Pagina's

maandag 30 november 2009

Weinig belangstelling voor groene woning


Projectontwikkelaars hebben te kampen met een gebrek aan interesse voor energiezuinige woningen. `Baat het niet, dan gaat het niet`, zegt directeur Han Joosten van Marketing Research van Bouwfonds over de houding van de consument. Ontwikkelaars doen veel moeite energiezuinige huizen te verkopen, maar consumenten vinden een goede locatie belangrijker. Energiezuinigheid is volgens Joosten een plus, maar geen pre.

Duitsers gaan voor bij zonnepanelen


Nederlandse boeren moeten een paar maanden langer wachten op hun zonnepanelen in verband met de grote vraag naar panelen op de Duitse markt. De vraag is zo groot dat de panelen tijdelijk niet leverbaar zijn. De subsidieregeling voor zonne-energie in Duitsland verandert per 1 januari. Dan daalt de subsidie daar met 10 procent. Daarom schaffen veel Duitsers nu zonnepanelen aan, om nog gebruik te kunnen maken van de huidige regeling.

720 zonnepanelen bij CET Motoren


Een jaar na de verhuis besliste CET Motoren om zonnepanelen te installeren op het dak van het nieuwe bedrijfsgebouw langs de E403 Kortrijk-Roeselare. Bedrijfleidster Lieve Theys kan de investering aan alle bedrijven aanraden. 'We kunnen dit aanraden aan elk bedrijf dat overtollige liquiditeiten heeft. Termijnrekeningen bij de bank brengen amper éénpercent per jaar op, terwijl een investering in zonne-energie al gauw zevenpercent oplevert.'

zaterdag 28 november 2009

Putten gaat biomassa opwekken


Putten krijgt een Agroproductiepark. Hier moet over twee jaar de opwekking plaats vinden van biomassa. Aanleiding voor de start van dit nieuwe initiatief waren de plannen die de Puttense ondernemer Gert van den Bor heeft voor een 'groene fabriek' voor de productie van elektriciteit, transportbrandstof, kunstmest en - in een latere fase - algen als veevoer of bron van chemische grondstoffen.

Geen CO2 opslag in de Friese bodem

Gedeputeerde Staten (GS) van Fryslân willen geen CO2-opslag in de Friese bodem. Het is volgens GS geen oplossing die bijdraagt aan vermindering van fossiele brandstoffen. Bovendien is het nog te onduidelijk wat de risico’s van de opslag zijn. De provincie blijft wel projecten in de buurprovincies steunen.

Kritiek op stroombelasting


Moet de burger in crisistijd extra lijden onder de duurzame plannen van onze regering? Die vraag verdeelt de politiek, nu minister Van der Hoeven (Economische Zaken) met een omstreden plan is gekomen om een 'groene' opslag op de energierekening in te voeren. Experts menen daarnaast dat de minister deze handschoen rijkelijk laat oppakt. De CDA-fractie in de Tweede Kamer weigert in ieder geval zomaar in te stemmen met een extra heffing van 20 miljard euro op de energienota van burgers en bedrijven.

vrijdag 27 november 2009

Boetes voor energienetbeheerders


De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft de regionale energienetbeheerders Westland en Delta Netwerkbedrijf boetes opgelegd. Volgens de NMa hadden de bedrijven niet alle wettelijke procedures op orde om de risico's ten aanzien van kwaliteit en capaciteit van hun elektriciteits- en gasnetwerken voldoende te beheersen. Westland krijgt boetes van in totaal 388.000 euro en Delta Netwerkbedrijf van 338.000 euro.

Nederlandse consument heeft geen besef van biomassa als duurzame energiebron


Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking weet niet dat biomassa kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Eenmaal op de hoogte van die mogelijkheid, wordt biomassa massaal omarmd. Energie uit biomassa kan de Nederlandse overheid helpen het dreigende tekort aan te vullen in de realisatie van de duurzame energieambitie voor 2020. Als het de consument maar niet teveel kost. Dit concludeert E.ON Benelux na recent onderzoek onder Nederlandse consumenten.
Nederland loopt achter bij haar ambitie om in 2020 ruim 14 procent van de energiebehoefte duurzaam op te wekken. Er is extra duurzame capaciteit nodig die van biomassa kan komen. De meeste Nederlanders vinden dat een goed idee, zo blijkt uit het onderzoek.
Vrijwel alle Nederlanders weten dat het klimaat verandert. Ruim 46 procent noemt CO2 als belangrijkste oorzaak, 45 procent wijst de oorzaak primair toe aan onze auto’s en brandstoffen. Duurzame energie helpt om de uitstoot van CO2 te verminderen en ruim 50 procent noemt wind als belangrijkste bron voor duurzame stroom. Zon en water worden respectievelijk door 19 en 18 procent als belangrijkste bron genoemd. Bijna 10 procent van de Nederlanders vindt kernenergie een duurzame bron, terwijl biomassa door slechts 3 procent wordt genoemd. De groep die bekend is met biomassa en deze associeert met energieopwekking is op alle fronten positiever over biomassa. Onbekend lijkt ook bij biomassa onbemind te maken.
Na een korte uitleg dat biomassa niet slechts gezien moet worden als afval of mest, maar ook als grondstof voor groene energie, raakten mensen al tijdens het onderzoek snel enthousiast. Ruim 93 procent zegt dan het belangrijk te vinden dat stroom met biomassa wordt opgewekt. De meerderheid kiest liever voor een biomassacentrale dan zonnepanelen om huishoudens van stroom te voorzien. Het draagvlak spreekt ook uit het feit dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking zegt geen moeite te hebben met een nieuwe biomassacentrale in hun gemeente, terwijl recente ervaringen met bouwprojecten bewijzen dat NIMBY (Not In My BackYard) ook bij biomassa van toepassing is. Mensen willen meewerken aan biomassa-energie door bijvoorbeeld GFT te scheiden. De meerderheid maakt zich niet echt druk over de herkomst van biomassa, maar vindt wel dat het geen extra belasting mag leggen op milieu of voedselproductie. Het moet dus wel bekend zijn waar het vandaan komt. Groene energie mag volgens de consument niet duurder worden want consumenten willen niet meer betalen voor duurzaam opgewekte energie. Hogere kosten voor duurzame opwekking moeten via subsidies worden gecompenseerd en niet via hogere energieprijzen. Ondanks de positieve houding ten opzichte van biomassa is de bereidheid tot opoffering beperkt.

Biogas beschuldigt gemeente van traagheid


Biogas Internationaal beschuldigt de gemeente Hardenberg van traagheid in het afhandelen van een vergunningsaanvraag voor een biogasinstallatie, die het bedrijf wil bouwen bij een akkerbouwbedrijf aan de Schansweg in Anerveen. De bouwer van biogas-installaties uit Klazienaveen deed hierover dinsdag haar beklag bij de Raad van State in Den Haag.

donderdag 26 november 2009

Energierekening wordt fors duurder


Vanaf 2012 gaan huishoudens enkele honderden euro's meer betalen voor energie, weet de Volkskrant. Grote investeringen van het kabinet zijn de boosdoener. Op die manier hoopt het kabinet zijn klimaatdoelstelling voor 2020 te halen, zonder dat dit op de begroting drukt.

woensdag 25 november 2009

Nieuw elektriciteitsplan voor snelgroeiend Koerdistan


Jarenlang leefden de mensen met enkele uren elektriciteit. Vandaag de dag is dit al verbeterd tot wel 20 uur per dag in sommige regio’s. Desondanks is noch de bevolking noch de Koerdische overheid tevreden. De netwerken zijn namelijk erg zwak, de distributie niet modern en een groot hoeveelheid aan stroom gaat verloren. Ook zijn er vele illegale verbindingen aangelegd. Daarom is er een nieuw plan voor herstel, opbouw en vernieuwing nodig voor de snelgroeiende Zuid-Koerdische regio.

Provincie wil windpark Oosterweilanden


Provinciale Staten vinden dat de mogelijkheden voor de ontwikkeling van windparken in zowel de "kansrijke zoekgebieden" als de "overige gebieden" moet worden benut. Daarnaast benadrukken Provinciale Staten dat de realisatie van projecten die al in voorbereiding zijn, de zgn. pijplijnprojecten, ten volle moet worden ondersteund, zodat deze projecten snel kunnen worden gerealiseerd. In Twenterand is in het kader van de gebiedsontwikkeling Vriezenveen-zuidoost een windpark in ontwikkeling. Dit project behoort ook tot één van de pijplijnprojecten.

dinsdag 24 november 2009

Veertig procent besparen op energie in tuinbouw


Met eenvoudige ingrepen in het klimaatbeheer van kassen valt veel te besparen. Het gaat dan om meer gebruikmaken van energieschermen in de kas en iets anders omgaan met vochtbeheersing in de kassen. Door voorverwarmde buitenlucht via slurven in de kas te brengen kan op een energiezuiniger manier het kasklimaat beheerst worden. Dat blijkt uit resultaten van het project 'Het Nieuwe Telen' van Wageningen Universiteit en Researchcentrum Glastuinbouw, het Improvement Centre en een begeleidingscommissie van telers. Zij hebben dit jaar aangetoond dat in een grote kas voor de teelt van tomaten en komkommers zo'n 40 procent energie bespaard kon worden met behoud van productie.In onderzoeksprogramma 'Kas als Energiebron' van het Ministerie van LNV, LTO Glaskracht Nederland en het Productschap Tuinbouw wordt veel geld geïnvesteerd om de glastuinbouw minder afhankelijk te maken van gas. In dit programma zit ook ander energieonderzoek zoals op het gebied van licht, aardwarmte, biobrandstoffen, electrciteitsproducerende kassen. 'Het Nieuwe Telen' is ook een onderdeel van 'Kas als Energiebron'. Uit de resultaten van de eerste proeven met tomaten en komkommers blijkt dat het mogelijk is met minder energie dezelfde opbrengst te krijgen. Voor diverse gewassen (Gerbera, Alstroemeria, aardbei, potplanten, paprika) loopt inmiddels onderzoek volgens hetzelfde concept. Uitgangspunt van 'Het Nieuwe Telen' is om met zoveel mogelijk bestaande technieken te kijken of met gelijkblijvende productie het energiegebruik bijna gehalveerd kan worden op bestaande en nieuw te bouwen bedrijven.

Buurtenergie in Castricum


Buurtenergie is in. "Ook in Castricum kunnen we er niet omheen" stellen Jurgen van der Heijden en Rene Moerman. "Als we over tien jaar nog in staat willen zijn om onze energierekening te betalen, dan moeten we nu iets ondernemen." De twee Castricummers voegen de daad bij het woord. Samen met 'groene coach' Moniek Scholtens gaan zij op 17 december bij Hotel Borst peilen of Castricum klaar is voor een eigen energie-coöperatie. "Alle inwoners zijn welkom. Zo'n coöperatie is van iedereen, voor iedereen."

Het energieleverende huis


Je elektrische auto ’s avonds inpluggen in je energieleverende huis. Dat is het toekomstbeeld van de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong (ChristenUnie), die zichtbaar meer houdt van weidse vergezichten dan van gepolder en praktische bezwaren. De provincie Utrecht moet het voortouw nemen op het gebied van duurzaamheid, vindt hij. ‘We kunnen niet doorgaan op de huidige weg, nu de fossiele brandstoffen opraken en het klimaat verandert. Er moet een omslag komen.’

maandag 23 november 2009

Biobrandstofvlucht lost problemen niet op


KLM vloog vandaag een demonstratievlucht met een vliegtuig dat deels op plantaardige brandstof vliegt. Milieudefensie is van mening van een dergelijke actie de luchtvaart niet duurzaam maakt. "Het energiegebruik en de klimaatimpact van vliegen blijven onverantwoord hoog. De beschikbaarheid en de prijs van plantaardige brandstoffen blijven problematisch."
Het areaal aan beschikbare landbouwgrond op de aarde is beperkt en zal door de opwarming van de aarde nog verder inkrimpen. Het is daarom onmogelijk om op verantwoorde wijze de nog immer groeiende vloot van vliegtuigen van brandstof te voorzien. Minder vliegen is daarom cruciaal. Ook vanwege de grote bijdrage van vliegtuigen aan het opwarmen van de aarde is inkrimpen van de luchtvloot essentieel. Ook vliegtuigen die op plantaardige brandstoffen vliegen brengen grote hoeveelheden stikstof en waterstof in de lucht, op hoogtes waarop deze stoffen als sterke broeikasgassen werken. Bovendien is de productie van biobrandstof verre van klimaatneutraal, door gebruik van kunstmest, verdringing van bos en het verwerkingsproces van planten tot brandstof. Dat KLM belooft alleen gewassen te gebruiken die niet concurreren met de voedselproductie en waar geen bos voor is gekapt. Dit lost de problemen die aan het gebruik van biobrandstoffen kleven niet op. De omvang van de aarde is beperkt en door een deel van de aarde te reserveren voor KLM-brandstof neemt de druk op de beschikbare akkergronden toe. Dit leidt uiteindelijk tot duurder voedsel en tot het opofferen van natuurgebieden ten behoeve van de landbouw.

Miljoenenclaim voor biogas


De Overijsselse gemeenten Dalfsen en Hardenberg worden geconfronteerd met een claim van ruim 13,5 miljoen euro. Dit in verband met twee bouwvergunningen die ooit werden verleend voor biogasinstallaties in Dalfsen en in Bergentheim. Die vergunningen stonden op naam van het bedrijf Biogas International, maar begin dit jaar kregen de gemeenten een brief van de curator in het faillissement van Holding Biogas International Group.

zondag 22 november 2009

Woningen Utrecht moeten energieneutraal worden


Huizen en bedrijven in de provincie Utrecht moeten in 2040 energieneutraal zijn of zelfs energie opleveren. Om dit te bereiken wil de provincie een speciale wet laten invoeren die inwoners verplicht hun pand aan te passen. In Utrecht gaat 60 procent van de energie op aan huizen en bedrijven. Om niet afhankelijk te worden van fossiele brandstof moet er volgens de provincie nu ingegrepen worden.

zaterdag 21 november 2009

TU Delft onderzoekt CO2-opslag door bacteriën


De TU Delft neemt deel aan een Europees onderzoeksproject (CO2SolStock) dat zich richt op bacteriën die CO2 uit de atmosfeer kunnen halen en opslaan. Doel is onder meer het ontwikkelen van een experimentele testopstelling. In hun natuurlijke omgeving zijn bepaalde bacteriën in staat om CO2 uit de lucht op te nemen, te binden aan calcium om het daarna neer te laten slaan als kalksteen (calciumcarbonaat). In het project CO2SolStock zoekt men naar combinaties van bacterietype en leefomgeving die leiden tot een efficiënte CO2-opslag. Uiteindelijk hoopt men te komen tot een testopstelling
De nieuwe benadering heeft minder risico’s dan de traditionele technieken om koolstofdioxide op te slaan omdat CO2 wordt opgeslagen als vaste substantie in plaats van als gas. Bovendien wordt als koolstofbron CO2 uit de lucht gebruikt. De energie-intensieve processen die normaal nodig zijn om CO2 te concentreren, verdwijnen daarmee. De inzet van bacteriën kan in de toekomst een wapen worden in de strijd tegen CO2-uitstoot en het broeikaseffect. Een tweede toepassingsgebied is mogelijk de zogenoemde biocementatie, het laten verstevigen van bijvoorbeeld zandlichamen door bacteriën. Andere industriële processen die CO2 en/of calcium nodig hebben, kunnen wellicht ook van de nieuwe techniek gebruikmaken.

Deventer wil windmolens


Burgemeester en wethouders hebben besloten tot een haalbaarheidsonderzoek naar het plaatsen van ten minste drie windmolens op deze plek. Nieuw is het plan allerminst. Jaren geleden al boog de gemeente zich over locaties voor windturbines om zo duurzaam energie op te wekken. Destijds kwam de strook grond bij Kloosterlanden al als een geschikte locatie naar voren. De ideeën kregen echter nooit een vervolg. Nu er in Den Haag weer volop aandacht is voor duurzame energieopwekking met onder meer windturbines, wil ook Deventer de mogelijkheden weer onderzoeken.

Schone energie in de lift


De wereldwijde investeringen in schone energie zullen volgend jaar verdubbelen. Het gaat daarbij om onder meer de aanleg van windparken en velden met zonnepanelen. Uit die investeringsbereidheid blijkt dat overheden en bedrijfsleven zich niet laten leiden door het al dan niet slagen van de klimaatconferentie, komende maand in Kopenhagen: de verduurzaming gaat hoe dan ook door.

vrijdag 20 november 2009

Greenpeace tegen CO2-opslag Barendrecht


Greenpeace ziet het besluit om CO2 onder de grond van Barendrecht op te slaan met lede ogen aan. Het kabinet houdt zo de 'klimaatschadelijke olie- en kolenindustrieën' op de been terwijl voor schone energie geen geld meer is, laat de milieuorganisatie woensdag in een reactie weten. Volgens de milieuorganisatie maken de bewoners van Barendrecht zich niet alleen terecht zorgen over de veiligheid van het project, ook zullen de kosten van deze 'CO2-dumping' de pan uitrijzen. Het systeem is alleen levensvatbaar dankzij 'enorme overheidssteun', weet Greenpeace.

Afvalwater bron van energie


Afvalwater is geen nutteloos restproduct maar een bron van waardevolle grondstoffen en energie. Vooral ontwikkelingslanden kunnen van die nieuwe visie profiteren. Dat stelt prof.dr.ir. Jules van Lier in zijn intreerede aan de TU Delft op woensdag 18 november.  Afvalwater wordt doorgaans gezien als een gevaarlijk restproduct dat wordt opgevangen in buizen en goten, aflopend naar 'de afvalwaterput'. Deze put is de laatste decennia dan ook verbonden met steeds betere zuiveringstechnologieën voor het verwijderen van de kwalijke bestanddelen. 'Maar goed beschouwd is afvalwater een mengstroom met waardevolle grondstoffen uit de voorafgaande economische en/of huishoudelijke activiteit', stelt professor Jules van Lier in zijn intreerede.
Afvalwaterzuiveringen zullen daarom op termijn veranderen in opwerkinstallaties die waterstromen produceren voor hergebruik. Het resultaat is het sluiten van proceswater-kringlopen in de industrie, het terugwinnen van meststoffen, vooral fosfaten, uit huishoudelijk water en het omzetten van organische vervuiling in bruikbare energie. Dit is volgens Van Lier een geheel nieuwe drijfveer die kan leiden tot het toepassen van de juiste, nieuwe opwerktechnologieën, vooral ook in gebieden waar afvalwaterzuivering nog wordt gezien als een 'Westerse luxe'.

Douwe Egberts stookt biogas


De koffiebranderij van Sara Lee/Douwe Egberts (DE) in Joure heeft haar energie-efficiency de afgelopen drie jaar met een kwart verbeterd. Als het energiegebruik per eenheid product voor 2006 op 100 wordt gesteld, dan ligt deze nu op 75, aldus Wiebe Jongsma, hoofd technologie van DE. Sinds vorig jaar wordt ook biogas uit de anearobe waterzuivering van de fabriek verstookt. Dat biogas wordt al sinds midden jaren tachtig afgevangen, maar is steeds afgefakkeld.

donderdag 19 november 2009

Gemeente Barendrecht vecht Co2 opslag aan


Inwoners van de Barendrechtse wijk Carnisselande willen geen grote bel met CO2. Ook de provincie is tegen, maar de gedeputeerde zegt toch een vergunning af te zullen geven. De gemeente Barendrecht kondigt in Radio 1's Dit Is De Dag aan om terug te vechten, desnoods tot en met de Raad van State aan toe.

Enfinity stapt in Indiase zonneparken

Het zonne-energiebedrijf Enfinity uit Waregem gaat samen met de groep Indiase Titan Energy Systems zonneparken bouwen in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh. Op een periode van vijf jaar wil het samenwerkingsverband een piekcapaciteit van 1 gigawatt aan zonne-energie opbouwen. Enfinity staat in voor de ontwikkeling en financiering van het Indische zonne-energieproject.

Hoogkerkers besparen gezamenlijk energie


Gratis spaarlampen en slimme thermostaten, een Energiemarkt en duurzame energie voor de Vensterschool. In de Groningse wijk Hoogkerk maken bewoners, bedrijven en scholieren een "slimme energieslag" om gezamenlijk energie te besparen. In tien projecten werken ze samen onder de noemer "Hoogkerk, duurzaamste wijk". Op zaterdag 28 november is er van 11.30 tot 17.00 uur een Energiemarkt in het Vensterschoolgebouw aan de Zuiderweg.

Vereniging Eigen Huis organiseert gezamenlijke energie-inkoop


Een gemiddeld huishouden kan 225 euro per jaar besparen door van energieleverancier te veranderen. Toch neemt tweederde van de huishoudens die stap nog niet en zijn ze dat voorlopig ook niet van plan. Ze zien op tegen de administratieve rompslomp en alle problemen die de overstap tot gevolg kan hebben. Vereniging Eigen Huis wil deze 'energiebarrière' doorbreken. De vereniging bundelt de collectieve energiebehoefte van huishoudens en organiseert in samenwerking met website 'Ichoosr' een internetveiling waar iedereen zich vrijblijvend voor kan inschrijven. Het maakt niet uit of men lid van de vereniging is of niet, of dat men huurder is of eigenaar.

woensdag 18 november 2009

Groen licht voor een beperkte opslag van CO2


Het kabinet geeft groen licht voor een beperkte opslag van CO2 onder de gemeente Barendrecht. De veiligheid is niet in het geding, schrijven de ministers van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) en van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De gemeente verzet zich tegen het proefproject van Shell. De oliemaatschappij wil in tien jaar tijd twee miljoen ton CO2 dat vrijkomt in de Rotterdamse haven opslaan in lege gasvelden, die twee kilometer onder de grond liggen.

Waterkrachtcentrales langs het Albertkanaal


Minister Hilde Crevits (CD&V) heeft de bouw aangekondigd van zes waterkrachtcentrales langs het Albertkanaal. Die zullen duurzame energie opwekken voor tienduizend gezinnen. 'Een unicum in België', zegt Crevits. Volgens de minister blijft de schade aan het visbestand van het Albertkanaal miniem. 'Het Vlaamse waterwegennetwerk is een milieuvriendelijke vorm van transport voor goederen. Daarnaast wordt het water ook gebruikt voor recreatie, als drinkwater en als koelwater', aldus Crevits. 'En binnenkort zal het water in het Albertkanaal ook energie opwekken.

Eeuwige batterij


Aan de Georgia Institute of Technology (USA) heeft een professor-assistent de basis gelegd van wat kan leiden tot een de facto eeuwige batterij. Dr. ir. Wang ontdekte dat zink-oxide nanodraden (die zeszijdige, kolomachtige kristallen hebben) 10 nanowatt per vierkante centimeter konden produceren door mechanische energie om te zetten in elektriciteit. De mechanische energie kan afkomstig zijn van allerlei bronnen: wind, automotor, ademen, bloeddruk, lichaamsbewegingen, of akoestische en ultrasone vibraties.

dinsdag 17 november 2009

's Werelds milieuvriendelijkste centrale in Eemshaven


De gasgestookte elektriciteitscentrale die Advanced Power gaat bouwen in de Eemshaven wordt de milieuvriendelijkste ter wereld. Het in het Zwitserse Zug gevestigde bedrijf heeft voor zijn zogeheten STEG-centrale (stoom en gas) gekozem vppr de meest efficiënte en milieuvriendelijkste gasturbines. Dochterbedrijf Eemsmond Energie tekent voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de nieuwe centrale waar straks honderd man werken.

Patersven krijgt energiewijk


Parc Patersven moet de eerste 'energie eigen wijk van Nederland' worden. Beheerder WOM Nederland onderhandelt momenteel, op initiatief van wethouder Jack Roelands, met netwerkbedrijf Enexis, Zundertse ondernemers en energieleveranciers. WOM hoopt in januari, op de eerstvolgende vergadering met de kaveleigenaren, te kunnen vertellen wat de financiële gevolgen zijn van de energieopwekking. Zo wordt bekeken of de aardwarmte kan worden benut en er gas kan worden gehaald uit het ven. Zonnecellen gaan mogelijk een bijdrage leveren.

maandag 16 november 2009

Energiecampagne tegen ‘weglekken’ energie


Volgens het Energiecentrum gaat er jaarlijks 300 miljoen euro verloren in het Nederlandse MKB als gevolg van weglekkende energie. Daarom is er een campagne gestart om ondernemers op het weglekken te wijzen. De campagne wijst ondernemers op weglekkende energie bij bijvoorbeeld verlichting, airco en koeling.

Sneltram op groene stroom


De sneltrams tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein rijden vanaf 1 januari op groene stroom. De energie voor de trams wordt opgewekt uit waterkracht. Dat meldde beheerder Bestuur Regio Utrecht (BRU) vorige weekg. Ook de stroom voor de spoorbomen en de verlichting van de tramhaltes komt uit waterkracht.

zaterdag 14 november 2009

Energie uit de restwarmte dieselmotoren


Voith Turbo uit Heidenheim heeft een systeem ontwikkeld om energie uit de restwarmte van dieselmotoren terug te winnen. Hiermee zou de binnen- en kustvaart tot twintig procent brandstof kunnen besparen. Dat onthulde Marcel Flipse, vice-president business development van de maritieme afdeling van Voith Turbo tijdens Rotterdam Maritime.

vrijdag 13 november 2009

Koeien verzorgen energie Friese dorpen


Vandaag wordt de meest duurzame warmtecentrale in Nederland officieel geopend door burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en Bert de Vries, directeur Energie en Duurzaamheid bij het ministerie van Economische Zaken. De centrale gaat zo'n 1100 woningen in de wijk De Zuidlanden (Leeuwarden) van duurzame elektriciteit en warmte voorzien. Het is een schoolvoorbeeld van wat Essent buurtenergie noemt: het benutten van bronnen in de nabije omgeving om energie op te wekken voor lokaal gebruik. Vanwege de duurzame uitstraling van het gebouw, geïnspireerd op een Friese boerderij,  heeft de centrale de naam Eco Zathe gekregen.
De aanleiding voor de bouw van deze warmtecentrale is de doelstelling van de gemeente Leeuwarden om op termijn niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn. Voor de wijk De Zuidlanden stelde de gemeente een reductie van 50% op emissie van CO2 als eis. In samenwerking met GEM De Zuidlanden en Nij Bosma Zathe heeft Essent voor De Zuidlanden een innovatief duurzaam energiesysteem ontwikkeld dat sterk bijdraagt aan de energiedoelstelling van de gemeente Leeuwarden.
De brandstof (biogas) voor de nieuwe warmtecentrale wordt via een speciale biogasleiding van 5,5 km. aangeleverd door melkveeproefboerderij Nij Bosma Zathe. Daar wordt de mest van de koeien, samen met bijvoorbeeld gras en reststromen uit de voedingsindustrie, vergist. Bij het vergistingproces komt biogas vrij en dat wordt ingezet als brandstof voor de gasturbines van de warmtecentrale. De warmte die de centrale opwekt, wordt via een warmtenet teruggeleverd aan de woningen en instellingen in de wijk. Zo ontstaat een duurzame lokale oplossing voor een lokale energievraag.
Gemeente, Essent, Wetterskip Frysl(aa)n, industrie en diverse afnemers van warmte werken met adviesbureau E-kwadraat aan vervolgplannen voor duurzame warmte en benutting van restwarmte. Het einddoel is een ringleiding die warmtebronnen en verbruikers aan elkaar koppelt. Voor de eerste fase van de ringleiding is door Essent samen met het bedrijfsleven een aanvraag ingediend in de subsidieregeling UKP. De ondergrond van Leeuwarden is gunstig voor winning van aardwarmte en in de vervolgplannen zal geothermie een grote rol spelen. Ook biomassacentrales staan in de planning.

Veel overstappers voor energie


Het heeft even geduurd, maar Nederland heeft de smaak nu aardig te pakken. Gestimuleerd door de recessie groeit het aantal huishoudens dat overstapt naar een andere energieleverancier pijlsnel. Energie Data Services (EDSN) verwacht dit jaar 1,8 miljoen overstappers, 500.000 meer dan vorig jaar. Nooit eerder sinds de liberalisering van de energiemarkt voor consumenten in 2004, werden zoveel switches uitgevoerd.

Slim stopcontact


De Russische ontwerpstudio Art Lebedev heeft een slim stopcontact ontwikkeld. Hiermee hoopt het designbureau een einde te maken aan de lelijke verdeeldozen, die in menig huiskamer en kantoor een noodzakelijk kwaad zijn. Dit is op het eerste gezicht een gewone wandcontactdoos, al zit er wel een opvallende knop boven het stroomgat. Drukt men die knop in, dan schiet de doos opeens uit de wand. Om toegang te bieden tot een complete stroomkubus, compleet met vijf stekkeraansluitingen.

donderdag 12 november 2009

WindWalls op dak dienstverlener


Facilitair dienstverlener Facilicom Services Group stelde vandaag twee windmolens op het dak van haar hoofdkantoor in Schiedam in werking. De unieke en volgens de laatste technologieën ontworpen molens - WindWalls -  zijn in de afgelopen weken opgebouwd op het 60 meter hoge kantoorpand in Schiedam en wekken voldoende energie op om drie huishoudens een volledig jaar van stroom te voorzien. Het is voor het eerst dat dit type windmolens officieel gebruikt wordt in een stedelijk omgeving. Bijzonder daarnaast is dat deze molens van Nederlandse afkomst zijn, in tegenstelling tot andere windmolens die vaak uit het buitenland komen.

3.500 zonnepanelen op bedrijfspand


Een zonne-energie installatie bestaande uit bijna 3.500 zonnepanelen komt op het dak van een bedrijfspand van bouwonderneming Loveld NV in Aalter, België. De installatie wordt geleverd door het Nederlandse bedrijf Scheuten Solar, dat niet alleen tekent voor de bouw maar ook het onderhoud voor haar rekening neemt. De zonnepanelen met een gezamenlijke capaciteit van ruim 708 kWp worden geïnstalleerd op het platte dak van de productiehal.

Belgen tegen biogas


De pas opgerichte vzw Leefbaar B-O-S gaat meer dan zeshonderd bezwaarschriften indienen tegen de komst van een biogasinstallatie in Oombergen. 'Hoe meer wij ons inwerken in de materie, hoe meer argumenten wij vinden tégen de installatie', zegt Geert Gallopyn van de vzw. Men heeft bezwaar tegen de bouwaanvraag die landbouwer Daniël De Lange en zijn kinderen Liesbet en Michiel indienden. Zij willen een biogasinstallatie bouwen op de terreinen van het oude vliegveld langs de N42 aan Eke in Oombergen. De installatie vergist biomassa tot biogas en zet dat via warmte om in elektrische stroom.

woensdag 11 november 2009

IEA waarschuwt voor energietekort


Bij ongewijzigd beleid dreigt binnen enkele jaren een ernstig wereldwijd tekort aan energie. Ook wordt het steeds moeilijker om de uitstoot van broeikasgassen op een acceptabel niveau te krijgen. Volgens de jaarlijkse World Energy Outlook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) komt dat mede door het gebrek aan investeringen als gevolg van de economische crisis.

TenneT neemt hoogspanningsnetwerkbedrijf van Eon over


Tennet is met ingang van 1 januari de nieuwe eigenaar van het Duitse hoogspanningsnetwerkbedrijf van Eon. De Nederlandse netbeheerder betaalt 885 miljoen euro voor Transpower. Dat hebben beide bedrijven deze dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De overname is Europees gezien de eerste buitenlandse aankoop van een hoogspanningsnetwerk dat gekoppeld is aan het eigen netwerk, zo constateert Tennet-CEO Mel Kroon

Grontmij streeft naar groene asfaltmenginstallatie


Grontmij wil een energiepark bouwen in Leeuwarden en aldaar een groene asfaltmenginstallatie in gebruik nemen. Het zou de eerste in Nederland worden die op biogas draait. Het energiepark moet een omvang krijgen van 35 hectare. Harm Beerda, directeur van Oosterhof Holman Infra uit Grijpskerk, verklaart dat het zelfvoorzienend energiepark ook zal beschikken over groen voor recreanten en een educatief centrum. Zes jaar geleden begaf Oosterhof Holman zich op de markt van duurzame energie. De onderneming is inmiddels marktleider in de productie van mestvergistingsinstallaties.

Staart aan vrachtwagen bespaart brandstof


De boat tail, een twee meter lange taps toelopende uitbouw aan de achterkant van een vrachtwagen, blijkt tot een brandstofreductie van 7,5 procent te leiden. De boat tail is volgens het Technisch Weekblad slechts een prototype. Momenteel maakt de vrachtwagenstaart de laadklep van het voertuig ontoegankelijk. Maar het is relatief eenvoudig om het systeem opklapbaar te maken, zodat de laadklep gewoon bereikbaar is.

dinsdag 10 november 2009

Spanje breekt windenergierecords


Windturbines hebben zondag ruim vijf uur lang 53 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Spanje geleverd. Dat record is te danken aan stevige wind in heel Spanje. Plannen om de capaciteit nog uit te breiden worden ironisch genoeg gehinderd door milieubeschermers. Die zijn tegen de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen met Frankrijk om een tijdelijk teveel aan stroom kwijt te kunnen.

Finnen voor kernenergie


Uit een poll in opdracht van de online krant Verkkoapila blijkt dat Finnen kernenergie als de beste manier zien om als land zelfvoorzienend te worden. Een op de drie Finnen is voorstander van het realiseren van meer capaciteit voor nucleaire energie. Windenergie was de tweede keuze. De bouw van meer fabrieken voor bio-energie was voor 22 procent van de respondenten de eerste keuze.

Badkamergigant toont energieverspilling aan

Opvallende campagne van badkamergigant Van Marcke: in een open brief aan Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) klaagt het bedrijf de 'energieverspilling' van regeringsgebouwen aan. Met een warmtefoto toont het bedrijf hoeveel energie er verloren gaat als gevolg van slechte isolatie. 'Wat dacht u van een zuiniger kabinet?', luidt de vraag.

maandag 9 november 2009

Polen: marktverkenning duurzame energie


In Polen is de opwekking van energie hoofdzakelijk gebaseerd op het gebruik van fossiele brandstoffen. Als gevolg van de groeiende bezorgdheid over het milieu en de klimaatverandering komt de aandacht meer en meer te liggen op duurzame energiebronnen zoals windenergie, bio-energie (inclusief biogas), waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. De Poolse markt voor duurzame energie ontwikkelt zich daardoor in snel tempo.
Met een groot potentieel voor energieproductie uit windenergie, vaste biomassa en biogas valt te verwachten dat Polen de komende jaren diverse duurzame-energieprojecten wil realiseren. Om de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in kaart te brengen is het marktrapport 'Poland - Renewable Energy' gemaakt.