Ads Top

'Tweede kerncentrale onbetaalbaar voor energiebedrijf Delta'

Onderzoeksbureau Spring Associates publiceert een rapport over de financiële kant van kernenergie in Nederland. De conclusies van dit rapport liegen er niet om: energiebedrijf Delta is veel te klein en staat er financieel te slecht voor om een tweede kerncentrale te kunnen betalen. Delta kan de plannen voor een tweede Borssele alleen doorzetten als ze opgekocht worden door een groot buitenlands energiebedrijf.
Energiebedrijf Delta wil een tweede kerncentrale bouwen in Nederland. Deze centrale moet vijf keer zo groot worden als kerncentrale Borssele. Dat betekent vijf keer zo veel levensgevaarlijk kernafval en een nog groter risico op een kernramp. In juni 2009 heeft Delta een vergunning aangevraagd, maar de huidige regering heeft nog niet besloten of de kerncentrale er ook echt mag komen. Dat is aan een nieuwe regering die op 9 juni gekozen zal worden. Het rapport 'The Economic Viability of Nuclear Power in The Netherlands' laat zien dat investeren in kernenergie risicovol is. Als het ook maar een beetje tegen zit – hogere bouwkosten of een langere bouwtijd zoals bij de nieuwbouw van de Finse kerncentrale in Olkiluoto – dan worden de investeringen niet terugverdiend en lijdt een energiebedrijf groot verlies. Ook wordt atoomstroom dan duurder dan stroom uit kolen- of gascentrales én duurder dan windenergie. Voor een klein energiebedrijf als Delta zal dit de financiële doodsklap betekenen.
Delta kan alleen verder met haar nucleaire ambities als er een groot buitenlands energiebedrijf zoals RWE meedoet. RWE heeft al eerder aangegeven interesse te hebben in kernenergie in Nederland. Maar politiek ligt dit nogal gevoelig. In mei 2009 werd in de Kamer een motie aangenomen om de huidige kerncentrale Borssele geheel in Nederlandse handen te houden. RWE wilde de helft van de aandelen Borssele van energiebedrijf Essent overkopen. Een tweede kerncentrale zal ook in Nederlandse handen moeten blijven. Maar in Nederland zijn er naast Delta geen energiebedrijven met nucleaire ambities.
Mocht het toch komen tot een samenwerking met een groot buitenlands energiebedrijf, dan betekent dit het einde van het Zeeuwse Delta. Delta is namelijk zo klein dat het geheel zal worden overschaduwd door een eventuele partner, aldus Spring Associates. Dat betekent dat de Zeeuwen hun energiebedrijf voorgoed kwijt zijn en straks met een kerncentrale zitten opgescheept waar ze niets meer over te zeggen hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.