Pagina's

maandag 31 augustus 2009

Kliklijn voor illegaal aftappen stroom

De Nederlandse energiebedrijven gaan samen met de nationale tiplijn Meld Misdaad Anoniem het illegaal aftappen van stroom aanpakken. De lijn gaat een jaar lang tips over stroomdiefstal aan de energiebedrijven doorspelen. De energiebedrijven onderzoeken de tips en bij sterke aanwijzingen van fraude wordt de politie ingeschakeld. Vooral henneptelers tappen illegaal stroom af en dat blijft nu vaak onopgemerkt omdat er met de energiemeters is geknoeid.

Torrcoal niet altijd milieuvriendelijk

In Rotem (Belgisch Limburg) is de bouw begonnen van een het Torrcoal Productiecentrum (TPC). Torrcoal is een soort steenkool die overblijft na verhitting van plantaardig materiaal. TPC roostert hout bij relatief lage temperaturen (250-300 ºC), bij afwezigheid van zuurstof. Het proces kan verschillende voordelen met zich meebrengen: de energie-inhoud van de biomassa neemt toe: men verdampt namelijk voornamelijk water en houdt zo energetisch een geconcentreerde versie van het bioafval over. Torrcoal is eveneens gemakkelijker te verhandelen als product: het lijkt op steenkool, wat handiger en efficiënter kan zijn dan het vervoeren van takken en stronken. Wanneer men het proces niet als een geïsoleerde activiteit gaat bekijken, maar als onderdeel van een groter geheel, dan ziet het er toch minder fraai uit.

Ieper zoekt energiebepaarders

De stad Ieper is op zoek naar gezinnen die willen deelnemen aan de actie Klimaatwijken. Bedoeling is energie te besparen. Een klimaatwijk is een groep inwoners (van vijf tot vijftien gezinnen) die de uitdaging aangaan om acht procent energie te besparen. Je kan ook individueel deelnemen of met buren, vrienden, verenigingen of oudercomités. De uitdaging start op 1 november en eindigt op 30april volgend jaar.

zondag 30 augustus 2009

Bouw Magnumcentrale Nuon weer vertraagd

Twee inwoners van de gemeente Eemsmond zijn naar de Raad van State gegaan om de bouw van de Magnumcentrale van Nuon in de Eemshaven tegen te houden. Het was de bedoeling dat de bouw afgelopen week hervat zou worden. De bouw werd al eerder stilgelegd. Verwacht wordt dat Nuon acht tot tien weken op de uitspraak moet wachten. Volgens een woordvoerder heeft Nuon vertrouwen in een goede afloop.

zaterdag 29 augustus 2009

Hoe bewijs je de herkomst van duurzame energie?

Stel dat je wel groene stroom wilt produceren en gebruiken, maar zelf niet de mogelijkheid hebt om een windmolen in je tuin te plaatsen of zonnepanelen op je dak te leggen. Wat moet je dan doen? Tot voor kort kon je hier eigenlijk niet veel aan doen. Ja, je kan duurzaam geproduceerde stroom ‘inkopen’ bij je energieleverancier, maar dat is eigenlijk alleen een boekhoudkundige truc. Dat heeft de Arnhemse elektriciteitsdeskundige Egbert Bouwhuis altijd dwars gezeten. Hij ging op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe bewijs je de herkomst van duurzaam geproduceerde energie?

vrijdag 28 augustus 2009

Plannen voor mestvergistinginstallatie Kootstertille

Wegenbouw- en milieubedrijf Oosterhof Holman in het Groningse Grijpskerk overweegt een mestvergistingsinstallatie te bouwen nabij de asfaltfabriek APK in Kootstertille. Het biogas dat via de vergister wordt geproduceerd kan worden benut bij de productie van asfalt. De onderneming heeft inmiddels bij de gemeente Achtkarspelen een vergunning aangevraagd voor een vergister op het terrein van de asfaltfabriek en op het erf van een nabijgelegen melkveebedrijf.

Nationale Windmolenrisicokaart voor vogels

Vogelbescherming Nederland heeft de Nationale Windmolenrisicokaart voor vogels uitgebracht. Het doel van deze kaart is het in beeld brengen waar in Nederland windmolens risico's voor vogels opleveren. Vogelbescherming vindt het van groot belang dat duurzame energiebronnen, waaronder windenergie, op korte termijn worden gerealiseerd. Goed gekozen locaties voor windmolenparken kunnen voorkomen dat nadelige gevolgen voor vogels ontstaan. De kaart is in opdracht van Vogelbescherming ontwikkeld door SOVON Vogelonderzoek Nederland en ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga.

donderdag 27 augustus 2009

Aardwarmte voor Velsen

Bewoners van de toekomstige appartementen aan de Trompstraat in Velsen kunnen hun bezoek heel wat uitleggen over hun verwarming en hun koeling. In plaats van de vertrouwde radiatoren is er vloerverwarming die zorgt voor een constante temperatuur. Via een overzichtelijk knoppenkastje aan de muur kan de temperatuur in de kamers worden ingesteld. Ook andere nieuwbouwprojecten van het woningbedrijf Velsen krijgen aardwarmte en -koeling.

Praxis en Nuon helpen energie besparen

Praxis en Nuon slaan de handen ineen om klanten te laten zien hoe zij op een slimme manier minder energie kunnen verbruiken. Bezoekers van Praxis.nl/verspillingscheck krijgen met behulp van de Nuon VerspillingsCheck binnen een handomdraai een beeld van hun energieverbruik. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 september is er in 30 Praxis-vestigingen een Nuon energieadviseur aanwezig voor gratis energieadvies. Bovendien krijgt iedereen een Praxis-bon cadeau ter waarde van 50 euro. De adviseur geeft op basis van de woonsituatie van de klant advies over energiebesparende maatregelen.

Tweede scherm voor teelt bespaart energie

Voor de meeste teelten waarbij het gasverbruik nu boven 30m3 per m2 ligt kan een tweede scherm voor een flinke verlaging van het gasverbruik zorgen zonder dat de teelt daarvan hinder hoeft te ondervinden. Er moet wel ervaring worden opgedaan met telen onder een tweede scherm.

Zonvogel maakt zonne-energie voor iedereen mogelijk

De Zonvogel, een nieuwe coöperatieve vereniging, maakt het mogelijk dat iedereen in Nederland zonne-energie kan gaan opwekken. Ook als mensen niet over een eigen dak beschikken, zoals huurders of eigenaren van appartementen. De Zonvogel doet dat door mensen en bedrijven mede eigenaar te laten zijn van installaties. Ze wekken dan zelf zonne-energie op, met eigen panelen. Alleen hoeven die panelen niet op het eigen dak te staan. Op die manier wil De Zonvogel de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland versnellen.

woensdag 26 augustus 2009

Warmtepomp voor Brede School Maurik

De gemeente Buren ontvangt een subsidie van 100.000 euro van de provincie voor het aanleggen van een warmtepomp bij de Brede School Maurik. De aanleg van de pomp betekent een CO2-reductie van 20 tot 30 procent. Hierdoor werken de gemeente Buren en de toekomstige gebruikers van het gebouw mee aan een beter milieu en een leefbaar klimaat.

Vleestomaten profiteren van aardwarmte

Vleestomatenteler Rik van den Bosch is zeer tevreden over het tweede aardwarmteproject dat het bedrijf is gestart op een locatie in Berkel en Rodenrijs. Na het testen van de bronnen blijkt dat het water hier warmer is dan gedacht. De capaciteit is zelfs het dubbele als waar men van uitging. Ruim een maand geleden is de aardwarmtebron getest nadat er was geboord naar aardwarmte op hun bedrijf in Berkel en Rodenrijs. Uit de test blijkt dat de temperatuur van het water uit de aardlaag ruim boven de 70 graden ligt. “Dat is ongeveer 10 graden warmer dan bij ons eerste aardwarmteproject in Bleiswijk”, zegt Rik Van den Bosch.

dinsdag 25 augustus 2009

Verwijdering van hoogspanningsmasten bij Zwolle

De komende weken gaat netbeheerder TenneT een aantal elektriciteitsmasten in Ittersumerbroek verwijderen. De werkzaamheden starten op woensdag 26 augustus en gaan naar verwachting tot ongeveer eind september duren. De werkzaamheden vinden in fases plaats. De masten zijn overbodig, omdat TenneT inmiddels andere verbindingen heeft gerealiseerd in de regio. Eerder dit jaar is al aangekondigd dat deze masten zouden worden verwijderd. Kort voor de zomer heeft TenneT de hoogspanningslijnen uit de masten gehaald. Toen is tevens de eerste mast verwijderd (nabij de Hollewandsweg). De komende weken zullen de resterende 8 worden weggehaald. De masten worden ter plekke gedemonteerd en afgevoerd. Het materiaal van de masten wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Hoogezand-Sappemeer wil duurzame energie stimuleren

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Raadslid Ingo Wijchers uit Hoogezand-Sappemeer vindt dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer het goede voorbeeld moet geven als het aankomt op maatregelen ter verbetering van het klimaat. Subsidies moeten volgens hem beter gepromoot worden bij inwoners. Zo wordt nog onderzocht of in het nog te ontwikkelen woongebied De Groene Compagnie (Hoogezand-Zuid) gebruik gemaakt kan worden van aardwarmte.

maandag 24 augustus 2009

Nieuw project opslag aardgas

Taqa Energy, onderdeel van Abu Dhabi National Energy Co., gaat samenwerken met het Russische Gazprom aan een toekomstige faciliteit voor de opslag van gas in Nederland. Onder de overeenkomst zal de Russische producent OAO Gazprom gas leveren voor opslag in het Bergermeerreservoir, een voormalig gasveld in de buurt van Amsterdam. De locatie moet Europa's grootste opslagfacicliteit voor gas worden met een capaciteit van 4,1 mrd kubieke meter.

Nederland mogelijk energie-exporteur

Nederland kan over een paar jaar energie gaan exporteren, onder meer door de bouw van nieuwe centrales en energieopwekking in de glastuinbouw. Of het ook echt gaat gebeuren is nog onzeker. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van vraag en aanbod in Noordwest-Europa, maar ook van het eventuele succes van de elektrische auto.

zaterdag 22 augustus 2009

Nieuwbouw windmolens groeit

De nieuwbouw van windmolens in de EU overtreft dit jaar de groei van vorig jaar met 1 procent, zo blijkt uit nieuwe schattingen van de brancheorganisatie Europese Wind Energie Associatie EWEA. In de EU-landen komt er dit jaar voor 8600 MW aan nieuwe windmolens bij. De capaciteit voor windenergie breidt daardoor uit naar totaal 73.535 MW. Vooral in Oost-Europa stijgt het aantal windmolens.

Sportpark Gilze wekt eigen stroom op

Het nieuwe sportpark in Gilze wekt in de toekomst de eigen stroom op. Zonnepanelen, warmtepompen en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat sportpark Verhoven energieneutraal wordt. "We willen proberen dat de stroom die de clubs verbruiken, ook daadwerkelijk op het park wordt opgewekt", zegt wethouder Starreveld. "We kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen op de aarden wal plaatsen of werken met warmte- en koude-omslag. Er zijn verschillende mogelijkheden."

vrijdag 21 augustus 2009

De stille reserves van warmtekracht

Ze staan op heel veel plekken, maar bijna niemand weet het: warmtekrachtcentrales. Ziekenhuizen, zwembaden, tuinders, grote openbare instellingen, bedrijven hebben dergelijke installaties waarmee ze warmte opwekken en tegelijkertijd stroom produceren. De onbenutte warmteproductie in Nederland bedraagt veertig keer de totale warmteproductie van het hele warmtenet van Essent, zegt Berend Jan Taken. Hij is bij Essent verantwoordelijk voor lokale energieoplossingen.

Aalten moet biogas alternatief zoeken

Alleen als de gemeente Aalten zelf komt met een vergelijkbaar alternatief is de Biogas Vereniging Achterhoek (BVA) bereid af te zien van de bouw van een installatie aan de Vragenderweg. Dat staat in het bezwaarschift van de BVA tegen de gemeentelijke afwijzing van de biogasinstallatie aan de Vragenderweg in Barlo. Het BVA-bestuur vindt het niet acceptabel dat de gemeentebestuur van Aalten slechts één alternatief kan bieden waar het zelf over kan beslissen, namelijk de Vierde Broekdijk op het bedrijventerrein in Aalten

Imtech actief op Spaanse markt

Imtech (technische dienstverlening in Europa) is in toenemende mate actief  op de Spaanse energiemarkt. Recent zijn orders ontvangen voor in totaal ruim 20 miljoen euro voor een deel van de werktuigbouwkundige oplossingen in twee zonnekrachtcentrales (‘solar plants’) van Acciona Energy in Palma del Rio in Córdoba. Op een 260 hectare groot terrein wordt in totaal 50 MW aan zonne-energie opgewekt. Vergelijkbare werkzaamheden worden uitgevoerd in de zonnekrachtcentrale van Acciona Energy in Risca in Alvarado (Badajoz). In opdracht van Isolux Ingenieria verzorgt Imtech de werktuigbouwkundige technologie in een biodieselfabriek in Castellón de la Plana. Tevens worden diverse technische oplossingen verzorgd in een gecombineerde biogas-/biomethanolfabriek op het Valdemingómez's Technological Park in Madrid. Uit organisch afvalmateriaal wordt hier 34 miljoen m³ biogas en hoogwaardige biomethanol geproduceerd.

donderdag 20 augustus 2009

Windpark Burgervlotbrug eindelijk geopend

Minister Cramer van VROM heeft woensdagmiddag het 'bijzonder windpark Burgervlotbrug' met veel vertraging geopend. Bijzonder, omdat er maar liefst zestien jaar voorbereiding aan vooraf was gegaan. Het windpark omvat negen turbines, elk 65 meter hoog en een rotordiameter van 52 meter. Ze leveren elk 850 kW windenergie.

Verlies voor 4Energy Invest

De specialist in hernieuwbare energie 4Energy Invest heeft in het eerste halfjaar een verlies gemaakt van 354.000 euro. Een jaar eerder was er nog een winst van 628.000 euro. De lagere elektriciteitsprijs speelde het bedrijf parten. Het verwacht dat de stroomprijs zich in de tweede jaarhelft enigszins zal herstellen. 4Energy produceerde in de eerste zes maanden 25 procent meer energie dan een jaar eerder.

Waterstofaggregaat op Lowlands

Voor het eerst zorgt een schoon aggregaat op Lowlands voor stroom. Energieleverancier Bredenoord ontwikkelde de Purity, een aggregaat op waterstof, waar naast energie alleen warmte en schoon water uitkomt. Het groene aggregaat levert stroom voor de LLowgenda-tent: een tent waar door middel van debatten de Politieke Agenda van de Lowlandgeneratie wordt opgesteld.

woensdag 19 augustus 2009

Nieuwe hoogspanningsverbinding door Flevoland

Dwars door Flevoland wordt een nieuwe hoogspanningsverbinding aangelegd, de Noord-West 380 kV. Momenteel wordt de route bepaald. Op 8 en 9 september zijn er informatieavonden in Almere en Dronten. De komende jaren onderzoeken de ministers van Economische Zaken en VROM in samenspraak met elektriciteitstransporteur TenneT waar de nieuwe verbinding precies zal komen. Nu is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de verbinding ten oosten of ten westen van Dronten zal komen, of dat de verbinding ten westen van Almere, ten oosten van Almere of langs de A6 zal komen.

Energie uit waterzuivering

Twaalf van de 26 waterschappen verspreid over het hele land hebben hun krachten gebundeld in het project ’De Energiefabriek’. Ze willen energie halen uit ontlasting en ander organisch materiaal dat in afvalwater te vinden is. Rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) moeten vervolgens gaan draaien op deze zelf opgewekte energie.

dinsdag 18 augustus 2009

Noorse bussen op biogas

Menselijke uitwerpselen zijn meer dan afval. Feces, mits in een economische keten opgenomen, zijn een kans. Ook in het openbaar vervoer. De Noorse hoofdstad Oslo stuurt vanaf volgende maand bij wijze van proef tachtig bussen de weg op die rijden op biogas. Wat de test bijzonder maakt, is dat de inwoners de alternatieve brandstof zelf produceren, dag in dag uit, op het toilet.

Informatiekaravaan voor windpark

De gemeente Noordoostpolder geeft 18 augustus de aftrap voor de informatiekaravaan van het Windpark Noordoostpolder. Daarmee wordt in de maanden augustus en september langs de gemeenten Noordoostpolder, Urk, Lemsterland en Gaasterland getrokken. Het is een mobiele tentoonstelling voor iedereen die zich wil laten informeren en vragen heeft over het Windpark Noordoostpolder. Het Windpark Noordoostpolder kan binnen drie à vier jaar duurzame elektriciteit voor 1,2 miljoen mensen genereren. Het windpark draagt bij aan de overheidsdoelstellingen om nog deze kabinetsperiode 2000 MW extra op land te vergunnen.

maandag 17 augustus 2009

File op het elektriciteitsnet

Stop met het bouwen van ouderwetse kolen- en kerncentrales want die zijn niet meer nodig en zorgen voor problemen op het stroomnet. En zet in op meer schone en duurzame energie. Dat is de reactie van Natuur en Milieu op het bericht in de Volkskrant van vandaag dat de komende jaren een fileprobleem dreigt op het elektriciteitsnet door de bouw van veel nieuwe gas- en kolencentrales. Er wordt namelijk meer stroom geproduceerd dan het stroomnet kan vervoeren. Dat komt omdat er al veel nieuwe elektriciteitscentrales zijn gebouwd en er nog meer nieuwbouw op stapel staat. Het is onrechtvaardig dat de energiebedrijven de consument ook nog eens willen laten betalen voor het tijdelijk uitschakelen van de centrales, terwijl ze willens en wetens een overschot produceren. Dat af- en aanschakelen kost volgens de landelijke netbeheerder TenneT zon 100 miljoen euro per jaar. De energiebedrijven kunnen zo slapend rijk worden. Er ontstaat een prikkel om te bouwen op plaatsen waar al een fileprobleem is. De Nederlandse centrales gaan voor een groot deel voor het buitenland produceren. Volgend jaar wordt Nederland al netto-exporteur van energie. Nederland krijgt hier de luchtvervuiling van (o.a. fijnstofen SOx) maar berekent de prijs hiervoor niet door. Nederland heeft al de hoogste luchtvervuiling per km2 in Europa. We overschrijden Europese normen. Daarom heeftNatuur en Milieuvia de Raad van State bij het Europese Hof van Justitie juridische vragen neergelegd: zijn nieuwe centrales niet in strijd met de Europese regels voor luchtvervuiling? Het echte probleem is dat de energiemarkt geliberaliseerd is terwijl de overheid heeft nagelaten om goede milieurandvoorwaarden te stellen. Het bijbouwen van nieuwe ouderwetse centrales leidt alleen tot extra kosten (door de files op het net) en extra luchtvervuiling. Het profijt is voor de energiebedrijven.

Shell deed bod op Arrow Energy

Energieconcern Shell heeft een bod gedaan op het Australische Arrow Energy ter waarde van 3 miljard dollar (2,1 miljard euro). Dat schreef de Britse krant The Sunday Telegraph. De onderhandelingen tussen de twee, die een paar weken geleden werden gevoerd, liepen echter op niets uit. Arrow Energy produceert kolengas, erg populair met betrekking tot de ontwikkeling van vloeibaar aardgas

Eneco met biomassa in België

Energeai meldt dat Eneco België binnen een paar weken het eerste grote biomassaproject van België gaat voltooien. De biogascentrale van 3MW in Roeselare is vorige maand opgestart en wordt nu 'gefinetuned'. Eneco laat het hier niet bij zitten want soortgelijke installaties in Aalter en Merkem zijn ook binnenkort operationeel. De centrales gaan draaien op een mix die voor 30 procent bestaat uit mest. Ze zullen jaarlijks ieder 60.000 ton biomassa verwerken.

Ontslagen bij Solland Solar

Zonnecelfabrikant Solland Solar in Heerlen, een dochteronderneming van Delta, heeft voor een kwart van zijn personeel geen werk meer wegens teruglopende orders. Voor 85 werknemers met een tijdelijk contract en vier met een vast contract is geen werk meer. Bij Solland Solar werken na de ontslagronde nog 273 mensen.

zaterdag 15 augustus 2009

Terneuzen wil onderzoek naar aardwarmte

De gemeente Terneuzen moet snel onderzoek uitvoeren naar de mogelijke winning van aardwarmte. Fractievoorzitter Giel van Boom van Top / Gemeentebelangen stelt vast dat die vorm van energiewinning in opmars is en dat Terneuzen daarbij moet aanhaken. In 2004 pleitte hij al voor nader onderzoek. Dat leverde de gemeente een Rijkssubsidie op van een kwart miljoen euro.

Windenergie uit de gratie

Windenergie lijkt weer uit de gratie te raken. Het Deense onderzoeksbureau MAKE Consulting verwacht dat het aantal bestellingen voor windmolens dit jaar wereldwijd zal halveren. Was de crisis juist een mooie aanleiding te investeren in windenergie, diezelfde economische malaise zorgt ervoor dat opdrachtgevers de financiering van windmolenparken veel moeilijker rond krijgen. Door de dalende olieprijs voelen energiebedrijven niet meer de druk om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen. Ook toenmalig bestuursvoorzitter Ad van Wijk van Econcern, dat zich bezighield met duurzame energieprojecten, liet in februari van dit jaar weten dat projecten waar honderden miljoenen euro's mee zijn gemoeid, niet kunnen worden uitgevoerd omdat banken niet voor de financiering willen zorgen.

vrijdag 14 augustus 2009

Sun Drive zonlader

De Sun Drive is een USB stick van het Zuid-Koreaanse Zyrus. De capaciteit bedraagt 16GB, maar daarnaast is hij ook te gebruiken als zonnelader voor je digitale camera, mobiele telefoon en Mp3-speler. De Sun Drive is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart en kost in Zuid-Korea 29.000 won, oftewel ruim 16 euro.

Kerncentrale in Kenia

De Keniaanse overheid onderzoekt momenteel twee mogelijke plaatsen voor de bouw van een kerncentrale. Het zou de tweede kerncentrale op het Afrikaanse continent worden naast de centrale in Zuid Afrika. Maar met de bouw kan men pas beginnen als er een milieu-impactstudie uitgevoerd is. Aan de oever van het Victoriameer is een tweede mogelijke locatie gekozen.

Ton Runneboom nieuwe voorzitter platform Groene Grondstoffen

Ton Runneboom is al hard aan het werk als nieuwe voorzitter van het platform Groene Grondstoffen. Per 1 juli nam hij het stokje over van zijn voorganger, en oud-collega Paul Hamm. Runneboom wil de komende jaren verder invulling geven aan de vijf transitiepaden van Groene Grondstoffen. "We staan voor een enorme uitdaging als we onze 2030-doelstelling willen halen. Het is nu de hoogste tijd om stevig door te pakken." Runneboom is een maand geleden teruggekeerd uit Tokio waar hij jarenlang de globalisering en bio-based initiatieven van het Japanse chemiebedrijf Teijin stimuleerde. De zakelijk ingestelde chemisch technoloog verdiende eerder zijn sporen bij Dow Chemical en Akzo Nobel. Runneboom.
Het platform Groene Grondstoffen wil bereiken dat 30 procent van het energiegebruik voor de Nederlandse energievoorziening in 2030 wordt gecreëerd uit groene grondstoffen. "Concreet betekent dit een hoeveelheid van 1000 PetaJoule, terwijl we op dit moment naar schatting nog maar 70 PJ uit groene grondstoffen halen. Als we in een equivalent van biomassa spreken, gaat het om de hoeveelheid biomassa die je van ongeveer 4 miljoen hectare landbouwgrond zou kunnen oogsten", legt Runneboom uit. "Terwijl we in Nederland maar 2,5 miljoen hectare landbouwareaal hebben. Het is dus een enorme doelstelling."

donderdag 13 augustus 2009

Netwerk op komst voor 'slimme stroom'

Enexis, het afgesplitste netwerkbedrijf van energieconcern Essent, wil versneld een infrastructuur aanleggen waarmee decentraal energie kan worden opgewekt en elektrisch autorijden dichterbij komt. Dat zegt bestuursvoorzitter Herman Levelink van Enexis in een toelichting op de halfjaarcijfers. 'Wij willen vanaf volgend jaar al slimmere energie-infrastructuur in een aantal nieuwbouwwijken aanleggen en met andere netwerkbedrijven binnen drie jaar 10.000 unieke oplaadpunten creëren voor elektrisch rijden', zegt Levelink.
Volgens Levelink staat het netwerkbedrijf de komende jaren voor de uitdaging de netten die geleidelijk aan verouderen te vervangen en tegelijk de overgang naar een meer duurzame energievoorziening in te zetten. Enexis heeft berekend dat een grootschalige introductie van elektrisch vervoer energieverbruikers zonder aanvullende maatregelen euro 30 mrd gaat kosten. Met een slimme inpassing in de netten, via zogenoemde 'smart grids', blijft dit beperkt tot euro 7 mrd. 'Gezien de maatschappelijke kosten, vragen toekomstige ontwikkelingen om smart grids en mogelijkheden tot sturing door de netbeheerder. Maar de keuze is uiteindelijk aan de politiek', zegt Leverink. Ook op andere manieren ondersteunt Enexis verduurzaming van de energievoorziening. 'De consument die producent wil worden en subsidie aanvraagt voor zonne-energie ondervindt nu veel barrières en komt in een doolhof terecht. Dat is frustrerend. Daarom komen we met één loket, want we willen dit proces zo goed mogelijk faciliteren', zegt Levelink.

Biobrandstoffen meestal niet duurzaam

Vormen biobrandstoffen een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen? Hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzocht met internationale collega’s de invloed van de productie van biobrandstoffen in Zuid-Oost Azië op de lokale biodiversiteit en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ze concludeerden in een recent gepubliceerde studie dat wanneer rekening wordt gehouden met het verlies in biodiversiteit en het vrijkomen van CO2 ten gevolge van de aanleg van de benodigde biobrandstofplantages, biobrandstoffen meestal niet duurzaam zijn.

woensdag 12 augustus 2009

Energie uit uien

Het Amerikaanse bedrijf Gills Onions, de grootste uienkweker van de wereld, haalt voor 1 miljoen dollar per jaar energie uit uienschillen. In een bioreactor worden bacteriën gevoed met uiensap. De bioreactor was met een prijskaartje van 9 miljoen dollar niet goedkoop, beaamt directeur Hal Snyder. Maar hij schat dat de installatie het bedrijf 700.000 dollar aan energiekosten bespaart, terwijl er voor 300.000 dollar minder aan afval hoeft te worden verwerkt.

Gratis warm water met zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water door gebruik te maken van het (gratis) zonlicht. Een zonneboiler is op jaarbasis goed voor ongeveer de helft van het sanitair warmwaterverbruik. Je kunt de zonneboiler ook aansluiten op de woningverwarming. Een groot aantal vragen over zonneboilers.

Veerpont op zonne-energie

In Hongkong is 's werelds eerste veerpont te water gelaten die voor driekwart wordt aangedreven door zonne-energie. Het vaartuig is ontwikkeld door Solar Sailor Holdings en kan de uitstoot van CO2 op zijn route met ongeveer de helft verminderen. Het 'groene' schip is aangekocht door de Hong Kong Jockey Club en heeft naar verluidt enkele miljoenen gekost.

Het groene goud

Het groene goud wordt het al liefkozend genoemd; zeewier. Het Groningse bedrijf Bioclear heeft er een nieuwe bestemming voor. Nu verdwijnt de aangespoelde groene smurrie veelal als afval in verbrandingsovens, maar dat is zonde, vinden de onderzoekers uit Groningen. Zij denken er energie en grondstoffen voor de farmaceutische industrie uit te kunnen halen. Voor de energie worden de zeeplanten, die aan de Duitse kust met kilo's tegelijk aanspoelen, met bacteriën samengevoegd, waardoor er biogas ontstaat. De resten worden vervolgens verwerkt tot meststof, om over het land te strooien. De Europese subsidie moet nog komen, maar nu al staat er een proefopstelling bij het bedrijf Bioclear in Groningen.

dinsdag 11 augustus 2009

Energieneutrale woning opgeleverd

FARO architecten bouwt momenteel met bouwbedrijf Kerkhofs de eerste energieneutrale woning op Steigereiland/ IJburg in Amsterdam. In de woning komen verschillende ambities bij elkaar, ruimtelijke architectuur, cradle to cradle, hoog comfort en energie- en CO2-neutraliteit. De woning sluit naadloos aan bij de ambitie van het rijk en de gemeente Amsterdam om decentrale energieopwekking door middel van zon en wind te stimuleren. De woning is extreem geïsoleerd, is LED verlicht en wordt volledig verwarmd door de zon.

Van afvaloven tot energiecentrale

Roosendaal krijgt straks, aan de Potendreef, een nieuwe afvalenergiecentrale die vijf keer de capaciteit van de huidige bezit. Dat betekent hoe dan ook meer transport en meer uitstoot. Daarom wil het bedrijf graag iets terugdoen. Door met de restwarmte van de nieuwe oven straks de nieuwe aanpalende wijk Stadsoevers te laten verwarmen bijvoorbeeld. Momenteel loopt er een haalbaarheidsonderzoek.

maandag 10 augustus 2009

Booz en Company wil duurzame stad

Het adviesbureau Booz en Company vindt dat Nederland een geheel duurzame stad moet gaan bouwen. Het moet een project zijn om van te leren. Het bureau denkt aan een stad voor 40.000 mensen. In een interview van Cobouw ontvouwt het bureau de plannen. "Het is geen luchtfietserij", stelt Robert Oushoorn adviseur en senior projectmanager bij Booz en Company.  "Er is veel geld voor groen en duurzaamheid, maar er is geen samenbindende visie, de uitgaven zijn daardoor gefragmenteerd."

Actiegroep voor windenergie

Eindhovenaar Henk Daalder wil in de regio Rivierenland een actiegroep oprichten met voorstanders van windenergie. Daalder ergert zich aan discussies als in Buren, waar de actiegroep Klap van de Molen deze week bijna vierhonderd bezwaarschriften indiende. Daalder wil in Rivierenland een coöperatie oprichten om windmolenparken van de grond te krijgen. 

zaterdag 8 augustus 2009

Aardwarmte biedt kansen

De winning van aardwarmte is fors in opmars. Nederland zit op een enorme bron van alternatieve energievoorziening met reusachtige ondergrondse hete waterbekkens. Er lopen inmiddels honderden projecten en vergunningaanvragen, waaronder enkele tientallen voor kilometersdiepe boringen in de aardkorst. Cruciaal is dat de overheid de Grondwaterwet en Mijnwet aanpast om oneerlijke concurrentie in de ondergrond te voorkomen. Dat schrijft onderzoekinstituut CE Delft.

vrijdag 7 augustus 2009

Darwind tevreden over doorstart

Directeur Vincent van den Brekel van Darwind stak zijn ongenoegen over het in zijn ogen onnodige faillissement niet onder stoelen of banken. Maandag liet Van den Brekel tegenover Energeia echter weten zeer tevreden te zijn met de nieuwe eigenaar, het Chinese XEMC Windpower. "We kunnen nu gewoon doorgaan met onze activiteiten." Een zelfstandig bestaan van Darwind was in ieder geval geen optie, aldus Van den Brekel. "De orders die afnemers van turbines plaatsen hebben doorgaans een waarde van honderden miljoenen euro's."