Pagina's

woensdag 31 maart 2010

Hitech industrie wil energieverbruik beteugelen

Nederlandse bedrijven in de technologische industrie gaan onderzoeken hoe aanzienlijke energie-efficiëntieverbeteringen kunnen worden bereikt in de periode tot 2030. Met financiële steun van de overheid wordt daarvoor een routekaart ontwikkeld. Een nieuwe, integrale benadering van proces-, product- en ketenefficiëntie moet verbeteringen van 50 procent ten opzichte van 2005 inzichtelijk maken.

Pensioenfondsen moeten teerzandolie halt toeroepen

Milieudefensie en haar Europese koepel Friends of the Earth Europe vragen Nederlandse pensioenfondsen om hun invloed bij olieconcerns aan te wenden in de strijd tegen oliewinning uit teerzand. Werknemers kunnen hun eigen pensioenfonds vragen de actie te steunen, zodat deze extreem schadelijke vorm van oliewinning een halt toegeroepen kan worden.
Pensioenfondsen hebben veel aandelen in olieconcerns en kunnen daarom invloed uitoefenen op het beleid van deze giganten. Een aantal Britse pensioenfondsen met aandelen in olieconcerns Shell en BP wendt deze invloed al aan: zij dienen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen de komende maanden resoluties in die de concerns verzoeken met teerzand-projecten te stoppen. Milieudefensie hoopt dat ook Nederlandse pensioenfondsen dit goede voorbeeld volgen.
Olie uit teerzand halen kost drie keer zoveel energie als het winnen van normale, vloeibare, olie. De strijd tegen de opwarming van de aarde valt niet te rijmen met dit soort praktijken. Milieudefensie en Friends of the Earth Europe wijzen er op dat we juist brandstoffen nodig hebben die voor minder klimaatschade zorgen, in plaats van meer. Om de resoluties genoeg gewicht te geven is er steun nodig van veel grote aandeelhouders. Friends of the Earth en Milieudefensie roepen werknemers daarom op om hun eigen pensioenfondsen, of een van de grote Nederlandse fondsen zoals APG of PGGM aan te spreken, en ze te vragen om die resoluties te steunen

dinsdag 30 maart 2010

Van der Hoeven: stop subsidies duurzame energie

De overheid moet niet tot in de lengte van dagen het verschil tussen marktprijs en kostprijs voor duurzame energie blijven subsidiëren. Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) schrijft dinsdag in een ingezonden brief in de Volkskrant dat de subsidies de overheid gedurende tientallen jaren miljarden euro's kost en bedrijven lui maakt. "Daar moeten we dus vanaf."

Eerste ecostad

Binnen vijf tot tien jaar is de eerste ecostad ter wereld klaar in de Verenigde Arabische Emiraten. De toekomstige stad met 50.000 inwoners is volledig klimaatneutraal. In de hele stad domineren LEDs het straatbeeld. Wanneer er genoeg elektriciteit is, dan hebben de LEDs een blauwe kleur. Zo niet, dan kleuren de LEDs rood. Een teken dat de inwoners tijdelijk energiezuiniger moeten leven.

Vlaams platform voor slimme netwerken

Begin april wordt een Vlaams platform rond slimme energienetwerken opgericht. Dat moet alle actoren uit de sector samenbrengen. Werkgeversorganisatie Voka, de initiatiefnemer van het platform, beklemtoont dat het energienet dringend moet worden aangepast.

maandag 29 maart 2010

Nuon bouwt noodvoorziening stroom

TenneT selecteert Nuon voor een zogenoemde “black-start” faciliteit in Utrecht. De faciliteit zorgt ervoor dat het hoogspanningsnet weer snel onder spanning komt na een eventuele black-out situatie waarbij heel Nederland geen stroom heeft.

Belangengroep helpt gedupeerden bodemdaling

Er is een nieuwe belangengroep opgericht voor mensen die last hebben van bodemdaling in Groningen als gevolg van de aardgaswinning: De Groninger Bodem Beweging (GBB). De GBB gaat zich inspannen om mensen te helpen bij het claimen van schade door bodemdaling. De afhandeling van de de schadeclaims verloopt nu via het schadebureau van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

vrijdag 26 maart 2010

Gratis isolatie in Amersfoort

Met het verloten van een gratis pakket aan isolerende maatregelen ter waarde van € 10.000,-- start de gemeente Amersfoort samen met inwoners uit het Soesterkwartier met het project 'Energiebesparing in de wijk'. Op vrijdag 26 maart om 19.00 uur geeft wethouder Van 't Erve (Milieu) in de Emmaüskerk aan de Noordewierweg het startschot voor dit project.

Duurzame steden

Gemeenten en steden zoeken naar duurzame oplossingen om de milieubelasting te verminderen. Er worden veel projecten gestart die de gemeenten in 2050 klimaatneutraal moeten maken. Om lokale bestuurders hierbij te helpen heeft het Agentschap NL het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS) opgezet. Gemeenten kunnen proefprojecten tot 19 april aanmelden bij het Agentschap NL. Met het IKS kunnen steden financiële ondersteuning krijgen bij de uitvoering van concrete innovatieve projecten. Het ministerie van VROM heeft hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

GreenWatt opent eenheid in Nijvel

GreenWatt N.V. (Touriness-Saint-Lambert), een spin-off van de Université Catholique de Louvain (UCL), heeft zijn eerste industriële biomethanisatie- en co-generatie-eenheid in Nijvel geopend. Het bedrijf is gespecialiseerd in in de conceptie, integratie, bouw en ingebruikname van biogas-warmtekrachtkoppeling (WKK)-installaties.

donderdag 25 maart 2010

Camping gaat straks zelf energie opwekken

Camping ZomersBuiten aan De Akkers in Oude Pekela gaat straks haar eigen energie opwekken met twee windmolens. ZomersBuiten wordt een zogeheten groene camping en de eigenaren willen zo zuinig mogelijk omgaan met energie.

Alternatieve energie is zeepbel

Achter de alternatieve energiesector gaat een heel stevig economische verhaal schuil. Net dat vormt de potentiële voedingsbodem voor een zeepbel die vroeg of laat zal barsten. Dat voorspelt econoom Geert Noels. Noels gaat dan ook niet op zoek naar de bedrijven het zwarte gat hebben ontdekt, de spreekwoordelijke verborgen parels waartoe zoveel beleggers zich aangetrokken voelen.

woensdag 24 maart 2010

Electriciteit uit Schots getij

Het Schotse nationale zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen sinds de machtige financiële sector door de knieën ging. Maar Schotland koestert al enkele jaren ambities die het op een heel ander terrein tot wereldspeler kunnen maken. Nu al is de noordelijke punt van Groot-Brittannië verantwoordelijk voor het overgrote deel van de duurzame energie in het land. De Schotse deelregering zegt dat komend jaar 31 procent van de Schotse energie uit groene bronnen komt.

dinsdag 23 maart 2010

SP: Stop op projecten CO2-opslag

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat de Nederlandse regering stopt met alle subsidies voor CO2-opslag. Hij zegt dit naar aanleiding van uitspraken IPCC-onderzoeker Heleen de Coninck (ECN) in De Volkskrant van zaterdag. Volgens de Coninck zijn wetenschappers te optimistisch over CO2-opslag en laten zij zich meeslepen door overheid en bedrijfsleven.
Niet alleen De Coninck is kritisch over de opslag van CO2. De Amerikaanse wetenschapper James Hansen noemde de techniek tijdens de jaarlijkse assemblee van de Club van Rome een ‘fata morgana’. Toenmalig minister Cramer, ook aanwezig bij die bijeenkomst, stelde dat ze het helemaal eens was met James, maar ging desondanks door met het uitdelen van subsidies. Ook CDA-er Herman Wijffels beschouwt CO2-opslag als een vorm van duikgedrag.
Jansen wil vandaag de ministers Huizinga (VROM) en Van der Hoeven (EZ) tijdens het vragenuurtje aan de tand voelen over hun dubieuze aanpak van het klimaatprobleem. Jansen: “CO2-opslag kost veel energie. Voor de opslag van de CO2 van vier kolencentrales, moet er één centrale worden bijgebouwd. De CO2 wordt dus wel onder de grond weggemoffeld, maar daarvoor moeten we eerst extra vervuilen. Wij vinden daarom dat de subsidie veel beter besteed kan worden aan de versnelling van energiebesparing en duurzame energie.”

Minder winst voor 4Energy

Groenestroomproducent 4Energy Invest heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van slechts 8.000 euro. Het jaar daarvoor werd nog een nettowinst van 0,5 miljoen euro gerealiseerd. De omzet daalde met 9 procent tot 9,3 miljoen. De winst werd volgens 4Energy Invest vooral uitgehold door de lage elektriciteitsprijzen.

maandag 22 maart 2010

Energiedistributeurs rekenen tariefdalingen niet door

Ondanks een akkoord tussen de Belgische Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (CREG) en Fluxys, de beheerder van het gasnet, over een daling van de tarieven voor het gastransport met 28 procent, is dat bij aantal leveranciers niet doorgesijpeld. De daling vertegenwoordigt 6 procent van de eindfactuur bij particulieren en tussen 6 en 35 procent voor een grote industriële klant. Er is echter twijfel of de leveranciers die daling doorrekenen.

Fundamenteel energie-onderzoek naar Eindhoven

Nederland krijgt een nieuw instituut voor fundamenteel energie-onderzoek, dat zal worden gevestigd bij de Universiteit Eindhoven. Dat heeft fysicafinancier FOM eerder deze week besloten. Kiem voor het nieuwe instituut is het FOM-instituut Rijnhuizen in Nieuwegein, waar van oudsher het Nederlandse onderzoek naar kernfusie plaatsvindt. Dat verhuist goeddeels naar Eindhoven.

Ruimere regels voor opslag biomassa

Energiebedrijf Delta moet, als de kolencentrale uitvalt, biomassa tijdelijk in de buurt kunnen opslaan. Dat vindt VVD-Kamerlid Helma Neppérus. Ze heeft schriftelijke vragen gesteld aan demissionair-minister Tineke Huizinga (VROM). Delta stookt biomassa bij in de kolencentrale in Borssele.

zaterdag 20 maart 2010

Aardwarmte leidt tot wildwesttoestanden

Aardwarmte benut heet water, diep onder de grond. Op zo’n twee kilometer diepte is het water 60 tot 85 graden warm. Eenmaal omhoog gepompt kan het dienen om woonwijken, kantoorparken, tuinbouwbedrijven of zwembaden mee te verwarmen. Een kilometer dieper gaat het water richting kookpunt. Daarmee is elektriciteit op te wekken. In de sfeer van vergunningen dreigt echter een wildwestsfeer.

donderdag 18 maart 2010

Digitale wegwijzer Almere klaar voor gebruik

Juist omdat de Almere Principles - zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst - betekenis (moeten) krijgen door menselijk handelen, daagt de gemeente Almere inwoners uit om duurzaamheid centraal te stellen in het eigen doen en laten. De nieuwe, digitale wegwijzer ‘IkbouwduurzaaminAlmere’ is één van de middelen om dit te bewerkstelligen, en richt zich specifiek op particuliere opdrachtgevers. Doel van de wegwijzer is om zelfbouwers niet alleen te stimuleren om duurzaam te bouwen, maar nadrukkelijk ook om bouwers bij te staan in het bouwproces. Wethouder Adri Duivesteijn presenteerde de wegwijzer deze week tijdens de Burenavond, waar de zelfbouwers die de ‘duurzame kavels’ in Homeruskwartier Oost zullen bebouwen elkaar voor het eerst ontmoetten.

Windriem voor ontwikkelingslanden

De windriem, een eenvoudig apparaatje dat stroom opwekt uit wind, kan een doorbraak betekenen voor gezinnen in ontwikkelingslanden. De windriem is een vernieuwende technologie omdat het voor het eerst windenergie opwekt zonder draaiende elementen, in tegenstelling tot allerlei bestaande types windmolens.

woensdag 17 maart 2010

1,2 miljoen voor onderzoeksproject biomassapellets uit de Oekraine

Een consortium van Nederlandse, Oekraïense en Belgische onderzoeksinstituten en bedrijven onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research ontwerpen een businessmodel voor de productie van gecertificeerd duurzame biomassapellets in de Oekraïne voor export naar Nederland en lokale brandstofvoorziening. Het project “Pellets for Power” speelt in op de groeiende vraag naar duurzame biomassa en ontsluit de nog grotendeels onontsloten mogelijkheden in de Oekraïne.
De grotendeels onderbenutte bijproducten stro en riet worden onderzocht. Daarnaast wordt het potentieel voor biomassaproductie met de gewassen Switchgrass en Miscanthus onderzocht. Deze planten leveren bij lage kosten en inputs toch hoge opbrengsten. De ketens worden beoordeeld op economische haalbaarheid en op duurzaamheid met nieuwe biomassastandaarden, zoals de NTA-8080.
In de Oekraïne wordt op dit moment 1 tot 5 miljoen hectare land on- of onderbenut. Voor dit land worden met de gewassen, Switchgrass en Miscanthus, veldexperimenten uitgevoerd op verscheidene grondsoorten, en onder verschillende managementsystemen. Door dit surplus land te gebruiken kan naar verwachting ongewenste concurrentie tussen voedselgewassen en energiegewassen vermeden worden. In de Oekraïne is er naar schatting zo’n 10 miljoen ton stro per jaar beschikbaar dat nu nog vaak op het veld verbrand wordt. Ook natuurlijke rietvelden worden vaak in brand gestoken. Het project zal duurzame oogstmethodedn ontwikkelen voor deze biomassa. Zo kan deze onderbenutte biomassa een bron worden voor productie van elektriciteit, warmte & tweede generatie biobrandstoffen en chemicaliën.

“Bezuinigingen en effectief klimaatbeleid zijn mogelijk”

Hogere energieprijzen gecombineerd met meer windmolens en een invoering van 'energiesnelwegen': het zijn volgens Milieudefensie concepten die de Nederlandse economie minder afhankelijk maakt van schaarse en vervuilende fossiele brandstoffen. De milieuorganisatie wil met een aantal voorstellen in het vandaag gepubliceerde pamflet 'Klappers voor het klimaat' de politiek bewegen Nederland definitief op de rails te zetten naar een koolstofarme economie.

dinsdag 16 maart 2010

Emmen wil onderzoek naar aardwarmte

De provincie Drenthe en de gemeente Emmen hebben samen een opsporingsvergunning voor aardwarmte aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Aardwarmte (geothermie) wordt gebruikt om huizen, kassen of andere gebouwen te verwarmen. De vergunning is bedoeld voor de gebieden rondom Erica en Klazienaveen/Rundedal in de regio Zuidoost-Drenthe.

Nuon stopt in Brussel

Nuon sluit geen nieuwe contracten meer af met klanten in Brussel. Directeur Roberte Kesteman van Nuon zegt dat de regelgeving te lastig is. Nuon heeft voor de klachten geen gehoor gevonden bij de Brusselse minister van Energie, Evelyne Huytebroeck. Het bedrijf heeft daarom besloten om de Brusselse markt te verlaten.

maandag 15 maart 2010

Schone aardgasvoertuigen voor Regionaal Reinigingsbedrijf Avalex

Met de ingebruikname van twee nieuwe inzamelvoertuigen is door Avalex de eerste stap gezet naar het rijden op groene brandstof. Peter Floor, directeur van Avalex, overhandigde op 11 maart twee nieuwe en zeer schone aardgasvoertuigen aan de mannen van de inzameling. In de nabije toekomst zullen de inzamelvoertuigen van Avalex gaan rijden op biogas, afkomstig uit groente-, fruit-, en tuinafval. Het gft-afval dat Avalex inzamelt wordt door vergisting niet alleen omgezet in compost, maar ook in biogas, een 'groene' brandstof. In plaats van afval is het gft daarmee een duurzame energiedrager geworden. Bij deze toepassing van biogas, geproduceerd uit het ingezamelde gft, rijden de voertuigen nagenoeg CO2 neutraal.
Naast de zeer beperkte uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden zijn de nieuwe aardgasvoertuigen ook erg stil en dat maakt het voertuig uitermate geschikt voor inzamelwerkzaamheden in woonwijken. De voertuigen worden uitgerust met een zogenaamde Rotopress. Dit innovatieve systeem doet denken aan een betonmixer. Het afval wordt in een draaiende trommel samengeperst. Dit slimme systeem vraagt om minder onderhoud en is gemakkelijk te reinigen. Bovendien komt het lage energiegebruik van deze Rotopress het brandstofverbruik en dus  uitlaatgasemissies ten goede.

Twintig procent warmte in 2020 is haalbaar

Nederland gebruikt ruim 3.200 Petajoule(PJ) aan primaire energie. Maar liefst 40 procent daarvan is voor warmte tegenover 24 procent voor opwekking van elektriciteit. De overheid richt haar beleid echter nog hoofdzakelijk op het vergroten van het aandeel duurzame elektriciteit, terwijl er juist bij de verduurzaming van de warmtevoorziening heel veel te halen valt. In haar manifest '2020 2 x 200 PJ' roept de stichting warmtenetwerk daarom op om in 2020 duurzaam 20 procent te besparen op warmte en 20 procent groene warmte op te wekken. Dat is economisch gezien een realistische optie en het levert ook nog werkgelegenheid op.
Bureau CE Delft heeft voor de stichting Warmtenetwerk berekend, dat duurzame warmte en besparing op warmte tegen vergelijkbare kosten te realiseren zijn als windenergie, de voordeligste vorm van duurzame elektriciteit. Terwijl de kosten voor windenergie en daarna zon-pv boven 80 Petajoule exponentieel stijgen, ligt het omslagpunt voor duurzame warmte pas bij 200 Petajoule en voor besparing op warmte zelfs bij 300 Petajoule. Om de overheidsdoelen en de afspraken binnen de EU te bereiken, is inzetten op warmte niet alleen noodzakelijk, maar ook zeer verstandig.
Samenwerking op regionaal niveau is voor Warmtenetwerk de sleutel tot succes. Daarbij gaat het om uitwisseling van overschotten aan warmte en koude, benutting van organische reststromen(snoeihout, rioolslib, mest, GFT, bermgras en reststromen biomassa uit de akkerbouw en de voedingsindustrie), winning van bodemenergie en warmtekrachtkoppeling. Succesvolle demoprojecten met transport van ruw biogas per pijpleiding van boerderij naar woonwijk hebben aangetoond, dat gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte uit biogas met een zeer hoog rendement kan worden gerealiseerd, terwijl de biogasbron op 5 tot 10 kilometer van warmtegebruikers verwijderd is.
Gebruik maken van innovaties is nodig om het doel te bereiken. Nederland speelt al een toonaangevende rol binnen Europa bij de opslag van warmte en koude in de bodem (ondiepe geothermie). Het Nederlandse bedrijfsleven heeft ook de potentie om leidend te worden bij diepe geothermie. Nederlandse kennisinstituten en bedrijven werken al aan innovaties voor geothermie, warmtepompen, warmtenetten en verwarming in de glastuinbouw.
Door een actief beleid te voeren op verduurzaming van de warmtevoorziening kan ons land een vliegende start maken voor het bereiken van de klimaatdoelen. Stadsverwarming Purmerend, een van de ruim honderd deelnemers aan de stichting Warmtenetwerk, kondigde gister al zo'n vliegende start aan. Het warmtenet in Purmerend wordt uitgebreid en verduurzaamd door de innovatieve combinatie van een biomassacentrale en diepe geothermie.

donderdag 11 maart 2010

Zonnecellen made in Tienen

De kans dat jij als trotse pv-panelenbezitter een stukje Tienen op je dak hebt, is reëel. Want naast suiker veroveren nu ook zonnecellen vanuit de Vlaams-Brabantse gemeente Europa. Photovoltech produceert ze als enig bedrijf in België.

woensdag 10 maart 2010

Keurmerk PassiefBouwen voor Amsterdamse woning

In Amsterdam op het Steigereiland is het eerste PassiefBouwen Keurmerk uitgereikt aan Faro architecten voor hun woonhuis 2.0.Dit woonhuis is energie-neutraal en is volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd. Eerder kreeg deze woning al het PassiefBouwen Keurmerk voor het ontwerp. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die aan de strenge eisen van Passief bouwen voldoen.

Nieuwe energiebron ontdekt?

Een team van onderzoekers heeft een manier gevonden waarbij sterke energiegolven door koolstof nanobuizen kunnen worden gestoten. Volgens de wetenschappers kan de ontdekking wel eens een heel andere manier van productie en levering van elektriciteit voortbrengen. Het fenomeen heeft de naam thermopower waves gekregen.

dinsdag 9 maart 2010

Greenpeace: uitdelen jodiumpillen bewijst gevaar kerncentrale Borssele

Inwoners van Zeeland krijgen in acht gemeenten jodiumpillen uitgereikt. De pillen moeten worden ingenomen bij een nucleaire ramp met de kerncentrale in Borssele. Veiligheidsregio Zeeland, verantwoordelijk voor rampenbestrijding in de provincie, houdt blijkbaar ineens rekening met een ramp met de kerncentrale. De pillen worden nu voor het eerst verstrekt sinds de openstelling van Borssele in 1973. Greenpeace is geschokt dat de Zeeuwse bevolking deze beperkte bescherming nu pas krijgt. Het gevaar van een kernramp is immers sinds het opstarten van de kerncentrale alltijd aanwezig geweest.
Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace: "Het uitdelen van jodiumpillen drukt de Zeeuwen met hun neus op de feiten. Kerncentrale Borssele is verre van veilig. Een ongeluk in deze stokoude kerncentrale zit in een klein hoekje. Borssele is al zeven jaar over zijn houdbaarheidsdatum heen en had dus allang dicht gemoeten. Niemand weet wat de gevolgen van de veroudering op de veiligheid van de centrale zullen zijn." Jodiumpillen bieden een zeer beperkte bescherming tegen de gevolgen van een ernstig ongeluk in een kerncentrale. Door het slikken van jodium wordt voorkomen dat radioactief jodium zich in de schildklier ophoopt en zo schildklierkanker veroorzaakt. De pillen beschermen echter niet tegen de direct dodelijke gevolgen van grote hoeveelheden straling en andere soorten kanker zoals leukemie. Bij een zeer ernstig ongeluk is de hoeveelheid radioactief materiaal die vrijkomt zo hoog dat omwonenden van de reactor geen enkele bescherming geboden kan worden. Ike Teuling: "Als er straks in Borssele nóg een kerncentrale bij komt zullen de risico's voor omwonenden nog groter worden, zeker omdat deze kerncentrale vijf keer zo groot moet worden. Gaat de gemeente dan vijf keer zoveel pillen uitdelen om de bevolking zoet te houden? Zeeland kan beter kiezen voor een veilige en schone toekomst door zich te richten op wind- en zonne-energie."
Inwoners van de gemeente Middelburg blijven voorlopig verstoken van jodiumpillen. De gemeente heeft het zó druk met de voorbereiding van de komst van Koningin Beatrix op 30 april, dat er geen tijd is voor de verstrekking. De Middelburger moet nog minstens twee maanden langer wachten op zijn beperkt beschermende pillen.

Internationale primeur slimme energienetten in Hoogkerk

Energiekennisbedrijf KEMA heeft in opdracht van de Europese Unie samen met ECN, Essent en softwarebedrijf Humiq een totaalconcept slim energienet (smart grid) gerealiseerd in de wijk Hoogkerk in Groningen: PowerMatching City. Het is de eerste keer in Europa, en voor zover bekend wereldwijd, dat een 'levende' smart grid gemeenschap is gerealiseerd op deze technologische schaal. Smart grids zijn essentieel voor de toekomstige integratie van grote volumes duurzame energie en grootschalige inpassing van elektrisch vervoer. Het doel van het project is een referentiestandaard te creëren, die grootschalige implementatie van smart grids mogelijk moet maken. Ook het energieverbruikgedrag van de bewoners wordt onderzocht. Burgemeester Rehwinkel van Groningen zal het project 10 maart officieel openen.
In de toekomst neemt decentrale elektriciteitsopwekking uit duurzame energiebronnen als wind, zon en biogas sterk toe. Huizen, wijken, of bedrijfsparken wekken steeds meer hun eigen elektriciteit op en nemen elektriciteit af. Zo ontstaat een twee- of meerrichtingsverkeer tussen huizen of bedrijven onderling, of tussen een wijk en het energiebedrijf. Bovendien moeten grootschalige windparken probleemloos geïntegreerd worden in de energienetten en zal elektrisch vervoer sterk toenemen. Deze ontwikkelingen vereisen aanpassingen aan de energie-infrastructuur. Smart grids maken deze ontwikkelingen mogelijk en waarborgen dat door middel van ICT-technologie vraag en aanbod van energie continu op elkaar wordt afgestemd.
In de proef in Hoogkerk zijn 25 woningen virtueel met elkaar verbonden en uitgerust met microwarmtekrachtkoppeling (HRe-ketels), hybride warmtepompen, slimme energiemeters, PV-panelen, elektrisch vervoer enslimme huishoudelijke apparatuur. Zo treedt de wasmachine in werking wanneer de elektriciteitsprijs het laagst is als er bijvoorbeeld een overschot aan zonne-energie beschikbaar is. Gezamenlijk vormen deze woningen een virtuele energiecentrale. De woningen wekken hun eigen elektriciteit op maar zijn ook aangesloten op een windpark om de inpassing van duurzame energie in de netten te onderzoeken. Aangezien het aanbod van duurzaam opgewekte energie niet altijd aansluit op de vraag - het kan immers windstil of bewolkt zijn op het moment dat veel energie nodig is en vice-versa - wordt gebruik gemaakt van een coördinatiemechanisme. Deze is gebaseerd op de PowerMatcher. Dit apparaat stemt de vraag en aanbod op elkaar af.

Rosmalense wijk in de kou

Veel bewoners van de Rosmalense wijk Hintham hebben volgens De Telegraaf de pest in. Juist nu het kwik morgen overdag slechts vier graden maximaal bereikt, heeft energieleverancier Enexis besloten om de stroom af te sluiten omdat de wijkcentrale vernieuwd moet worden. "Waarom moet dat per se in deze koude tijd?", zo vragen bewoners zich af.

maandag 8 maart 2010

Aftrap voor biogasproject

Vorige week bij RenQi in Groningen de feestelijke aftrap gegeven van het biogasproject Flexigas. Dit project, waarbij meerdere kennisinstellingen en bedrijven samenwerken, gaat onderzoek doen naar de toepassingsmogelijkheden van biogas. Zij steken er gezamenlijk ruim 3.100.000 euro in. Onlangs kende de gemeente Groningen ruim 300.000 euro toe aan het project en daarna heeft de provincie Groningen dit voorbeeld gevolgd met een bijdrage van ruim 600.000 euro.

Demonstratiereactor Guinevere in gebruik genomen

Bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in het Belgische Mol is de onderzoekinfrastructuur Guinevere ingehuldigd. Guinevere wordt wereldwijd het eerste demonstratiesysteem van een reactor die aangestuurd wordt door een versneller en functioneert als testreactor voor het latere Myrrha-project. Bedoeling is dat bestudeerd wordt hoe een reactor vijftig keer meer energie kan halen uit de gebruikte brandstof

Waterkrachtcentrale in Wapenveld

Bij het Gelderse Wapenveld wordt een waterkrachtcentrale gebouwd. Dat heeft het waterschap Veluwe donderdag laten weten. Met de krachtcentrale wil het waterschap profiteren van het hoogteverschil tussen de Veluwe en het IJsseldal.

zaterdag 6 maart 2010

Oxxio introduceert energiepakketten

Oxxio, met circa achthonderdduizend klanten de vierde energieleverancier van Nederland, introduceert als eerste Nederlandse energiebedrijf voor nieuwe klanten energiepakketten die zijn afgestemd op het energieverbruik. Deze nieuwe propositie binnen de energiemarkt bestaat uit drie verschillende energiepakketten. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de wens van de consument voor een duidelijk, maar vooral op het verbruik toegespitst aanbod. Oxxio biedt keuze uit drie verschillende energiepakketten: Pakket A voor consumenten met een laag verbruik, Pakket B voor consumenten met een gemiddeld verbruik en Pakket C voor consumenten met een hoog verbruik. De energiepakketten verschillen in hoogte van leveringstarief voor groene stroom en/of gas en vastrecht. Verder levert Oxxio bij deze drie pakketten 100% groene stroom en krijgt de klant drie maanden gratis stroom. Ook kunnen klanten in plaats van een energiepakket nog steeds kiezen voor een variabel tarief.
Om consumenten te adviseren welk energiepakket het beste past bij de persoonlijke situatie, is er een online pakkettest ontwikkeld. De consument geeft antwoord op vragen over het type woning, het bouwjaar van de woning en het aantal personen in het huishouden, waarna de test laat zien wat het jaarverbruik ongeveer is en welk pakket daar het beste bij aansluit. Hierdoor krijgen consumenten beter inzicht in het eigen energieverbruik, iets wat Oxxio hoog in het vaandel heeft staan. Eerder lanceerde de energieleverancier hiervoor bijvoorbeeld al de slimme meter en de EnergieMonitor. De nieuwe Oxxio-energiepakketten zijn geen bundels, zoals in de telecommarkt, en kennen dus geen maximumverbruik of hogere tarieven bij overschrijding. Dit betekent dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken dat ze hun verbruikslimiet overschrijden aan het einde van de maand. Ze betalen altijd de tarieven die horen bij hun gekozen pakket.

"TU/e behoort tot wereldtop onderzoek duurzame energie"

In een rapport van wetenschapsuitgever Elsevier staat de TU Eindhoven in de wereldwijde top-20 van onderzoeksinstellingen die onderzoek doen naar 'alternative energy'. De TU/e is de tweede Europese universiteit in de lijst en staat op plek 16, vlak na Imperial College London. Het rapport is gebaseerd op de database met onderzoeksartikelen van Elsevier, waarin 5,6 miljoen artikelen staan uit zo'n zestienduizend erkende wetenschappelijke tijdschriften. Door een nieuw analyse-instrument van Elsevier, SciVal Spotlight, kan Elsevier multidisciplinaire onderzoeksgebieden definiëren op basis van citatie-analyse, en bekijken hoe goed instellingen het doen in die gebieden, of in clusters daarvan. Het primaire doel van het instrument is het identificeren waar een instelling of land sterk in is, aldus een Elsevier-woordvoerder. "Het laat zien waar je goed in bent. En de TU/e blijkt erg goed in 'alternative energy'."

vrijdag 5 maart 2010

Lubbers op de bres voor zonne-energie

Oud-minister-president Ruud Lubbers wil proberen de ontwikkeling en het gebruik van zonne-energie in Nederland hoger op de politieke agenda te krijgen. Tijdens de zonne-energie conferentie 'The Solar Future II', op 22 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht, zal Lubbers als een van de prominente sprekers ingaan op de vraag waarom Nederland op het gebied van zonne-energie achterblijft bij de rest van de wereld. Dat terwijl het gebruik ervan voor huishoudens over vijf jaar net zo goedkoop kan zijn als stroom uit het net. Hoewel de Nederlandse productie van zonne-energie door tal van lokale en regionale initiatieven en plannen stijgt, blijft die stijging achter bij andere Europese landen en laat Nederland diverse kansen liggen. Lubbers wil alle deskundigen en toehoorders stimuleren en aansporen om zonne-energie op de kaart te krijgen bij Nederlandse politici.
Lubbers was van 1982 tot 1994 premier en was samen met mensen als Michail Gorbatjov een van de oprichters van het Earth Charter, het Handvest van de Aarde, de verklaring waarin fundamentele principes voor een vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld in de 21ste eeuw zijn vastgelegd. Lubbers is commissaris en actief lid van de charter. Hij is zelf een warm pleitbezorger van zonne-energie en andere vormen van duurzame energie en stapte als een van de eerste Nederlanders over op de elektrische auto.

Vergister Veluwe draait op volle toeren

Waterschap Veluwe boekte in de eerste zes weken van dit jaar vorderingen in de levering van energie met zijn nieuwe vergister. De installatie leverde 2.000 gigajoule aan restwarmte af. Daarvan hebben 50 gezinnen in Zuidbroek via het warmtenet een jaar lang warm water voor hun verwarming en om de kraan op temperatuur te brengen.

woensdag 3 maart 2010

MetriBox geeft inzicht in energieverbruik

Automatiseringsbedrijf CimPro presenteert de MetriBox, die nauwkeurig inzicht geeft in het energieverbruik van grote stroomverbruikers. De doos bestaat uit twee draadloze elektriciteitsmeters die eenvoudig aan te brengen zijn. De gegevens worden opgevangen door de ingebouwde TBOX datalogger die meer dan 100.000 waardes kan registeren. De gegevens kunnen online worden doorgestuurd via het bestaande Ethernet of achteraf bekeken worden op PC of laptop. Er is ook een MetriBox versie met gprs verkrijgbaar.
Voor het installeren van de draadloze elektriciteitsmeters hoeft men de stroomkabels niet los te maken. De meters zijn immers uitgerust met stroomklemmen die geopend en zo eenvoudig rond de verbruikers vastgemaakt kunnen worden. De energiemeters worden op de bestaande installatie gebouwd en gegevens worden draadloos doorgestuurd naar de TBOX datalogger met ingebouwde flash-kaart en software voor het uitlezen van de datalogger. Deze is ingebouwd in een kleine compacte flightcase en registreert spanning, stroom, kWh, frequentie en de arbeidsfactor.

dinsdag 2 maart 2010

Eindelijk oog voor werkers in de olie-industrie

Olie heeft als grondstof een status aparte. Het zwarte goud was een belangrijke drijfveer van de ontwikkeling die het Westen in de twintigste eeuw doormaakte. Olie-afhankelijkheid van zowel producerende als consumerende landen bepaalt in belangrijke mate het politieke evenwicht in de wereld. En de rol van olie lijkt nog lang niet uitgespeeld. "Om de toekomst van de energievoorziening veilig te stellen, is het belangrijk de geschiedenis van de producenten te begrijpen," zegt Touraj Atabaki, hoogleraar sociale geschiedenis van het Midden Oosten en Centraal Azië. Aan studies naar deze geschiedenis is er dan ook geen gebrek. Maar de invalshoek is onevenwichtig. Atabaki: "De sociale geschiedenis van de olie-industrie is onderbelicht." Eind vorig jaar kende de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hem namelijk een bedrag van € 530.000 toe voor zijn onderzoek.Samen met zijn team zal Atabaki ingaan op de formatie van de werkende klasse, de vorming van klassebewustzijn en arbeidsactivisme en -organisatie.

Kolencentrale in de VS minder in trek

Nieuwe kolencentrales krijgen in de Verenigde Staten minder kans. De weerstand tegen steenkoolcentrales is flink toegenomen. Naast milieuorganisaties keerden zich ook andere maatschappelijke organisaties tegen de centrales. Ook op Wall Street is steenkool steeds minder populair.

maandag 1 maart 2010

Winterswijk wil eigen energiebedrijf

De gemeente Winterswijk schakelt afvalbedrijf ROVA in om het plan voor een plaatselijk of regionaal energiebedrijf uit te werken. De nadruk ligt op aanleg van een windmolenpark en het stoken van verwarmingssystemen met behulp van streekhout.

Borsele wil verbruik energie scholen terugdringen

Op elf Borselse basisscholen worden dit jaar maatregelen genomen om het binnenklimaat te verbeteren en het energieverbruik te verminderen. In totaal bedragen de kosten voor de plaatsing van dubbelglas, CO2-meters, ventilatiesystemen en de vervanging van cv-ketels 219.400 euro. Het ministerie van Onderwijs subsidieert 136.040 euro, Borsele geeft 40.216 euro uit en de schoolbesturen betalen 43.144 euro.