Pagina's
▼
zaterdag 27 februari 2010
Schip vaart op zonne-energie
Tweakers meldt dat in Duitsland de PlanetSolar is onthuld. Dit grootste door zonne-energie aangedreven schip ter wereld heeft meer dan vijfhonderd vierkante meter aan zonnecellen aan boord. Het schip haalt een gemiddelde snelheid van 15km/u en zou met 200 passagiers kunnen varen.
RWE wil kerncentrale in Nederland
De Duitse energiereus RWE is voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland. Het energiebedrijf zou volgens De Telegraaf Nederlandse politici hebben gepolst voor het plan.NWE topman Großmann meent dat de regio Borssele, waar de enige kerncentrale voor energieproductie nu staat, een goede plek zou zijn
vrijdag 26 februari 2010
Utrecht op zoek naar aardwarmte
De provincie Utrecht laat haar gehele ondergrond uitkammen op beschikbare aardwarmte. Niet eerder vond op zo’n grote schaal een dergelijk onderzoek in ons land plaats. De provincie heeft sterke aanwijzingen dat zich op diverse plaatsen in de diepe ondergrond bruikbare geothermische bronnen bevinden.
Subsidie voor verwerking biomassa
Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen Provinciale Staten voor een subsidie van 1 miljoen euro te geven aan Topell Energy BV. Dankzij een nieuwe techniek kan het bedrijf 'biokolen' maken uit biomassa, zoals hout en gras. De provinciale subsidie is bedoeld voor een drooginstallatie waardoor ook moeilijkere biomassa zoals bermgras, natuurgras en slootmaaisel kunnen worden gebruikt.
donderdag 25 februari 2010
Gemeente Purmerend verbetert klimaat op scholen
De gemeente Purmerend heeft van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een subsidie van ruim 450.000 euro gekregen. Met het geld wordt het klimaat op scholen verbeterd en het energieverbruik verlaagd. Omdat de gemeente ook een bijdrage levert, is in totaal 750.000 euro beschikbaar. Bij acht basisscholen worden maatregelen getroffen: De Koempoelan, De Ranonkel, Het Pierement, De Klimop, Trifolium, De Smidse, De Vlieger en De Vrije School. De schoolbesturen hebben deze scholen zelf voorgedragen. Per school is op basis van het 'Energie en Binnenmilieu Advies' (EBA) aangegeven welke maatregelen nodig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over het vervangen van enkel glas door HR glas, het isoleren van plat dak of het aanbrengen van warmteterugwinunits. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het uitvoeren van de werkzaamheden gestart. Dit jaar worden de werkzaamheden afgerond.
Consortium gevormd voor ontwikkeling waterkrachtcentrale in Borgharen
Arbra, International Hydro, Greenchoice en World Improvement Money hebben een samenwerking gesloten voor de ontwikkeling van een waterkrachtcentrale in Borgharen (aan de Maas bij Maastricht). De geplande waterkrachtcentrale in Borgharen wordt met een vermogen van 11 MW de grootste waterkrachtcentrale die de afgelopen 25 jaar in Nederland is gebouwd, en een van de drie grootste van Nederland. De investeringssom wordt geschat op zo'n 42 miljoen Euro. De centrale heeft een geschatte jaarproductie van 46 miljoen kWh, wat overeenkomt met de energieconsumptie van zo'n 13.000 huishoudens.
Waterkracht is een van de meest klimaatneutrale en duurzame methoden om elektriciteit op te wekken. Zo bespaart de centrale in Borgharen straks de uitstoot van 38.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van de gebruikelijke vormen van elektriciteitsopwekking in Nederland. Deze jaarlijkse verlaging van de CO2-emissie komt overeen met de jaaruitstoot van maar liefst 20.000 tot 22.000 auto's. Daarnaast bespaart de waterkrachtcentrale in Borgharen ten opzichte van een kolencentrale jaarlijks 85 ton SO2, 75 ton NOx en 11 ton fijnstof. Daarmee draagt Borgharen direct bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. De waterkrachtcentrale levert verder een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie, omdat blijvend de import van conventionele brandstoffen (olie, kolen en gas) verminderd wordt Momenteel wordt met Rijkswaterstaat afsluitende gesprekken gevoerd over de verschillende vergunningstrajecten evenals met de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht.
Waterkracht is een van de meest klimaatneutrale en duurzame methoden om elektriciteit op te wekken. Zo bespaart de centrale in Borgharen straks de uitstoot van 38.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van de gebruikelijke vormen van elektriciteitsopwekking in Nederland. Deze jaarlijkse verlaging van de CO2-emissie komt overeen met de jaaruitstoot van maar liefst 20.000 tot 22.000 auto's. Daarnaast bespaart de waterkrachtcentrale in Borgharen ten opzichte van een kolencentrale jaarlijks 85 ton SO2, 75 ton NOx en 11 ton fijnstof. Daarmee draagt Borgharen direct bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. De waterkrachtcentrale levert verder een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie, omdat blijvend de import van conventionele brandstoffen (olie, kolen en gas) verminderd wordt Momenteel wordt met Rijkswaterstaat afsluitende gesprekken gevoerd over de verschillende vergunningstrajecten evenals met de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht.
woensdag 24 februari 2010
Biogas kan klimaatneutraal
Volgens Zweedse onderzoekers stoot biogas zo weinig CO2 uit dat het meer dan klimaatneutraal kan worden. Enkele kleinere ingrepen in biogasinstallaties volstaan. Nu al stoot biogas, dat uit afval wordt gewonnen, een pak minder broeikasgas uit dan olie. Een onderzoeksgroep van de Universiteit van Lund nam het hele productieproces onder de loep en berekende dat de productie van biogas 95 procent minder broeikasgas uitstoot.
Waterkracht belangrijke energiebron in Zuid Afrika
Onafhankelijke energieproducenten stellen dat kleine waterkrachtcentrales een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van energietekorten in Zuidelijk Afrika. Na kernenergie is waterkrachtenergie de goedkoopste vorm van energie, zegt Lewanga Tesha, senior manager bij Tanzania Electric Suppy Company. "Daarna volgen kolen, gas, wind en zonne-energie."
Kansenkaart bio-energie
Als eerste provincie heeft Overijssel een kansenkaart bio-energie gemaakt, die laat zien waar in de provincie een vergister het best gebouwd kan worden. Om het initiatiefnemers makkelijker te maken, heeft de provincie bovendien een toolkit bio-energie ontwikkeld. Deze toolkit toont schematisch welke stappen een initiatiefnemer moet zetten als hij een vergister wil bouwen.
dinsdag 23 februari 2010
Energie uit een cactus
Franse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de producten die bij fotosynthese vrijkomen te gebruiken als brandstof in een brandstofcel. Zij prikten hun brandstofcel in een cactus om een kleine hoeveelheid elektriciteit te genereren. De bio-brandstofcel bestaat uit twee elektrodes die van enzym-coatings voorzien zijn en direct in een plant geprikt kunnen worden.
Stroomstoring in Capelle
Vijfduizend huishoudens en bedrijven hebben maandagochtend ruim twee uur zonder elektriciteit gezeten door een stroomstoring in een deel van Capelle aan den IJssel en de Rotterdamse wijk Prinsenland. Rond 12.00 uur was een tijdelijke stroomvoorziening aangelegd. De oorzaak was een defecte kabel, meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.
zaterdag 20 februari 2010
Plasmonen vouwen licht op in nieuw type ultra-dunne zonnecel
Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF hebben met collega's in Californië, Utrecht en Eindhoven een nieuwe methode ontwikkeld om ultra-dunne en daardoor zeer goedkope zonnecellen te maken. De zonnecel wordt bedekt door een dunne laag nanodeeltjes die ervoor zorgt dat het licht in de zonnecel wordt 'opgevouwen'. Daardoor wordt het licht beter geabsorbeerd en kan de zonnecel met minder materiaal toe. De methode is zo efficiënt dat het zelfs mogelijk wordt zonnecellen te ontwikkelen van zeldzame materialen, waarvan tot nu toe werd verondersteld dat er voor grootschalige productie van zonnecellen te weinig van op aarde voorhanden waren. De onderzoekers publiceerden hun werk op 19 februari in het toonaangevende tijdschrift Nature Materials.
De onderzoekers bestudeerden twee ontwerpen van dit nieuwe type zonnecel. In één type worden zilveren bolletjes met een diameter van slechts honderd nanometer op het oppervlak van een zonnecel aangebracht. In een ander type wordt de zonnecel aan de onderzijde voorzien van een regelmatig patroon van lichtverstrooiers van zilver. In beide gevallen wordt het licht als het ware negentig graden gekanteld, waarna het zich in het vlak van de zonnecel net zo lang kan voortplanten totdat het wordt geabsorbeerd en in elektrische stroom omgezet. De zilveren nanostructuren zijn sterke lichtverstrooiers omdat het licht zogenaamde plasmonen aanslaat: resonante trillingen van de elektronen in het zilver. Albert Polman, de leider van het Amsterdamse team: "Deze nieuwe methode maakt het mogelijk zonnecellen te maken die maar een tienduizendste millimeter dik zijn en die toch al alle kleuren van de zon in stroom omzetten. En de techniek is toepasbaar op alle typen zonnecellen, of ze nu gemaakt zijn van silicium, polymeren of andere verbindingen. Het is zelfs zo dat het nu mogelijk wordt op grote schaal zonnecellen van cadmium/tellurium verbindingen te maken. De grootste producent van dunne zonnecellen ter wereld maakt zijn cellen van dit materiaal, met een dikte van twee micrometer. Maar helaas wordt er in de metaalmijnen wereldwijd niet genoeg tellurium gewonnen om deze technologie op zeer grote schaal toe te passen. Met onze technologie kunnen die cellen tien tot twintig keer dunner worden gemaakt en is toepassing op grote schaal wel mogelijk."
De onderzoekers bestudeerden twee ontwerpen van dit nieuwe type zonnecel. In één type worden zilveren bolletjes met een diameter van slechts honderd nanometer op het oppervlak van een zonnecel aangebracht. In een ander type wordt de zonnecel aan de onderzijde voorzien van een regelmatig patroon van lichtverstrooiers van zilver. In beide gevallen wordt het licht als het ware negentig graden gekanteld, waarna het zich in het vlak van de zonnecel net zo lang kan voortplanten totdat het wordt geabsorbeerd en in elektrische stroom omgezet. De zilveren nanostructuren zijn sterke lichtverstrooiers omdat het licht zogenaamde plasmonen aanslaat: resonante trillingen van de elektronen in het zilver. Albert Polman, de leider van het Amsterdamse team: "Deze nieuwe methode maakt het mogelijk zonnecellen te maken die maar een tienduizendste millimeter dik zijn en die toch al alle kleuren van de zon in stroom omzetten. En de techniek is toepasbaar op alle typen zonnecellen, of ze nu gemaakt zijn van silicium, polymeren of andere verbindingen. Het is zelfs zo dat het nu mogelijk wordt op grote schaal zonnecellen van cadmium/tellurium verbindingen te maken. De grootste producent van dunne zonnecellen ter wereld maakt zijn cellen van dit materiaal, met een dikte van twee micrometer. Maar helaas wordt er in de metaalmijnen wereldwijd niet genoeg tellurium gewonnen om deze technologie op zeer grote schaal toe te passen. Met onze technologie kunnen die cellen tien tot twintig keer dunner worden gemaakt en is toepassing op grote schaal wel mogelijk."
Google krijgt licentie voor energiehandel
Google heeft van de Amerikaanse overheidsdienst FERC toestemming gekregen voor het handelen in energie. Het zoekbedrijf denkt daardoor makkelijker en goedkoper schone energie in te kunnen kopen. De donderdag verleende toestemming houdt in dat Google Energy, een in december opgericht dochterbedrijf van Google, als handelaar op de Amerikaanse energiemarkt mag optreden.
vrijdag 19 februari 2010
Gemeente geeft reactie op startnotitie C.GEN centrale
C.GEN heeft het voornemen om een waterstof elektriciteitscentrale te bouwen in de Sloehaven. Deze centrale zal elektriciteit opwekken uit steenkool, petcoke, aardgas en schone biomassa. De gemeente Borsele heeft een zienswijze ingediend tegen de startnotitie van de milieu effect rapportage (MER) met het verzoek om rekening te houden met onder andere het milieu, het geluid voor de omliggende dorpen, de energiebehoefte en het landschap. De gemeente Borsele wil dat er in de MERstudie rekening wordt gehouden met de milieueffecten, zoals geluid en luchtverontreiniging, maar ook de aan- en afvoer van grondstoffen en energie. Verder vindt zij de methode van koeling van belang en de invloed daarvan op de Westerschelde. Daarnaast wil zij dat duidelijk wordt hoe het zicht wordt voor de omliggende gemeenten. De gemeente wil verder dat C.GEN in de MERstudie de elektriciteitsbehoefte nu en in de toekomst meeneemt. Hierbij denkt Borsele ook aan de ontwikkelingen op wind- en zonne-energie. Ook geeft de gemeente aan dat één van de vier locaties ook in de merprocedures van de WCT en de tweede kerncentrale wordt geclaimd.
Geen aardwarmte voor Terschelling
Aardwarmte is geen haalbare energiebron voor Terschelling. Dat blijkt uit onderzoek van de Schylger Energie Maatschappij. Onder het eiland en de Waddenzee liggen heetwaterbronnen, maar het is moeilijk om door de bodemlaag heen te komen.
Electrabel in Canadese houtpellets
Energieproducent Electrabel en zijn moederbedrijf GdF Suez hebben een minderheidsbelang genomen in een joint venture met de Canadese Pacific BioEnergy Corporation. Electrabel investeert 17 miljoen euro in het project. De twee partners willen de productie van houtpellets voor biomassa in Canada opdrijven.
Opslag broeikasgas in Twentse bodem mogelijk
Bij het zoeken naar ondergrondse opslag van het broeikas CO2 zijn er ook in Twente opslagmogelijkheden. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht in samenwerking met het Energie Centrum Nederland en TNO. Er is nog geen beslissing genomen dat broeikasgas ook daadwerkelijk wordt opgeslagen in de Twentse bodem.
donderdag 18 februari 2010
Vomar opent duurzaamste super
Op 3 maart aanstaande opent de energiezuinigste supermarkt van Europa haar deuren. De winkel van ruim 2.000 vierkante meter verbruikt vijfendertig procent minder energie dan andere supermarkten. De duurzame supermarkt staat in het Noord-Hollandse Heerhugowaard en is gerealiseerd door Vomar Voordeelmarkt, samen met TNO, de provincie Noord-Holland en SenterNovem.
woensdag 17 februari 2010
Groen licht voor nieuwe kerncentrales VS
De Verenigde Staten gaan voor het eerst in dertig jaar nieuwe kernreactoren bouwen voor de opwekking van nucleaire energie. President Barack Obama maakte bekend dat de Amerikaanse overheid garant staat voor ruim 8 miljard dollar aan leningen om de bouw mogelijk te maken. De nieuwe reactoren worden in de staat Georgia gebouwd en moeten vanaf 2017 in bedrijf zijn.
dinsdag 16 februari 2010
Wind en zon nieuwe exporttroef Golfregio
De Arabische regio kan op termijn een belangrijke exporteur worden van zonne-energie. Dat zegt Nicolas Sarkis, directeur van het Arab Petroleum Research Centre (APRC), adviseur van de Organisation of Arab Petroleum Exporting Countries, de organisatie van tien olieproducerende landen uit het Midden-Oosten. De regio heeft volgens Sarkis niet alleen een vooraanstaande rol in de oliebevoorrading van de wereld, maar zou ook op het gebied van duurzame energie een wereldwijd marktleider kunnen worden.
maandag 15 februari 2010
Marokko wil energieproducent worden
Marokko heeft aangekondigd de grootste producent van zonne-energie ter wereld te willen worden. Het Noord-Afrikaanse land heeft de ambities samengebald in een enkel project, waarin het 10.000 hectare land gaat gebruiken om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Op vijf lokaties zal concentrated solar-thermal power (CSP) technologie worden gebruikt, waarbij zonlicht van een grote oppervlakte door middel van lenzen naar een kleine oppervlakte wordt geleid om zo energie op te wekken.
zaterdag 13 februari 2010
Vaillant vernieuwt zonne-energiesystemen
Vaillant, gespecialiseerd in CV- en warmwatertoestellen, vernieuwt zijn gamma met oplossingen voor warmwaterproductie met zonne-energie en voor eventuele bijverwarming van de woning. Het auroSTEP zonne-energiesysteem van Vaillant krijgt een update met een vernieuwd design, een hoogrendementspomp die de helft zuiniger is dan voorheen, en een extra type, de 350. Dit laatste pakket bestaat uit 2 of 3 zonnepanelen en een boiler van 350 liter voor grotere gezinnen.
vrijdag 12 februari 2010
Solvay investeert in brandstofcel
Solvay, de chemische en farmaceutische groep, investeert meer dan 5 miljoen euro in de SolVin-fabriek in de haven van Antwerpen. Het geld zal gebruikt worden voor de bouw van een testbrandstofcel met een vermogen van ruim 1 megawatt (MW). Die brandstofcel zal overtollig waterstof uit de elektrolyse van SolVin opnieuw omzetten in elektriciteit om zo de energie-efficiëntie te verhogen.
donderdag 11 februari 2010
Voorbereidingen herstel NorNed-kabel in volle gang
TenneT is volop bezig met de voorbereidingen voor de reparatie van de NorNed-kabel. De kabel is sinds vrijdag 29 januari uit bedrijf, nadat er een defect is ontstaan op zo'n 63 kilometer uit de Nederlandse kust. Momenteel wordt de exacte locatie van de oorzaak bepaald, zodat snel kan worden begonnen met het herstel. Parallel wordt de exacte oorzaak onderzocht. Hiervoor heeft TenneT een speciaal projectteam klaarstaan, dat zich volledig richt op het zo spoedig mogelijk herstellen van de verbinding tussen Noorwegen en Nederland. TenneT heeft onder meer reservekabels op voorraad, om de reparatietijd zo kort mogelijk houden.
Energieplatform voor ondernemers
Internet staat bol van informatie over energie besparen, maar deze is veelal gericht op de consument. Speciaal voor ondernemers is er een platform over energiebesparing met praktische informatie en specialisten. De overheid legt bedrijven tal van milieu-eisen op, in algemene zin wordt van ondernemers gevraagd om zuinig om te gaan met energie en daarvoor maatregelen te treffen. Helaas zien veel ondernemers energiebesparing niet als onderdeel van hun bedrijfsvoering. Een ondernemer is vaak te druk met de exploitatie. Toch kan al op eenvoudige wijze energie worden bespaard en levert het een ondernemer vele kansen op.
Bij organisaties die vanuit een kantoor werken bestaat 20 procent van de bedrijfskosten uit energiekosten. Energie besparen is dus niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook financieel interessant. Energiechannel.nl helpt ondernemers om met energiebesparing aan de slag te gaan; met onder andere praktische informatie over nieuwe ontwikkelingen, energiebesparende oplossingen en leveranciers kunnen ondernemers goede keuzes maken. Het aanbod is heel divers, van adviseurs tot ontwerpers en van spaarlampen tot biogasinstallaties.
Bij organisaties die vanuit een kantoor werken bestaat 20 procent van de bedrijfskosten uit energiekosten. Energie besparen is dus niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook financieel interessant. Energiechannel.nl helpt ondernemers om met energiebesparing aan de slag te gaan; met onder andere praktische informatie over nieuwe ontwikkelingen, energiebesparende oplossingen en leveranciers kunnen ondernemers goede keuzes maken. Het aanbod is heel divers, van adviseurs tot ontwerpers en van spaarlampen tot biogasinstallaties.
woensdag 10 februari 2010
Verkoopmethoden energiebedrijven onderzocht
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) laat toezichthouders onderzoek doen naar agressieve verkoopmethoden van energiebedrijven. Voor 1 mei wil ze weten of er sprake is van een structureel probleem en of de huidige regels voldoen om dit aan te pakken, zei ze maandag in antwoord op Kamervragen. Vorige maand toonde televisieprogramma Kassa hoe Oxxio, de Nederlandse Energiemaatschappij en Nuon consumenten aan huis proberen over te halen een product of dienst af te nemen.
Eneco op zoek naar geld
Energiebedrijf Eneco is op zoek naar kapitaal. De onderneming moet zich, net als andere energiebedrijven, per 1 januari volgend jaar opsplitsen in een netwerkbedrijf en in een commercieel bedrijf dat de energie levert. Het netwerkbedrijf moet van de overheid in publieke handen blijven, maar moet dan wel levensvatbaar zijn en voldoende kunnen investeren in leidingen voor stroom en gas. Dat is volgens de Tweede Kamer hard nodig in een tijd dat steeds meer energie decentraal en duurzaam zal moeten worden opgewekt.
KEMA legt basis voor ontwikkeling Duitse offshore mega windparken
Energieadvies en, test- en certificatiebedrijf KEMA heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de Front End Engineering Design Study (FEED studie) voor twee offshore mega windparken in de Duitse Noordzee. Het Duitse energiebedrijf EnBW Energie Baden-Württemberg AG had de aanbesteding uitgeschreven. Na realisatie zullen de windparken een maximum capaciteit hebben van 1.200 Megawatt en ongeveer 4,5 miljard kilowattuur per jaar produceren, gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 1,2 miljoen huishoudens. De twee windparken zijn van groot belang voor het realiseren van de Duitse windenergiedoelstelling - tot 25.000 Megawatt geïnstalleerd offshore windvermogen per 2030 - en moeten gereed zijn op 31 december 2015. De resultaten van de FEED vormen de basis voor de verdere projectplanning en investeringsbeslissingen van EnBW. De twee offshore windparken, waarvoor de vergunningen reeds zijn afgeven, worden ongeveer 85 kilometer ten noorden van het eiland Borkum gebouwd. De totale capaciteit van de twee windparken bedraagt 1.200 Megawatt, afhankelijk van de uiteindelijke opstelling en het ontwerp van de windturbinegenerator (WTG). De totale oppervlakte van de parken is 105 vierkante kilometer met een waterdiepte tussen 38 en 40 meter. KEMA is verantwoordelijk voor het opstellen en evalueren van diverse ontwerpconcepten, zoals de lay-out van het park, WTG-keuze, funderingstypes, platformconcepten, installatieprocedures en maritieme logistiek. Deze uitkomsten zijn een belangrijke bouwsteen voor het uiteindelijke ontwerp van de offshore windparken, dat zal worden uitgevoerd conform de specificaties van de Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie - het Duitse Federale Kantoor voor Zeescheepvaart en Hydrografie (BSH).
Het rendement van de twee windparken wordt geoptimaliseerd doordat KEMA in het businessmodel door middel van risico- en gevoeligheidsanalyses rekening houdt met de eigendomskostenposten gedurende de gehele levenscyclus zoals inkoop, constructie, bedrijfsvoering en ontmanteling. Belangrijke elementen hierbij zijn bedrijfsvoering en onderhoud, waaronder bemanningsvervoer, scheepstypes, helikoptertransport en accommodatieplatforms. De studie zal worden uitgevoerd door een internationaal team van KEMA uit de vestigingen in Arnhem, Bonn, Dresden en Hamburg. KEMA wordt bij dit project ondersteund door IMS Ingenieurgesellschaft GmbH, Hamburg, en DEWI GmbH, Wilhelmshaven.
Het rendement van de twee windparken wordt geoptimaliseerd doordat KEMA in het businessmodel door middel van risico- en gevoeligheidsanalyses rekening houdt met de eigendomskostenposten gedurende de gehele levenscyclus zoals inkoop, constructie, bedrijfsvoering en ontmanteling. Belangrijke elementen hierbij zijn bedrijfsvoering en onderhoud, waaronder bemanningsvervoer, scheepstypes, helikoptertransport en accommodatieplatforms. De studie zal worden uitgevoerd door een internationaal team van KEMA uit de vestigingen in Arnhem, Bonn, Dresden en Hamburg. KEMA wordt bij dit project ondersteund door IMS Ingenieurgesellschaft GmbH, Hamburg, en DEWI GmbH, Wilhelmshaven.
dinsdag 9 februari 2010
Modules voor CO2 afvanginstallatie gearriveerd
Vijf enorme modules arriveerden over de Maas bij de Willem Alexander Centrale van Nuon in Buggenum. De modules zijn bestemd voor de eerste CO2 afvanginstallatie in Nederland die in augustus in werking gaat. De afvanginstallatie zal als proef 0.8 procent CO2 afvangen uit de centrale. De opgedane kennis en ervaring wil Nuon aanwenden om CO2-afvang ook op grote schaal te realiseren bij de geplande Nuon Magnum centrale in de Eemshaven (Groningen).
Onderzoekers willen energie teleporteren
Een Japanse natuurkundige denkt quantummechanische principes te kunnen gebruiken om energie over grote afstanden en zonder reistijd te teleporteren. Dat zou op een vergelijkbare manier als het teleporteren van andere informatie kunnen. De aan de universiteit van Tokio verbonden natuurkundige Masahiro Hotta heeft een theorie geopperd die het mogelijk zou maken energie over arbitraire afstanden te transporteren.
Olie in Dubai
Sjeik Mohammed Rashid Al Maktoum van het emiraat Dubai heeft de ontdekking van een nieuw olieveld bekendgemaakt. Hij sprak van ‘goed nieuws' voor de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten. Hoe groot het veld precies is en wanneer er begonnen kan worden met boren is nog niet duidelijk. De lokale krant Al Bayan schrijft dat de vondst ‘veelbelovend' is. Volgens bronnen in de oliesector bevindt de olie zich in de buurt van een ander olieveld van het emiraat.
maandag 8 februari 2010
Stroomstoring Hilversum
Honderden huisgezinnen in Hilversum-Zuid en Nieuw Loosdrecht zaten zondagavond zonder stroom. Om tien voor half negen floepte het licht uit. Netbeheerder Liander had de storing twee uur later verholpen. De oorzaak lag volgens Liander in een storing in de middenspanningstroom, een kabel van 10.000 volt.
zondag 7 februari 2010
Nederlander weet weinig over energiecontract
De Nederlander weet niet goed of het energiecontract dat hij heeft wel past bij zijn persoonlijke situatie. Dat blijkt uit onderzoek van ADV Market Research B.V. in opdracht van energiebedrijf Eneco onder ruim 1100 huishoudens. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens weet niet welk type contract ze bij hun energieleverancier heeft lopen. Toch zegt driekwart van de ondervraagden dat hun energiecontract prima bij ze past.
zaterdag 6 februari 2010
Biogasleiding Friesland van start
Stopcontact aan de stoep
Praatpalen en flitspalen hadden we al. Daar komen nu oplaadpalen bij. Elektrische wagens kunnen er op inpluggen en stroom bijtanken. Elektrische wagens hebben een beperkt rijbereik van zowat 150 kilometer. Voor de meeste dagelijkse verplaatsingen is dat voldoende. Je kunt thuis aan een gewoon stopcontact ‘tanken'. Maar wat op verplaatsing? ‘Bij bestuurders sluimert de angst dat de batterij leeg valt, range anxiety noemen ze dat. Als er in heel het land publieke oplaadpalen bijkomen, valt die stress weg,' zegt Joeri De Ridder, pionier van elektrische voertuigen in Vlaanderen.
Discussie over kernenergie
vrijdag 5 februari 2010
Reguleringskader voor gas- en elektriciteitsnetten voldoet
Maatschappelijke ontwikkelingen als nadruk op duurzaamheid, de opkomst van elektrische auto's en een groeiende belangstelling voor windenergie hebben ertoe geleid dat de NMa de bestaande regulering heeft geëvalueerd. In het vandaag gepresenteerde visiedocument benadrukt de NMa het belang van stabiliteit en flexibiliteit. De Keijzer: "Voor netbeheerders èn afnemers is een stabiel reguleringskader van groot belang. Stabiliteit in de regulering is nodig om netbedrijven en hun financiers zekerheid te verschaffen over het feit dat ze hun investeringen kunnen terugverdienen terwijl tegelijkertijd gebruikers van de netten zekerheid hebben dat de tarieven kostengeoriënteerd zullen blijven."
Het reguleringskader biedt al de mogelijkheid om rekening te houden met specifieke omstandigheden van afzonderlijke netbeheerders. De NMa gaat onderzoeken of nog meer flexibiliteit kan worden geboden door ruimer gebruik te maken van het instrument van aanmerkelijke investeringen. Daarnaast blijft de NMa regelmatig onderzoek doen naar de ontwikkelingen bij netbeheerders om daar de regulering zo goed mogelijk op af te stemmen. Het visiedocument is opgesteld na een uitgebreid empirisch onderzoek naar de effecten van regulering in de praktijk en na een uitvoerige consultatie van betrokkenen als netbeheerders en belangenorganisaties. Uit dit onderzoek blijkt dat de huidige regulering goed heeft gewerkt. Netbeheerders zijn geprikkeld om efficiënter te werken zonder noodzakelijke investeringen uit te stellen. Geen enkele netbeheerder heeft van investeringen afgezien omdat er te weinig financiële middelen zouden zijn.
Geld voor Co2 demonstratieprojecten
De EU-lidstaten en de Europese Commissie hebben deze week een felbevochten akkoord bereikt over een systematiek voor de verdeling van ongeveer euro 4 mrd voor demonstratieprojecten voor de afvang en opslag van kooldioxide (CCS) en hernieuwe energie. Voor Nederland is de kwestie van groot belang. 'Afvang en opslag van CO2 is een veelbelovende techniek. Het is voor Nederland economisch interessant hierbij koploper te zijn', zei premier Jan Peter Balkenende eerder.
donderdag 4 februari 2010
Strooizand: nieuw wapen in de strijd tegen klimaatverandering
Een simpele, maar effectieve manier om CO2 te binden en te voorkomen dat het de atmosfeer in schiet: olivijn toevoegen aan strooiZand. "Daar wordt het stroever van. Bovendien vullen distributeurs van strooiZand zo hun tekort aan,' aldus Eddy Wijnker van de Olivine Group in Utrecht, die een contract heeft gesloten met een grote distributeur van strooiZand in Nederland, de firma Spaansen. Of het zand belandt op de weg, in de berm, of in het riool, dat maakt niet uit. Het blijft tien jaar lang CO2 binden. 'Méér praktische toepassingen volgen,' aldus Wijnker.
Dat is nodig ook. Politici kunnen op supranationaal niveau wel afspreken dat de uitstoot van CO2 met x% moet worden teruggebracht. Maar iemand zal het op een bepaalde wijze toch ook moeten doen!
Complexe problemen hebben vaak simpele oplossingen. Dat geldt ook voor het broeikaseffect, waarbij een teveel aan koolstofdioxyde (CO2) als een band om de aarde ligt, die de uitstraling van warmte tegenhoudt, zodat de gemiddelde temperatuur op aarde oploopt. De simpele oplossing is hier een veel voorkomende samenklontering van twee mineralen, fayalite en forsterite, in olivijn, een groenkleurig basisch gesteente dat - vooral in vergruisde vorm - CO2 bindt.
De Noord-Hollandse entrepreneur Eddy Wijnker mengt greenSand met tuinaarde, potgrond en strooizand, die vervolgens via tuincentra en distributeurs hun weg naar de consument en de weggebruiker vinden.
Op zaterdag 6 februari is Wijnker present op de Klimaatmarkt in Barendrecht, die van elf tot vier wordt gehouden op het Havenhoofd van Carnisselande. 'Bij elke vijf kilo zak greenSand(R) krijg je veertig liter tuinaarde cadeau,' prijst Wijnker zijn waren aan. Waarbij hij ter overweging geeft dat 10 kilo greenSand 12,5 kilo CO2 bindt. Bij sneeuw, ijzel of ander winterweer heeft hij een paar big bags strooiZand achter de hand om de veelzijdige toepasbaarheid van olivijn te demonstreren.
Wijnker: 'De afgelopen weken ben ik door diverse industriëlen benaderd. Betonfirma's, dakdekkers, asfaltbedrijven... Met de één testen we geluidswanden van olivijn, met de ander overwegen we korrels rond bomen te strooien.
Dat is nodig ook. Politici kunnen op supranationaal niveau wel afspreken dat de uitstoot van CO2 met x% moet worden teruggebracht. Maar iemand zal het op een bepaalde wijze toch ook moeten doen!
Complexe problemen hebben vaak simpele oplossingen. Dat geldt ook voor het broeikaseffect, waarbij een teveel aan koolstofdioxyde (CO2) als een band om de aarde ligt, die de uitstraling van warmte tegenhoudt, zodat de gemiddelde temperatuur op aarde oploopt. De simpele oplossing is hier een veel voorkomende samenklontering van twee mineralen, fayalite en forsterite, in olivijn, een groenkleurig basisch gesteente dat - vooral in vergruisde vorm - CO2 bindt.
De Noord-Hollandse entrepreneur Eddy Wijnker mengt greenSand met tuinaarde, potgrond en strooizand, die vervolgens via tuincentra en distributeurs hun weg naar de consument en de weggebruiker vinden.
Op zaterdag 6 februari is Wijnker present op de Klimaatmarkt in Barendrecht, die van elf tot vier wordt gehouden op het Havenhoofd van Carnisselande. 'Bij elke vijf kilo zak greenSand(R) krijg je veertig liter tuinaarde cadeau,' prijst Wijnker zijn waren aan. Waarbij hij ter overweging geeft dat 10 kilo greenSand 12,5 kilo CO2 bindt. Bij sneeuw, ijzel of ander winterweer heeft hij een paar big bags strooiZand achter de hand om de veelzijdige toepasbaarheid van olivijn te demonstreren.
Wijnker: 'De afgelopen weken ben ik door diverse industriëlen benaderd. Betonfirma's, dakdekkers, asfaltbedrijven... Met de één testen we geluidswanden van olivijn, met de ander overwegen we korrels rond bomen te strooien.
Speldenprik voorspelt levensduur gasleiding
De eerste gasleidingen van kunststof in Nederland zijn gemaakt van hard PVC en toegepast in de jaren zestig tot midden jaren zeventig. De levensduur werd toen geschat op 50 jaar. Nu, 50 jaar later, blijkt de levensduur toch langer dan geschat was. Er ontbreekt echter een methode waarmee de restlevensduur van deze leidingen eenvoudig en goedkoop kan worden bepaald. Daarvoor ontwikkelde Roy Visser van de Universiteit Twente een meetmethodiek
In de jaren zestig zijn in Nederland voor het eerst leidingen van kunststof gebruikt voor het aanleggen van het gasnetwerk. Tot midden jaren zeventig werd hiervoor hard PVC gebruikt. In Nederland ligt zo'n 22.500 km aan hard PVC-gasleidingen. De gedachte was dat die leidingen ongeveer vijftig jaar mee konden gaan. Nu, vijftig jaar later, blijkt dat deze leidingen nog steeds zonder problemen functioneren. Het is echter de vraag of dit ook in de komende jaren zo blijft. Omdat het vervangen van deze leidingen enorm kostbaar is, is in opdracht van vier grote Nederlandse gasnetbeheerders Cogas Infra en Beheer, Enexis, Liander en Stedin het onderzoek naar de restlevensduur van hard PVC-gasleidingen gestart.
In de jaren zestig zijn in Nederland voor het eerst leidingen van kunststof gebruikt voor het aanleggen van het gasnetwerk. Tot midden jaren zeventig werd hiervoor hard PVC gebruikt. In Nederland ligt zo'n 22.500 km aan hard PVC-gasleidingen. De gedachte was dat die leidingen ongeveer vijftig jaar mee konden gaan. Nu, vijftig jaar later, blijkt dat deze leidingen nog steeds zonder problemen functioneren. Het is echter de vraag of dit ook in de komende jaren zo blijft. Omdat het vervangen van deze leidingen enorm kostbaar is, is in opdracht van vier grote Nederlandse gasnetbeheerders Cogas Infra en Beheer, Enexis, Liander en Stedin het onderzoek naar de restlevensduur van hard PVC-gasleidingen gestart.
4.560 zonnepanelen op OCMW-gebouw
Rond het gebouw van het Brugse OCMW liggen vanaf nu 4.560 zonnepanelen, met een totale oppervlakte die vier keer groter is dan de Markt van Brugge. 'Het was een race tegen de klok', zegt voorzitter Frank Vandevoorde. De 4.560 panelen overkappen de parkeerterreinen, ze staan op de velden rondom het gebouw en ze liggen op de platte daken. Samen moeten ze een hoeveelheid stroom leveren die overeenkomt met het gemiddelde verbruik van 300 gezinnen. Kostprijs: meer dan 4 miljoen euro.
Feyenoord in zee met NEM
Feyenoord zal gaan samenwerken met de Nederlandse Energie Maatschappij. Supporters zullen de komende maanden benaderd worden om over te stappen naar deze energiemaatschappij. De fans worden niet alleen beloond als zij naar de Nederlandse Energie Maatschappij overstappen, maar ook Feyenoord krijgt een beloning. Voor iedere supporter die overstapt krijgt de club 50 euro.
woensdag 3 februari 2010
Shell samen met ethanolproducent
Shell gaat mogelijk een samenwerking aan met de Braziliaanse ethanolproducent Cosan. De bedrijven hebben een intentieverklaring getekend met de bedoeling een joint venture te vormen voor de productie van de biobrandstof ethanol, suiker en energie. Het samenwerkingsverband zou een totale waarde hebben van 12 miljard dollar. Als de samenwerking doorgaat, gaan beide concerns verscheidene bestaande activiteiten in Brazilië samenvoegen.
Spuitwaterdicht schakelmateriaal
Schakelaars of stopcontacten in een vochtige ruimte of buiten de woning dienen optimaal beschermd te zijn tegen vocht en stof. New Hydro is de nieuwe generatie spuitwaterdicht schakelmateriaal van Niko. De mogelijkheden voor gebruik buitenshuis werden aanzienlijk uitgebreid. Zo zijn er spuitwaterdichte opbouwschakelaars van 16A (bv. voor TL-armaturen met EVSA), schakelaars en drukknoppen met leds in 24V of 230V, luidsprekers en een internet of tv-aansluiting voor op het terras. Elke gewenste inbouwfunctie monteer je via een aanpaskader van 45 x 45 mm
EuroLoop eind maart geopend
Op 24 maart zal 's werelds grootste testfaciliteit voor olie- en gasmeters worden geopend door de Nederlandse Minister van Economische Zaken: Mevrouw Maria van der Hoeven. De afgelopen maanden is in de internationale olie- en gaswereld uitgekeken naar de ingebruikname van EuroLoop. Dankzij het doordachte design van de loop en een aantal technische hoogstandjes is met EuroLoop een grote stap voorwaarts gezet in de nauwkeurigheid waarmee grote vloeistof en gasstromen zijn te meten. Uiteindelijk draait alles om vertrouwen: hoe weet je als consument dat je de hoeveelheid benzine betaalt die ook echt je benzinetank in is gegaan? Als je dat doorvertaalt naar de grote pijpleidingen in de industrie wordt duidelijk dat er heel veel geld (in de vorm van olie of gas) door de meters stroomt en dat dit uiteindelijk ook bij de consument komt.
Met de stijgende olie- en gasprijzen wordt het belang bij het afrekenen van hoeveelheden op verschillende plaatsen in de verkooplijn van steeds groter belang. Bij een verbetering van de meetnauwkeurigheid (meetonzekerheid zoals het in deze markt wordt genoemd) met 0,1% spreken we voor één meter in grote pijpleidingen over een economisch belang van miljoenen Euros per jaar. De vraag naar meters waarvan de nauwkeurigheid met een zo klein mogelijke onzekerheid is vastgesteld, is dan ook groot. Met de kalibratiefaciliteit EuroLoop heeft NMi een belangrijke stap gezet om te kunnen bewijzen hoe nauwkeurig een meter meet.
Om de meetonzekerheden verder naar beneden te krijgen, heeft NMi voor het ontwerp van EuroLoop gebruik gemaakt van pragmatische oplossingen en de laatste technieken. De piston provers, die zorgen voor de herleidbaarheid van de metingen naar de hoogste internationale standaarden, worden in tegenstelling tot bestaande provers iedere keer dat ze gebruikt worden met sensoren opnieuw gemeten. Door gebruik en door het eigen gewicht, kan de inhoud van de buis namelijk kleine afwijkingen vertonen die meespelen in de meetonzekerheid. Doordat NMi bij elke kalibratie precies weet wat er gebeurt in de buis, kan die onzekerheid worden weggenomen.
Met de stijgende olie- en gasprijzen wordt het belang bij het afrekenen van hoeveelheden op verschillende plaatsen in de verkooplijn van steeds groter belang. Bij een verbetering van de meetnauwkeurigheid (meetonzekerheid zoals het in deze markt wordt genoemd) met 0,1% spreken we voor één meter in grote pijpleidingen over een economisch belang van miljoenen Euros per jaar. De vraag naar meters waarvan de nauwkeurigheid met een zo klein mogelijke onzekerheid is vastgesteld, is dan ook groot. Met de kalibratiefaciliteit EuroLoop heeft NMi een belangrijke stap gezet om te kunnen bewijzen hoe nauwkeurig een meter meet.
Om de meetonzekerheden verder naar beneden te krijgen, heeft NMi voor het ontwerp van EuroLoop gebruik gemaakt van pragmatische oplossingen en de laatste technieken. De piston provers, die zorgen voor de herleidbaarheid van de metingen naar de hoogste internationale standaarden, worden in tegenstelling tot bestaande provers iedere keer dat ze gebruikt worden met sensoren opnieuw gemeten. Door gebruik en door het eigen gewicht, kan de inhoud van de buis namelijk kleine afwijkingen vertonen die meespelen in de meetonzekerheid. Doordat NMi bij elke kalibratie precies weet wat er gebeurt in de buis, kan die onzekerheid worden weggenomen.
dinsdag 2 februari 2010
Frans Bauer duikt in de meterkast

maandag 1 februari 2010
Dwang bij bouw windmolenparken
Het bedrijf Raedthuys Windenergie in Enschede roept de provincie op om inpassingsplannen vast te stellen om op verschillende plekken in Overijssel windmolenparken te realiseren. Raedthuys constateert dat in Overijssel geen windmolenparken van de grond komen omdat gemeenten de plannen afwijzen. Meestal gebeurt dit onder druk van de plaatselijke bevolking.
"Apeldoorn te klein voor duurzame energie"
Architecten uit de regio willen meehelpen met het vormgeven van de ambitie van de gemeente Apeldoorn om op termijn evenveel energie duurzaam zelf op te wekken dan te gebruiken. Reden zijn de grote gevolgen van die ambitie op de omgeving. Dat stelt Anet Schurink van GSG Architecten uit Apeldoorn, bestuurslid van de afdeling Stedendriehoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).
Brabantse metaalsector bespaart energie
Een energiebesparing van 4 procent per jaar in de metaalsector is goed haalbaar en mogelijk. Dat is in elk geval aangetoond door de 39 metaalondernemers, die hebben deelgenomen aan ‘Uw energie-uitdaging', een gezamenlijk project van de Provincie Noord-Brabant, Koninklijke Metaalunie en Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM). De provincie heeft aangekondigd dit project te willen vervolgen met het project ‘Duurzame toekomst Brabantse mkb-metaal'.