Ads Top

Eerste aardwarmteboring met vergunning TU Delft van start bij Ammerlaan in Pijnacker


Potplantenkwekerij Ammerlaan Grond & Hydrocultuur uit Pijnacker gaat als eerste boren naar aardwarmte op basis van de opsporingsvergunning die de TU Delft in augustus 2009 verkreeg. De vergunning was aangevraagd op initiatief van studenten Geowetenschappen, verenigd in het Delft Aardwarmte Project. Doel van de boring is om met aardwarmte het eigen glastuinbouwbedrijf en enkele omliggende bedrijven te verwarmen.
Ammerlaan heeft op donderdag 10 december 2009 het contract getekend met firma Daldrup & Söhne AG uit Duitsland die de boring zal uitvoeren. Als alle vergunningen tijdig afgegeven worden, zal in januari 2010 met de boring begonnen worden. Op basis van voorstudies verwacht Ammerlaan op zo’n 2000 meter diepte een waterhoudende laag te vinden met een temperatuur van circa 70 graden Celsius. Ammerlaan hoopt voldoende aardwarmte te kunnen oppompen om zichzelf en de omliggende bedrijven duurzaam te verwarmen. In eerste instantie gaat het daarbij om het Stanislascollege, Zwembad De Viergang, sporthal De Viergang en het sport- en ontspanningscentrum De Viergang. Als de verwachte broncapaciteit gerealiseerd wordt, kunnen daarna ook nog enkele omliggende glastuinbouwbedrijven en/of woningen aangesloten worden. 
Leon Ammerlaan verwacht met aardwarmte voor een lange termijn op stabiele en acceptabele energiekosten uit te komen. “Dat is belangrijk, want energie is één van de belangrijkste kostenposten van ons bedrijf. Daarnaast wordt dankzij aardwarmte ons bedrijf CO2 neutraal. Wij voldoen daarmee aan de toenemende vraag van onze afnemers naar duurzame producten.”
Niet alleen maakt Ammerlaan gebruik van de opsporingsvergunning van de TU Delft, ook in de voorbereidingen is hij geholpen door studenten van het Delft Aardwarmte Project (DAP). Dit project is in 2007 opgericht met als doel de TU Delft van duurzame warmte te voorzien door het realiseren van een geothermische proefopstelling in de TU-wijk. Inmiddels heeft het initiatief zich uitgebreid en zetten de studenten zich in voor een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte in de regio. Ook zijn ze de spil geworden in een kennisnetwerk op dit gebied en helpen ze de tuinders en gemeentes in de regio. De TU Delft, het Delft Aardwarmte Project en de gemeente Pijnacker-Nootdorp werken nauw samen om het ontwikkelen van aardwarmte in de regio op een zo verantwoord mogelijke wijze te laten verlopen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.