Sinds afgelopen zaterdag is Nederland een veelbelovend type duurzame verwarming rijker. In Veenendaal werd het Oranjetoren-project opgeleverd waar 74 woningen worden verwarmd door zogenaamde houtpelletverbranding. Ondermeer door toepassing van de houtpelletinstallatie gaat het gebouw zeer efficiënt om met energie. Daardoor hebben de woningen een opvallend lage EPC van 0,38 waar 0,8 sinds 2006 verplicht is. Houtpellets ontstaan door zaagsel of bijvoorbeeld houtsnippers onder hoge druk samen te persen tot kleine staafjes. Houtpelletverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen. Voorop staat dat het een duurzame brandstof is, waardoor het gebruik van fossiele brandstof zoals aardgas of kolen omlaag kan. Daarnaast is het een CO2 neutrale brandstof. Ook is de energie die nodig is om houtpellets te maken, aanzienlijk lager dan de energie die het kost om olie of gas klaar te maken voor gebruik. Tot slot maakt houtpelletverwarming het mogelijk om een lokale onafhankelijke energievoorziening op te zetten, omdat houtpellets ook heel goed gemaakt kunnen worden uit lokaal snoei- en houtafval.
In Veenendaal speelt Patrimonium woonstichting een voortrekkersrol. "We hebben hier een grote timmerfabriek die jaarlijks 900 ton afval produceert waarvan eenvoudig houtpellets gemaakt kunnen worden. Tot nog toe moest deze onderneming betalen om van het zaagsel af te komen. Nu kan het afval benut worden om zo'n 400 tot 500 woningen van warmte te voorzien. Naast de milieuvoordelen, ontstaat zo ook een gesloten zelfvoorzienend systeem dat niet afhankelijk is van grote gasleveranciers," aldus directeur Piet de Vrije. "Gas raakt ooit op, wij vinden het onze taak om vooruit te denken en te zoeken naar geschikte alternatieven voor de woningen van onze huurders. Houtpelletverwarming is wat ons betreft zo'n alternatief."
"Houtpelletverwarming is met name geschikt voor verwarming van grotere gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, appartementencomplexen, zorginstellingen, kassen, fabrieken, bedrijfspanden en zelfs kleine bedrijfsterreinen.", vertelt Gerard Werdmueller van Partner in Zaken. Werdmueller is al sinds 1995 actief in het ontwikkelen van toepassingen voor houtpelletverbranding in Nederland. Hij is de drijvende kracht achter meerdere grootschalige houtpelletprojecten die nu op stapel staan. "Het probleem is dat Nederland een gasland is, we zijn gasverslaafd. In de regelgeving is totaal geen rekening gehouden met deze nieuwe vorm van verwarmen. Dat levert een lange lijst met kwesties op die je moet oplossen voordat deze projecten van start kunnen. Denk aan eisen rond opslag, transport, ventilatie, brandveiligheid, duurzaamheid en milieu."
Pagina's
▼
woensdag 30 september 2009
Subsidie voor haalbaarheidsstudie naar zonne-energie
Onder de naam Solar Village heeft een aantal ondernemers in Vredepeel onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van een project om gezamenlijk zonnepanelen aan te leggen. De gemeente vindt energiebesparing en het toepassen van duurzame energie belangrijk en daarom wil ze onder andere bedrijven stimuleren en faciliteren om energieprojecten uit te voeren. De subsidieregeling Bron van Energie biedt financiële ondersteuning voor ongeveer zes haalbaarheidsstudies.
Oplaadpunten voor elektrische auto's
Op zondag 27 september stelden milieuwethouder Diks en burgemeester Crone een oplaadpunt voor elektrische voertuigen in werking aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Dit gebeurde ter gelegenheid van de ‘Grootste Opstapdag’, een publieksevenement over elektrisch vervoer. In Leeuwarden zijn vijf oplaadpunten voor elektrische voertuigen geplaatst door netbeheerder Enexis. De oplaadpunten zijn in het afgelopen jaar door Enexis ontwikkeld en worden gevoed met Groene stroom van Essent. Leeuwarden behoort bij de kopgroep van gemeenten in Nederland waar deze oplaadpunten zijn geplaatst.
Biologische glastuinbouw niet zuinig met energie
Enkele sectoren van de biologische land- en tuinbouw gebruiken relatief veel energie. Zo hebben biologische glastuinders per eenheid product ruim twee keer zoveel energie nodig als hun collega's uit de gangbare glastuinbouw. De biologische varkenshouderij verbruikt ook meer energie en heeft een hogere broeikasgasemissie per eenheid product dan de gangbare houderij. In de akkerbouw en de vollegrondsgroente liggen energieverbruik en CO2-uitstoot vrijwel gelijk. De biologische melkveehouderij presteert op het gebied van energieverbruik en broeikasgassen beter dan de gangbare.
dinsdag 29 september 2009
Energiebesparingsproject voor huurders begonnen
Deze week is in Den Bosch het project 'WATT 'n besparing!' gestart. Bewoners die meedoen, ontvangen een gratis energiepakket en een besparingsadvies op maat. Hiermee willen gemeente 's-Hertogenbosch en de woningcorporaties BrabantWonen, De Kleine Meierij en Zayaz huurders in 's-Hertogenbosch helpen om energie te besparen in hun woning.
Het project wordt per wijk uitgevoerd en start nu in 's-Hertogenbosch West en Rosmalen Noord. Huurders van BrabantWonen, De Kleine Meierij en Zayaz in deze wijken ontvangen de komende maanden een uitnodiging om mee te doen aan het project. Deelnemers krijgen een energieadviseur op bezoek, die adviezen geeft over energiebesparing in de woning. Medewerkers van de Weener Groep zijn hiervoor opgeleid. Bovendien ontvangen deelnemers een leuke shopper met daarin een energiebesparingspakket ter waarde van EUR 30,-. In de shopper zitten diverse energiebesparingsartikelen, zoals een spaarlamp en een douchecoach. Huurders met een inkomen op bijstandsniveau ontvangen een extra groot pakket.
In 2005 wil 's-Hertogenbosch een klimaatneutrale stad zijn, waar gewerkt en geproduceerd wordt zonder negatieve invloeden op het klimaat. 'WATT 'n besparing!' is een project dat prima past bij deze ambitie. De pakketten en adviezen zijn goed voor een energiebesparing van ruim 2 miljoen kilogram CO2 per jaar.
Het project wordt per wijk uitgevoerd en start nu in 's-Hertogenbosch West en Rosmalen Noord. Huurders van BrabantWonen, De Kleine Meierij en Zayaz in deze wijken ontvangen de komende maanden een uitnodiging om mee te doen aan het project. Deelnemers krijgen een energieadviseur op bezoek, die adviezen geeft over energiebesparing in de woning. Medewerkers van de Weener Groep zijn hiervoor opgeleid. Bovendien ontvangen deelnemers een leuke shopper met daarin een energiebesparingspakket ter waarde van EUR 30,-. In de shopper zitten diverse energiebesparingsartikelen, zoals een spaarlamp en een douchecoach. Huurders met een inkomen op bijstandsniveau ontvangen een extra groot pakket.
In 2005 wil 's-Hertogenbosch een klimaatneutrale stad zijn, waar gewerkt en geproduceerd wordt zonder negatieve invloeden op het klimaat. 'WATT 'n besparing!' is een project dat prima past bij deze ambitie. De pakketten en adviezen zijn goed voor een energiebesparing van ruim 2 miljoen kilogram CO2 per jaar.
Merchtem wil groene energie
Chinees-Nederlandse samenwerking zet in op biomassa
De tweede ronde van het Joint Scientific Thematic Research Programme (JSTP) staat het komend jaar in het teken van het thema biomassa. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen verbreden bovendien de samenwerkingsverbanden met China. Dat maken Jos Engelen (voorzitter NWO) en Robbert Dijkgraaf (president KNAW) bekend. Zij zijn in China om de wetenschappelijke samenwerking bestuurlijk te verankeren. Ze brengen onder andere een bezoek aan de Chinese Academy of Social Sciences (CASS) en de National Natural Science Foundation of China (NSFC). Het nieuwe onderzoeksthema sluit aan bij de plannen van Minister van der Hoeven om met China samen te werken op het gebied van duurzame energie.
maandag 28 september 2009
Woningisolatie niet gewild
Het grootschalige landelijke woningisolatieprogramma Meer voor Minder is geen succes. Het aantal van 70.000 woningen dat dit jaar moet worden geïsoleerd, wordt niet gehaald. De stimuleringspremie van 750 euro voor huishoudens die tenminste 30 procent energie weten te besparen heeft slechts enkele honderden aanvragen opgeleverd. Deel van de oorzaak is de hoge rente waartegen particulieren een lening voor woningisolatie kunnen sluiten.
Bermen voor energie-opwekking
Op maandag 28 september begint in Groningen een proef om het gras van provinciale bermen te gebruiken voor energie-opwekking. Daartoe wordt het bermmaaisel samen met dierlijke mest en enkele andere materialen vergist. Bij dat proces komt biogas vrij, en blijft ‘digestaat’ (een potentiële meststof) over. Op die manier kunnen wegbermen duurzamer worden beheerd en zelfs energieleveranciers worden. Samen met de provincie onderzoekt Alterra, onderdeel van Wageningen UR, de duurzaamheid en haalbaarheid van dit plan.
Op dit moment verwerkt de provincie Groningen het maaisel uit haar bermen voornamelijk tot compost. Een beperkt deel wordt bestemd tot veevoer of wordt direct in de nabije omgeving op bouwland ondergewerkt. Langs de Groningse provinciale wegen groeit jaarlijks 10.000 ton aan gras en andere planten. Het beheer en de verwerking tot compost brengt kosten met zich mee. Vergisting van bermmaaisel levert milieuvoordeel op door een lagere emissie van broeikasgassen. Bij het vergistingsproces komt biogas (methaan en koolzuur) vrij, dat benut kan worden voor de opwekking van elektriciteit. Het restant van de vergisting, digestaat genoemd, kan als meststof worden gebruikt. Deze alternatieve vorm van verwerking kan bijdragen aan een duurzamere vorm van bermbeheer en lagere verwerkingskosten.
Op dit moment verwerkt de provincie Groningen het maaisel uit haar bermen voornamelijk tot compost. Een beperkt deel wordt bestemd tot veevoer of wordt direct in de nabije omgeving op bouwland ondergewerkt. Langs de Groningse provinciale wegen groeit jaarlijks 10.000 ton aan gras en andere planten. Het beheer en de verwerking tot compost brengt kosten met zich mee. Vergisting van bermmaaisel levert milieuvoordeel op door een lagere emissie van broeikasgassen. Bij het vergistingsproces komt biogas (methaan en koolzuur) vrij, dat benut kan worden voor de opwekking van elektriciteit. Het restant van de vergisting, digestaat genoemd, kan als meststof worden gebruikt. Deze alternatieve vorm van verwerking kan bijdragen aan een duurzamere vorm van bermbeheer en lagere verwerkingskosten.
Kempense kleilagen geschikt voor opslag kernafval
De kleilagen onder de Limburgse en Antwerpse Kempen zijn diep en dik genoeg om hoogradioactief afval 100.000 jaar veilig te bewaren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) in Mol. Het onderzoek heeft meer dan dertig jaar geduurd. Daarbij werd in Mol het onderzoeksbureau Hades, gelegen op een diepte van 225 meter, ingeschakeld.
zondag 27 september 2009
Kernenergie inzet Duitse verkiezingen
Kernenergie is opnieuw een thema geworden in de Duitse verkiezingen. In een opslagplaats van radioactief afval zou een vat lekken. Dat nieuws helpt linkse politici bij hun strijd tegen het geel-zwarte gevaar: een coalitie van liberalen en conservatieven. In Wolfenbüttel heerst echter wel degelijk onrust. Sinds eind jaren zeventig liggen hier 126 duizend vaten, op een paar honderd meter diepte. De opslag was bedoeld voor ‘de eeuwigheid’.
zaterdag 26 september 2009
Gazpack verbetert biogas
Biogas wordt schoner en kwalitatief beter met een vinding van Gazpack uit Zierikzee. Het bedrijf heeft in samenwerking met verschillende universiteiten en internationale bedrijven een installatie ontwikkeld om biogas op te waarderen tot gas van dezelfde kwaliteit als aardgas. Vrijdag is de nieuwe vinding gepresenteerd. De eerste proefinstallatie komt bij een varkenshouderij in Gelderland.
vrijdag 25 september 2009
Molen levert energie aan Greenchoice
Ze krijgen zelf een 'heel heel klein beetje' stroom van hun eigen molen. De Hooydonkse Watermolen van Ernst Thoolen en Riet Meijer in Nederwetten wekt sinds kort groene energie op. Die wordt verkocht aan Greenchoice, een landelijke leverancier van groene energie, waar Thoolen en Meijer dus ook klant van zijn. Op dit moment 'draaien' 4 gezinnen in Nederland op de groene stroom uit Nederwetten. In het gunstigste geval (afhankelijk van wateraanbod en -peil) kan dat oplopen tot maximaal 8.
Alkmaar voor kerncentrale in Petten
Het college van Alkmaar is voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Petten, de Pallas. Dat blijkt uit het voorstel van het college aan de gemeenteraad om het verzoek tot het behoud van het nucleair onderzoek in deze regio te onderschrijven. Als Palles in Zeeland wordt gebouwd, zoals de Zeeuwen graag willen, dan verdwijnen in deze regio vierhonderd directe arbeidsplaatsen.
Subsidie voor besparing energie in monumenten
Vijftig eigenaren van een monument in de gemeente Lochem kunnen subsidie krijgen voor het treffen van energiebesparende maatregelen. In totaal heeft de gemeente hiervoor 100.000 euro beschikbaar. De subsidie is bedoeld ter stimulering van het treffen van maatregelen maar zal geenszins de volledige kosten kunnen dekken. Monumenten kennen geen EPA-verplichting (Energie Prestatie Advies) bij verkoop, waardoor er voor deze gebouwen (nog) geen gepaste adviseringsmethoden zijn. Wel zijn monumenten grote energieverbruikers.
donderdag 24 september 2009
Ook biogas in agro-productieparken
De provincie Gelderland biedt in de nieuwe structuurvisie bedrijventerreinen plaats aan twaalf agro-productieparken. Agroproductieparken zijn bedoeld voor primaire productie in combinatie met de verwerking, verpakking en verhandeling van deze producten. Verschillende schakels in de keten, waaronder industriële bedrijvigheid kunnen zich vestigen binnen het park. "Hierdoor ontstaan logistieke voordelen en krijgt innovatie meer kans", aldus de provincie Gelderland. Daarnaast kunnen er biomassaverwerkingsinstallaties aan de bedrijvigheid worden gekoppeld, bijvoorbeeld door mestverwerking of biogasproductie.
woensdag 23 september 2009
Siemens lanceert nieuwe windturbine
Nederlandse wervelbedvergasser naar Portugal
HoSt bouwt een duurzame energiecentrale, een zogenaamde wervelbedvergasser, op in Oldenzaal bij de firma Niemeijer. Deze installatie, die biomassa kippenmest omzet in warmte en stroom, zal nu ook worden geëxporteerd naar Portugal. De technologie is in het begin samen met het Nederlands Energieonderzoek Centrum (ECN) ontwikkeld. HoSt heeft de technologie door de jaren heen verder geoptimaliseerd tot een commercieel concept. Momenteel heeft HoSt 2 van deze wervelbedvergassers gerealiseerd en opgeleverd,een installatie staat in het noorden van Nederland en een installatie staat in Roemenie.
dinsdag 22 september 2009
Warmtenetwerk in Moerdijk
Onder het motto 'Uw afval, onze grondstof', wordt aan de Appelweg op industrieterrein Moerdijk een warmtenetwerk aangelegd. Het komt er op neer dat warmte die bij het ene bedrijf over is, via pijpleidingen getransporteerd wordt naar bedrijven die warmte nodig hebben. Het is water met een temperatuur van zeventig tot negentig graden, dat door de leidingen wordt gepompt. Warmteleverancier aan de Appelweg is Bewa, een biovergistingsinstallatie die etensresten verwerkt. De etensresten worden verhit in grote ketels, waardoor biogas ontstaat.
maandag 21 september 2009
Energieverbruik in augustus fors verder omlaag
Het door TenneT gemeten energieverbruik is in de maand augustus verder omlaag gegaan. In vergelijking met de maand augustus van het vorige jaar is het verschil in verbruik bijna 7 procent. De dalende trend van de afgelopen maanden wordt hiermee voortgezet. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de landelijke elektriciteitstransporteur. TenneT publiceert iedere maand op haar website actuele cijfers rond om het energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijk elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.
Opbrengst energiemais varieert sterk
De bruto financiële opbrengst van elektriciteit uit energiemais kan variëren van 2.600 tot 4.300 euro per hectare. Het verschil wordt veroorzaakt door de rassenkeuze. Uit onderzoek van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) op de proefboerderij in Vredepeel blijkt dat het maisras Sigmund het beste scoort met een elektriciteitsproductie van 101,9 gigaJoule per hectare. Dat is ruim de helft meer dan het ras Busti dat 61,2 gJ aan elektriciteit per hectare oplevert. De resultaten van het onderzoek zijn vorige week gepresenteerd op de Praktijkdag Suikerbieten op Energieboerderij in Vredepeel.
Subsidie voor zonnepanelen in wegdek
Ventileren bespaart energie
Het ventileren van de woning levert energie op. Vooral in koude tijden lijkt het wellicht beter de ramen gesloten te houden zodat warme lucht niet kan ontsnappen, maar ventileren levert juist energiewinst op. Door het ventileren kan vocht uit de lucht ontsnappen. En droge lucht kan makkelijker en dus goedkoper verwarmd worden dan vochtige lucht.
zaterdag 19 september 2009
Thoolse raadsfracties wijzen Zeeuwind af
De partijen in de gemeenteraad van Tholen, die onlangs tegen de komst van vier windmolens bij Stavenisse stemden, zijn niet van plan dat besluit te heroverwegen. Initiatiefnemer Zeeuwind had daar om gevraagd. Volgens Zeeuwind worden de drie andere windmolenprojecten in de gemeente de dupe van het besluit om de turbines in Stavenisse te schrappen. Dan gaat het om die bij Sint Philipsland, Sint-Maartensdijk en Sint-Annaland. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er vier parken zouden komen.
vrijdag 18 september 2009
Run op Friese subsidies zonnepanelen
De Friese subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen is een succes. Dankzij deze regeling zijn er viermaal meer installaties aangebracht dan wanneer mensen alles zelf moeten betalen, berekende de provincie. Ook de werkgelegenheid profiteert van de regeling. Sinds begin april heeft de provincie 1,1 miljoen euro beschikbaar, als tegemoetkoming in de aanschaf van zonne-energiesystemen, de zogenoemde Subsidieregeling Zonnestroom. Negen ton is voor kleinere systemen en twee ton voor grote. Die laatste categorie is vijfmaal overtekend.
Verzet tegen winning van oliezand
Noorwegen investeert in de winning van oliezand, een zeer milieubelastend proces. De milieulobby wil dat het land zich daaruit terugtrekt. De makkelijk te winnen olie raakt op, de moeilijke is aan de beurt. Steeds meer olie wordt uit zand gewonnen, die voorraden zijn reusachtig. In Canada is zoveel winbaar oliezand of teerzand aangetoond, dat het land met zijn voorraad na Saoedi-Arabië een tweede plek inneemt op de wereldranglijst en het heeft de potentie om nummer één te worden.
Biogasproject van Agrovale
donderdag 17 september 2009
Auto op tegenwind
Van een auto op zonne-energie kijken we allang niet meer op, maar te denken van een auto die rijdt op... tegenwind? Een groepje Amsterdamse studenten ging de uitdaging aan. Al ruim een jaar bouwen zij aan de ultieme race-auto. Door tegenwind wordt het voertuig aangedreven. Binnenkort mag men meedoen aan een autorace in Denemarken.
woensdag 16 september 2009
Meer banen door windenergie
De windenergiesector in de Europese Unie heeft zijn aantal banen meer dan verviervoudigd in vijf jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Europese Windenergievereniging (EWEA) en de Spaanse Universiteit van Alcalá. Ondanks de Europese opmars blijft er een tekort aan deskundigen. De Europese windenergiesector stelde vorig jaar 104.000 mensen rechtstreeks tewerk, berekenden Maria Isabel Blanco van de Universiteit van Alcalá (Madrid) en Glória Rodrigues van het EWEA. Dat is een stijging met 226 procent in vergelijking met 2003.
Koolstofbuisjes blijken zonnecellen
Materiaalwetenschappers hebben koolstofnanobuizen ingezet om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Zij produceerden fotodiodes die uit een enkele nanobuis werden opgebouwd en die in potentie bijzonder efficiënt kunnen zijn. De onderzoekers van de Amerikaanse Cornell-universiteit publiceerden hun werk in de wetenschappelijke uitgave Science.
dinsdag 15 september 2009
Zon Invest kopje onder
Zon Invest Finance, een bedrijf dat investeerde in projecten voor zonne-energie in Spanje, is failliet. De rechtbank in Den Haag heeft het faillissement dinsdag uitgesproken. Het bedrijf had daar zelf om gevraagd. Bartels Advocaten laat weten zich op juridische stappen te beraden. Het advocatenkantoor stelt circa zestig investeerders te vertegenwoordigen, die elk voor 5000 euro of ,,een veelvoud daarvan'' obligaties kochten.
Friese biomassa industrie ligt even stil
Ondernemingen die hun plannen stoelen op steun van een wispelturige overheid, hebben alleen al daarom een turbulent bestaan. Dat merken ze ook bij het Friese Oosterhof Holman Milieutechniek. De producent van vergistingsinstallaties voor boeren kent onrustige tijden. 'Wij hebben de afgelopen jaren nauwelijks installaties verkocht. Eerst omdat de oude subsidieregeling was stopgezet en vervolgens omdat de boeren in deze tijden heel moeilijk krediet krijgen', vertelt directeur Theo Noordstrand van het bedrijf uit Grijpskerk.
Stroom tappen uit een boom
Door elektrodes in een boom te prikken, kan een geringe hoeveelheid elektriciteit worden afgetapt. De prik die een boom kan leveren is vooralsnog ontoereikend voor alledaagse toepassingen, maar speciale elektronica kan erop werken. Tot een jaar geleden was de gangbare theorie over de herkomst van die elektriciteit dat dezelfde redox-reactie die verantwoordelijk is voor het opwekken van stroom door twee elektrodes van verschillende metalen in een aardappel of een stuk fruit te steken, ook bij boom-elektriciteit een rol speelde.
Zijpe daagt zijn inwoners uit
De gemeente Zijpe gaat met haar burgers praten over de vraag hoe zij zelf meer duurzame energie kunnen leveren. In twee bijeenkomsten wilt de gemeente horen van de inwoners wat zij daar zelf aan willen doen of bijdragen. Wethouder Ben Blonk hoopt een discussie aan te gaan met de inwoners om een beeld te krijgen wat hun wensen.
maandag 14 september 2009
TNT vergroent wagenpark
TNT Post vergroent haar wagenpark met de aanschaf van 52 auto's die rijden op aardgas. Om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen is het rijden op aardgas op dit moment voor TNT Post een verdere opstap naar het nog milieuvriendelijker groen gas. Meer dan de helft van de nieuwe auto's rijdt nu al op groen gas. De aanschaf van aardgaswagens is een volgende fase in de overgang op CO2-neutraal groen gas en past hiermee binnen de Planet Me - ambitie van TNT om het eerste post- en expressbedrijf ter wereld te worden dat emissievrij opereert.
Google in zonne-energie
Teleurgesteld door het gebrek aan baanbrekende investeringsideeën in groene technologie, werkt de Amerikaanse internetzoekmachine Google aan de ontwikkeling van een nieuwe technologie die de bouw van zonnepanelen tot 25 procent goedkoper moet maken. Daarvoor kijkt men naar ongebruikelijke materialen voor zowel het reflecterende gedeelte als voor de onderlaag waarop de zonnespiegel gemonteerd staat. Eind 2007 had Google aangekondigd dat het zou investeren in bedrijven en in eigen onderzoek om goedkope hernieuwbare en duurzame energie mogelijk te maken.
Uitbreiding voor Kaneka
Zonnepanelenproducent Kaneka uit het Belgische Oevel wil volgend jaar een nieuwe bedrijfseenheid bouwen. Met de nieuwe investering zouden tweehonderd nieuwe banen worden gecreëerd. In totaal worden zes locaties in overweging genomen voor het nieuwe project. De provincie Antwerpen wil volgens gedeputeerde Ludo Helsen actief meewerken aan een oplossing. Ook het gemeentebestuur van Westerlo zegt bereid te zijn de nodige inspanningen te willen doen.
Energiesamenwerking met China
Er wordt een bedrag van 7 miljoen dollar uitgetrokken voor een energie-samenwerking tussen Nederland en China. De samenwerking is vastgelegd in een Memory of Understanding (MoU). Zowel China als Nederland zijn deels afhankelijk van het buitenland voor de levering van energie. En beide landen hebben een duidelijke behoefte aan meer duurzame vormen van energiegebruik. Daarnaast gaat volgend jaar het Joint Scientific Research & Development program van start om gezamenlijke onderzoeksprojecten tussen China en Nederland naar duurzame energie te bevorderen.
vrijdag 11 september 2009
Vijf windmolens bij Halen
Halen Stroomcoöperatie Ecopower wil langs de E314 in Halen vijf windmolens bouwen. Het windpark kan stroom leveren voor vijfduizend huishoudens. Stroomcoöperatie Ecopower wil langs de E314 in Halen vijf windmolens bouwen. Het windpark kan stroom leveren voor vijfduizend huishoudens. Ecopower wil 15 miljoen euro investeren in het project langs de autoweg. De vijf windturbines zouden een ashoogte van 108 meter hebben en een wiekdiameter van 82meter. De ondergrondse sokkel zal een diameter hebben van 20 meter.
Friesland omarmt zonne-energie
Friese burgers, bedrijven en scholen stappen over op zonne-energie. Vanaf begin april konden particulieren, bedrijven, organisaties en scholen aanvragen indienen voor de subsidieregeling ‘Zonnestroom’. De subsidieregeling Zonnestroom is een concrete uitwerking van de provinciale versnellingsagenda en het programma Duurzame Energie. In totaal is er 1,1 miljoen euro beschikbaar. In de categorie vanaf 0,6 kW tot 15 kW (tot ongeveer 40 panelen) hebben 319 particulieren, 2 scholen en 133 bedrijven een positieve reactie ontvangen van de provincie Friesland. Het budget voor de grotere systemen is ruim 5 keer overschreden.
Vlaams geld voor Electrawinds
De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) is met de kapitaalinjectie in het Oostendse Electrawinds toe aan de derde deal in de Vlaamse hernieuwbare energiewereld in nog geen half jaar. Opmerkelijk is dat twee van drie bedrijven waarin PMV geld stopte -Belwind en Electrawinds- een hoofdrol spelen bij drie van de vier geconcessioneerde windenergieprojecten in de Belgische Noordzee.
donderdag 10 september 2009
Nederlanders gaan voor de zon en dubbel glas
Er is goed gebruik gemaakt van de telefonische helpdesk van Milieu Centraal, SenterNovem, GreenWish en Urgenda op de Dag van de Duurzaamheid. Het callcenter, ondergebracht op het kantoor van de Nationale Postcode Loterij, noteerde twee uur voor het sluiten van de helpdesk een tussenstand van 250 telefoontjes. Meer dan negentig procent van de vragen kwam van particulieren. Met name zonnepanelen, zonneboilers en zuinige verlichting blijken veel mensen bezig te houden. Nederlanders zijn gek op subsidies voor duurzaam gedrag. Bedrijven belden vooral over isolatie en zonne-energie.
De meest opmerkelijke vraag aan de helpdesk die alleen op 9.9.9. actief was, kwam van een mevrouw die zei haar eten op willen sturen. In het telefoongesprek maakte ze duidelijk dat ze graag duurzame recepten wil verspreiden. Ook wilde een beller weten of er subsidie is op het laten weghalen van loden leidingen. En kunnen de lantaarnpalen niet later aan en eerder uit? Opmerkelijk was ook een mevrouw die streeft naar een duurzaam rampenpakket: een pakket hulpmiddelen voor een ramp, maar dan met meer oog voor het milieu. De Nationale Postcode Loterij stelde een fiets beschikbaar die is uitgereikt aan de meest originele hulpvraag van de dag: een beller wil het grondwater in zijn kruipruimte gaan gebruiken om het toilet door te spoelen. Ondernemers die contact hebben gezocht met de helpdesk maken kans op een Energiescan van SenterNovem en het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf, zodat ze snel en gemakkelijk inzicht krijgen in het energieverbruik van hun onderneming.
De meest opmerkelijke vraag aan de helpdesk die alleen op 9.9.9. actief was, kwam van een mevrouw die zei haar eten op willen sturen. In het telefoongesprek maakte ze duidelijk dat ze graag duurzame recepten wil verspreiden. Ook wilde een beller weten of er subsidie is op het laten weghalen van loden leidingen. En kunnen de lantaarnpalen niet later aan en eerder uit? Opmerkelijk was ook een mevrouw die streeft naar een duurzaam rampenpakket: een pakket hulpmiddelen voor een ramp, maar dan met meer oog voor het milieu. De Nationale Postcode Loterij stelde een fiets beschikbaar die is uitgereikt aan de meest originele hulpvraag van de dag: een beller wil het grondwater in zijn kruipruimte gaan gebruiken om het toilet door te spoelen. Ondernemers die contact hebben gezocht met de helpdesk maken kans op een Energiescan van SenterNovem en het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf, zodat ze snel en gemakkelijk inzicht krijgen in het energieverbruik van hun onderneming.
Bedrijven verspillen te veel energie
Elke ondernemer in het midden- en kleinbedrijf verkwist enorm veel aan apparatuur dat aan blijft staan na werktijd. De totale energieverspilling kan per midden- en kleinbedrijf uitkomen op wel 9.000 euro per jaar, zo blijkt uit onderzoek van Securitas onder verschillende energiemaatschappijen. Veel bedrijven hebben energiebesparing en milieumaatregelen standaard opgenomen in het beleid. Toch wordt er veel verspild, door bijvoorbeeld te vergeten de airconditioning bij vertrek uit te zetten.
Biobrandstof uit het keukenkastje
Cargohopper op zonne-energie
De winkels in de binnenstad hun inkopen brengen. Door de smalle straatjes, het gebrek aan parkeerplek en de drukte is het één groot drama. In Utrecht hadden ze met de Cargohopper eerder al de ideale oplossing bedacht, en dankzij zonnepanelen is deze nu nog milieuvriendelijker geworden. Sinds 18 augustus rijdt de Cargohopper volledig op zonnekracht door Utrecht. De installatie is zo ontwikkeld dat de zonnepanelen op het treintje tijdens de dagelijkse distributie van goederen voldoende energie opwekken om in de eigen behoefte te voorzien. Iedere ochtend is de batterij weer tot 100 procent volgeladen. Er wordt dus helemaal geen stopcontact of oplaadpunt gebruikt.
woensdag 9 september 2009
Alsnog biogasinstallatie in Aalten
Interesse steenfabriek in energie Solarpark
Als de plannen voor een Solarpark in Azewijn doorgaan, heeft steenfabriek Daas 'interesse' in het rechtstreeks afnemen van de zonne-energie die het park genereert. Dit bevestigt directeur Gert Jan den Daas. Het Solarpark moet verrijzen op de voormalige vuilstort van Azewijn. De initiatiefnemer van het park, de firma Pfixx Solar Systems, wil de grond op die plek pachten van de familie Den Daas.
Weerstations op zonne-energie
Oregon Scientific introduceert intelligente weerstations die werken op zonne-energie. De drie modellen beschikken over een zonnepaneel aan de achterzijde dat het daglicht opvangt en omzet naar energie. Elk toestel beschikt over een groot LCD-scherm, waarop de binnen- en buitentemperatuur en, afhankelijk van het toestel, ook de weersvoorspelling gemakkelijk af te lezen is via icoontjes. Als de opgeslagen zonne-energie bijna opgebruikt is, krijgt u een waarschuwing. Vijf uur 'zonnen' volstaat om het toestel opnieuw twee à drie maanden te gebruiken.
Warmte uit de aarde verwarmt woning
Woensdagmiddag 9 september levert Vestia Den Haag Zuid-West de eerste duurzame woningen op van het woonproject La Ligne in de Zuidlarenstraat. Om dat moment te vieren wordt de modelwoning aan de Exloostraat 14 opengesteld voor publiek.
La Ligne is één van de eerste projecten waarvan de woningen worden aangesloten op een duurzaam verwarmingssysteem. De woningen en het tapwater worden namelijk vewarmd door diepe aardwarmte. Hierdoor beschikken alle woningen over vloerverwarming en is geen cv-ketel meer in huis aanwezig.
In de Zuidlarenstraat en omgeving staat de komende jaren nog veel meer te gebeuren. La Ligne is de eerste fase van de vernieuwing.
Aardwarmte komt uit de kern van de aarde. Deze is erg heet: 2.000 tot 10.000 graden Celsius. Deze warmte stroomt van de kern naar de korst van de aarde. De energievoorraad in de aardkorst is vrijwel onuitputtelijk. Zandsteen is geschikt om het warme water omhoog te pompen, omdat het waterdoorlatend is. Onder Den Haag bevindt zich zo'n laag. Op een diepte van twee kilometer kan warm water met een temperatuur van ongeveer 75 graden Celsius uit de diepe aarde omhoog worden gepompt.
La Ligne is één van de eerste projecten waarvan de woningen worden aangesloten op een duurzaam verwarmingssysteem. De woningen en het tapwater worden namelijk vewarmd door diepe aardwarmte. Hierdoor beschikken alle woningen over vloerverwarming en is geen cv-ketel meer in huis aanwezig.
In de Zuidlarenstraat en omgeving staat de komende jaren nog veel meer te gebeuren. La Ligne is de eerste fase van de vernieuwing.
Aardwarmte komt uit de kern van de aarde. Deze is erg heet: 2.000 tot 10.000 graden Celsius. Deze warmte stroomt van de kern naar de korst van de aarde. De energievoorraad in de aardkorst is vrijwel onuitputtelijk. Zandsteen is geschikt om het warme water omhoog te pompen, omdat het waterdoorlatend is. Onder Den Haag bevindt zich zo'n laag. Op een diepte van twee kilometer kan warm water met een temperatuur van ongeveer 75 graden Celsius uit de diepe aarde omhoog worden gepompt.