Ads Top

Essent heropent Windpark Sabinapolder in gemeente Moerdijk


Energiebedrijf Essent heeft vandaag Windpark Sabinapolder in Heijningen, gemeente Moerdijk officieel in bedrijf genomen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst heropende gedeputeerde Lily Jacobs het windpark dat aan bijna 4.000 huishoudens groene stroom levert. Essent verving in het windpark de zeven verouderde windturbines door zeven nieuwe. Het project is het sluitstuk van een grote vervangingsoperatie (repowering) van windturbines in Brabantse windparken.
Essent verving in de afgelopen jaren 32 windturbines in haar windparken in Halsteren (2004), Volkerak (2005) en Sabinapolder (2009) door 26 nieuwe windturbines. 'Ik ben trots op het resultaat en het feit dat we met minder windturbines meer groene stroom kunnen produceren', aldus Rick van Mensvoort van Essent. 'De drie windparken kunnen voor in totaal 12.500 huishoudens groene stroom produceren.'
Windpark Sabinapolder werd in 1995 voor de eerste keer in bedrijf genomen. Het windpark bestond toen uit zeven windturbines die voor bijna 1.600 huishoudens groene stroom opwekten. Begin 2007 werd een begin gemaakt met de demontage van de verouderde windturbines en een jaar later startten de werkzaamheden voor het plaatsen van de zeven nieuwe windturbines.
Windenergie is een essentieel onderdeel van de energiemix van Essent, zowel op land als op zee. Essent exploiteert onder andere het grootste windpark van Nederland in het Groningse Eemshaven (152 MW). In Nederland zijn nieuwe projecten in voorbereiding in het noorden, midden en zuiden van het land. Begin deze maand maakte moederbedrijf RWE bekend groen licht te hebben gekregen voor de ontwikkeling van offshore windenergieprojecten voor de Britse kust met een capaciteit van in totaal circa 4.000 MW. Ook nam ze het besluit om te investeren in de bouw van het offshore windpark Nordsee Ost, met een gepland geïnstalleerd vermogen van 295 MW. Dit oorspronkelijke Essent-project zal gerealiseerd worden in de oostelijke Noordzee voor de Duitse kust. Eind vorig jaar ontving Essent de vergunning voor de bouw van een windpark in de Noordzee. Het windpark Tromp krijgt een beoogde capaciteit van 300 MW en zal bestaan uit 59 windmolens van 150 meter hoog.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.