zichzelf terug.

vrijdag 21 mei 2010

Unesco houdt bouw windturbines in Brugse haven tegen

De plannen voor de bouw van twee windmolens in de Brugse haven worden geschrapt. Dat is het gevolg van een negatief advies van Unesco. Brugge is door de Unesco immers erkend als werelderfgoed en de stad zegt dat label niet gevaar te willen brengen door in te gaan tegen het advies van de internationale organisatie.

Zeeland ideaal voor hernieuwbare energievoorziening

Zeeland is zeer geschikt als proefgebied voor een hernieuwbare energievoorziening. Groene brandstof, wind en zon bieden volgens Theo Walthie van het regieorgaan energietransitie mogelijkheden om te experimenteren met een versnelde overgang naar duurzame energiebronnen.

Energie wordt duurder

De tarieven voor energie gaan met ingang van 1 juli flink omhoog. Grote boosdoener is de gasprijs, die ongeveer tien procent stijgt. Elektriciteit blijft bij de meeste energiebedrijven in prijs gelijk of wordt licht goedkoper. Door de tariefsveranderingen is een gemiddeld gezin op jaarbasis vijftig tot honderd euro meer aan energie kwijt. De totale jaarrekening van een doorsnee-huishouden komt daarmee boven de achttienhonderd euro uit.

donderdag 20 mei 2010

Forse stroomstoring Nieuw-Vennep

Duizenden huishoudens in Nieuw-Vennep en omstreken (gemeente Haarlemmermeer) zitten sinds donderdagochtend zonder stroom. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander gaat het om een grote storing. De oorzaak van de stroomstoring is nog onbekend.

Nieuw kabinet moet investeringsklimaat duurzame energie drastisch verbeteren

Nederlandse banken investeren gemiddeld te veel in fossiele  en te weinig in duurzame energie. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Investeringen in duurzame elektriciteitsopwekking door Nederlandse banken’ van de Eerlijke Bankwijzer. Willem Verhaak van Milieudefensie, één van de bij de Eerlijke Bankwijzer aangesloten organisaties: “Wij roepen banken op om hun investeringen in de elektriciteitssector snel te verduurzamen. Dat kunnen ze echter niet alleen. Het nieuwe kabinet moet het investeringsklimaat voor duurzame energie drastisch verbeteren.”

Steun Europese Unie voor integratie windenergie

De Europese Unie verleent 32 miljoen euro steun aan een initiatief dat erop gericht is de structurele integratie van windenergie in het Europese elektriciteitssysteem mogelijk maken. Dit project draagt in belangrijke mate bij aan de EU-doelstelling voor 2020 wat betreft energiebronnen: een verlaging van de CO2-uitstoot met 20%, een verbetering van 20% in energie-efficiëntie, en een aandeel van 20% van het energieverbruik uit duurzame energiebronnen.
Met het Twenties-project – dat drie jaar in beslag zal nemen – is een bedrag gemoeid van in totaal bijna 60 miljoen euro, waarvan 32 miljoen euro door de Europese Unie wordt gefinancierd. Het projecten is aan de Europese Commissie voorgelegd als onderdeel van het kaderprogramma op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie. Bij het initiatief zijn 26 bedrijven en instellingen (waaronder TenneT) betrokken die op wereldniveau een belangrijke rol spelen in de elektriciteitssector.
De doelstellingen van deze alliantie zijn het wegnemen van de barrières die de integratie van meer windenergie (zowel op land als op zee) in het elektriciteitssysteem belemmeren en het verder ondersteunen van deze vorm van energieopwekking. Hiervoor zijn zes deelprojecten opgesteld, die bedoeld zijn om de voordelen aan te tonen van nieuwe technologieën. De resultaten van deze experimenten worden meegenomen in de ontwikkeling van het Europese elektriciteitstransportnet in het licht van de doelstellingen voor 2020 en   in lijn met de doelstellingen van het Europese plan voor een Strategische Energietechnologie (SET-plan).
TenneT/transpower neemt deel aan het onderdeel betreffende het onderzoek hoe de flexibiliteit van waterkracht in de Alpen kan worden aangewend voor inpassing van wind in het elektriciteitssysteem. Ook neemt TenneT deel aan het ontwikkelen voor betere processen voor de vergunningverlening van offshore interconnectoren met windaansluiting, waarmee de doorlooptijden van de vergunningverlening kunnen worden verkort.

woensdag 19 mei 2010

Grote stroomstoring in Limburg

Ongeveer 15.000 huishoudens in een deel van Midden-Limburg zitten woensdagmiddag sinds 14.50 uur zonder stroom. Oorzaak is kortsluiting in een transformator in Maasbracht, deelde een woordvoerder van netwerkbeheerder Enexis mee. Volgens de hulpdiensten is de storing veroorzaakt door een bedrijfsongeval, waarbij een persoon gewond raakte.

Initiatiefwet GroenLinks houdt bouw nieuwe kolencentrales tegen

De Tweede Kamer debatteert woensdag over een initiatiefwet van GroenLinks, die de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland tegen moet houden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik, indiener van de wet, stelt voor om de belasting op kolen flink te verhogen. De initiatiefwet kan waarschijnlijk op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.
Vendrik: "Energiebedrijven hebben plannen om vier nieuwe kolencentrales in Nederland te bouwen. Samen zouden die evenveel CO2 uitstoten als alle auto's in Nederland bij elkaar. Deze energiebedrijven hoeven nu geen belasting te betalen over de kolen die ze gebruiken in de centrale. Met die vrijstelling op de kolenbelasting geeft het demissionaire kabinet een verkapte subsidie aan vervuilers. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. De vervuiler moet juist betalen. Vandaar dat we deze initiatiefwet hebben ingediend."
De bouw van nieuwe kolencentrales leidt niet alleen tot een enorme toename van de CO2-uitstoot. Ze werken ook duurzame energieproductie tegen. Door de nieuwe centrales ontstaat een overproductie aan grijze stroom, waardoor groene stroom van de markt wordt gedrukt. De initiatiefwet van GroenLinks geeft energiebedrijven de zekerheid dat CO2-uitstoot van kolencentrales na 2012 minstens 50 euro per ton gaat kosten. Daarmee wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in ouderwetse kolencentrales te investeren.
Eind april publiceerden het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland hun evaluatie van de klimaat- en energieplannen van dit demissionaire kabinet. Opnieuw bleek dat de kabinetten Balkenende kans na kans hebben laten lopen om de economie te vergroenen. Dat moet en kán anders. Met deze initiatiefwet zet GroenLinks een belangrijke stap in het vergroenen van de economie. De wet maakt een goede kans op een meerderheid.
"Ik reken op de steun van D66, PvdD, PvdA, SP en CU. Samen hebben we precies 76 zetels. Daarmee zetten we de eerste stap naar een groene economie. Dit is het moment om echt werk te maken van een duurzame energievoorziening. Nee tegen kolencentrales, ja tegen een schone toekomst", aldus Kees Vendrik.

Eigenaren van grachtenpanden stunten met elektrisch vervoer

Zelfs grachtenpanden worden in de huidige markt moeizaam als kantoor verhuurd. Eigenaren stunten daarom met elektrische auto's, inclusief oplaadpunt en parkeerplaats, om met name de markt van duurzame ondernemingen te interesseren. Een slim groen initiatief van de verhuurder, die daarmee prachtig inspeelt op de lijn die de stad Amsterdam heeft ingezet. Makelaar Rick Hoogervorst van Fris Bedrijfsmakelaars legt uit: "Amsterdam zet flink in op elektrisch vervoer. Het stadsbestuur heeft diverse maatregelen genomen en aangekondigd om het gebruik van elektrische vervoermiddelen in de stad te bevorderen. Onze opdrachtgever heeft vanuit zijn onderneming ervaring met elektrisch vervoer en ziet volop kansen voor ondernemingen die zich in Amsterdam richten op duurzaamheid. Wij bieden daarmee een combinatie van duurzame huisvesting en duurzaam rijden. Goed beschouwd behoren de historische panden in de binnenstad van Amsterdam tot de meest duurzame van de wereld. Veel grachtenpanden zijn immers al sinds de zeventiende eeuw onafgebroken in gebruik. Zet dat eens tegenover de huidige kantoorgebouwen die een gemiddelde economische levensduur hebben van 25 à 35 jaar!".
Na de ICT-branche en de creatieve sector, weten nu steeds meer ondernemers die zich bezig houden met duurzaamheid de weg naar de Amsterdamse grachten te vinden. Een ontwikkeling die zich, mede dankzij het elektrisch rijden, waarschijnlijk zal voortzetten in de toekomst. Elektrisch rijden geeft de duurzame ondernemer de mogelijkheid om zijn betrokkenheid met het leef- en werkklimaat in de stad te tonen.

dinsdag 18 mei 2010

Alles-in-één warmtepomp

De nieuwe warmtepomp met ventilatiefunctie LWZ 304/404 van Stiebel Eltron heeft nu ook een koelfunctie aan boord. Ze mikt specifiek op energiezuinige woningen. De warmtepomp staat in voor de verwarming van de woning, de aanmaak van sanitair warm water en het ventileren van de woning. De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald. Nieuw in vergelijking met de voorgangers LWZ 303/403 is de koelfunctie, een grotere boiler van 235 liter - voorheen was dat 200 liter - en het wat gewijzigde design.

maandag 17 mei 2010

'Tijd rijp voor scherpere isolatienorm woningen'

De Stichting Spaar het Klimaat vindt dat het tijd is voor een aangescherpte norm van 5 voor isolatie van woningen, met ontheffing indien het belang van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid of milieu daarmee gebaat is. Op 4 mei jl. heeft minister van Middelkoop van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) de voorgenomen wijzigingen van het Bouwbesluit aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat onder andere dat de minimum Rc-waarde wordt aangescherpt van 2,5 naar 3,5.

zondag 16 mei 2010

Grote stroomstoring in Delft

Door een stroomstoring in de regio Delft hebben in de nacht van zaterdag op zondag naar schatting een kwart miljoen mensen enkele uren zonder stroom gezeten. Omstreeks half drie 's nachts hadden alle getroffen huishoudens weer stroom, meldde een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

zaterdag 15 mei 2010

Elektrische schoen verslaat windmolen

Een zeewaterauto, de strijd tussen zonnepanelen en windmolens, een elektrische schoen, een biobike … Tijdens de finale van de Jonge Baekeland jongerenprijs geven zes schoolteams hun oplossingen voor een duurzamer samenleving een stevige wetenschappelijke basis. "We hebben er nachtelijke uurtjes voor geklopt, maar het was de moeite waard."

Subsidie voor twee grote windparken

Zo'n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog komen twee parken voor windenergie op zee. Minister Maria van de Hoeven van Economische Zaken heeft hiervoor subsidie toegezegd. Het vermogen van de toekomstige parken bedraagt samen 600 MegaWatt. Hiermee kunnen rond 660.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

vrijdag 14 mei 2010

Noord-Korea claimt succesvolle kernfusie

Het dictatoriale Noord-Korea heeft woensdag bekendgemaakt dat het een succesvolle kernfusie tot stand heeft gebracht waarbij energie werd opgewekt. Het straatarme land, dat niet genoeg energie kan opwekken om het land 's nachts te verlichten, claimde een nieuwe energiebron te hebben gecreëerd die het vergeleek met een kunstzon, om de verjaardag te markeren van oprichter Kim Il-sung.

woensdag 12 mei 2010

Zonnecel printen op papier

Wetenschappers aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een primeur met het succesvol printen van een volwaardige zonnecel op papier. De geprinte zonnecel werd afgelopen dinsdag op een persconferentie gepresenteerd. MIT benadrukt dat het nog wel even kan duren voordat de zonnecel als commercieel product op de markt kan verschijnen.

Groothandel in zonnepanelen barst uit zijn voegen

De zonnepanelenindustrie is nog altijd een groeiende sector. Dat merkt ook groothandel AS Solar uit Meulebeke, waarvan het magazijn stilaan te klein wordt. 'We kijken uit naar een nieuwe locatie van 5.000vierkante meter.'

dinsdag 11 mei 2010

DHV rijdt vanuit Rotterdam naar Rome op gebruikte frituurolie

Advies- en ingenieursbureau DHV doet mee aan `Wonders of Waste' rally en vertrekt donderdag 13 mei op gebruikte frituurolie naar Rome. `Wonders of Waste' is een 1600 kilometer lange rit van Rotterdam naar het Colosseum in Rome. Deelnemers mogen alleen gebruikte frituurolie als brandstof gebruiken en moeten deze onderweg gratis zien te krijgen. De organisator van de rally, The 7 Adventures, wil hiermee laten zien dat gebruikte frituurolie geen afval is maar recyclebaar en een milieuvriendelijke brandstof.

Perslucht grote energieverbruiker

Perslucht is een pittige energieverbruiker en wordt veel gebruikt in de sectoren automotive, industrie en productiebedrijven. Lekverliezen opsporen, dichten en voorkomen is dan ook lucratief. Energiecentrum MKB lanceerde daarom een persluchtscan waarbij een ondernemer zelf zijn lekverlies kan uitrekenen en wat hem dit kost.
Bij een gemiddeld Nederlands productiebedrijf komt circa 10% van de totale energiekosten voor rekening van de opwekking en conditionering van perslucht. Vanwege de vele toepassingen – gereedschap, spuiten, bediening van regelingen – en vanwege de compressor. Met het voorkomen van persluchtlekken, de juiste werkdrukinstelling en gebruik van apparatuur en gereedschap kunnen de energiekosten tot 40% omlaag. Dat kan al snel om honderden tot duizenden euro’s per jaar gaan. Omdat veel ondernemers dit niet weten, stelde Energiecentrum MKB het boekje ‘Besparingtips voor persluchtapparatuur’ samen en een scan om het lekverlies uit te rekenen.
Veel tips in het boekje zijn echte eye-openers. Zo staat bij vrijwel elke compressor de werkdruk te hoog. Verder veel aandacht voor persluchtgereedschap en afsluiters op drukvaten en leidingen. Het boekje bevat een simpel testje waarmee het lekverlies vast te stellen is en wat dit de ondernemers kost. Deze test is nu dus ook online in te vullen met de persluchtscan. De tips worden ondersteund met voorbeelden, duidelijke foto’s, een checklist en reminderstickers voor op persluchtapparatuur.

maandag 10 mei 2010

Electricité de France stapt in duurzame energiebedrijf Thenergo

Het Franse energieconcern Electricité de France (EDF) heeft voor een bedrag van 1,34 miljoen euro een belang van 2,39 procent genomen in het Belgische duurzame energiebedrijf Thenergo, dat de voorbije twee jaar bijzonder zware verliezen heeft geleden en dringend nieuwe financiële middelen nodig heeft om te kunnen overleven.

vrijdag 7 mei 2010

Gasruzie Nederland Italië

GasTerra claimt nog ruim een miljard van Italië voor het gas dat sinds 2005 is gekocht, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag. Nederland is al sinds de jaren tachtig bezig de prijzen op te trekken. Italië wil juist een lagere gasprijs, schrijft het FD op basis van anonieme bronnen. De ruzie zou hoog oplopen en zelfs op regeringsniveau worden besproken.

donderdag 6 mei 2010

School bestelt zonnepanelen op vraag van leerlingen

De directie van het Technisch Instituut Immaculata in Ieper gaat op voorstel van een aantal leerlingen zonnepanelen plaatsen. De leerlingen van het zesde jaar Techniek-Wetenschappen hebben twee trimesters lang in de vakken Nederlands en Fysica aan een project gewerkt rond zonne-energie. Wat aanvankelijk een vrijblijvend project rond hun studiekeuze was, is uitgegroeid tot een praktisch voorstel om op school zonne-energie te introduceren door zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Air Products zet in op waterstof tijdens Shell Eco-marathon

Air Products, een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, zet ook dit jaar weer in op waterstoftechnologie tijdens de Shell Eco-marathon op 6 en 7 mei. Air Products sponsort de vier Nederlandse teams die met een waterstofvoertuig deelnemen aan de duurzaamheidsrace. Daarnaast is het bedrijf nauw betrokken bij het voorlichten van de teams over de technologie en veiligheidsaspecten van het werken met waterstof als brandstof. Door het sponsoren van de waterstofauto’s wil Air Products meer bekendheid geven aan de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van waterstof als alternatief voor bestaande brandstoffen.
De Shell Eco-marathon vindt dit jaar voor de 26e keer plaats. De race is bedoeld voor jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. De bedoeling is dat ze in teams voertuigen ontwikkelen die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Dat mag op conventionele brandstoffen (benzine, diesel of LPG) of alternatieve brandstoffen (biobrandstof, ethanol, zonne-energie of waterstof). Er zijn hierbij twee categorieën: de ‘prototypes’ die er over het algemeen futuristisch en gestroomlijnd uit zien, en de ‘urban concepts’ die meer op de auto’s van nu lijken. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz in Duitsland doen dit jaar 221 teams mee uit 24 landen. Nederland heeft met negen teams een recordaantal deelnemers aan de start. Air Products sponsort de vier waterstofteams: The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk, dat in de urban concepts-klasse deelneemt, en het Eco-Runner Team Delft van de TU Delft, Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam en Triple-X van Damstede in Amsterdam met prototype-voertuigen. Afgelopen 2 april testten alle deelnemers hun voertuigen in het Olympisch Stadion in Amsterdam, en de eerste resultaten waren veelbelovend.

Waterstof is een van de meest succesvolle brandstoffen die tijdens de race gebruikt worden. Vorig jaar werd het team van The Hydro Cruisers met zijn voertuig nog tweede in de categorie urban concepts. Het record staat ook op naam van een waterstofvoertuig: in 2005 reed een team uit Zürich omgerekend 1 op 3.836 km. Het doel van de Shell Eco-marathon is om jongeren te stimuleren om nieuwe innovaties en duurzame oplossingen te bedenken voor transport en mobiliteit. Air Products vindt het belangrijk dat juist deze jonge technici, die in de toekomst met alternatieve brandstoffen te maken krijgen, weten wat waterstof is en kan.
Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de ongeveer 100 waterstof tankstations, die het bedrijf wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië

woensdag 5 mei 2010

Nieuw adviesbureau richt zich op duurzaamheid en energie

Met een pittige paneldiscussie over duurzaamheid, onder leiding van Bart Jan Krouwel, is op woendsag 28 april het nieuwe adviesbureau Primum officieel van start gegaan. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op de beleidsagenda's van bedrijven en overheden, hiermee neemt de behoefte aan advies en ondersteuning toe.
De naam Primum is afkomstig van het Latijnse Primum Mobilae: 'datgene dat al het andere in beweging brengt'. Dit raakt volgens het bureau de essentie van de duurzaamheidsvraag. Primum ziet duurzaamheid als een concept dat waarde toevoegt. Duurzame concepten markeren een nieuwe tijd die kwaliteit van leven, wonen en werken verbeteren. Primum vat deze visie samen in haar bedrijfsmotto 'sustainability to enrich the world'.
Primum richt zich in eerste instantie op drie speerpunten binnen de energiesector. Respectievelijk zijn dit carbon management (CO2 management en milieuzorg in bredere zin), duurzame gebiedsontwikkeling en lokale energievoorziening. Het bureau wil zich doorontwikkelen tot leverancier van diensten over de volle breedte van duurzaamheid. Hierbij kan ook gedacht worden aan waterhuishouding, afvalmanagement, mobiliteit, enzovoort.

dinsdag 4 mei 2010

Burgemeesters binden strijd aan met CO2

Meer dan vijfhonderd burgemeesters in Europa beloven dinsdag om de CO2-emissies van hun gemeenten met meer dan 20 procent te verminderen voor 2020. Ze ondertekenen in Brussel een convenant met de toezegging energie te besparen, hernieuwbare energie te bevorderen en het bewustzijn over energieverbruik onder hun burgers te vergroten. De ondertekening is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Europese Commissie.

Spoorsector werkt aan inkoop duurzame energie

Minister Camile Eurlings van Verkeer en Waterstaat is gesprekken gestart met diverse partijen in de spoorsector over energiebesparing en inkoop van duurzame energie. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De gesprekken zijn gericht  op de vraag welke meerwaarde een meerjarenafspraak over energiebesparing met de spoorsector kan hebben en op welke wijze financiering geregeld kan worden.

maandag 3 mei 2010

Bootrace op zonne-energie

De eerste poging van acht studenten aan de Karel De Grote Hogeschool om een boot op zonne-energie te laten varen is een succes. Van 4 tot 10juli meten ze zich met andere ingenieurs in de Friesling Solar Challenge, een wedstrijd vergelijkbaar met de bekender solar race voor auto' s in Australië, maar dan met boten.

Nederland haalt de klimaatdoelen niet

Nederland haalt de klimaatdoelen die het zichzelf heeft opgelegd niet. Vooral de energiebesparing valt fors tegen. Om de voorgenomen vermindering toch te bereiken, zijn meer dwingende maatregelen nodig, zoals het verplicht isoleren van woningen en het verbieden van energieverkwistende huizen. Dat blijkt uit een evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland. Het demissionaire kabinet had zichzelf ambitieuze klimaatdoelen opgelegd: 30 procent reductie van broeikasgassen in 2020 en elk jaar een energiebesparing van 2 procent.

zaterdag 1 mei 2010

Windmolenpark voor Amerikaanse oostkust

De Amerikaanse regering heeft ingestemd met de bouw van het eerste Amerikaanse windenergiepark op zee, een omstreden project aan de oostkust van de VS.De goedkeuring van het windpark geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van de offshore windenergie-industrie in de VS, die op dit gebied ver achterloopt op Europa en China. In Cape Wind, zoals het windpark gaat heten, komen 130 windmolens te staan.

‘Duurzame energie is ook gewoon economie’

De begintijd van de elektriciteits- en gasdistributie was zo gek nog niet, vindt wethouder Haije Talsma van Ferwerderadiel. De nutsvoorzieningen werden lokaal opgezet en leverden precies genoeg voor de klanten in de directe omgeving. Het zal heus zijn redenen van efficiëntie en veiligheid hebben gehad dat de Gemeentelijke Energiebedrijven zijn opgegaan in Provinciale Elektriciteitsbedrijven en van daaruit in de Nuons en Essenten van deze wereld, maar wat is uiteindelijk het gevolg van deze globalisering?