Pagina's
▼
vrijdag 31 juli 2009
Oxxio te koop
Het Britse energieconcern Centrica zet de Nederlandse prijsvechter Oxxio in de etalage. Daarnaast wil het Britse moederbedrijf de Spaanse activiteiten verkopen. Het bericht werd bekendgemaakt tijdens het halfjaarbericht van Centrica. Centrica merkt dat er flinke prijsconcurrentie is op de Nederlandse markt. Oxxio is de nummer vier op de Nederlandse markt met 800.000 aansluitingen voor gas, stroom of gas en stroom. Reden voor de verkoop is volgens Centrica de margedruk door 'concurrentie van vertticaal geïntegreerde voormalige monopolisten' en afboekingen op geannuleerde inkoopcontracten omdat de vraag lager was dan voorzien.
Windmolenpark voor kust verzakt
Bijna alle windmolens in het 200 miljoen euro kostende windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee zijn verzakt. Door nog onbekende oorzaak schuiven de onderdelen van de masten langzaam in elkaar. Daardoor krimpen de windmolens. Shell en Nuon, eigenaren van het windpark Noordzeewind, hebben nog geen idee hoe ze het probleem moeten oplossen. "Door nog onbekende oorzaak is het bovenstuk van de windmolens enkele centimeters dieper het middenstuk in gezakt dan was berekend", aldus een woordvoerder van Shell
Zeewier voor energieproductie
In een onderzoeksproject van TechnologieCentrum Noord-Nederland wordt gezocht naar mogelijkheden om aangespoeld zeewier in de Nederlands-Duitse grensregio Eems Dollard te benutten voor energieproductie. Daarnaast wordt bekeken of er waardevolle stoffen uit het wier te winnen zijn die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij het maken van make-up. In het project dat 1,3 miljoen euro kost werken Nederlandse en Duitse wetenschappers met elkaar samen.
Electrawinds ziet af van biomassa-installatie
Er komt dan toch geen biomassa-installatie aan de vaartkant in Ruisbroek. De groene energieproducent Electrawinds uit Oostende had plannen om aan het kanaal in Ruisbroek op de grens met Drogenbos een installatie voor biomassa te bouwen. In zo'n installatie worden plantaardige en dierlijke vetten omgezet in energie. De installatie zou stroom kunnen leveren voor 40.000 gezinnen.
2446 toezeggingen subsidie zonnepanelen
"Nieuwe kerncentrale goed idee"
Er is niets wonderlijks aan het plan van het Zeeuwse energiebedrijf Delta voor een nieuwe kerncentrale. Integendeel, een prima initiatief, heel Nederland kan ervan profiteren. Een tweede kerncentrale is ’totaal overbodig’ schreef Jan Paul van Soest. Volgens hem leidt de bouw alleen maar tot een overproductie van elektriciteit. Het klopt dat in Nederland veel nieuwe elektriciteitscentrales worden aangekondigd en gebouwd. Ons land wordt daardoor stroomexporteur in plaats van importeur. En dat is goed nieuws.
donderdag 30 juli 2009
Kernenergie is onbekend bij Belg
Zeventien procent van de ondervraagden dat gelooft dat de waterdamp die uit de koeltorens van de kerncentrales komt, radioactief is, 26 procent dat ervan uitgaat dat de kerncentrales instaan voor een beperkt gedeelte van de Belgische elektriciteitsproductie, 43 procent dat niet weet wie de Belgische kerncentrales exploiteert, en zelfs 56 procent dat zegt niet te weten wie in ons land instaat voor de opslag en het beheer van het kernafval. Hoewel sinds de jaren tachtig zeven kerncentrales instaan voor meer dan vijftig procent van de Belgische elektriciteitsvoorziening blijkt uit een beperkte internetenquête dat kernenergie voor de Belg een grote onbekende blijft.
Overschot natuurgras voor biomassa
De komende jaren zal de oppervlakte aan natuurgraslanden in Nederland nog flink toenemen. Daarmee zal een overschot aan gras ontstaan dat niet geschikt is voor de veehouderij. Onderzoekers vinden dat naar andere bestemmingen gekeken moet worden, zoals het vergisten van de biomassa.
Gemeenten in groene energie
Tientallen provincies en gemeenten hebben plannen om een eigen energiebedrijf te beginnen. Deze ondernemingen moeten de burger van betaalbare groene energie voorzien. Dat blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Tensor Energy. Het bureau wist in elk geval 34 lokale initiatieven in kaart te brengen. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vindt het goed dat lokale overheden duurzame energie stimuleren, laat haar woordvoerder weten. "Maar de gemeenten mogen geen algemene middelen gebruiken om te gaan concurreren met het bedrijfsleven."
woensdag 29 juli 2009
Raamovereenkomst met Koreaanse kabelleverancier
TenneT heeft met het Koreaanse LS Cable een raamovereenkomst getekend voor het leveren van ondergrondse 110 kiloVolt hoogspanningskabels. Het bedrijf kwam als een van de beste uit de aanbesteding en komt daarmee in aanmerking om de komende jaren een aantal nieuw aan te leggen hoogspanningskabels te leveren. Met LS Cable is in ieder geval afgesproken om de nieuwe 110 kiloVolt kabel tussen Hoogeveen en Beilen te leveren. Het is voor het eerst dat TenneT een dergelijke raamovereenkomst heeft gesloten met een kabelleverancier uit Korea. Het bedrijf heeft zich bij TenneT gekwalificeerd voor hoogspanningskabels vanaf 50 kiloVolt. In de praktijk zal LS Cable ondergrondse 110 kilovolt verbindingen voor TenneT gaan leveren. De komende jaren heeft TenneT diverse 110 kiloVolt kabelprojecten op het programma staan, onder meer in de Noord-Oostpolder, Overijssel en Drenthe.
Biobrandstof weer op de kaart
De bio-startup Joule Biotechnologies uit in het Amerikaanse Cambridge zegt een procédé te hebben ontwikkeld dat 75.7082 liter (20.000 gallons) biobrandstof kan produceren uit nog geen halve hectare (1 acre; 4.046 vierkante meter) grond. Daarmee is biobrandstof plotsklaps weer een volwaardig alternatief voor fossiele brandstof. Dat meldt Technology Review, het gezaghebbende medium van het MIT in Boston.
Etten-Leur doet onderzoek naar energielasten
Woonstichting Etten-Leur (WEL) start na de zomer een langdurig onderzoek naar de totale energielasten van een deel van de woningen in haar bestand. Met het onderzoek, waarbij de energieconsumptie van 200 huurders gedurende een periode van vier jaar wordt gevolgd, wil de corporatie meer inzicht krijgen in de totale woonlasten. WEL werkt in het onderzoek samen met een Belgische corporatie.
Windmolenparken boven Schiermonikoog
Boven de Gronings/Friese kust, 56 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, worden drie windmolenparken gebouwd. Staatssecretaris Tineke Huizinga van verkeer en waterstaat heeft hier maandag de ontwerpvergunningen voor verstrekt. De parken liggen zo ver uit de kust dat ze niet met het oog te zien zijn vanaf de Waddeneilanden. De drie parken bestaan uit in totaal 175 turbines met een vermogen van 875 megawatt, genoeg voor de energiebehoefte van 725.000 huishoudens.
zaterdag 25 juli 2009
Roosendaal wil besparen op energie
De gemeente Roosendaal verwacht de komende jaren flink te kunnen besparen op het energieverbruik voor gemeentelijke gebouwen. Met enkele ingrepen zou de energierekening daardoor jaarlijks met ongeveer 55.000 euro omlaag kunnen. De gemeente heeft voor de acht grootste panden, waaronder het stadskantoor, de effecten van die maatregelen laten onderzoeken. Daaruit is gebleken dat de verlichting en de verwarming de grootste invloed hebben op het verbruik.
Bio-energiecentrale zoekt geldschieter
Vijftien hectare tomatenkassen volledig op biogas laten draaien en een alternatief bieden om reststromen op een andere manier te gebruiken. Dat is het doel van het project De Groene Poort, een samenwerkingsverband tussen zes Zeeuwse agrariërs en tomatenkweker Lans in Rilland.
Al sinds 2006 wordt door de initiatiefnemers gewerkt aan de ontwikkeling van een bio-energiecentrale in de Eerste Bathpolder. Inmiddels zijn de plannen, op wat kleine haken en ogen na, rond. Ook gemeente en provincie zijn bereid mee te werken, zodat de noodzakelijke procedures kunnen worden opgestart.
Al sinds 2006 wordt door de initiatiefnemers gewerkt aan de ontwikkeling van een bio-energiecentrale in de Eerste Bathpolder. Inmiddels zijn de plannen, op wat kleine haken en ogen na, rond. Ook gemeente en provincie zijn bereid mee te werken, zodat de noodzakelijke procedures kunnen worden opgestart.
vrijdag 24 juli 2009
Luidsprekler op zonne-energie
donderdag 23 juli 2009
Vergisting GFT afval in Purmerend
De Huisvuilcentrale Noord-Holland heeft plannen om in Purmerend een vergistingsinstallatie te bouwen. Vergisten is een nieuwe (besparende) techniek voor het verwerken van groente- fruit- en tuinafval (gft) dat ook biogas oplevert. In de composteringsinstallatie op de Baanstee Oost wordt ook nu al op jaarbasis 30.000 ton compost gehaald uit 90.000 ton gft afval. De gemeente Purmerend zegt vanuit milieuoogpunt voorstander te zijn van een dergelijke installatie 'mits het niet tot tariefsverhoging gaat leiden'.
woensdag 22 juli 2009
Delta en Scheuten bundelen zonne-energieactiviteiten
DELTA en Scheuten willen hun zonne-energieactiviteiten bundelen. Daartoe hebben de bedrijven dinsdag een intentieverklaring getekend. Zowel DELTA als Scheuten zijn gerenommeerde bedrijven die de nodige expertise hebben opgebouwd op het gebied van zonne-energie. Binnen DELTA zijn dat Solland Solar en Sunergy en binnen Scheuten is dat Scheuten Solar met haar eigen productie van sillicium (kristallijne)- solarmodulen en systeemhuizen in meer dan tien landen. De verschillende expertisegebieden vullen elkaar uitstekend aan om te komen tot één gehele waardeketen van zonne-energie; van de productie van zuiver silicium tot de realisatie van complete solarparken. De joint venture is volgens de bedrijven zelf erg aantrekkelijk voor derden zoals klanten, leveranciers, financiële instellingen en overheden. Het streven van Scheuten en DELTA is om de samenwerking uiterlijk op 1 oktober formeel van start te laten gaan.
Zes windmolens in Zevenbergen
In de polder Rolleplaat in Zevenbergen mogen maximaal zes windturbines gebouwd worden. Wel moet er een Milieu Effect Rapportage (MER) gemaakt worden.
Dat voorstel van de VVD werd vorige week tijdens de druk bezochte raadsvergadering door een meerderheid van de raad gesteund. Wie dat moet betalen, is nog niet duidelijk. Aan het windmolenpark dat straks langs de Dintel verrijst, hangt overigens geen MER-plicht.
Een MER is pas nodig als er meer dan 30 megawatt wordt opgewekt. De zes windturbines in de Rolleplaatpolder zijn goed voor 14,4 megawatt.
Dat voorstel van de VVD werd vorige week tijdens de druk bezochte raadsvergadering door een meerderheid van de raad gesteund. Wie dat moet betalen, is nog niet duidelijk. Aan het windmolenpark dat straks langs de Dintel verrijst, hangt overigens geen MER-plicht.
Een MER is pas nodig als er meer dan 30 megawatt wordt opgewekt. De zes windturbines in de Rolleplaatpolder zijn goed voor 14,4 megawatt.
dinsdag 21 juli 2009
Meer huishoudens wisselen van energieleverancier
Zo'n zeventigduizend huishoudens stappen maandelijks over naar een andere, goedkopere energieleverancier. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er veertigduizend. Dat zegt de branchevereniging van energiebedrijven EnergieNed dinsdag in het Nederlands Dagblad. Er zou sinds 2004 nog nooit zoveel zijn overgestapt. Consumenten kiezen vooral voor een meerjarig contract met een vaste prijs. Energiebedrijven proberen de laatste maanden vooral dergelijke contracten te verkopen. Veel energiebedrijven trekken nieuwe klanten met premies, bonussen of speciale acties.
HRe ketel leidt tot verspilling
Mini windturbines goed voor 100 GWh in 2020
Mini windturbines zijn in 2020 goed voor de opwekking van 100 GWh duurzame elektriciteit en zorgen daarmee voor circa 56 kton CO2-reductie per jaar. Het aantal miniturbines in Nederland is dan fors gegroeid. Die ambitie staat te lezen in het zojuist verschenen 'Visiedocument mini windturbines' van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA).
Mini windturbines maken het mogelijk om windenergie te benutten voor de elektriciteitsopwekking op die locaties waar geen grote windturbines geplaatst kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om plaatsing op daken of direct naast gebouwen in de stad of midden op het industrieterrein. De door miniturbines opgewekte elektriciteit wordt ter plekke verbruikt of geleverd aan het elektriciteitsnet. Omdat de turbines vooral elektriciteit leveren 'achter de meter' (voor direct eigen verbruik), zijn ze het best te vergelijken met zonnepanelen.
Nederland telt verschillende fabrikanten van miniturbines en andere bedrijven die actief op deze markt zijn. Deze hebben zich in 2007 verenigd binnen NWEA in de Commissie Miniturbines. In Nederland zelf staan op dit moment ongeveer 300 miniturbines; er staan er inmiddels veel meer van Nederlands fabricaat in het buitenland. Naar verwachting zullen tot 2012 ongeveer 7.200 mini windturbines in Nederland worden geplaatst. Om de opwekking van 100 GWh elektriciteit in 2020 mogelijk te maken, zullen daarna per jaar zo'n 5.000 miniturbines geplaatst moeten worden. Daartoe zullen regels en voorschriften helder moeten zijn en zal de overheid een stimuleringsbeleid dienen te voeren en miniturbines een plek moeten toebedelen in de energietransitie. Zo is de huidige wet- en regelgeving nog te veel gebaseerd op de richtlijnen die gelden voor grote windturbines. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de stimuleringsregeling SDE.
Mini windturbines maken het mogelijk om windenergie te benutten voor de elektriciteitsopwekking op die locaties waar geen grote windturbines geplaatst kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om plaatsing op daken of direct naast gebouwen in de stad of midden op het industrieterrein. De door miniturbines opgewekte elektriciteit wordt ter plekke verbruikt of geleverd aan het elektriciteitsnet. Omdat de turbines vooral elektriciteit leveren 'achter de meter' (voor direct eigen verbruik), zijn ze het best te vergelijken met zonnepanelen.
Nederland telt verschillende fabrikanten van miniturbines en andere bedrijven die actief op deze markt zijn. Deze hebben zich in 2007 verenigd binnen NWEA in de Commissie Miniturbines. In Nederland zelf staan op dit moment ongeveer 300 miniturbines; er staan er inmiddels veel meer van Nederlands fabricaat in het buitenland. Naar verwachting zullen tot 2012 ongeveer 7.200 mini windturbines in Nederland worden geplaatst. Om de opwekking van 100 GWh elektriciteit in 2020 mogelijk te maken, zullen daarna per jaar zo'n 5.000 miniturbines geplaatst moeten worden. Daartoe zullen regels en voorschriften helder moeten zijn en zal de overheid een stimuleringsbeleid dienen te voeren en miniturbines een plek moeten toebedelen in de energietransitie. Zo is de huidige wet- en regelgeving nog te veel gebaseerd op de richtlijnen die gelden voor grote windturbines. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de stimuleringsregeling SDE.
Asse draait straks op windenergie
Ecopower hoopt van de gemeente Asse, even ten westen van Brussel, een CO2-neutrale gemeente te kunnen maken. Het bedrijf zou daarvoor in ieder geval 12 windturbines willen neerzetten, die samen het stroomverbruik van alle 13.000 huishoudens dekken. De gemeenteraad van Asse staat vooralsnog positief tegenover de plannen en zelfs de oppositie is gecharmeerd van het idee.
maandag 20 juli 2009
KEMA neemt Duitse railenergieconsultant over
zaterdag 18 juli 2009
Waarom een Vlaams energiebedrijf?
Vlaanderen en eigenlijk heel België staan voor een gigantische opdracht. Tegen 2020 moet 13 procent van het stroomverbruik komen van groene-stroomproductie van windmolens, biomassa en zonne-energie. Alle studies stellen dat grootschalige windenergieproductie in het Belgische gedeelte van de Noordzee een cruciale rol speelt om de groene-stroomproductie gevoelig te kunnen opdrijven. Tegelijk moet België 20 procent energie besparen tegen 2020.
vrijdag 17 juli 2009
Boxtel zet ferme stap in richting van duurzame energie
Een ferme stap in de richting van duurzame energie in Boxtel. Zo kan het initiatief van de Boxtelaren Hans Maassen en Siep Schukken wel worden genoemd. Met hun handelsonderneming Solartricity willen ze een doorbraak forceren in het gebruik van zonne-energie in Boxtel. "Er liggen nu redelijk concrete ideeën op tafel om op het gemeentehuis van Boxtel zonnecellen te leggen, maar ook op het dak van het VMBO-College Boxtel. Plannen voor industrieterrein Ladonk zijn er ook. Op Ladonk zouden we 100.000 vierkante meter panelen kunnen plaatsen. Het gemeentehuis is goed voor 46.000 kilowatt-uur, dat komt neer op een reductie van 80.000 kilo CO2-uitstoot. Gigantisch dus", zegt Maassen.
Beljaart gemobiliseerd over energiebesparing
De (soms) torenhoge energierekeningen die vorige maand op de deurmat vielen in de Dongense nieuwbouwbuurt De Beljaart, hebben de bewoners gemobiliseerd. Het voorstel van de gemeente komt eropneer dat Velthoven binnenkort alle projectontwikkelaars, aannemers, installateurs, verhuurder Vieya én warmteleverancier NUON aan tafel haalt om te praten over oplossingen voor alle problemen. Dat gesprek moet plaatsvinden voordat NUON de tijdelijke installatie voor de levering van aardwarmte vervangt door een definitieve.
Extra kerncentrale is onzin
Bedrijven verspillen energie
Bij niet meer dan 11 procent van de deelnemende winkeliers en bedrijven in Bodegraven, blijkt de verlichting te voldoen aan verantwoord energieverbruik. Bij 34 procent van de gescande bedrijven is de verlichting sterk verouderd. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Milieuscan die in het voorjaar is uitgevoerd en die werd opgezet door de Bodegraafse Ondernemers Vereniging (BOV) en gemeente Bodegraven. Door wat ander gedrag, bijvoorbeeld de computer uitzetten als die niet wordt gebruikt of investeren in moderne energiezuiniger apparatuur, zouden grote besparingen in energieverbruik mogelijk zijn.
donderdag 16 juli 2009
Tweede windpark van Electrawinds in Frankrijk
Het groene stroombedrijf Electrawinds neemt een nieuw windturbinepark in gebruik in Frankrijk. Het gaat om een project van 10 turbines in het Franse dorp Lanrivain in het departement Côtes-d'Armor. Voor Electrawinds is dit het tweede project in Bretagne. Dit en volgend jaar bouwt de energieproducent in Bretagne nóg zes windparken. Het nieuwe windpark in Lanrivain bestaat uit 10 windturbines van elk 0.8 MW. Die hebben een maximale (tip)hoogte van 86.45 meter. De 10 turbines produceren jaarlijkse 17 166 000 kWh elektriciteit, wat neerkomt op het jaarverbruik van 4900 gezinnen.
Biobrandstof van urine
Waterstof lijkt een logische keuze voor brandstof, het is energierijke en stoot alleen water uit bij verbranding, maar bij nader onderzoek zien we dat het extreem duur is om het uit water te maken, zodat alle waterstof heden in de productie is gemaakt van fossiele brandstoffen. Maar Gerardine Botte aan de Ohio University heeft een gemakkelijke en efficiënte manier uitgevonden om de verbindingen in urine te verbreken om waterstof te produceren.
woensdag 15 juli 2009
Kassen verwarmen met snoeiafval
Met het snoeiafval van het bosareaal in Nederland valt circa 600 hectare kas warm te stoken. Dat zegt Jan Smits, projectleider van het programma Kas als Energiebron. Hij wil met het Bosschap en Algemene Vereniging voor Inlands Hout samenwerken bij het gebruik van snoei- en takafval in de glastuinbouw. Volgens Smits werken circa 15 telers in Nederland aan een biomassa-installatie voor de kas.
ExxonMobil lanceert biobrandstoffenprogramma
"Deze investering volgt op jaren van planning en onderzoek en is een belangrijke aanvulling op ExxonMobil's inspanningen om een doorbraak te realiseren op energietechnologiegebied," zo zegt Emil Jacobs, vice president research & development bij ExxonMobil Research and Engineering Company. "Om aan de groeiende energiebehoefte van de wereld te kunnen voldoen, zullen meerdere technologieën en energiebronnen vereist zijn. Wij menen dat biobrandstoffen geproduceerd door algen een belangrijk deel kunnen zijn van de toekomstige oplossing op voorwaarde dat onze inspanningen leiden tot een rendabele brandstof met lage netto CO2-uitstoot."
ExxonMobil Research and Engineering Company is een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van onderzoek en ontwikkeling met SGI, een private onderneming die zich richt op de ontwikkeling van genoom-gerichte oplossingen. SGI is opgericht door genoom-pionier Dr. J. Craig Venter. De samenwerking behelst de ontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen uit fotosynthetische algen die uitwisselbaar zijn met de huidige generatie motorbrandstoffen.
Indien het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma succesvol verloopt, verwacht ExxonMobil in het kader van het project meer dan 600 miljoen dollar uit te geven. ExxonMobil heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in verbetering van de energie-efficiëntie en het verminderen van de broeikasgasemissies. Tot de initiatieven behoort het ontwikkelen van technologieën die het brandstofverbruik beperken, zoals synthetische materialen die autobanden langer op druk houden, geavanceerde motoroliën en lichtgewicht kunststoffen.
Thenergo onderschrijft Vlaams regeerakkoord
dinsdag 14 juli 2009
Ernst & Young: Duurzame ICT staat nog in de kinderschoenen
Ondanks de sterk groeiende aandacht voor energiebesparing en klimaatverandering, is duurzame ICT in organisaties nog erg onbekend. Ruim de helft van de managers heeft er nog nooit van gehoord. De plaats die duurzame ICT inneemt in organisaties is nog klein en de genomen initiatieven zijn dan ook minimaal.
De geringe bekendheid met 'groene' ICT blijkt uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een terugkerende peiling onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. De bekendheid met duurzame ICT is het grootst in organisaties met meer dan 500 medewerkers (52 procent) en het kleinst bij de overheid en non-profit instellingen, waar 61 procent er onbekend mee is. Hoewel duurzame ICT nauwelijks belangrijk wordt gevonden, doet de helft van de organisaties er wel degelijk aan door bewust apparaten uit te zetten tijdens afwezigheid of 's nachts. Het efficiënte gebruik van printers is tevens een regelmatig voorkomend initiatief (29 procent). Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie geen initiatieven neemt op het gebied van groene ICT. De belangrijkste reden om dat wel te doen is het besparen van kosten (70 procent), maar ook verantwoord ondernemen (50 procent) en de reputatie van de organisatie worden vaak genoemd.
De ondervraagden verwachten dat duurzame ICT belangrijker wordt binnen organisaties en dat, ondanks de economische crisis, de budgetten ervoor zullen groeien. Volgens de ondervraagde managers is duurzame ICT voornamelijk de verantwoordelijkheid van ICT-fabrikanten en de overheid.
De geringe bekendheid met 'groene' ICT blijkt uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een terugkerende peiling onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. De bekendheid met duurzame ICT is het grootst in organisaties met meer dan 500 medewerkers (52 procent) en het kleinst bij de overheid en non-profit instellingen, waar 61 procent er onbekend mee is. Hoewel duurzame ICT nauwelijks belangrijk wordt gevonden, doet de helft van de organisaties er wel degelijk aan door bewust apparaten uit te zetten tijdens afwezigheid of 's nachts. Het efficiënte gebruik van printers is tevens een regelmatig voorkomend initiatief (29 procent). Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie geen initiatieven neemt op het gebied van groene ICT. De belangrijkste reden om dat wel te doen is het besparen van kosten (70 procent), maar ook verantwoord ondernemen (50 procent) en de reputatie van de organisatie worden vaak genoemd.
De ondervraagden verwachten dat duurzame ICT belangrijker wordt binnen organisaties en dat, ondanks de economische crisis, de budgetten ervoor zullen groeien. Volgens de ondervraagde managers is duurzame ICT voornamelijk de verantwoordelijkheid van ICT-fabrikanten en de overheid.
Energieverbruik afleesbaar
In vijfhonderd huishoudens in Amsterdam begint vandaag een proef waarbij de bewoners hun energieverbruik per apparaat kunnen zien. Energiebedrijf Nuon en de Amerikaanse IT-giganten IBM en Cisco ondersteunen dit initiatief. De partijen verwachten dat consumenten minder energie zullen verbruiken als zij kunnen zien welke apparaten veel energie verspillen. Dat gebeurt via een klein kastje met een beeldscherm, een soort digitaal fotolijstje, dat overal in de huiskamer kan worden gezet.
Zonnestroom uit de Sahara
Voor 2012 moet duidelijk zijn of de bouw van enorme zonnecentrales in de Sahara financieel en technisch haalbaar is. Daartoe heeft een consortium van twaalf voornamelijk Duitse bedrijven maandag in München een overeenkomst gesloten. De twaalf, waaronder Siemens, RWE, Eon, Deutsche Bank, herverzekeraar Münchener Rück en het Algerijnse voedingsmiddelenconcern Cevital, willen 15 procent van Europa in 2050 van zonnestroom gaan voorzien.
China geeft goed voorbeeld
De afgelopen vijf jaar heeft China zijn vermogen in windenergie steeds verdubbeld. Elk jaar opnieuw. Deze week werd het nieuwste windmolenpark aangekondigd, in de provincie Gansu. Het moet groter worden dan alle vorige. Intussen buitelen de Chinese officials over elkaar heen om nog weer grotere ambities aan te kondigen. Tot voor kort zou het aandeel van duurzame energie (wind, zon, waterkracht) in de Chinese voorziening 15 procent bedragen in 2020. Inmiddels is dat opgeschroefd naar 20 procent, een percentage waar ook de EU naar streeft. En, grootspraak of niet, een van die officials, Zhang Xiaoqiang, zei vorige maand tegen Britse media: ‘Dat gaan we makkelijk halen.’
Frisdrankensector wil energie besparen
maandag 13 juli 2009
Houtige biomassa duurzame energiebron glastuinbouw
25 miljoen voor onderzoek naar energie uit planten en algen
Het onderzoekprogramma ’Towards Biosolar Cells’ krijgt van het kabinet een budget van 25 miljoen euro. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het programma voorgedragen omdat het onderzoek een bijdrage gaat leveren aan duurzame energie, verbetering van de voedselvoorziening en duurzame biomassa. Het onderzoek richt zich op een verhoogde efficiëntie van de omzetting van zonlicht in energie en bouwstoffen door planten en algen, de zogenaamde fotosynthese. Ook wordt er een deel van het programma ingezet voor de ontwikkeling van kunstmatige bladeren.
Als olie, kolen en gas schaars worden op aarde, hebben we alternatieven nodig voor energie én voor producten uit aardolie, zoals plastic. Onze economie moet minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, vandaar dat het kabinet inzet op alternatieven op weg naar de zogenaamde ‘biobased economy’. De zon geeft de aarde elk uur evenveel energie als we met zijn allen in een heel jaar gebruiken. Planten hebben een geraffineerd systeem om zonne-energie vast te leggen in bijvoorbeeld vezels en voedingsstoffen. Als we dat proces beter begrijpen, dan kunnen we zelf energie maken, of het omzetten van zonlicht verbeteren én nieuwe producten maken.
Bij het programma zijn zes universiteiten (waaronder Wageningen Universiteit), drie topinstituten, 30 bedrijven, een hbo-instelling en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek betrokken.
Als olie, kolen en gas schaars worden op aarde, hebben we alternatieven nodig voor energie én voor producten uit aardolie, zoals plastic. Onze economie moet minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, vandaar dat het kabinet inzet op alternatieven op weg naar de zogenaamde ‘biobased economy’. De zon geeft de aarde elk uur evenveel energie als we met zijn allen in een heel jaar gebruiken. Planten hebben een geraffineerd systeem om zonne-energie vast te leggen in bijvoorbeeld vezels en voedingsstoffen. Als we dat proces beter begrijpen, dan kunnen we zelf energie maken, of het omzetten van zonlicht verbeteren én nieuwe producten maken.
Bij het programma zijn zes universiteiten (waaronder Wageningen Universiteit), drie topinstituten, 30 bedrijven, een hbo-instelling en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek betrokken.
Vogels en windmolens gaan niet goed samen
Co2-opslag kom eraan
zaterdag 11 juli 2009
Kinetische energie bij Burger King
Even door de drive in voor een hamburgertje? Je hoeft je minder schuldig te voelen over je snackgedrag dankzij een nieuwe methode om energie te winnen die ontwikkeld wordt door Burger King en New Energy Technologies in New Jersey. Hierbij zetten optrekkende en stoppende auto's metalen platen in beweging waardoor energie wordt opgewerkt. Meer dan 150.000 auto's rijden jaarlijks door de vestiging.
vrijdag 10 juli 2009
Stroomstoring Den Haag voorbij
De regio Den Haag had vrijdagochtend ruim een uur lang te kampen met een grote stroomstoring. Zeker 50.000 aansluitingen, waaronder het hoofdbureau van politie, waren door de storing getroffen. Inmiddels zijn de problemen voorbij. De oorzaak is vooralsnog niet bekend. De elektriciteit was uitgevallen in een groot deel van Den Haag waaronder het stadscentrum, Rijswijk en Ypenburg.
EU houdt vast aan importheffing voor biodiesel
Windmolen SC Johnson in Mijdrecht
SC Johnson heeft deze week haar eerste eigen windmolen in gebruik gesteld bij haar fabriek in Mijdrecht, de grootste Europese producti faciliteit van de wereldwijde SC Johnson organisatie. Deze investering van ruim 3 miljoen euro komt zowel het bedrijf als de planeet ten goede, zo stelt het bedrijf. De molen draagt ook bij aan SC Johnson's strategie van schone energie projecten gericht op het verlagen van de emissie van broeikasgassen en de richtlijnen die het bedrijf zichzelf hiervoor heeft opgelegd. Door de ingebruikname van deze nieuwe windmolen kan het bedrijf het gebruik van schone windenergie nu internationaal promoten.
HVC wil 20 procent meer duurzame energie opwekken
Huisvuilverbrander HVC heeft de ambitie om samen met haar aandeelhoudende gemeenten, waaronder Den Helder,in 2020 minimaal 20 procent van het energieverbruik in het totale verzorgingsgebied duurzaam op te wekken. De eerste concrete stap hierbij is de bouw van vergistinginstallaties in Zwolle en in Middenmeer. Vergisten is een nieuwe techniek voor het verwerken van gft, waarbij alleen al de installatie in Zwolle op jaarbasis een besparing oplevert van circa 6.000 ton CO2.
donderdag 9 juli 2009
Cramer stelt commissie duurzaamheidsvraagstukken biomassa in
De commissie bestaat uit 19 leden, afkomstig van bedrijfsleven, wetenschap en non-gouvernementele organisaties. Voorzitter is Dorette Corbey, tot voor kort lid van het Europees Parlement. De commissie gaat adviseren over vraagstukken die te maken hebben met de groei van het volume duurzame biobrandstoffen in Nederland. Het gebruik van biobrandstoffen leidt tot minder CO2-emissies. Belangrijk is tegelijkertijd te garanderen dat er geen negatieve neveneffecten zijn, zoals verlies aan biodiversiteit of verdringing van voedselproductie. Dorette Corbey: "Het is precies dat spanningsveld waar de commissie nuttige adviezen kan uitbrengen.Daarom is het zo belangrijk dat verschillende geluiden in de commissie vertegenwoordigd zijn."
De Europese Unie heeft inmiddels een richtlijn vastgesteld: in 2020 moeten alle lidstaten minimaal 10% hernieuwbare energie in de transportsector gebruiken, met in achtneming van een aantal duurzaamheidscriteria. Die criteria komen vrijwel overeen met de in Nederland in 2007 ontwikkelde criteria voor duurzame biomassaproductie, ook wel bekend als 'Cramer-criteria'. "Ik ben erg blij dat de commissie Corbey dit werk nu voortzet", aldus Minister Cramer. "Het is mooi dat het goed op papier staat in de Europese richtlijn, maar we moeten het nu ook in praktijk laten zien."
Biogas-van-aardgaskwaliteit veelbelovend
De werkgroep Groen Gas heeft grote ambities. Al in 2020 zou dit biogas-van-aardgaskwaliteit in acht tot twaalf procent van de Nederlandse gasvraag kunnen voorzien. Het gaat dan om zo’n drie miljard kubieke meter, want de binnenlandse vraag naar aardgas bedraagt jaarlijks rond de dertig miljard kuub. Groen gas is biogas dat via vergisting wordt gewonnen uit organisch restmateriaal en dat is opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Dat laatste beweegt zich in een bandbreedte rond de calorische waarde van Groningen-gas. De vorige week opgerichte Gasunie-dochter Vertogas garandeert door middel van certificaten dat dit inderdaad het geval is.