Pagina's
▼
zaterdag 30 januari 2010
Groen licht voor aardwarmte in kas
Provinciale Staten van Overijssel zijn zeer te spreken over de aanleg van een aardwarmtesysteem in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Woensdagavond stemden de Statenleden unaniem in met het beschikbaar stellen van een lening van 4,5 miljoen euro voor het project. Vanaf eind volgend jaar moeten de eerste kassen verwarmd worden door water dat tot op een diepte van 2 kilometer omhoog wordt gepompt. Het warme water wordt door leidingen gepompt en gaat daarna weer terug de grond in.
vrijdag 29 januari 2010
Electrawinds levert energie op WK voetbal
Electrawinds hoopt deze zomer op het WK voetbal in Zuid-Afrika het Nelson Mandela Bay Stadion van elektriciteit te voorzien. Deze week moet duidelijk worden of de windturbine op tijd klaar kan zijn. Het Oostendse energiebedrijf wil met een windturbine stroom gaan leveren.
Productie duurzame energie lokaal aanpakken
De productie van duurzame energie moet vaker op lokale schaal aangepakt worden. Dat is de beste manier om de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen. Dat zei de Eindhovense wethouder Erik van Merrienboer deze week tijdens de praktijkdag bio-energie in Eindhoven. ""Te vaak wordt gekeken naar de vraag maar energie. Maar dan worden er allerlei kunstgrepen toegepast om voldoende biomassa voorhanden te krijgen."
donderdag 28 januari 2010
Bouw afvaloven Harlingen mag doorgaan
Omrin mag toch doorgaan met de bouw van de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. De kortgedingrechter in Leeuwarden ziet geen reden een bouwstop op te leggen. Stichting Afvaloven Nee had gevraagd om de bouwstop. De tegenstanders willen dat de werkzaamheden stopgezet worden, omdat Omrin geen milieuvergunning meer heeft. De Raad van State vernietigde die op 13 januari. Een bouwvergunning heeft Omrin nog wel.
Windturbine op flat slaat goed aan
De proef met het opwekken van energie via een windturbine bovenop de flat De Tankenberg in de Wesselerbrink in Enschede is een succes. Als het aan woningcorporatie De Woonplaasts - eigenaar van de flats - ligt, krijgen alle blokken zo snel mogelijk twee windturbines op hun dak. Twee per complex, dus in totaal 12 turbines.
woensdag 27 januari 2010
"Zeevissen gek van windmolens"
Bruinvissen en dolfijnen in de Noordzee betalen een vreselijke prijs voor de geplande 6000 megawatt aan windmolenparken voor de kust. Volgens VVD-Kamerlid Zijlstra negeert het kabinet de fysieke schade die de zeezoogdieren kunnen lijden door het heien van duizenden palen in de zeebodem. En als de windmolens eenmaal draaien begint de nachtmerrie onder water pas goed.
Positief over steun co-vergisting
LTO Nederland en de Biogas Branche Organisatie (BBO) zijn positief over verhoging van de steun voor co-vergisting. Het maximale basisbedrag in de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) gaat van 17,7 naar 19,3 cent per kilowattuur. "Het is een nieuwe impuls voor de biogasbranche, die al twee jaar bijna stil ligt", zegt BBO-voorzitter Aike Maarsingh.
Zonnemotoren leveren groene energie
In de Amerikaanse staat Arizona is een park geopend dat zonne-energie op een ongebruikelijke manier omzet in elektriciteit: met paraboolspiegels en heteluchtmotoren. De klassieke manier om zonlicht om te zetten in elektriciteit is door het gebruik van platte voltaïsche cellen. Daarin wordt zonlicht direct omgezet naar een elektrische spanning.
dinsdag 26 januari 2010
Energie besparen in historische gebouwen
Energie besparen in historische gebouwen en beschermde monumenten, wat betekent dat voor particulieren, zowel in huur- als koopwoningen? Die vraag staat centraal tijdens een informatie-bijeenkomst op donderdag 11 februari, van 13.30 tot 17.30 uur in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aan het Smallepad 5.
Nederland exporteert meer stroom
De laatste drie maanden van het jaar was de export van elektriciteit in Nederland naar de omliggende landen groter dan de import. De oorzaken hiervoor waren de lagere elektriciteitsprijs in Nederland en grootschalig onderhoud aan centrales in omliggende landen. Nederland exporteerde in december 1,3 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit naar België, Duitsland en Noorwegen.
maandag 25 januari 2010
Potentie zonne-energie onderschat
Als het over duurzame energieopwekking gaat, denkt men in Nederland al snel aan windenergie. Ook biomassa wordt mondjesmaat nog wel genoemd. Maar zonne-energie, de grootste bron van duurzame energie, wordt nog altijd gezien als een speeltje voor mediterrane landen of hobbyproject voor mensen die zich door een berg subsidieaanvragen heen willen worstelen. Dat beeld van zonne-energie is niet terecht, zo stelt Jaap Hoogakker, analist bij gasleverancier Gasterra.
zaterdag 23 januari 2010
Portugal koploper met windenergie
Nog maar tien jaar geleden kreeg Portugal bakken kritieken over zich heen voor zijn energiebeleid. Het zonnige en winderige land had alles in huis om hernieuwbare energie te maken. Vandaag is Portugal een voorbeeld. Het land met 10,5 miljoen inwoners heeft zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gevoelig verminderd. Nu haalt Portugal 36 procent van zijn elektriciteit uit wind- en zonne-energie. Dit jaar wil de regering van de socialist José Sócrates al 45 procent uit hernieuwbare energiebronnen halen.
Nuon Duitsland verkocht
Südwestfalen Energie und Wasser AG neemt Nuon Duitsland over, aldus een bekendmaking van beide bedrijven. Een en ander vloeit voort uit de overname van het energiebedrijf Nuon door het Zweedse concern Vattenfall. De Europese Commissie verbond daaraan de voorwaarde dat Nuon Duitsland wordt afgestoten.
Ombudsman voor energiezaken
Na meer dan tien jaar talmen is de Belgische ombudsdienst voor energie eindelijk van start gegaan. Eric Houtman (45) behandelt alle geschillen met uw gas- of elektriciteitsleverancier. Houtman is de vroegere adjunct-kabinetschef van minister van Energie Paul Magnette (PS), die als enige in het examen voor ombudsman slaagde.
vrijdag 22 januari 2010
Zeven kleine centrales in Nederland
Het Nederlandse Powerbalance en de Amerikaanse gigant General Electric gaan als samenwerkingsverband zeven kleine elektriciteitscentrales ontwikkelen. Dat meldt het Financieele Dagblad. De zeven centrales die Powerbalance en General Electric (GE) in Nederland gaan bouwen, zullen elk een opwekcapaciteit hebben van 8 tot 10 MW.
Loppersum voor centrale zonne-energie
Een bedrijf uit Vriescheloo wil ergens in de gemeente Loppersum een park stichten waar zonne-energie wordt opgewekt. Het zou gaan om een investering van 35 miljoen euro. B en W staan er tot nu toe wat huiverig tegenover. Dat heeft met name te maken met de gekozen locatie die om bedrijfsstrategisch redenen tot nu toe niet bekend is gemaakt.
donderdag 21 januari 2010
Solland zoekt samenwerking met Oostenrijkers
De Nederlandse zonnecellenfabrikant Solland Solar gaat samen met het Oostenrijkse AT&S een pilotproductielijn opzetten voor panelen die zijn opgebouwd uit de door Solland geproduceerde Sunwebcel. Dat maakte de dochter van het Zeeuwse energiebedrijf Delta dinsdag bekend. `Solland is op zoek naar goede partners voor onderzoek en ontwikkeling`, laat een woordvoerder van Delta weten.
TenneT symbolisch groen gemaakt
Met een druk op de knop heeft minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu woensdag 525 miljoen kilowattuur aan elektriciteit symbolisch groen gemaakt. De minister deed dit tijdens een werkbezoek aan de Arnhemse elektriciteitstransporteur Tennet.
Luisterboek op zonnecel
Een Amerikaanse christelijke organisatie stuurt honderden bijbels naar Haïti. Het gaat niet om papieren boeken, maar om luisterboeken die energie opwekken met zonnecellen. De zogeheten Proclaimer is bedoeld voor „arme en analfabetische mensen", aldus de organisatie Faith Comes By Hearing (Geloof Komt door Luisteren)
woensdag 20 januari 2010
Benelux pleit voor duurzaamheidscriteria biomassa
De Benelux heeft bij de Europese Commissie gepleit voor een systeem van bindende duurzaamheidscriteria voor alle biomassa. Vaste biomassa voor energieopwekking valt buiten de huidige Europese richtlijn inzake energie uit hernieuwbare bronnen. Bindende criteria zouden het voor overheden makkelijker maken de ‘20 20 20'-doelstellingen te halen.
dinsdag 19 januari 2010
Essent vecht verbod verkoop Borssele aan
De vroegere aandeelhouders van Essent, Nederlandse overheden die vorig jaar september energiebedrijf Essent verkochten aan RWE, willen alsnog ook hun aandelen in de kerncentrale Borssele verkopen aan RWE. Dat bleek maandag bij het gerechtshof in Arnhem. Daar diende een hoger beroep over een verbod op de verkoop.
Aardwarmte voor Goes-West
De Regionale Woningbouwvereniging Samenwerking (RWS) gaat voor alle nieuwbouwhuizen die worden gebouwd in het herstructureringsgebied Goes- West warmtepompen aanleggen. Dat begint met de eerste fase van het plan: de 43 woningen die worden gebouwd aan de J.P. Coenstraat, waar twee scholen zijn afgebroken.
Biomassa-centrale in Groene Woud
In rap tempo heeft Boxtel vorige week nog een Power-subsidie aangevraagd via Interreg in Brussel. Als de subsidie wordt toegekend kan Boxtel samen met het Spaanse Cadiz en de organisatie Malopolska in Polen op zoek naar de haalbaarheid van de bouw van een biomassa-centrale ergens in het Groene Woud (driehoek tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven). De Polen en Spanjaarden onderzoeken soortgelijke projecten om nieuwe economische waarden aan hun landschap te binden.
Zwolle wil warmte winnen uit afvalwater
Tauw doet samen met de gemeente Zwolle en Waterschap Groot Salland onderzoek naar de mogelijkheden voor het terugwinnen van warmte uit afvalwater. Volgens het ingenieursbureau kan een gemiddeld huishouden met deze maatregel vijftien procent besparen op de energiekosten. Het idee is simpel: een aanzienlijk deel van de energiekosten van huishoudens gaat op aan het verwarmen van water voor de afwasmachine, wasmachine of douche. Die warmte gaat momenteel verloren in de afvoer en het riool.
maandag 18 januari 2010
Waterzuivering als energiecentrale
Nu kost het zuiveren van rioolwater nog energie, maar in potentie kan elke zuiveringsinstallatie dienst doen als energiecentrale. Dertien waterschappen zetten zich hiervoor in binnen het project de Energiefabriek. De Nederlandse waterschappen zijn momenteel grootverbruikers van elektriciteit. Zij hebben voor hun zuiveringsbeheer jaarlijks 750 GWh nodig, vergelijkbaar met het verbruik van een stad als Rotterdam.
Energieneutrale woningen in Halsteren
Castria Wonen spant zich in om in de tweede helft van dit jaar minimaal twintig energieneutrale woningen te bouwen in Halsteren. Waar die woningen precies komen is nog niet bekend, zegt woordvoerder Bregje Schouteren van de gemeente Bergen op Zoom. "Castria is met meerdere plannen bezig in het dorp."
Te weinig groene energie
De energiebedrijven investeren lang niet genoeg om de Nederlandse doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen. Op basis van de huidige investeringsplannen komen de bedrijven ongeveer uit op de helft. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant van de plannen van de energiebedrijven.
Vooral door investeringen in duurzame elektriciteit zou het totale energieverbruik van olie, gas en stroom in Nederland rond de 20 procent moeten uitkomen. Daarvoor moet het aandeel van binnenlandse stroom uit groene bronnen worden verhoogd van 8 naar 35 procent.
zaterdag 16 januari 2010
Groene vingers in de bouw
Een huis bouwen of renoveren omhelst een hoop denkwerk. Hoe kies je de juiste materialen, welk budget heb je nodig, welke premies zijn er, aan welke normen moet je je houden? Langzamerhand raakt het concept van duurzaam en ecologisch bouwen ingeburgerd. 'Essentieel is goed nadenken over je bouwprogramma en daar je tijd voor nemen. Zo is er eerst de vraag waar je wilt wonen. Wij zijn voorstander van wonen in de stads- en dorpskernen zodat je groene ruimte spaart. Daar is bovendien alles goed te bereiken, je kunt dus gemakkelijker de wagen laten staan', zegt Dirk Verbeeck van Kamp C, het Antwerpse provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen.
'Bespaar energie met isolatie en dubbel glas'
Met isolatie en dubbel glas in scholen en andere openbare gebouwen kunnen gemeenten vele duizenden euro's per jaar besparen. Yves Geboers (42) uit de Nederlandlaan in het Belgische Geel stoort zich aan de energieverspilling in scholen en andere gemeentelijke gebouwen. 'Met enkele eenvoudige ingrepen kun je snel veel geld besparen: dubbel glas plaatsen, een hoogrendementsketel installeren, het dak isoleren of gewoon de lichten niet nodeloos laten branden', zegt Yves.
Geen geld voor modernisering hoogspanningsnet
De modernisering van het verouderde hoogspanningsnet in onder andere Noord-Nederland lijkt onzeker. Vier provincies, waaronder Groningen, en twee gemeenten zien af van een gezamenlijke lening van 1 miljard euro aan netwerkbeheerder TenneT. Het geld is hard nodig om het hoogspanningsnet op peil te brengen.
vrijdag 15 januari 2010
Sanoma Digital neemt Energieprijzen.nl over
Lasersysteem voorspelt windvlagen nabij windturbines
LM Glasfiber, een Deense fabrikant van turbinebladen in glasvezel, voert onderzoek naar een lasersysteem dat het rendement van windturbines gevoelig kan opdrijven. Vandaag is het zo dat er wel systemen op de markt zijn die de windsnelheid meten waaraan een turbineblad is blootgesteld geweest, maar die methode registreert enkel de druk op het ogenblik dat die door de wind op een blad wordt uitgeoefend. Dan is het voor de sturing al te laat om nog actie te ondernemen.
Elektrische bierboot in Utrecht
Vandaag wordt in Utrecht de tweede bierboot officieel in gebruik genomen. Het schip wordt elektrisch aangedreven. Volgens de Gemeente Utrecht is het het eerste elektrisch aangedreven vrachtschip van Nederland. Het is de tweede 'bierboot' die de horeca in de Utrechtse binnenstad met drank gaat beleveren.
Gemeente niet bewust traag met afwijzen vergistingsinstallatie
De gemeente Hardenberg heeft te lang gedaan over de afhandeling van een vergunningsaanvraag van Biogas International, maar de gemeente heeft de procedure niet bewust vertraagd zoals Biogas beweert. Dit besliste de Raad van State woensdag waar de bouwer van biogasinstallaties (waarin energie wordt opgewekt uit mest en landbouwproducten) vorige maand zijn beklag deed over de gemeente Hardenberg.
donderdag 14 januari 2010
Investeerder centrale biomassa RBT gezocht
Het onderzoek is in opdracht gedaan van het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem. In de eerste plaats richtte het onderzoek zich op de financiële haalbaarheid van een biomassacentrale.
woensdag 13 januari 2010
DSM investeert in Zweeds biogasbedrijf
DSM heeft via DSM Venturing een belang genomen in het Zweedse Bioprocess Control, een bedrijf dat technologie en diensten op het gebied van biogas levert. De twee bedrijven gaan bovendien samenwerken op het gebied van biogas. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.
dinsdag 12 januari 2010
Internet moet energie-efficiënter
Het wereldwijde consortium Green Touch wil de internettechnologie in vijf jaar tijd duizend keer energie-efficiënter maken. België speelt daarbij een grote rol, met het Belgische onderzoeksorgaan IMEC in de kern van het initiatief en Bell Labs, de onderzoeksafdeling van Alcatel-Lucent met een belangrijke vestiging in Antwerpen, als een van de oprichters. Dat is maandag bekendgemaakt op een persconferentie in Londen.
Piekgasinstallatie draait op volle toeren
De piekgasinstallatie in Alkmaar draait momenteel op volle toeren om aan de vraag naar aardgas te voldoen. De centrale heeft voor de hele winter een capaciteit van 500 miljoen kubieke meter gas. Door het koude weer van de afgelopen weken is daarvan al bijna de helft (232 miljoen kubieke meter) gebruikt. Dat maakte de eigenaar van de piekgasinstallatie, het energiebedrijf Taqa Energy, zondag bekend. Het bedrijf verwacht zondag nog over de helft van de voorraad te gaan.
maandag 11 januari 2010
GroenLinks verbijsterd over plan opslag kernenergie
GroenLinks Midden-Drenthe is verbijsterd over het nieuws dat Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar (PvdA) open staat voor discussie en de mogelijkheid om in Drentse bodem kernafval op te slaan. Wim Holvast, lijsttrekker van GroenLinks Midden-Drenthe zegt in een reactie: 'Wij vragen van burgemeester en wethouders een bevestiging van hun standpunt en een 100% garantie dat Midden-Drenthe volledig kernafvalvrij blijft."
Afvalstoffenverwerker wordt energieleverancier
Afvalstoffenverwerker Rova verwacht binnenkort een licentie als energieleverancier te verkrijgen. Het is voor het eerst dat een niet-energiebedrijf toegang tot deze markt krijgt. Hoewel Rova met deze licentie rechtstreeks gas aan de consument zou mogen leveren, is gekozen voor levering aan gemeenten. Die kunnen hun wagenpark dan op Rova-gas laten lopen. "Op die manier profiteren toch alle burgers van het gas dat we winnen via de groene gft-container die diezelfde burger altijd aan de weg zet", aldus Rova-directeur Hans Groenhuis.
Zonne-energie via abonnement
Het bedrijf Zelziuz uit Denekamp is het eerste bedrijf in Nederland dat zonne-energie verkoopt via een abonnement. Bedrijven of particulieren kunnen nu makkelijker overstappen op zonne-energie, omdat de aanschafkosten van de zonnepanelen over het abonnement worden verdeeld.
zondag 10 januari 2010
Ockels uit kritiek op klimaatbeleid
Het Nederlandse klimaatbeleid schommelt alle kanten op door een gebrek aan kennis en een heldere koers. Die kritiek uitte hoogleraar en astronaut Wubbo Ockels zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem moet het kabinet veel meer geld investeren in nieuwe, innovatieve projecten die gericht zijn op een duurzame toekomst. „Vanuit het perspectief van de ruimte is het zo bizar dat wij zulke pokerspelletjes aan het spelen zijn met onze atmosfeer en het niet eens kunnen worden en zolang moeten wachten tot er werkelijk actie komt”, zei Ockels
Ook bij kou kan energie worden bespaard
Het gasverbruik is door het koude winterweer de afgelopen weken flink gestegen in de Nederlandse huishoudens. Toch kan kan er ook nog op energie worden bespaard. Dit kan al snel enkele tientjes tot meer dan 100 euro op jaarbasis schelen. Het gaat vaak om hele simpele ingrepen, zegt energieadviseur Rob van der Plas van energieconcern Nuon. De radiatoren kunnen bijvoorbeeld het beste helemaal vrij staan. Dus geen gordijnen of kasten ervoor. ,,Dat kost je brandstof'', zo doceert Van der Plas. Vrijstaande radiatoren kunnen op jaarbasis als snel 130 euro opleveren, zegt hij.
zaterdag 9 januari 2010
Google straks energiebedrijf
Google heeft in de VS een licentie aangevraagd om op grote schaal elektriciteit te kunnen kopen én verkopen. Vooralsnog gaat het om inkoop voor het energieslurpende serverpark. Via een dochteronderneming, Google Energy, heeft de internetreus zich aangemeld bij de Federal Energy Regulatory Commission, ontdekte CNET deze week.
Vlaanderen bundelt kennis schone energie
Op de voormalige mijnterreinen in Waterschei (Genk) verrijst een onderzoekscentrum voor schone energie. Het werd Energyville gedoopt en het is een bundeling van krachten tussen de Katholieke Universiteit Leuven en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito). Het kreeg de steun van de Vlaamse regering en van de stad Genk. Energyville kaapte ook al een erkenning weg als energie-expertisecentrum in Europa, samen met nog een vijftal centra. ‘Toch een bewijs dat het om een topcentrum gaat', meent professor Ronnie Belmans van de KU Leuven.
vrijdag 8 januari 2010
Armen halen energie uit afval
In armenwijken in Caïro verschijnen zonnecollectoren en biogasinstallaties. Ze helpen de afvalberg opruimen en produceren goedkope en schone energie. De collectoren en de biogasinstallatie zijn grotendeels gemaakt uit recyclagemateriaal. In de zonnecollectoren zitten weggegooide resten van aluminium, glas, oude koperen buizen en piepschuim.
Oud ECN-directeur Schatborn overleden
Wouter Schatborn, van 1997 tot 2003 directeur van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), is maandag op 67-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een val van zijn racefiets. De in Naarden geboren werktuigbouwkundig ingenieur was lange tijd werkzaam als directeur bij Stork en werd wegens die achtergrond gezien als de man die bij ECN onderzoeksprojecten rijp kon maken voor de industrie.
Nood aan een gezamenlijke aanbesteding voor elektrische auto's
Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) wil de introductie van elektrische autos in Vlaanderen drastisch versnellen. De Vlaamse overheid kan hierin een belangrijke rol spelen door de creatie van een Vlaams Platform Elektrische Auto en het organiseren van een gezamenlijke aanbesteding in samenwerking met Vlaamse bedrijven en organisaties voor de levering van een groot aantal elektrische voertuigen. Dit zal de productie een stevige impuls geven. De suggestie van minister Lieten, om elektrische autos tijdens de spits toe te laten op de busstroken, geeft Homans weinig kans op slagen.
Vlaanderen dreigt de trein van de elektrische auto te missen. En dat mogen we niet laten gebeuren, zegt Vlaams parlementslid Liesbeth Homans. Minister Lieten maakte onlangs 400.000 euro vrij voor het opzetten van een proeftuin en via Flanders DRIVE wordt er bijkomend zon 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in assemblagebedrijven die zich voorbereiden op de productie van elektrische en hybride voertuigen. Dat is een goede zaak. Maar net als Vlaams minister-president Kris Peeters, pleit ik ervoor om meer te investeren in deze innovatieve economie. Om zo een nieuwe en noodzakelijke boost te geven aan de auto-industrie in Vlaanderen en opnieuw meer werkgelegenheid te creëren bij de toeleveranciers.
De beste manier om productiebedrijven aan te moedigen om toch maar voor de elektrische auto te kiezen, is via een gezamenlijke aanbesteding die kan uitgaan van de verschillende overheden en geïnteresseerde Vlaamse bedrijven en organisaties. Op die manier kan er in één klap een aanzienlijk aantal elektrische wagens worden besteld. Zo zijn de productiebedrijven zeker dat hun investeringen zullen lonen, worden de hoge ontwikkelingskosten overbrugbaar en zakt de prijs per wagen.
Vlaanderen dreigt de trein van de elektrische auto te missen. En dat mogen we niet laten gebeuren, zegt Vlaams parlementslid Liesbeth Homans. Minister Lieten maakte onlangs 400.000 euro vrij voor het opzetten van een proeftuin en via Flanders DRIVE wordt er bijkomend zon 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in assemblagebedrijven die zich voorbereiden op de productie van elektrische en hybride voertuigen. Dat is een goede zaak. Maar net als Vlaams minister-president Kris Peeters, pleit ik ervoor om meer te investeren in deze innovatieve economie. Om zo een nieuwe en noodzakelijke boost te geven aan de auto-industrie in Vlaanderen en opnieuw meer werkgelegenheid te creëren bij de toeleveranciers.
De beste manier om productiebedrijven aan te moedigen om toch maar voor de elektrische auto te kiezen, is via een gezamenlijke aanbesteding die kan uitgaan van de verschillende overheden en geïnteresseerde Vlaamse bedrijven en organisaties. Op die manier kan er in één klap een aanzienlijk aantal elektrische wagens worden besteld. Zo zijn de productiebedrijven zeker dat hun investeringen zullen lonen, worden de hoge ontwikkelingskosten overbrugbaar en zakt de prijs per wagen.
woensdag 6 januari 2010
IEA pleit voor PV centrales in woestijnen
Grote zonnecentrales met PV-panelen in woestijnen zouden in de toekomst in een groot aandeel van de wereldbehoefte aan elektriciteit kunnen voorzien. Dit blijkt uit het rapport `Energy from the desert` van een het International Energy Agency (IEA). Hoewel het rapport expliciet spreekt van PV-installaties die het licht van de zon benutten, en niet van concentrated solar power (CSP) centrales, kunnen beide technologieën van elkaar profiteren.
Gooise gemeenten zoeken verwerker voor biomassa
De Gooise gemeenten zijn bezig een verwerker te vinden voor een deel van hun biomassa. Het gaat daarbij om bladeren, plantsoenafval, takken stronken en houtsnippers. Er wordt gekeken naar twee mogelijkheden, het composteren van dit afval of het gebruik daarvan voor energieopwekking. Dat laatste geeft voor het milieu het beste rendement.