Ads Top

Start aardwarmteboring bij Ammerlaan in Pijnacker

Op dinsdag 9 maart ging bij het bedrijf Ammerlaan Grond- en Hydrocultuur de eerste boring naar aardwarmte in de regio Delft-Pijnacker van start. In de komende weken zal moeten blijken of de boring voldoende warm water oplevert om de kassen van het glastuinbedrijf duurzaam te verwarmen. Als eerste in Nederland wil Ammerlaan bovendien een nabijgelegen zwembad, school, sportcentrum en sporthal gaan verwarmen. Studenten van het Delfts Aardwarmte Project van de TU Delft zijn nauw betrokken bij de boring.
Het doel van de boring is om vanuit een zandsteenlaag op een diepte van 2000 meter grondwater van circa 70 graden Celsius naar boven te pompen. Daarmee hoopt Ammerlaan niet alleen zijn vijf hectare grote bedrijf duurzaam te verwarmen, maar ook een nabijgelegen school, sportcentrum zwembad en sporthal. De ambities reiken nog verder, want als de verwachtingen uitkomen, kunnen daarna ook nog enkele omliggende glastuinbouwbedrijven en/of woningen aangesloten worden. De verwachting is dat begin mei de eerste aardwarmte wordt gevonden. De boring naar aardwarmte is van groot belang voor mede eigenaar Leon Ammerlaan van Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur. "Ik verwacht met aardwarmte voor een lange termijn de energiekosten van ons bedrijf te minimaliseren. Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten voor kwekerijen zoals de onze. Daarnaast wordt ons bedrijf op deze manier CO2-neutraal. Wij voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten."
Studenten Mijnbouwkunde van de TU Delft stonden mede aan de wieg van deze boring. Bij het lustrum van hun studievereniging in 2007, begonnen ze met een project met als doel de TU Delft van aardwarmte te voorzien door een geothermische proefopstelling in de TU-wijk. Inmiddels is hun Delfts Aardwarmte Project (DAP) de spil in een kennisnetwerk op het gebied van aardwarmte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.