Pagina's

dinsdag 30 juni 2009

Belwind wellicht overgenomen


Een consortium met de retailgroep Colruyt, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de Nederlandse partijen Zeewind, Rabobank en holding SHV onderhandelen over de overname van Belwind. Door het faillissement van de Nederlandse groep Econcern, kwam het project van dochter Belwind in het gedrang. Om het project toch nog te redden, ging de curator op zoek naar nieuwe financiers voor Belwind. Belwind wil op de Blighbank in het Belgische gedeelte van de Noordzee een windturbinepark bouwen met een capaciteit van meer dan 330 megawatt.

Canada investeert 1 miljard in groene energie


De Canadese regering heeft een Clean Energy Fund opgericht. Hiervoor staat een bedrag van 1 miljard Canadese dollar (617,6 miljoen euro) ter beschikking. Het fonds stimuleert de ontwikkeling van technologie voor CO2-opslag en demonstratieprojecten voor duurzame energie. De investering is onderdeel van Canadas Economisch Actieplan.

Diest en Scherpenheuvel zonder stroom


Diest, Scherpenheuvel en omgeving zitten sinds maandagmiddag zonder stroom. Een kortsluiting die zich omstreeks 10 uur 45 voordeed, is de oorzaak. De stroom werd afgesloten. Via zogenaamde herschakelingen probeert men beide steden opnieuw van stroom te voorzien. Voor Scherpenheuvel is dat intussen gebeurd. In Diest is het nog wachten geblazen.

Stroom telers gaat naar teelt


De stroom die telersvereniging Prominent in 's-Gravenzande wil opwekken met een nieuwe windturbine wordt wel deels gebruikt voor de teelt en het bouwplan voldoet daarmee aan de voorwaarden. Dit zegt Marco van Noord, manager van de bedrijven Prominent I en II aan de Groeneweg. Binnen de gemeentepolitiek was verwarring ontstaan, omdat Prominent aangaf de stroom van de ruim 120 hoge windturbine te gaan gebruiken om stroom terug te leveren aan het hoogspanningsnet en op termijn eventueel de huizen in nieuwbouwwijk Hoogeland van elektriciteit te willen gaan voorzien.

Vlaamse groenestroomcerticaten te duur


Het huidige systeem van de Vlaamse groenestroomcertificaten is duur, statisch en niet transparant. Het belemmert nieuwe spelers bovendien de toegang tot de elektriciteitsmarkt. Dat zegt Febeliec, de federatie van industriële elektriciteitsverbruikers. De federatie klaagt onder meer de vaste prijs aan, waardoor het systeem te duur is en de goedkope technologieën overgesubsidieerd worden.

maandag 29 juni 2009

Belgische elektra duurder


België kan de kerncentrales sluiten, maar dan zal de elektriciteitsrekening flink duurder worden. Dat zeggen acht experts die een rapport hebben opgesteld over de toekomst van België op het vlak van energie. Minister van Energie Paul Magnette heeft het rapport in handen en geeft in Le Soir de krachtlijnen prijs.

'Vlaanderen laat arme energieklant in de kou'


De Vlaamse beschermingsmaatregelen voor huishoudens die hun elektriciteits- en gasrekeningen niet meer kunnen betalen, veranderen vanaf 1 juli. Een gemiste kans in de strijd tegen energiearmoede, vindt Mieke Clymans van de vzw Samenlevingsopbouw. Wie elektriciteit verbruikt tegen een sociaal tarief is er zeker van dat hij of zij kan genieten van de laagste kilowattuurprijs. De financiering van dit tarief, dat een stuk lager ligt dan de normale elektriciteits- en gasprijs, gebeurt via de zogenaamde federale bijdrage, die verrekend wordt in de kilowattuurprijs van elke verbruiker. De vzw Samenlevingsopbouw, die sinds een tiental jaar een speciale werking heeft rond energiearmoede, vindt dat Vlaanderen een verkeerd signaal uitzendt door zijn beleid af te stemmen op dat van de federale overheid, die veeleer het accent legt op verbruikers met een laag inkomen of die in een kwetsbare situatie zitten.

Resultaten Westland Infra lopen terug


Westland Infra, de beheerder van het energienetwerk in de gemeenten Westland en Midden- Delfland, heeft zijn nettowinst vorig jaar zien teruglopen. Het resultaat uit normale bedrijfsvoering is uitgekomen op 16,2 miljoen euro. Dat is, afgezien van een eenmalige bijzondere bate in 2007 van 66 miljoen euro, vier miljoen minder dan in het jaar ervoor. Opmerkelijker dan de teruglopende winst - mede gevolg van de crisis - is dat er meer energie werd ontvangen dan is aangeleverd. Het was vorig jaar voor het eerst dat tuinders dankzij hun wkk-installaties de afzet van Westland Infra overtroffen.

zondag 28 juni 2009

Afval als alternatieve energiebron


Afval als alternatieve energiebron biedt grote kansen voor buitenlandse investeerders in Turkije. Dat heeft vicedirecteur van de Wereldbank, Ngozi Okonjo-Iweala gezegd tijdens zijn bezoek aan een afvalverwerkingstation in Turkije. De Wereldbank droeg voor 8 miljoen US dollar bij aan een project waarbij een afvalverwerkingstation warmte en energie levert aan tuinbouwkassen. In Turkije zal de komende tien jaar 68 miljard euro worden genvesteerd om problemen op milieugebied op te lossen. Afvalverwerking is hierbij een van de grote probleemgebieden. Gelet op de uitstekende reputatie van Nederlandse milieutechnologie, biedt dit veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Turkije heeft behoefte aan voertuigen voor inzameling en transport, materialen zoals geomembranen, verbrandingsinstallaties, sterilisatoren, energieconversie-eenheden (van biogas naar elektriciteit en warmte) en computeronderdelen en software.

Doorbraak met het mengen van aardgas en waterstof


In Nes op Ameland is een doorbraak bereikt met het mengen van aardgas en waterstof. Veertien huishoudens koken en verwarmen zonder problemen met dit mengsel. Omdat waterstof geen broeikasgas uitstoot is de milieubelasting lager. Ook wordt de gasvoorraad gespaard: een experiment, uniek in de wereld. De afgelopen anderhalf jaar is in fases tot 15 procent waterstof bijgemengd. Het uiteindelijke doel – 20 procent – wordt na de zomer bereikt.

zaterdag 27 juni 2009

Vrijwilligers gezocht voor energieproject


Op vijf plaatsen in Harderwijk start in november het project Samen Voordelig Energiebewust. Doel van het project is dat Harderwijkers, ook met een buitenlandse achtergrond, tips krijgen over hoe ze zuiniger met energie en water kunnen omgaan en daardoor honderden euro's kunnen besparen.
Zonder comfort te hoeven inleveren. Het project bestaat uit vijf cursussen waaraan steeds vijftien mensen kunnen deelnemen.

vrijdag 26 juni 2009

GroenLinks wil zonnepanelenfabriek


GroenLinks wil dat Groningen meer werk maakt van zonne-energie. Tijdens de Algemene Beschouwingen van Provinciale Staten pleitte de partij voor de oprichting van een zonnepanelenfabriek. GroenLinks vindt dat de Provincie te weinig investeert in dit soort projecten. Volgens fractievoorzitter Wiebe van der Ploeg hoeft dat niet. Met de kennis en de industrie die er is, zouden er volgens hem best nieuwe fabrieken kunnen komen; bijvoorbeeld voor het maken van zonnepanelen.

donderdag 25 juni 2009

Bronsbergen voorziet zichzelf van energie


Het Zutphense vakantiepark Bronsbergen beleeft een primeur. Het park neemt namelijk officieel het eerste autonome stroomnetwerk van Nederland in gebruik. Het netwerk kan uit zichzelf opstarten, over- en terugschakelen van en naar het openbare net en als het moet in zijn geheel op accu's blijven functioneren. De 3000 vierkante meter aan zonnepanelen slaan de stroom op in maar liefst 720 batterijen die verpakt zitten in vier enorme containers die nog het best te vergelijken zijn met zeecontainers.

Eneco neemt Ecostream over


Energiebedrijf Eneco zet de activiteiten voort van het failliete Ecostream, een onderneming die gespecialiseerd is in zonne-energie. Ecostream maakte deel uit van Econcern, een onderneming die zich toelegt op duurzame energie maar door de kredietcrisis in financiële problemen kwam. Afgelopen week nam Eneco belangrijke onderdelen van Econcern over. Eneco heeft ook interesse om de buitenlandse activiteiten van Ecostream over te nemen en voert hierover nog gesprekken.

woensdag 24 juni 2009

Tennet investeert 10 miljoen in landschap en natuur


Gedeputeerde staten van Drenthe hebben de lijst met projecten vastgesteld die voor subsidie uit het TenneT-compensatiefonds in aanmerking komen. De projecten leveren een bijdrage aan natuur- en landschapsversterking in Zuidwest-Drenthe en dienen ter compensatie van de aantasting van het landschap door het handhaven van de hoogspanningslijn Hoogeveen-Zwolle. TenneT trekt tien miljoen euro uit voor compenserende maatregelen voor de versterking van natuur en landschap in de directe omgeving van de te handhaven lijn: vier miljoen voor de provincie Overijssel en zes miljoen euro voor de provincie Drenthe.

Minicongres over energie besparen


Het samenwerkingsverband van vijf Zeeuwse bedrijven Faktor Plus houdt donderdag 2 juli een mini-congres over energiebesparing. Vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten, scholen en bedrijven worden tijdens deze studiebijeenkomst geïnformeerd over het onderwerp. Faktorplus renoveert momenteel 41 woningen aan de Vredestraat in Sas van Gent. Na de renovatie zijn deze huizen veel zuiniger en hebben ze energielabel G in plaats van het huidige label B.

'Windmolens leveren marginale bijdrage'


De tegenstanders van de komst van vier grote windmolens bij Stavenisse werden op hun wenken bediend in dorpshuis De Stove. Daar zette Fred Jansen van het Nederlands Kritisch Platform Windenergie grote vraagtekens bij het nut van windenergie. Dat soort energie kan volgens hem geen enkele bijdrage leveren aan het oplossen van het toekomstige energieprobleem. Jansen stelde dat er cijfers zijn, die stellen dat tien procent van de in Nederland gebruikte energie door windmolens wordt opgewekt.

dinsdag 23 juni 2009

Directie Zon Invest en Pure Energy verweert zich


De 'klimaatvriendelijke' beleggingsfondsen Pure Energy en Zon Invest betalen de beloofde rente niet meer uit aan hun beleggers. Die vermoeden dat ze zijn opgelicht in een klassieke Ponzifraude, ook omdat de kantoren de telefoon niet meer opnemen. Zon Invest, inmiddels onderdeel van Pure Energy, haalde tussen de 10 en 20 miljoen euro op bij Nederlandse beleggers. Met dat geld zouden zonneparken worden opgezet, die beleggers een gegarandeerd rendement tussen de acht en tien procent rendement moesten opleveren. Directeur Fred Kras zit in Spanje en reageert tegenover Quote op de aantijgingen.

Jacqueline Cramer vindt tweede kerncentrale niet nodig


Milieuminister Jacqueline Cramer vindt een tweede kerncentrale overbodig. Dit zei ze dinsdag naar aanleiding van een zogenoemde ontwerpstartnotitie, de eerste stap in de aanvraag voor een bouwvergunning voor een nieuwe kerncentrale, afkomstig van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Delta heeft al langer plannen voor een tweede kerncentrale bij Borssele. Die is wat Cramer betreft gewoon niet nodig, omdat Nederland inzet op duurzame energie, zoals wind, zon en getijdenenergie.

Kroes akkoord met verkoop Nuon


Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes is maandag akkoord gegaan met de verkoop van energiebedrijf Nuon aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Vattenfall moet in ruil voor goedkeuring wel Nuon Deutschland, dat zich richt op de consumentenmarkt, van de hand doen. De desinvestering heeft vooral betrekking op de activiteiten van Nuon in Hamburg en Berlijn. Vattenfall kan de retailactiviteiten van Nuon buiten de twee grote steden behouden.

Actie tegen windmolenpark


Bewoners van het gebied Schaarsheide voeren actie tegen plannen van Stichting Windkracht Oost om in hun woongebied twaalf windmolens te plaatsen. Schaarsheide ligt op de grens van Aalten en Oost Gelre. Het college van burgemeester en wethouders van Aalten heeft het verzoek onlangs afgewezen; het college van Oost Gelre heeft een beleidsplan opgesteld dat plaatsing van windmolens alleen op regionaal bedrijventerrein Laarberg toestaat. Sw buurtbewoners zijn er niet gerust op. "De colleges van beide gemeenten willen in Schaarsheide geen windmolens. Maar met de politiek weet je het nooit."

maandag 22 juni 2009

Noord-Holland wil Nuon toch verkopen


Een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland heeft maandag toch voor verkoop van de aandelen van Nuon aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall gestemd. Alleen de fracties van de SP en Statenlid Braam (ex-GroenLinks) waren tegen. Noord-Holland stemde vorige week tijdens de aandeelhoudersvergadering nog tegen verkoop. Nu een overgrote meerderheid van de aandeelhouders wel wil verkopen heeft verzet niet zoveel zin meer, zo oordeelde maandag een meerderheid van de Staten.

Kroes beslist over verkoop Nuon


Europees commissaris Neelie Kroes beslist maandag over de verkoop van energiebedrijf Nuon aan de Zweedse energiegigant Vattenfall. Kroes moet namens de Europese Commissie beoordelen of de overname de concurrentieverhoudingen niet te zeer aantast. Als klanten te weinig keuze overhouden, kan de Europese Commissie een overname of fusie verbieden.

CDA wil zo weinig mogelijk windturbines in Overijssel


De CDA-Statenfractie wil de CO2-reductie in Overijssel met kansrijke duurzame energieopwekking waarmaken. De doelstelling van CO2-reductie en 80 MW windenergie staat niet te discussie maar wel de mogelijke locaties voor windenergie. CDA ziet meer mogelijkheden voor zonne-energie, aardwarmte, koude-warmte-opslag en biomassa. CDA maakt een heldere keuze in de omgevingsvisie die 1 juli vastgesteld gaat worden: windenergie beperken tot twee duidelijk omschreven kansrijke zoekgebieden ten noorden van de Vecht, tussen Staphorst-Zwolle en Hardenberg.

Vaticaan op kop in schone energie


VN-deskundigen zijn onder de indruk van de pogingen van het Vaticaan om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. "Het is denkbaar dat het Vaticaan de eerste staat zal zijn die nieuwe energiebronnen gebruikt en de eerste natie die CO2-neutraal is." Delegatieleider Mark Hopkins verklaarde diep onder de indruk te zijn van de betrokkenheid van de ministaat in zoveel "significante projecten" om haar brandstofverbruik te reduceren.

zondag 21 juni 2009

Kristallen in pads vergroten capaciteit boiler


Een Twents bedrijf heeft een revolutionaire methode ontwikkeld om een bestaande conventionele boiler om te bouwen tot een milieuvriendelijke zonneboiler. Door een gedeelte van het water uit de bestaande boiler te vervangen door zogenoemde Thermupods - met het uiterlijk van Senseo-koffiepads - stijgt de capaciteit met tientallen procenten. In sommige gevallen leidt het zelfs tot een verdubbeling. De vinding wordt maandag gepresenteerd aan de Vaste Kamercommissie Economische Zaken die een werkbezoek aan Twente brengt.

vrijdag 19 juni 2009

Slimme meter niet veilig


Zowel in de VS als Groot-Brittannië is men begonnen met de uitrol van slimme meters, maar de apparaten zitten vol beveiligingslekken, waardoor zelfs het elektriciteitsnet uit de lucht kan worden gehaald, zo waarschuwt een onderzoeker. De software die de meters gebruiken is eenvoudig te kraken. Zo wordt er nauwelijks encryptie gebruikt en niet om authenticatie gevraagd voor het uitvoeren van gevoelige operaties, zoals het draaien van software updates. De lekken zijn rijp voor "misbruik".

donderdag 18 juni 2009

Groene stroom kost Belg 80 euro extra


Als België de Europese verplichting naleeft om de groenestroomproductie gevoelig op te drijven, dan kan dat een Waals gezin met een gemiddeld elektriciteitverbruik -3.500 kilowattuur- tegen 2020 jaarlijks 80 euro extra kosten. De huidige jaarfactuur bedraagt 670 euro. Dat blijkt uit een recente berekening van de groene stroomkosten door de Waalse energieregulator Cwape.

woensdag 17 juni 2009

Aandeelhouders Nuon stemmen vóór verkoop aan Vattenfall


Een grote meerderheid van meer dan 90 procent van de aandeelhouders van Nuon heeft vandaag in een buitengewone aandeelhoudersvergadering vóór de verkoop van hun aandelen in het productie- en leveringsbedrijf van Nuon aan Vattenfall gestemd. Tevens werd met meerderheid ingestemd met de juridische splitsing van n.v. Nuon in een productie- en leveringsbedrijf (N.V. Nuon Energy) en een netwerkbedrijf (Alliander N.V.). De aandelen in Alliander blijven in handen van de huidige aandeelhouders.
De CEO van Nuon, Oystein Loseth, over het besluit van de aandeelhouders: "We stellen het vertrouwen van de aandeelhouders in onze strategische partner Vattenfall erg op prijs. We kijken terug op een vruchtbaar traject waarin we intensief met onze commissarissen, aandeelhouders en medezeggenschap hebben samengewerkt in het voornemen om een strategische partner te zoeken en in het opstellen van criteria voor deze partner. Vandaag nemen de aandeelhouders een belangrijke stap naar de toekomst voor zowel het productie- en leveringsbedrijf dat met Vattenfall samengaat als voor netwerkbedrijf Alliander dat in handen van de publieke aandeelhouders blijft."
De eerste aandelenoverdracht vindt plaats op 1 juli a.s. onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit. De verkoop van aandelen aan Vattenfall zal gefaseerd plaatsvinden. Eerst wordt een belang van 49 procent verkocht. Het resterende belang zal gefaseerd worden overgedragen, waardoor Vattenfall uiteindelijk na zes jaar 100 procent van de aandelen verkrijgt. De gefaseerde overdracht van aandelen onderstreept het gezamenlijke commitment van Nuon's aandeelhouders en Vattenfall om de publieke belangen en de Nederlandse identiteit van Nuon te waarborgen. Er is een stichting opgezet om de publieke belangen te bewaken en te waarborgen.

André Jurres samen met Delta in groene stroom


De oud-topman van Essent in België, André Jurres, gaat samenwerken met het Zeeuwse nutsbedrijf Delta voor de ontwikkeling van groene stroom. Jurres leidt nu NPG Energy, een bedrijf dat zich toelegt op kleinschalige groene-stroomprojecten. Delta - de meerderheidsaandeelhouder van de Vlaamse afvalverwerker Indaver - en NPG Energy streven naar 150 megawatt groene-stroomproductie in de Benelux in vijf jaar. Dat vergt minimaal 40 miljoen euro per jaar.

Itinera kritisch over zonnepaneelpremies


De onafhankelijke Belgische denktank Itinera trekt de subsidiëring van zonnepanelen in twijfel en pleit ervoor om in de plaats meer middelen te steken in onderzoek naar en ontwikkeling van alternatieve energie. "We mogen ons schaarse middelen niet inzetten in wat niet werkt." In de aanloop naar de regionale verkiezingen zijn er veel beloftes gedaan over groene energie, zegt Marc De Vos, directeur van het Itinera Institute. "Maar we mogen ons niet vergalopperen. Groene energie is een grote economische en ecologische opportuniteit, maar nog niet voor vandaag. Er is meer nuchterheid nodig."

Het Duitse energieconcern RWE, de toekomstige eigenaar van Essent, neemt deel aan een groot project voor winning van zonne-energie in de Sahara. Met de bouw van een enorme zonnecentrale in de Sahara zou volgens experts in de krant een bedrag van 350 miljard euro gemoeid zijn.

dinsdag 16 juni 2009

Stroom uit slangen


Zeeslangen in een golvenboerderij. Het klinkt als een kinderverhaal, maar de ’boerderij op zee’ zou in de toekomst stroom kunnen leveren aan duizenden huishoudens. De beweging van de golven is namelijk een bron van energie die tot nu toe vrijwel onbenut is gebleven. Het apparaat is nu nog in de testfase, maar binnen twee jaar hoopt het bedrijf de eerste Anaconda’s te water te laten. Een spannende tijd voor de makers, want eerdere pogingen om golfenergie te winnen liepen niet goed af. Zo heeft de voorganger van de Anaconda, de ijzeren Pelamis, het niet gered.

Onderzoek naar CREG-dossier Electrabel


Federaal minister van energie Paul Magnette wil een onderzoek laten starten naar de studie van Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (CREG) over de groothandelsprijzen van elektriciteit. Volgens de CREG heeft Electrabel de prijs gemanipuleerd en op die manier 100 miljoen euro verdiend. Dat wordt door Electrabel echter met klem ontkend.

maandag 15 juni 2009

Eneco neemt onderdelen Econcern over


Energiemaatschappij Eneco koopt de kernactiviteiten van Econcern. Dat is maandagmiddag bekend gemaakt. Het grootste deel van het bedrijf, dat gespecialiseerd is in duurzame energie, werd afgelopen vrijdag failliet verklaard. Ecofys en Evelop en een deel van de biomassa-activiteiten van Econcern worden overgenomen. Hoeveel Eneco betaald voor de Econcern-onderdelen is niet bekend gemaakt.

Eneco benoemt directeur Finance bij haar onderdeel Energiebedrijf


Op 15 juni treedt Pieter Duisenberg (42) als directeur Finance in dienst bij het Energiebedrijf Eneco, een onderdeel van het concern Eneco. Na een inwerkperiode, neemt hij op 20 augustus de verantwoordelijkheid voor de financiën bij het Energiebedrijf over van de huidige interim directeur Finance, Jack Jacobs. Duisenberg heeft ruim 10 jaar bij Shell gewerkt, onder meer als CFO van de divisie Renewables (duurzame energie) en enkele jaren bij McKinsey & Company. Duisenberg stapt nu over van Lemnis Lighting naar Eneco. Hij beschikt over brede ervaring op het gebied van finance en controlling en wil dat nu graag in praktijk brengen bij een energiebedrijf dat sterk inzet op verduurzaming van de energievoorziening. Duisenberg studeerde macro - en monetaire economie in Rotterdam en is register controller.

Huis levert energie voor de auto


Een huis dat zelf energie levert, klinkt als toekomstmuziek. Ten onrechte, blijkt in Leusden. Daar staat al zo'n huis, in jarendertigstijl. Een huis zonder stroomkosten is al uniek. Een huis dat ook nog eens energie oplevert, zodat je bijvoorbeeld je elektrische auto 5000 kilometer per jaar kunt laten rijden, was de droom van Johannes Out. Wás, want sinds kort is het werkelijkheid.

zaterdag 13 juni 2009

Buitenbios op zonlicht


In De Muzentuin midden in het centrum van Tilburg is vrijdag een buitenbioscoop opgebouwd geheel werkend op zonne-energie. Een initiatief van vier culturele organisaties in Tilburg onder de naam Cultuurkwartier. Als je het vrijdag gemist hebt kun je aankomende vrijdag nog eenmaal terecht vanaf 21.00 uur in het park in Tilburg.

vrijdag 12 juni 2009

Zwembad gaat huizen verwarmen


Niet alleen Ahoy, ook het winkelcentrum en het zwembad zijn goede klanten van energiebedrijf Eneco. Het hele gebied in Rotterdam kan met relatief eenvoudige ingrepen in de eigen energiebehoefte voorzien, zo luidt de opvallende conclusie van een studie van de TU Delft. Men heeft de effecten berekend van een systeem waarin warmte en kou op slimme wijze worden uitgewisseld. Zo kan de warmte die het zwembad afgeeft, worden gebruikt voor het verwarmen van huizen in de buurt.

Kleine windmolens maken weinig geluid


Alleen grote windturbines op grote hoogte produceren een veel sterker geluid dan tot nog toe werd aangenomen. Niet de kleinere exemplaren die een groep initiatiefnemers uit De Purmer aan de rand van het Purmerbos wil plaatsen. Dat zegt een van de initiatiefnemers, Jan Balk. Balk zegt alle argumenten van de tegenstanders te kunnen weerleggen. Bijvoorbeeld dat over het gevaar van afbrekende rotorbladen. Dat is recent nog gebeurd. "Maar daarbij gaat het om turbines van meer dan tien jaar oud met een hout-epoxy wiek. Naderhand bleek dat een ongelukkige technische benadering. Windturbines die nu worden geleverd, hebben wieken van epoxyhars met glasvezel."

donderdag 11 juni 2009

Europese topuniversiteiten bundelen krachten in energie-onderzoek


De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) en de Technische Universität München (TUM) beginnen samen een ‘graduate school’ op het gebied van duurzame energietechnologie. De graduate school werft op dit moment promovendi en postdocs, die gaan werken aan uiteenlopende onderwerpen, zoals zonnecellen, fossiele brandstoffen en waterstofopslag.
De focus van de graduate school ligt om meer dan één reden op duurzame energietechnologie: om met onderzoek en innovatie de strijd tegen klimaatsverandering te voeren, om de energievoorziening van de wereld veilig te stellen en om economische groei en ontwikkeling te stimuleren.

Bedrijven haven Antwerpen mogen zonnepanelen plaatsen


De bedrijven in de Antwerpse haven mogen zonnepanelen op de daken van hun magazijnen plaatsen. Het havenbestuur heeft daarvoor het licht op groen gezet. De verwachting is dat op zeer korte termijn 5 hectare magazijndaken bedekt zullen zijn met zonnepanelen. De hele haven is goed voor 530 hectare magazijndaken.

woensdag 10 juni 2009

Bio-vergister VAR levert stroom voor 7.000 huizen


Afvalrecycler VAR in Wilp-Achterhoek heeft een nieuw paradepaardje: een installatie om GFT-afval om te zetten in stroom. Een omvangrijk en innovatief project dat in Den Haag niet onopgemerkt bleef: vandaag komt minister Jacqueline Cramer naar Wilp-Achterhoek om de installatie in werking te stellen. Een symbolische daad want de vergister draait ten dele al sinds januari toen de eerste gasmotor in werking werd gezet. In februari volgde nummer twee. De vergister levert stroom voor 7000 huizen.

dinsdag 9 juni 2009

Telers willen windmolen


Telersvereniging Prominent heeft plannen om bij de tomatenkwekerij aan de Groeneweg in 's-Gravenzande een windturbine te plaatsen. Prominent Wind BV heeft daarvoor een bouwvergunning ingediend. Om de windturbine te kunnen plaatsen moet nog wel het bestemmingsplan worden aangepast. Op het perceel zijn momenteel alleen agrarische activiteiten mogelijk. Men wil de windturbine niet gaan gebruiken voor de tomatenteelt. De energie van een windmolen is te variabel voor eigen gebruik.

In 2050 zou alle stroom groen kunnen zijn


Het is technisch haalbaar om tegen 2050 de Europese elektriciteitsproductie volledig uit hernieuwbare bronnen te halen. Dit blijkt uit een rapport van de Duitse milieuadviesraad (SRU). De vervanging van grote traditionele centrales, of hun uitbreiding, is technisch niet nodig en economisch niet winstgevend gezien de grote voorraad hernieuwbare energie, zo meldt de Belgische persdienst IPS op basis van het rapport.

Olieboor kan nog rustig de grond in


Oliebedrijven gaan het niet redden in de toekomst, voorspelde de Duitse politicus Herman Scheer deze week. Hij introduceerde elf jaar terug een wet in Duitsland die tot een explosieve groei van het aandeel duurzame energie leidde. In 2030, denkt hij, heeft zijn land geen druppel olie meer nodig: iedereen wekt dan zijn eigen energie op. Einde energierekening, einde energiemonopolie, einde van de conventionele energiesector. Schromelijke overdrijvingen?

maandag 8 juni 2009

Nederlandse duurzaamheidsgoeroe overleeft kredietcrisis niet


Tijdens mijn leven moet het lukken", antwoordde de Nederlander Ad van Wijk in 2007 aan een journalist die hem vroeg wanneer hij zijn droom van 'duurzame energie voor iedereen' dacht te kunnen realiseren. De kans dat de voorspelling van de 53-jarige Van Wijk uitkomt, is klein geworden. Zijn bedrijf Econcern moest uitstel van betaling aanvragen. Een kredietlijn van 150 miljoen euro kon niet worden geherfinancierd en de verkoop van bedrijfsonderdelen leverde te weinig op.

zaterdag 6 juni 2009

Statue of Energy


Minister Plasterk opende vandaag de Noordwijkse buitenkunstexpositie 'BeeldenBoulevard' door zijn mobieltje op te laden aan "The Statue of Energy". Een kunstwerk van Jurriaan van Hall dat windenergie genereert. Gedurende zes weken kunnen strandgangers en dagjesmensen in Noordwijk hun Mp3 spelers, batterijen en mobiele telefoons aan windenergie opladen.
"The Statue of Energy" is een van de beelden van de BeeldenBoulevard, een kunstexpositie met 17 hoogwaardige beeldhouwwerken op de Noordwijkse Boulevard. Thema van expositie is '9 Meter Plus'. Dit klimaatthema verwijst naar de recente ophoging van de Noordwijkse duinen naar minimaal 9 meter.

vrijdag 5 juni 2009

Lidl stapt in zonne-energie


Lidl Stiftung, gevestigd in Neckarsulm (Duitsland), heeft een kaderovereenkomst afgesloten met Enfinity N.V. te Waregem (België) en SolarMarkt AG te Freiburg (Duitsland). De overeenkomst omhelst de installatie en het onderhoud van zonnestroomcentrales op de daken van logistieke centra van Lidl in Europa. Deze grootschalige bestelling zal worden uitgevoerd via een joint venture van de ondernemingen SolarMarkt AG en Enfinity NV, met zetel te Frankfurt am Mein (Duitsland). Lidl heeft een miljoenen-investering vooropgesteld voor de installatie van zonne-energiecentrales op de daken van zijn Europese vestigingen met het oog op de productie van elektriciteit.
Lidl is één van de grootste discount voedingswinkels met vestigingen in een groot aantal Europese landen en het bezit er talrijke gebouwen voor logistiek en verkoop. Lidl wil in de toekomst de kaart trekken van de zonne-energie voor de productie van milieuvriendelijke elektriciteit. Onder het motto van "Op weg naar de toekomst" draagt Lidl vandaag de dag reeds zijn steentje bij tot de bescherming van het milieu en tot een efficiënt energiegebruik. In 2006 bijvoorbeeld, werd op het dak van het logistieke centrum in Hartheim (Duitsland) reeds een zonne-installatie geplaatst.

Afvalbakken met zonnepanelen


De Amerikaanse stad Philadelphia heeft iets nieuws: afvalbakken met zonnepanelen. Deze wekken energie op die gebruikt wordt om het gedeponeerde afval mechanisch samen te persen. Hierdoor kunnen de bakken ongeveer acht keer zoveel afval verwerken als gangbare afvalbakken. De stad mikt op de plaatsing van 500 bakken de komende maanden