Pagina's

zaterdag 31 oktober 2009

Zonnecel zes keer zo efficiënt


De traditionele siliciumzonnecel heeft er binnenkort een geduchte concurrent bij. Door kleurstofzonnecellen om glasvezel te wikkelen zijn ze zes keer zo efficiënt. Een kleurstofzonnecel is een type foto-elektrochemische zonnecel dat zonlicht omzet in elektrische energie met kleurstoffen. Een traditionele zonnecel bestaat uit twee lagen silicium. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen.

Neemt NL Energie Oxxio over?


De Nederlandse Energie Maatschappij heeft interesse getoond in de overname van concurrent Oxxio, de Nederlandse dochter van het Britse Centrica. De gesprekken met Centrica zijn volgens de ingewijde nog in een pril stadium. `Maar geïnteresseerd zijn ze zeker.` Een andere bron benadrukt dat NL Energie niet zomaar een overname van 200 miljoen tot 300 miljoen euro kan betalen. NL Energie zou tevens plannen hebben voor een beursgang.

vrijdag 30 oktober 2009

12.000 zonnepanelen op één dak


Op donderdag 29 oktober is de financiering van één van de grootste zonneparken in de Benelux rondgekomen. DELTA heeft samen met de ASN bank, Brasschaat Financial Holding en NPG Energy een handtekening gezet voor de zogenaamde Financial close. De eerste van ruim 12.000 zonnepanelen met zonnecellen van Solland, dochterbedrijf van DELTA, zijn inmiddels op het 40.000 m2 grote dak van het nieuwe distributiecentrum van Brico in Willebroek gemonteerd. Op het dak van 40.000m2 (4 hectare) worden circa 12.000 zonnepanelen geplaatst met een totaal vermogen van 2,6 MW. De panden zijn bij hun ontwerp berekend om het extra gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. De netto zonnepanelen oppervlakte bedraagt 26.000m2. Daarmee is het park een van de grootste zonneparken in de Benelux. De panelen zijn van Europese makelij waar speciale aandacht is besteed aan de kwaliteit en duurzaamheid. De zonnecellen zijn geproduceerd bij DELTA-dochter Solland uit Heerlen in Nederland.
Zonne-energie levert in de visie van DELTA een belangrijke bijdrage in het terugdringen van CO2. De CO2 reductiebijdrage van dit zonnepark is 1125 ton per jaar. De totale investering is 9,5 miljoen Euro. Het project komt voort uit een samenwerkingsverband tussen DELTA Energy, Brasschaat Financial Holding en NPG Energy dat de werknaam NPG Willebroek heeft. ASN Bank zorgt voor een groot deel van de financiering.

AvH en Electrabel in groen bedrijf


Electrabel richt samen met de holding Ackermans & van Haaren een bedrijf op voor hernieuwbare energie. Johnny Thijs is gevraagd om voorzitter te worden. Het nieuwe gezamenlijke initiatief van Electrabel en Ackermans & van Haaren (AvH) sluit aan bij de belofte die Electrabel (GdF Suez) heeft gedaan aan premier Herman Van Rompuy (CD&V) om 500 miljoen euro in hernieuwbare energie te investeren. Blijkbaar is er de Fransen wat aan gelegen om het geheel te overgieten met een Belgisch sausje. Getuige de zoektocht naar een Belgische voorzitter voor het bedrijf.

donderdag 29 oktober 2009

Shell zet 5000 werknemers op straat


Olieconcern Shell verwacht circa 5000 medewerkers te ontslaan in de door topman Peter Voser aangekondigde reorganisatie. Dat heeft Shell vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. De winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), de voornaamste maatstaf van Shells prestaties, daalde met 73 procent tot 3 miljard dollar.

Strengere regels voor kolencentrales


Als het Nederlandse kabinet geen strengere regels opstelt voor de bouw van kolencentrales, lopen de doelstellingen voor duurzame energie gevaar. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau CE Delft, gemaakt in opdracht van de Stichting Natuur en Milieu. Het kabinet heeft zich voor 2020 tot doel gesteld dat 20 procent van de energie duurzaam moet worden opgewekt. Vorig jaar bedroeg het aandeel duurzame energie 3,4 procent, een half procentpunt meer dan in 2007. Uit het rapport van CE Delft blijkt dat er de komende jaren talloze nieuwe gas- en kolencentrales in Nederland worden bijgebouwd. Daardoor ontstaat er overcapaciteit.

Zeven Friese gemeenten werken aan energiebesparing

De zeven Friese gemeenten Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel zijn een project opgestart met als doel: Het stimuleren van het verminderen van het verbruik van gas, water en elektra op landbouwbedrijven, door middel van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Dit kan bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen. Boeren kunnen een belangrijke rol vervullen in het opwekken van schone duurzame energie. Biogas uit mest en restproducten, zonne-energie, windenergie; allemaal kansen voor de landbouw om een bijdrage te leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen. De mogelijkheden om energie te besparen op het eigen bedrijf worden door de stijgende energieprijzen steeds interessanter. Veel maatregelen kunnen binnen 5 jaar worden terugverdiend. Informatievoorziening over duurzame energieopwekking op het eigen bedrijf en maatregelen om het huidige energieverbruik te verminderen zijn de speerpunten van het project.

woensdag 28 oktober 2009

MKB kan 300 miljoen euro besparen op kostbare energie weglekkers


Het Energiecentrum heeft recentelijk berekend dat het MKB jaarlijks veel energie laat weglekken. Volgens directeur Martin Kloet betreft het een bedrag van circa 300 miljoen euro, waar vaak op een eenvoudige manier op kan worden bespaard. Dat heeft het Energiecentrum vandaag bekend gemaakt bij de start van de Energie 10-daagse. Een campagne om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf  te attenderen op belangrijke energie weglekkers, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting, airco, koeling en perslucht. Vandaag werd het officiële startsein gegeven door Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland,  die een speciaal weglekteam het land in stuurde met de opdracht om veelvoorkomende energie weglekkers op te sporen.
Elk jaar bezoekt het Energiecentrum tijdens de Energie 10-daagse een groot aantal bedrijven. Dit jaar met een speciaal 'Weglekteam'. Kloet: "Het Weglekteam gaat samen met de MKB-ondernemer door zijn bedrijf, kantoor of winkelpand om de weglekkers op te sporen. Deze worden vervolgens op een checklist aangevinkt. Na afloop ontvangen zij de checklist en een bespaarbox met daarin tips en inspirerende verhalen van collega-ondernemers. Hiermee kan de ondernemer zelf aan de slag!
Kostenbesparing is - zeker in deze tijd - een belangrijke thema voor ondernemers. "Dat is dan ook precies waar we dit jaar op ingaan met de Energie 10-daagse. Wij willen de ondernemers aan de hand van praktijkvoorbeelden wijzen op de mogelijkheden om op een relatief gemakkelijke manier duizenden euro's te besparen", aldus Kloet. "Daarnaast heeft de totale energiebesparing die het MKB kan bewerkstelligen een gunstig effect op het milieu. We zien een duidelijke trend dat bedrijven in het MKB op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Dat we ondernemers bewust maken van de grootste weglekkers is dan een eerste stap in de goede richting".
"Tl-verlichting is bij veel bedrijven een treffend voorbeeld. In veel kantoren, winkels, bedrijfshallen, magazijnen en werkplaatsen wordt nog conventionele tl-verlichting gebruikt. Toch zijn er al lange tijd moderne, energiezuinige varianten op de markt. Die hebben meer lichtopbrengst, een langere levensduur en een lager energieverbruik. Ondernemers die overschakelen besparen al snel meer dan 40 procent op de energiekosten. En dankzij de langere levensduur van de lampen ook nog eens op de vervangingskosten. En dan heb ik het nog niet eens over de lichtkwaliteit, de verbeterde uitstraling, de dimbaarheid en dus het lichtcomfort", aldus Kloet.

Acties tegen biogas


Tegenstanders van de bouw van een biogasinstallatie op of bij bedrijventerrein Hofskamp in Varsseveld verzamelen per e-mail steunbetuigingen. Tot dusver zijn er 89 binnen, aldus woordvoerder Jos Bierman. "We hopen dat de teller voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen op een paar honderd steunbetuigingen staat. We lijken aan de winnende hand, maar we weten pas honderd procent zeker dat er in Varsseveld geen biogasinstallatie komt zodra hij ergens anders wordt gebouwd."

Groene stroom in de knel


Nieuwe duurzame energieprojecten worden uit de markt gedrukt door de bouw van te veel elektriciteitcentrales in Nederland. Er ontstaat de komende jaren een groot overschot aan stroom, die Nederland niet volledig in het buitenland kan afzetten. Daardoor komt het halen van het kabinetsdoel van 20 procent duurzame energie in 2020 ernstig in gevaar. Dit staat in het onderzoeksrapport 'Duurzame elektriciteitsmarkt?', dat de Stichting Natuur en Milieu maandag heeft aangeboden aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau CE Delft in opdracht van Natuur en Milieu.

Extra koeling bespaart energie bij freesia

Bij freesia is tussen 16 en 27 procent energie te besparen door het aantal grondkoelingslangen te verdubbelen van vier naar acht, blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van Wageningen UR. Door het aantal koelslangen te vergroten hoeft het koelwater minder ver te worden teruggekoeld om dezelfde bodemtemperatuur te bereiken. In de kasproef levert dit een besparing op van 1,6 tot 3,7 kWh/m2per jaar.

dinsdag 27 oktober 2009

Duurzame energie meer gebaat bij verplichtingen dan bij subsidies


Nederland is meer gebaat bij een stelsel van verplichtingen met betrekking tot duurzaamheiddoelstellingen dan bij de huidige subsidies en stimuleringsstelsels. Een stelsel van verplichtingen levert veel meer eenduidigheid op ten aanzien van verantwoordelijkheden en een gelijk speelveld voor alle partijen. Daar hoort echter wel bij dat de overheid zorg draagt voor het juiste investeringsklimaat. Dat is een van de belangrijkste conclusies die PricewaterhouseCoopers (PwC) in haar petitie 'Een beter klimaat voor duurzame energie' trekt. De petitie is vandaag overhandigd aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken.
De petitie vormt de weerslag van een dertigtal interviews met bedrijfsleven en overheid over de vraag hoe de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland de benodigde extra impuls kan worden gegeven. "Om duurzame energie daadwerkelijk binnen ons systeem te realiseren en tevens de doelstelling van 2020 te behalen, is een reset noodzakelijk ongeacht de economische situatie", stelt Fred Klaassen, verantwoordelijk voor de Renewable Energy Group van PwC. "Ondanks de relatieve welvaart en de druk die het milieu op het dichtbevolkte Nederland legt, zien we in Nederland een achterblijvende ontwikkeling van duurzame energie. Dit is jammer en onacceptabel gelet op de noodzaak daarvan en de kansen die duurzame energie voor de economische ontwikkeling biedt." "Het is duidelijk dat het bedrijfsleven en de overheid zich deze noodzaak terdege realiseren. Onze indruk is dat het bedrijfsleven bereid is om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van duurzame energie te nemen. Daartoe wordt een stelsel van verplichtingen met betrekking tot de duurzaamheiddoelstellingen beter geacht dan de huidige subsidies en stimuleringsstelsels. Een stelsel van verplichtingen levert voor alle partijen veel meer eenduidigheid op ten aanzien van verantwoordelijkheden en een gelijk speelveld. Daar hoort echter wel bij dat de overheid zorg draagt voor het juiste investeringsklimaat. Helderheid in en afdwingbaarheid van financiële regelingen en vergunningensystematiek is hierbij noodzakelijk. Hierbij kan Nederland het zich niet permitteren om geïsoleerd regelgeving te ontwerpen zonder dit in een internationale context te plaatsen. Dit kader dient voor de langere termijn vormgegeven te worden."
Volgens Fred Klaassen dient voorts de consument bewust te worden gemaakt van de consequenties van de keuze voor duurzame energie. "Dit houdt in dat heldere voorlichting dient plaats te vinden ten aanzien van consequenties voor procedurekwesties voor het verkrijgen voor vergunningen voor duurzame energieprojecten en ten aanzien van de kosten die gepaard gaan met de investeringen in infrastructuur en duurzame energie zelf. Het feit dat duurzame energie tot een stijging van de energiekosten van de consument zal leiden, is nog onvoldoende benadrukt in de discussie over duurzame energie."
PwC is van mening dat de urgentie van deze uitdaging hoger op de politieke agenda moet komen te staan, nu de geformuleerde doelstellingen niet worden gehaald. De petitie is bedoeld als voorzet voor een nieuw en helder te formuleren visie en input bij de beraadslagingen over de begroting. "De transitie naar een duurzaam energiestelsel is de grootste uitdaging waar we het komend decennium voor staan", aldus Fred Klaassen.
Links:

Van der Hoeven wil gasrotonde


Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil samen met het bedrijfsleven vorm geven aan haar plan om van Nederland een belangrijk knooppunt te maken voor het leveren van gas aan Noordwest-Europa. Ze wil daarvoor een Overlegplatform Gasrotonde in het leven roepen. Rond 2030 zal het Groningenveld ongeveer 15 miljard kubieke meter gas per jaar produceren en zijn de kleine velden goed voor 5 miljard kubieke meter. Dat is lang niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

maandag 26 oktober 2009

Centrica wil uit windmolenpark stappen


Centrica, eigenaar van British Gas en vooralsnog van de Nederlandse energieleverancier Oxxio, wil een belang van 50 procent in 's werelds grootste windmolenpark verkopen. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times. Het gaat om het windpark uit de kust van Lincolnshire, in het noordoosten van Groot-Brittannië. Centrica zou in de laatste onderhandelingsronde zijn met een infrastructuurfonds over de verkoop.

zaterdag 24 oktober 2009

ECN adviseert prijs co-vergisting


Onderzoeksbureau ECN heeft op verzoek van het ministerie van Economische Zaken een advies uitgebracht over de tarieven voor co-vergisting komend jaar. ECN houdt vast aan het advies van vorig jaar, 20,1 cent per kilowattuur voor co-vergisting en 15,8 cent per kilowattuur voor vergisters zonder mest. Dat advies legde minister Maria van der Hoeven vorig jaar naast zich neer en stelde lagere tarieven vast. Volgende maand worden de nieuwe tarieven vastgesteld.

Sharp breekt record met rendement zonnecel


De ontwikkelaars van het Japanse technologiebedrijf Sharp hebben zonnecellen ontwikkeld die een rendement van bijna 36 procent halen. Het hoge percentage werd gehaald dankzij het gebruik van drie fotovoltaïsche lagen. De zonnecellen van Sharp zouden het hoogste rendement ter wereld hebben, zo beweert Sharp. De drie lagen van de fotovoltaïsche cellen werken samen om 35,8 procent van het invallende zonlicht om te zetten in elektrische energie.

vrijdag 23 oktober 2009

"E.ON en Delta smerigste energiebedrijven"

Onderzoek in opdracht van Greenpeace laat zien dat energiebedrijven volop blijven investeren in kolencentrales en kernenergie. Een sterk internationaal klimaatakkoord moet energiebedrijven ertoe zetten om de omslag naar schone energie te maken. Vandaag reikt Greenpeace in Zeeland een 'prijs' uit aan Delta, de snelste stijger op de Graadmeter. Na de overnamegolf op de Nederlandse energiemarkt staat er nog maar één energieproducent in het groen. Net als vorig jaar scoort Eneco op de Greenpeace-ranglijst het best. Essent, dat vorig jaar nog positief uit de ranking kwam, is overgenomen door het milieuvervuilende RWE. Het samengevoegde bedrijf is daardoor in het rood gekomen. Door de plannen voor de bouw van een gigantische nieuwe kerncentrale gaat het Zeeuwse Delta het hardst achteruit. Het kernenergiebedrijf eindigt daarmee net onder de Duitse kolenstroomgigant E.ON, die net als vorig jaar als meest vervuilende energiebedrijf de ranglijst aanvoert.
Donderdag reikte Greenpeace gifgroene 'champagne nucléaire' uit aan het Zeeuwse energiebedrijf Delta, de snelste stijger op de Graadmeter. Greenpeace wil dat Delta de plannen voor de nucleaire megacentrale van tafel veegt en de miljarden investeringskosten gebruikt voor het bouwen van windparken voor de Zeeuwse kust. Nieuwe kerncentrales blokkeren de omslag naar schone energie en komen te laat en zijn te duur om het klimaatprobleem aan te pakken.

Van der Hoeven tevreden over energiebesparing


De ruim negenhonderd bedrijven die meedoen met de meerjarenafspraken (mja's) om doelmatig met energie om te gaan, verbeterden de energie-efficiency vorig jaar met gemiddeld 2,6 procent. Dat staat in een rapport dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De mja's zijn akkoorden tussen bedrijven, overheid en instellingen om de energie-efficiency te verbeteren. Van der Hoeven noemt de verbetering van 2,6 procent ,,een goed resultaat''.

Mobiele ijsbanen wereldwijd op windmolens


De mobiele ijsbanen van het Nederlandse bedrijf Ice-World worden per 1 november wereldwijd gekoeld met behulp van groene stroom. Het bedrijf koopt hiervoor jaarlijks 3 gigawatt stroom in van Nederlandse windmolens van de Windunie. Via het wereldwijde elektriciteitsnet wordt de energie naar de ijsbanen getransporteerd.
Ice-World - onder meer bekend van de grootste schaatsbaan ter wereld bij FlevOnice in Biddinghuizen - verhuurt jaarlijks rond de 600 mobiele schaatsbanen via haar dealernetwerk in z'n 20 landen in Europa en daar buiten. Niet alleen in de winter, maar ook 's zomers worden de banen steeds populairder. In zuidelijker landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Roemenië of Bulgarije is het belangrijk dat het energieverbruik van de banen zo laag mogelijk gehouden wordt.
Uit onderzoek van TNO en zijn Duitse evenknie TÜV blijkt dat de Ice-World banen qua energieverbruik tot 40 procent zuiniger zijn dan traditionele ijsbanen die met rubber of polyethyleen werken. Dat is mogelijk dankzij het gepatenteerde systeem, waarbij de ijsvloer met behulp van aluminium buizen wordt bevroren. Dat metaal geleidt beter, waardoor minder energie nodig is. Bovendien liggen de buizen in het water, zodat er geen energie wegvloeit via de koude bodem. Voor het koelen gebruikt Ice-World het duurdere, maar milieuvriendelijke polypropyleen glycol, dat voor bijna 100 procent hergebruikt wordt. Verder volgen de Ice-World-dealers regelmatig cursussen in Nederland, niet alleen om het ijs optimaal te prepareren, maar ook om de ijsbaan zo energiezuinig mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door de koelmachine af te zetten als het vriest of - in warmere landen - door de ijsvloer 's nachts af te dekken, zodat ook daar de koelmachine meestal uitgezet kan worden. ,,Je hoort vaak dat kunstijsbanen energievreters zijn, maar bij Ice-World proberen we alles op duurzame wijze te doen,"  zegt woordvoerster Anne Hoekstra. ,,Vanaf 1 november kan op alle continenten geschaatst worden op Hollandse windenergie. Daarvoor staan een aantal windmolens een heel jaar voor onze ijsbanen te draaien. Ook werd eraan getwijfeld of onze banen wel tot 40 procent zuiniger zijn dan andere. Daarom hebben we dat door TNO en TÜV laten doorrekenen en testen."

donderdag 22 oktober 2009

Man rijdt op windenergie


In Canada rijdt een man zijn auto op elektriciteit geproduceerd door zijn eigen windmolen. Ook zijn huis draait volledig op windenergie. Harold Smith, woonachtig op het Canadese Prins Edwardeiland, kocht in 1996 voor 24.500 euro een elektrische Toyota en liet voor 51.000 euro een windmolen bouwen. Ook helpt het dat Smith op een leeg en winderig eiland woont.

woensdag 21 oktober 2009

Eindhovense bussen op aardgas


In Eindhoven zullen binnen twee jaar bussen te zien zijn, die op vloeibaar aardgas gaan rijden. In de voertuigen van het merk MAN wordt gebruik gemaakt van een techniek, die is ontwikkeld door NoNox Gas Engines in Helmond. Motoren worden hierbij 20 tot 25 procent zuiniger. PDE Automotive in Helmond gaat de twee bussen aanpassen, vervoersmaatschappij Hermes gaat er mee rijden, zo meldt Omroep Brabant.

dinsdag 20 oktober 2009

Samsung mobieltje op zonne-energie


Samsung begint met de verkoop van zijn Blue Earth-telefoon. Deze telefoon heeft zonnepanelen aan de achterzijde, waardoor het toestel deels opgeladen kan worden via zonne-energie. De telefoon komt in januari naar Nederland. De Samsung S7550 Blue Earth is verder vrij van schadelijke stoffen zoals broomhoudende vlamvertragers, beryllium en ftalaten en de behuizing is gemaakt van materiaal dat gerecycled is van oude waterflessen.

Biogasinstallatie voor Portugal


Olga, een Nederlandse installatie voor het verwijderen van teer uit biogas, wint wereldwijd razendsnel aan populariteit. Dahlman uit Maassluis bouwt nu een Olga-installatie voor een kippenmestvergasser in Portugal. De vergasser wordt aangesloten op een wkk-installatie die één megawatt aan elektriciteit moet opleveren.

maandag 19 oktober 2009

Windenergie voor containerkranen



Veertien containerkranen in de Rotterdamse haven laden en lossen 's werelds grootste containerschepen voortaan met energie afkomstig van windmolens. APM Terminals nam vrijdag een door windenergie gedreven krachtcentrale op haar containerterminal in de Rotterdamse Maasvlakte in gebruik. De nieuwe stroomcentrale kostte het bedrijf circa 12,5 miljoen euro.

17 aanvragen voor aardwarmteprojecten

Momenteel lopen er bij het ministerie van EZ zeventien aanvragen voor aardwarmteprojecten. De meeste daarvan zijn ingediend door tuinbouwbedrijven. In twee gevallen betreft het aardwarmte voor stadverwarming en één aanvraag is van de provincie Overijssel.

ICT verbruikt veel energie


ICT-gerelateerde zaken zijn goed voor 2 procent van het energieverbruik in ons land. Dat komt op een even hoog verbruik als de luchtvaart, aldus een rapport van onderzoeksbureau Tebodin. Het rapport is recentelijk aan de Tweede Kamer aangeboden. Huishoudens verbruiken echter nog altijd 67 procent van het totale energieverbruik. De totale ICT-infrastructuur is goed voor 20 procent.

zaterdag 17 oktober 2009

Eerste energieneutrale kas in Denemarken


De universiteit van Zuid-Denemarken heeft de eerste energie-neutrale kas van het land ontwikkeld. De kas maakt gebruik van warmte-koudeopslag (WKO). Volgens de onderzoekers bespaart het kassysteem 60 procent energie. De Deense tuinbouw omvat circa 500 kassen, die 1 procent van de totale energieconsumptie behoeven.

Boete vanwege biomassa


Het Openbaar Ministerie heeft deze week boetes geëist van elk 10.000 euro tegen Delta en Essent vanwege illegale biomassa opslag. Tien agrariërs uit Borsele en Middelburg moeten elk een boete van 3000 euro krijgen waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moeten ze het geld dat ze verdienden met de opslag van biomassa voor Delta en Essent terugbetalen. Het gaat om bedragen die variëren van 129.848 tot 3092 euro.

vrijdag 16 oktober 2009

Transportbedrijf haalt biogas uit afvalwater


Het bedrijf ITC Holland Transport in Oss gaat gebruik maken van de Anaerobic Flotation Reactor (AFR) om biogas te produceren uit het afvalwater van de reiniging van tankwagens. De bioreactor, gebaseerd op een concept van het bedrijf Paques uit het Friese Balk, zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen. De installatie wordt 16,5 meter hoog en heeft een inhoud van 500 kubieke meter.

Europa moet energieverspilling woningen en gebouwen nu stoppen


Europa moet de huidige regels voor energiebesparing in woningen en kantoren snel aanscherpen. Daarmee kan het energieverbruik in deze gebouwen binnen tien jaar met een derde verminderen. Dat stellen Europese milieuorganisaties, waaronder Stichting Natuur en Milieu in het manifest Cool Products. Dit najaar herziet Brussel de regels voor energiegebruik in gebouwen. Maar liefst een kwart van het totale energieverbruik van Europa gaat nu op aan het koelen en verwarmen van gebouwen. Veel gebouwen in de Europese Unie zijn slecht gesoleerd en verwarmingssystemen en aircos verspillen veel energie. Dit kost miljarden euros en is slecht voor het klimaat. De huidige Ecodesign richtlijn, die normen stelt voor apparaten, is te slap om de noodzakelijke energiebesparing op gang te brengen. De Europese Unie herziet de komende maanden de energienormen voor gebouwen, boilers, verwarmingen en aircos. Met ambitieuze maatregelen kan de jaarlijkse Europese CO2-uitstoot in 2020 met 230 miljoen ton omlaag. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van Nederland. Een dergelijke vermindering levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan het halen van de Europese klimaatdoelen, maar vermindert ook de afhankelijkheid van energie uit onstabiele regios.

donderdag 15 oktober 2009

Stroompanne legt winkels plat

Een deel van de bewoners van de linkerkant van de Hoenderstraat in Wetteren kampt al enkele dagen met vervelende stroompannes. Sinds maandag valt de elektriciteit geregeld uit. Werklieden van Electrabel kwamen het euvel telkens verhelpen door zekeringen te vervangen. Maar die oplossing blijkt een doekje voor het bloeden, want gisteren zaten de bewoners een hele voormiddag zonder stroom.

Meurs betrokken bij biogasproject Zwolle


In Zwolle gaan duizend huishoudens en veertienhonderd auto's elk jaar draaien op biogas. Dertigduizend ton groente- en tuinafval, 65 kilogram per inwoner in de regio IJssel-Vecht per jaar, wordt in een vergistings- en drooginstallatie omgezet in biogas. Een grote compressor zorgt er voor dat het gas op de juiste druk, 41 bar, wordt gebracht. Zwolle en Meurs bv hebben de primeur op landelijk vlak. Het is de eerste keer dat 'groen' gas in het hogedruk-leidingennetwerk komt. Duurzaam koken, verwarmen en rijden zou het gevolg moeten zijn.

Internet vreet energie


Internet is goed voor 2 procent van het totale energieverbruik, ongeveer evenveel als de luchtvaart. Maar het zogeheten ICT-verbruik groeit razendsnel, blijkt uit een rapport van bereau Tebodin, dat woensdag naar de Tweede kamer is gestuurd. Volgens het rapport zal het elektriciteitsverbruik door ICT in 2020 met 73 procent zijn toegenomen ten opzichte van afgelopen jaar.

woensdag 14 oktober 2009

Eerste e-tankpas voor elektrische automobilist Ruud Lubbers

Vandaag is de stichting e-laad.nl officieel gestart met de plaatsing van tienduizend oplaadpunten voor elektrisch auto's. Ton Rombouts, stichtingsvoorzitter en burgemeester van Den Bosch, heeft hiervoor het startsein gegeven tijdens de feestelijke ingebruikname van het eerste oplaadpunt in Tilburg. E-laad.nl gaat de tienduizend oplaadpunten in ongeveer drie jaar plaatsen. Eigenaren en gebruikers van elektrische auto's komen vanaf vandaag in aanmerking voor een tankpas van e-laad.nl, waarmee ze toegang krijgen tot de oplaadpunten van de stichting.
Tijdens de openingsceremonie overhandigde Rombouts de eerst tankpas van e-laad.nl aan Ruud Lubbers, die vervolgens het oplaadpunt in gebruik nam. Lubbers is een van de eerste Nederlanders die de overstap hebben gemaakt naar de elektrische auto. "Het ontbreekt nu nog aan een landelijk netwerk waar ik mijn auto kan opladen," aldus Lubbers. "Ik moet mijn ritten daarom goed plannen. Als straks de tienduizend oplaadpunten door heel Nederland staan, wordt dat veel gemakkelijker. Dan zullen ook steeds meer mensen en bedrijven elektrisch gaan rijden. En dat is nodig om CO2-uitstoot terug te dringen." Het eerste oplaadpunt staat op het parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg, waar Lubbers een bestuurlijke functie vervult.
De tankpas van de stichting kost eenmalig 100 euro. Met deze pas kunnen elektrische automobilisten, zonder bijkomende kosten voor het elektriciteitsgebruik, hun auto opladen met groene stroom. De pas is geldig tot eind volgend jaar. Daarna wordt een definitiever betalingssysteem ingevoerd. Dit systeem zal in nauw overleg met onder meer energieleveranciers worden vormgegeven.
E-laad.nl is een initiatief van de samenwerkende netbeheerders: Liander, Enexis, DELTA Netwerkbedrijf, Westland Infra, NRE Netwerk, RENDO, Cogas en TenneT. Zij willen hiermee tegemoet komen aan de wens van veel gemeenten om elektrisch vervoer te stimuleren. Daarnaast is het voor netbeheerders van belang om in een vroeg stadium een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer, omdat dit van grote invloed kan zijn op de toekomstige elektriciteitsnetwerken. Ook willen zij ervaring opdoen met de wijze waarop de administratieve afhandeling gaat plaatsvinden. De netbeheerders investeren ongeveer 15 miljoen euro in de stichting.

29 biogasinstallaties in België


In België zijn 29 biogasinstallaties operationeel. Samen zijn ze op jaarbasis goed voor een totaal elektrisch vermogen van 38 megawatt, omgerekend is dat genoeg voor de elektriciteitvoorziening aan 95.000 gezinnen. Dat meldt de organisatie Biogas-E. Een jaar geleden waren slechts 19 installaties in werking en 11 in aanbouw. De installaties die vorig jaar al operationeel waren konden groene stroom leveren aan 50.000 gezinnen. Sindsdien is de productiecapaciteit in België dus bijna verdubbeld.

dinsdag 13 oktober 2009

Amersfoort beste zonne-energie gemeente



De gemeente Amersfoort is verkozen tot beste zonne-energie gemeente van Nederland. Amersfoort krijgt de titel van de branchevereniging voor zonne-energie Holland Solar. De vereniging is vooral onder de indruk van de informatievoorziening aan burgers over zonne-energie. Vooral in de Amersfoortse wijk Nieuwland wordt in nieuwbouw- en renovatieprojecten zonne-energie toegepast.

WKO project van Plantion


In haar nieuwe complex in Ede gaat Plantion op een milieuvriendelijke manier haar energie betrekken. Een dezer dagen werd op het bedrijventerrein Schuttersveld de overeenkomst ondertekend voor aansluiting van Plantion op de collectieve WKO/CBV-installatie van UDV Energie. Een WKO-systeem (warmte koude opslag) maakt gebruik van de wisselingen van de seizoenen. Warmte die in de zomer overbodig is, wordt in de bodem opgeslagen en ‘s winters gebruikt voor verwarming. Andersom wordt in de winter koude opgeslagen, om in de zomer te worden benut voor gebouw en koelcellen.

maandag 12 oktober 2009

Greenery bespaart energie


The Greenery heeft vandaag haar duurzaamheidverslag Gezond is meer gepubliceerd. Het verslag rapporteert over de inspanningen die The Greenery en haar telers geleverd hebben op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zo is The Greenery er naar eigen zeggen in geslaagd de impact van haar bedrijfsvoering op haar omgeving te verkleinen door een daling van de CO2-uitstoot, minder waterverbruik (min 9 procent) en minder elektriciteitsverbruik (min 7 procent). Daarnaast hebben efficiencymaatregelen in logistiek of bij Dijco, het transportbedrijf van The Greenery,voor een forse reductie in brandstofverbruik gezorgd en zijn er wereldwijd Food Chain Partnership-projecten opgestart om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt te verduurzamen.

Lucht zuiveren met stroom


De onderzoeksgroep Electrical Power Systems (EPS) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat een tweetal Corona-reactoren in de praktijk testen. In deze reactoren wordt met behulp van gepulste hoogspanning een plasma opgewekt. Dit plasma wordt ingezet om lucht te reinigen. Een van de twee reactoren wordt bij een verkeerstunnel geplaatst. Deze reactor wordt ingezet om lucht te zuiveren van uitlaatgassen en fijnstof. In samenwerking met Rijkswaterstaat zoekt ingenieursbureau Oranjewoud, medefinancier van het project, naar een tunnel waar vijfduizend auto's per uur passeren.

Subsidieregels funest voor binnenlandse windenergie

De huidige Nederlandse subsidieregels zijn funest voor de productie van windenergie. De verdubbeling van het windenergievermogen op land komt met de huidige SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) nauwelijks van de grond. Dit ondanks voldoende projectideeën bij ondernemers. Volgens windenergiepublicist Jaap Langenbach van Wind Service Holland is dit grotendeels te wijten aan het feit dat de huidige subsidieregelingen voor te veel subsidie zorgen op windrijke locaties, die al volgebouwd zitten met bijna alle 2.100 MW aan bestaand windenergievermogen.

zaterdag 10 oktober 2009

Opvolger voor kernreactor Petten


Het kabinet heeft besloten tot de bouw van een nieuwe kernreactor, die op termijn het werk van het exemplaar in Petten moet overnemen. Die is met zijn 48 jaar verouderd, maar voorlopig nog wel veilig, aldus minister Cramer (Vrom). Er moet bijtijds een nieuwe, modernere reactor zijn, zodat de werkzaamheden op termijn kunnen worden overgenomen. De plek voor de nieuwe reactor is nog niet gekozen. Dat laat de politiek over aan het bedrijfsleven, dat een heel ontwikkelingsplan moet uitwerken. Greenpeace vindt het ’onvoorstelbaar dat een regering die niet wil praten over kernenergie, nu toch via de achterdeur een kernreactor binnenhaalt’.

Levensduur kerncentrale verlengen?


Federaal minister van Energie Paul Magnette wil de levensduur van de oudste Belgische kerncentrales met minstens tien jaar verlengen. De tijd dat Electrabel, en Electrabel alleen het Belgisch energiebeleid bepaalde, lijkt helemaal terug. Binnen de federale regering lijkt bovendien niemand zich daar nog tegen te verzetten.

vrijdag 9 oktober 2009

Bijna miljoen kubieke meter biogas uit rioolwater


Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat het aantal bedrijfsauto's op biogas uitbreiden. Gezien het goede resultaat in Beverwijk zal het hoogheemraadschap de bestaande installatie vervangen voor een installatie met meer capaciteiten. Hiermee kan straks 70 procent meer biogas worden omgezet naar groen gas. Ook zal HHNK bij de andere zuiveringinstallaties kijken of levering van biogas mogelijk is in de toekomst. Zo wil het hoogheemraadschap een nog grotere bijdrage aan het milieu leveren. De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Beverwijk heeft bijna een miljoen kubieke meter biogas geproduceerd. Het gas - gewonnen uit het rioolwater van toiletten in IJmond en Zaanstreek - gaat naar het plaatselijke gasnet en verwarmt huishoudens en bedrijven. De rwzi Beverwijk reinigt dagelijks het rioolwater van Kennemerland en de Zaanstreek. Tijdens dit reinigingsproces komt biogas vrij.

donderdag 8 oktober 2009

Bespaarcoach Beterpeter gelanceerd

Vandaag wordt het nieuwe online energiebespaarprogramma Beterpeter.nl geïntroduceerd tijdens de Woonbond 'Dag van de energie' in Den Haag. Met BeterPeter kunnen huurders een persoonlijk actieplan opstellen om hun energierekening structureel omlaag te brengen. Daarbij krijgen zij twee jaar lang begeleiding van een onafhankelijke energiebespaarcoach. BeterPeter is ontwikkeld met ondersteuning van Milieu Centraal, de Nederlandse Woonbond en Aedes, vereniging van woningcorporaties.In het huidige economische klimaat wordt besparing op de energiekosten steeds belangrijker. Daarom bieden woningcorporaties hun huurders BeterPeter aan als aanvulling op bouwkundige energiebesparende maatregelen. Met BeterPeter hoeven huurders niet over te stappen op een andere leverancier of te investeren in dure apparaten.
BeterPeter gaat naar eigen zeggen verder dan de bestaande energiebesparingsprogramma's. Op basis van iemands persoonlijke woonsituatie geeft bespaarcoach Peter aan welke  bespaaracties het meeste geld opleveren. Vervolgens bepaalt de deelnemer zelf welke acties hij wil uitvoeren. Peter berekent daarbij het concrete bedrag dat kan worden bespaard. In de praktijk is dat al snel  150 euro per jaar. Vervolgens kan de deelnemer aan de slag met zijn actieplan. Gedurende twee jaar geeft  Peter de huurder regelmatig feedback op de voortgang, aanvullende tips en adviezen.
Het programma gaat uit van de persoonlijke situatie en laat bijvoorbeeld zien dat je in een bovenwoning uit 1980 met drie personen en een verbeterd rendement CV combi-ketel al gauw  100 euro per jaar bespaart, door gemiddeld drie minuten korter te douchen.

Coca Cola past warmtekracht toe


ContourGlobal en Coca-Cola Hellenic Bottling Company hebben de officiële opening aangekondigd van een centrale voor warmtekrachtkoppeling bij de bottelfabriek van Coca-Cola Hellenic in Ploiesti in Roemenië. Deze vernieuwende centrale zal in een uiterst efficiënt en milieuvriendelijk proces alle nodige elektriciteit, stoom en gekoeld water leveren voor de productie van dranken bij Coca-Cola Hellenic. Een tweede vergelijkbare centrale is momenteel in ontwikkeling in Timisoara in Roemenië en zal volgend jaar beginnen te werken. De warmtekrachtkoppelingscentrale in Ploiesti gebruikt schoon aardgas. De warmte uit de motor wordt opgevangen en gebruikt om bijkomende energie te leveren voor gebruik in de bottelfabriek. Door warmte op te vangen die anders verloren zou gaan, verhoogt het systeem voor warmtekrachtkoppeling van ContourGlobal de efficiëntie bij het bottelen, terwijl tegelijkertijd de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verlaagd. In de warmtekrachtkoppelingscentrale van ContourGlobal wordt daarnaast meer dan 95% van de CO2-uitstoot opgevangen voor industrieel en commercieel gebruik. Het systeem zal het energieverbruik bij Coca-Cola Hellenic aanzienlijk verminderen en kadert in het omvangrijke en uiteenlopende milieubeschermingsbeleid in de landen waar het bedrijf zakendoet.

Boek prikt mythes groene energie door


'Wat als de olie op is?' Onder die titel verschijnt een boek dat mythes rond alternatieve energie uit hernieuwbare bronnen doorprikt. 'Het is geen aanzet tot cynisme, maar een uitnodiging tot realisme', schrijven Filip Van Den Abeele en Lieven Scheire. 'Er bestaan geen sprookjesoplossingen, en het is al evenmin een zwart-witverhaal. Dat we voor fossiele verbranding alternatieven nodig hebben, is zonneklaar. Maar die alternatieven moeten wel naar hun échte waarde worden geschat', luidt het statement van ingenieur Filip Van Den Abeele en diens jeugdvriend Lieven Scheire, bekend van De Neveneffecten en vorig jaar nog een vaste gast in De laatste show.

Rendo investeert in duurzame energie


Energiebedrijf Rendo stopt vijf miljoen euro in een fonds om meer duurzame energie in de noordelijke regio te ontwikkelen. Daarvoor is dochterbedrijf Rendo Duurzaam opgericht. Zij wil tevens technologische en economische kansen die daaruit voortvloeien volop stimuleren. Op dit moment is er een aantal opvallende projecten waar Rendo Duurzaam al actief een rol in speelt, zoals de energieontwikkeling in Nieuwveense landen in Meppel, de Biomassacentrale in Steenwijk en de Biovergisting installatie in Hoogeveen.

woensdag 7 oktober 2009

Nederland adviseert Kazachstan over energie


Nederland financiert een project van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) om de energie-effiency in Kazachstan te verbeteren. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en de Kazachse energieminister Sauat Mynbayev hebben hierover in Kazachstan een overeenkomst getekend. Kazachstan beschikt over grote gas- en olievoorraden en kan een belangrijke rol gaan spelen in de energievoorziening van Europa. Nederland is al jaren de grootste buitenlandse investeerder in dit land.

Energieovereenkomst voor opkomende markten


ContourGlobal en Overseas Private Investment Corporation (OPIC) hebben een overeenkomst aangekondigd voor energieprojecten in opkomende markten, waaronder trigeneratie- en quadgeneratiefaciliteiten. Die moeten ertoe bijdragen dat de uitstoot van koolstofdioxide verminderd wordt. OPIC heeft de financiering en de verzekering tegen politieke risico's al voorzien aan ContourGlobal voor een energiecentrale in Togo van 100 MW die het land helpt bij het te boven komen van een elektriciteitstekort - het grootste energieproject in West-Afrika in 25 jaar. ContourGlobal ontwikkelt en beheert elektrische faciliteiten en faciliteiten met warmte-krachtkoppeling over de gehele wereld voor zowel overheden als multinationale bedrijven. Het bedrijf richt zich op onderbezette markten met een sterke groei, en op innovatieve niches op ontwikkelde markten, zoals hernieuwbare energie en warmte-krachtkoppeling.

Stop verspilling: isoleer uw appartement


De meeste huizen van vijftien jaar en ouder zijn energieslurpers. Veel energie verdwijnt ongebruikt via ramen, muren en daken. Daardoor gaan dag in dag uit ongemerkt veel euro's verloren. Isoleren is de beste remedie. Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren trekt door het land om appartementseigenaren en overige belangstellenden te informeren over isolatie en andere besparingsmaatregelen zoals zuinige verwarmingsketels, zonnecollectoren (warmwater), zonnepanelen (elektriciteit) en warmtepompen. Eigenaar-bewoners van koopflats mogen niet zo maar op eigen houtje laten isoleren. De gevel, de vloer en het dak zijn namelijk van alle eigenaar-bewoners gezamenlijk. Ze moeten dus samen isoleren. Daar is een vergaderbesluit van de vereniging van eigenaren voor nodig. Dat maakt het minder gemakkelijk dan het isoleren van een eengezinswoning. De bijeenkomsten van VvE Belang zijn gratis toegankelijk.