Pagina's

zaterdag 30 mei 2009

Hoogeveen wil WKO


Het college van de gemeente Hoogeveen wil voor de energievoorziening van drie gemeentelijke gebouwen warmte-koudeopslag (WKO) gaan toepassen. Burgemeester en wethouders zien hierin vooral winst voor het milieu. Het college heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om WKO toe te passen voor de energievoorziening van het Raadhuis, het Compagnieshuis en het nieuw te bouwen Werkplein.

Eindhoven weer zonneboilerstad?


Eindhoven moet weer 'zonneboilerstad' worden. Dat vindt in elk geval de Eindhovense PvdA-fractie, die vrijdag een stimuleringsplan voor de aanschaf van zonneboilers lanceerde. Huiseigenaren zouden met de al bestaande gemeentelijke energiebesparingslening tegen twee procent rente de boiler kunnen aanschaffen.

vrijdag 29 mei 2009

Ook Darwind in de problemen


Met het dreigende faillissement van energiebedrijf Econcern lijkt ook de piepjonge Noord-Hollandse windturbinefabrikant Darwind, een dochter van Econcern, om te vallen. Het was een liefdesbaby, voorbestemd een belangrijke rol te gaan spelen bij het realiseren van grote hoeveelheden duurzame offshore windenergie. Voor windenergie op zee is enorme belangstelling. Met name de Noordzeelanden zien mogelijkheden voor plaatsing buitengaats van duizenden windmolens.

Bouw duurzame energie centrale Limburg


De provincie Limburg is sinds afgelopen week met zes gerenommeerde bedrijven/consortia in gesprek om te kunnen vaststellen wie de Duurzame Energie Centrale Limburg gaat realiseren en exploiteren. De Duurzame Energie Centrale Limburg is een kleine zonnecentrale in combinatie met andere duurzame energiebronnen, zoals wind en biomassa. Deze heeft een geschat investeringsvolume van € 70 miljoen. De locaties waar de Duurzame Energie Centrale Limburg gerealiseerd kan worden, zijn Belvédère in Maastricht, NedCar in Sittard-Geleen en Klavertje 4 in Venlo. Samenwerking met betrokken gemeenten wordt hierbij gezocht.

donderdag 28 mei 2009

Zonne-energie-installatie met hoog rendement in Medemblik


Eneco stelt in Medemblik een grote zonne-energie-installatie met vacuümbuiscollectoren in de woningbouw in gebruik. Twee woontorens van het project Waterpark in Medemblik zijn aangesloten op een innovatief en milieuvriendelijk systeem van zonthermische energie in combinatie met warmte/koudeopslag (WKO). Eneco realiseert dit duurzame energieproject onder de naam Eneco Eco Energy. De 135 woningen in dit project zijn voorzien van warm tapwater door middel van de vacuümbuiscollectoren. Als de proef succesvol is, wil Eneco deze innovatieve techniek bij meerdere projecten toepassen. Het bedrijf monitort en analyseert de energieopbrengst en temperatuur van deze technologie. Voor deze proefopstelling kreeg Eneco subsidie van SenterNovem, agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

ProRail stapt in zonne-energie


Op en rond het spoor zijn legio mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Op NS-Station Utrecht Centraal en langs de Betuwelijn gaat beheerder ProRail daar werk van maken. Utrecht Centraal gaat als eerste treinstation in Nederland zelf op grote schaal zonne-energie opwekken. De verbouwing die volgend jaar van start gaat, moet het station een stuk duurzamer maken.

Bouwstop windmolens bepleit


Het Nederlands Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NPKW) en het overkoepelende Europese Platform Tegen Windmolenparken EPAW willen dat de Europese Commissie en het Europese Parlement de bouw van windmolenparken in de EU stoppen. Volgens voorzitter Fred Jansen van het NPKW, dat ruim honderd Nederlandse organisaties vertegenwoordigt, is investeren in windenergie weggegooid geld. Volgens hem biedt windenergie te weinig potentieel: "Wind op land vormt een verwaarloosbare bron van energie en dit zal in de toekomst niet veranderen."

woensdag 27 mei 2009

Schiphol wil windmolenpark op zee


Om in haar energiebehoefte te voorzien wil Schiphol een windmolenpark aanleggen in zee. Een woordvoerder van de luchthaven bevestigt de plannen. In het jaar 2020 wil de luchthaven twintig procent van haar energiebehoefte zelf opwekken. Een groot deel daarvan zou voor rekening moeten komen van een windmolenpark in de Noordzee. Afgelopen jaar heeft Schiphol hier al onderzoek naar laten doen.

Meer klachten over Vlaamse energiebedrijven


De Vreg, de Vlaamse energieregulator, heeft vorig jaar een kwart meer klachten tegen energieleveranciers en netbeheerders behandeld, in vergelijking met 2007. In totaal ging het om 729 dossiers. De directie van de Vreg schat dat zo'n 50 à 60 procent van de klachten ging over problemen waarover de Vreg wettelijk geen bevoegdheid heeft. Niettemin blijft de energieregulator zeer sterk vragende partij voor een echte federale ombudsdienst. "Het probleem is dat er nog steeds geen zicht op is wanneer deze ombudsdienst effectief van start zal gaan."

Twence moet volwaardig nutsbedrijf worden


Twence moet in de toekomst uitgroeien tot een volledig nutsbedrijf voor afval en energie. Dat is de strekking van een strategisch plan dat een stuurgroep onder leiding van de Losserse burgemeester Westendorp heeft aangeboden aan voorzitter Den Oudsten van de Regio Twente. De regioraad beslist op 14 oktober over het plan. Het dividend dat Twence uitkeert bestaat uit een basisuikering van 2,5 miljoen euro per jaar. Ook wordt tot 2018 8 miljoen euro per jaar gereserveerd ten behoeve voor projecten die de regio in het kader van de zogeheten Agenda van Twente wil realiseren.

dinsdag 26 mei 2009

Splitsingsplan Essent goedgekeurd


Na volgens het bedrijf degelijke en zakelijke discussies met de NMa en het Ministerie van Economische Zaken is vandaag het splitsingsplan van Essent goedgekeurd door de Minister van Economische Zaken. Dit betekent dat het bedrijf de komende maanden op eigendomsniveau gesplitst kan worden in Essent (Productie- en Leveringsbedrijf) en Enexis (netwerkbedrijf). Het doel van Essent en haar aandeelhouders om te komen tot twee robuuste, onafhankelijke en financieel gezonde ondernemingen zal daarmee een feit zijn. Overeenkomstig de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) zal Enexis in handen blijven van publieke aandeelhouders en wordt aldus voor Enexis een duurzame financiële toekomst gewaarborgd waarbij leveringszekerheid centraal zal staan.

Vijftienhonderd scholieren springen op duurzame dansvloer


Zo’n vijftienhonderd middelbare scholieren dansen vandaag in het Eindhovense Evoluon op een dansvloer die stroom opwekt. Ze willen zo voldoende energie vrijmaken om zeshonderd ledlampjes van elektriciteit te voorzien.
De stunt vormt de afsluiting van de Eureka!Cup, een ontwerpwedstrijd voor scholieren uit havo en vwo 1 tot en met 3, georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met Fontys Hogescholen en andere universiteiten, bedrijven en instellingen. De scholieren moeten met hun gedans voldoende energie opwekken om een lichtornament met zeshonderd led-lampjes, gesponsord door Philips, voluit te laten stralen.
De leerlingen en hun begeleiders (vijftig scholen, 163 teams) zijn 26 mei de hele dag in het Evoluon ter afsluiting van de Eureka!Cup. In deze ontwerpwedstrijd hebben de scholieren in groepjes gewerkt aan opdrachten rond het thema: ‘Watt’s Going On?’ (duurzame energie). De opdrachten liepen uiteen van het ontwerpen van een duurzame energiecentrale tot het laten rijden van energiezuinige auto’s. Het doel is de leerlingen te laten kennismaken met de toepassingen van technologie.

Sanyo vestigt record met zonnecel


Sanyo heeft een record gebroken met zijn nieuwste zonnepanelen. Die hebben de hoogste energieconversie ter wereld op 100 cm2 of hoger. Het rendement bedraagt 23 procent tegen 22,3 procent bij de vorige cellen. Het is overigens nog niet bekend op welke termijn deze cellen op de markt verkrijgbaar zijn.

Hoop bedrog?


Overal in België duikt de nieuwe stunt van Electrabel op: grote reclamepanelen langs de baan en affiches in bus en tramhokjes, met de opschriften: Reeds ******** gezinnen zijn Groen Plus of Campina kiest voor onze groene energie. Gezondheid! Ook Telenet, en Delhaize ondersteunen de zogenaamde groene energie-campagne van Electrabel. Of deze bedrijven ook daadwerkelijk beseffen dat de groene energie die Electrabel aansmeert niet meer is dan een hoop bedrog is de hoofdvraag.Om Campina alvast een antwoord te dienen: gezond is het zeker niet.

maandag 25 mei 2009

Amsterdam wil eigen ecostroom


De gemeente Amsterdam gaat een eigen duurzaam energiebedrijf oprichten. Dat moet de stad sneller helpen om te schakelen naar meer groene energie. Het plan behelst onder meer de aanleg van tien miljoen vierkante meter zonnepanelen en de aanleg van enkele windmolenparken. Amsterdam wil hiervoor een deel van de naar schatting 800 miljoen euro aanwenden die de stad toucheert als aandeelhouder van Nuon. Dit energiebedrijf wordt verkocht aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. De gemeenteraad moet nog over de Nuon-verkoop besluiten.

Heerema levert eerste windenergiestation af


Het eerste windenergieproject van staalconstructeur voor de offshorewinning van olie en gas Heerema in Vlissingen-Oost is af: een 3300 ton zwaar transformatorstation voor energiemaatschappij E.On dat de elektriciteit van het Borkum2- windmolenpark in de Noordzee naar de wal helpt brengen. Heerema nam de bouw aan voor tientallen miljoenen euro's.

zondag 24 mei 2009

In nood verkerend Econcern naar Essent en Eneco?


De energiebedrijven Essent en Eneco overwegen Econcern over te nemen. Deze ontwikkelaar voor duurzame energieprojecten verkeert in financieel zwaar weer. Ecoconcern, waarin SHV Holdings en Rabo een groot belang hebben, bevindt zich op het randje van faillissement. De afgelopen dagen hebben enkele investeerders een geldinjectie in het concern overwogen, maar zij haakten af.

zaterdag 23 mei 2009

Olietekort een fabel


"Al die spookverhalen dat de olie eerdaags op zou zijn, is compleet uit de lucht gegrepen. Niks meer dan een permanente onderschatting van de kracht van de technologie," meldt Noé van Hulst van het Internationaal Energie Forum (IEF). Om de nieuwste technieken mogelijk te maken is het volgens hem nodig dat landen en oliemaatschappijen blijven investeren in oliewinning, ook ten tijde van de economische crisis.

vrijdag 22 mei 2009

Stroomverbruik gaat dalen


Voor het eerst sinds 1945 zal het stroomverbruik in de wereld dit jaar dalen en dat komt door de recessie. Dat staat in een raming van het Internationale Energie Agentschap. De daling in het stroomverbruik wordt geschat op 3,5 procent, vooral doordat de industrie in de meeste landen stagneert. In China wordt waarschijnlijk zo'n twee procent minder elektriciteit gebruikt, in Rusland tien procent.

Stroomsnelweg niet ondergronds


De nieuwe snelweg voor elektriciteit van Borsele naar Geertruidenberg kan niet ondergronds worden aangelegd. Dat schrijft minister Van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Uit een tussenrapportage blijkt dat het niet verantwoord is om in heel Nederland meer dan 20 kilometer van de zogenoemde 380 kV-leidingen ondergronds aan te leggen.

donderdag 21 mei 2009

Stroom hooguit goedkoper


Uitverkoop van de Nederlandse energiebedrijven. Straks beslissen ze in Berlijn of, erger, in Moskou of we in Nederland het licht nog aan kunnen doen. Dat zijn schrikbeelden die via de media de Nederlandse afnemers van gas en elektriciteit bereiken. En wat is hiervan de oorzaak? Heel simpel, die vermaledijde splitsing van de energiebedrijven. Dit is natuurlijk een karikatuur van de werkelijkheid. Want waar ging het eigenlijk om bij die splitsing in een (publiek) netwerkbedrijf en een commercieel leverings- en productiebedrijf? Waar komen we vandaan? Waar dreigden we naartoe te gaan en waar gaan we nu heen?

Maatschappelijke acceptatie kernenergie blijft moeilijk


Maatschappelijke acceptatie blijft de achilleshiel van kernenergie in Nederland. De enige manier dit te keren, is 'de jeugd' warm te krijgen voor deze vorm van elektriciteitsopwekking. Er bleek voor de deelnemers aan een door ingenieursvereniging Kivi Niria en de Netherlands Nuclear Society (NNS) georganiseerd symposium 'Een tweede kerncentrale, het nieuwe Deltawerk' een lerares aardrijkskunde nodig om deze conclusie te bereiken

Harde waarheden over duurzame energie


De adapter van je mobiele telefoon uit het stopcontact halen na het opladen is niet verkeerd. Maar in 24 uur bespaart dat evenveel energie als één seconde korter autorijden. Dit soort vergelijkingen kom je tegen in ‘Sustainable Energy - without the hot air‘, een boek waarin de mogelijkheden van duurzame energie wordt uitgerekend voor iedereen die kan vermenigvuligen en delen. Hou rekening met een land stampvol zonnepanelen, windmolens en wellicht kerncentrales. Het boek is gratis te downloaden

woensdag 20 mei 2009

Energiesector ziet VS als belangrijkste locatie voor nieuwe investeringen


Energiemaatschappijen zien de Verenigde Staten als de belangrijkste locatie voor toekomstige investeringen in duurzame energie. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder 200 bestuurders in de energiesector.
Met het aantreden van president Obama is het vertrouwen van de energiesector in de Verenigde Staten duidelijk toegenomen en daarmee in de gedane toezeggingen op het gebied van milieu door de Amerikaanse politiek. Daarmee is de Verenigde Staten dubbel zo populair voor buitenlandse investeringen dan bijvoorbeeld India, dat een tweede plaats bezet op de ranglijst van meest populaire investeringslocaties.
Ruim 40 procent van de bedrijven wil op korte termijn met duurzame energie projecten investeren in de Verenigde Staten. En op de vier bedrijven verwacht dit in India te doen, ruim 20 procent in China en nog eens 20 procent in Canada.
Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de wereldwijde energiesector nog steeds positief is over duurzame energie. Bijna 80 procent van de bestuurders in de sector vindt dat duurzame energie projecten economisch levensvatbaar zijn ondanks de instorting van de prijzen van fossiele brandstoffen en grondstoffen alsmede de gevolgen van de kredietcrisis. De aankondigingen vanuit de Verenigde Staten dat de Amerikaanse politiek duurzame initiatieven gaat steunen, heeft volgens Hans Bongartz van KPMG het vertrouwen in een toename van subsidies doen toenemen.
Ondanks de recessie blijken de onderzochte bedrijven optimistisch over de fusie- en overnamemarkt. Bijna 60 procent verwacht dat het aantal transacties in de energiesector de komende twaalf maanden zal toenemen of gelijk zal blijven. Volgens de bedrijven zal de waarde van de transacties echter ingrijpend veranderen.

PvdA wil meer geld voor zonnepanelen


Duizenden gezinnen willen graag zonnepanelen op hun huis leggen. Zoveel dat de nieuw ingestelde subsidieregeling al snel 'overtekend' was. Ook de interesse voor biovergisters is veel groter dan het tot nu toe beschikbare budget. De PvdA wil die budgetten verhogen. De Minister wil dat niet.
Gisteren bleek in het debat dat de Minister wil vasthouden aan de ingestelde plafonds. Dat betekent dat er vele duizenden gezinnen teleurgesteld zullen moeten worden omdat ze niet in aanmerking komen voor subsidie voor zonnepanelen. En het betekent dat tientallen boeren die een innovatieve oplossing voor hun mest wilden toepassen, nog een tijd moeten wachten. En het betekent dat er honderden miljoenen euro's die beschikbaar zijn voor windenergie op de plank blijven liggen, omdat er 1,5 miljard euro beschikbaar is, terwijl maar 700 miljoen maximaal wordt aangesproken.
Tweede Kamerlid Diederik Samson: "Waarom rigide vasthouden aan de vastgestelde bedragen, als we weten dat ze evident verkeerd zijn vastgesteld? Te hoog bij windenergie, te laag bij zonne-energie. Het is beter voor het milieu, voor investeerders en voor al die enthousiaste zonne-energiegebruikers als we dat corrigeren."

Oorzaak stroomdip Twente nog niet bekend


De oorzaak van een kortstondige dip in de stroomvoorziening in de grote Twentse steden, afgelopen donderdag, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerster van netwerkbeheerder TenneT kan het nog wel even duren voordat het onderzoek afgerond is. Door een dip in een 110.000 volt kabel bij Hengelo-Oele vielen enkele treinen in Twente uit, alsook de stoplichten in de grote steden. Ook ahob-installaties weigerden tijdelijk dienst. De hoogspanningskabel wordt nog steeds niet gebruikt.

Hoogste windmolens in Duitsland


De hoogste windmolens van Europa moeten straks twintig procent meer energie uit de lucht plukken. De eerste staat bij het Duitse plaatsje Grevenbroich (niet ver van Keulen). De voet van de molen is 133 meter hoog; de totale hoogte (inclusief rotorbladen) is 180 meter. Vergeleken met de ‘standaard’ molens met een hoogte van rond de honderd meter, leveren de nieuwe molens twintig procent meer energie. Tegen het eind van volgend jaar moeten er in Duitsland twintig van deze megawindmolens staan.

dinsdag 19 mei 2009

Weer ophef over Essent


In Provinciale Staten van Noord-Brabant is wederom ophef ontstaan over de verkoop van energiebedrijf Essent. Fractievoorzitter Mieke Geeraedts van coalitiepartij VVD wil vandaag van het provinciebestuur weten waarom informatie over de mogelijkheid dat de Duitse koper RWE genoegen neemt met minder dan 80 procent van de aandelen niet ter inzage heeft gelegen voor de Statenleden. Ook bij de grootste oppositiepartij SP is de onvrede groot. Volgens fractievoorzitter Nico Heijmans had commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen (CDA) als voorzitter van de vergadering nooit mogen toelaten dat er werd gestemd over een (CDA-)motie die haaks stond op het eerdere advies om Essent niet te verkopen.

Delta wil tweede kerncentrale


Het Zeeuwse energiebedrijf Delta, mede-eigenaar van de kerncentrale in Borsele, start deze zomer de vergunningsaanvraag voor een nieuwe kerncentrale. Dat zei topman Peter Boerma vrijdag tijdens het symposium ‘Een tweede kerncentrale het nieuwe Deltawerk’ in Delft. Volgens Boerma wordt nu de laatste hand gelegd aan de milieueffectrapportage. De centrale gaat 4,5 miljard kosten. Inclusief beroepsprocedures zal de vergunningsprocedure minimaal vier jaar duren, schat de Delta-topman.

maandag 18 mei 2009

Een jaar lang alle stations gratis verlicht door slimme schakelaar


Het treinverkeer is een van de grote elektriciteitsverbruikers van Nederland. Bij het transporteren van energie van de bovenleiding naar de trein gaat energie verloren. Door een slimme schakelaar op de bovenleiding te plaatsen kan dit verlies worden teruggebracht met 6 -12 GWh per jaar. Dat is genoeg om alle stations van Nederland een jaar lang te verlichten. KEMA heeft het idee ingediend als een van de acht uitgewerkte innovaties van de ProRail Publieksprijsvraag 08/09 ‘Hoe bereikt u Kyoto tussen Den Haag en Utrecht?’

Geld voor TenneT


TenneT TSO B.V. heeft een kredietfaciliteit gearrangeerd bij een internationale bankengroep voor 875 miljoen euro. De faciliteit heeft een looptijd van drie jaar en is bedoeld ter financiering van investeringen die TenneT de komende jaren gaat doen. TenneT werkt op dit moment op diverse plaatsen in het land aan uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk. Zo wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe verbinding in de Randstad en zijn daarnaast procedures opgestart voor nieuwe 380 kV-verbindingen in het noorden, oosten en zuidwesten van het land, die de komende jaren worden aangelegd. De kredietfaciliteit wordt verschaft door een internationale groep van zeven banken, bestaande uit Barclays, BNG, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fortis (Nederland), ING en RBS. Daarnaast onderzoekt TenneT momenteel de mogelijkheden om de looptijd van haar leningportefeuille te verlengen door het aantrekken van lange-termijn financieringen.

CDA wil opnieuw stemmen over Essent


CDA-fractie in Noord-Brabant wil, met steun van D66, opnieuw stemmen over de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE. Statenlid Vreugdenhil van de eenmansfractie CU-SGP heeft juist een motie ingediend waarin gepleit wordt voor ‘een periode van herbezinning’. Er zou sprake zijn van gewijzigde omstandigheden. Zo zou RWE nu ook genoegen willen nemen met minder dan 80 procent van de aandelen.

Nieuwe aanpak warmteopslag VROM


Het ministerie van VROM gaat ondergrondse warmte- en koudeopslag (wko) makkelijker maken door de bodem te verdelen in groene, oranje en rode gebieden. De Nederlandse ondergrond is meestal geschikt voor bodemenergie, maar een vergunningaanvraag duurt minstens negen maanden. In groene gebieden gelden straks algemene regels. De toepassing groeit jaarlijks met 10 procent. Ziekenhuizen, kantoren, bibliotheken maar ook de glastuinbouw maken al gebruik van ondergrondse waterbronnen.

Brabant traag met windenergie


Minister Jacqueline Cramer van VROM wil snel met de provincie Noord-Brabant een gesprek over de ontwikkeling van windmolenparken in Brabant. Dat zei ze tijdens de opening van het nieuwe Eneco-windpark in Oud Gastel. Het kabinet wil in 2020 twintig procent van de energie 'duurzaam opgewekt' zien.

zondag 17 mei 2009

Windmolenpark op Noordzee een 'bedreiging'


De olie- en gasindustrie ziet de ontwikkeling van grootschalige windmolenparken in de Noordzee voldoende als een bedreiging. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte onder twaalf van de grootste olie- en gasoperators in Nederland. De operators uiten in het onderzoek vooral hun bezorgdheid over een gebrek aan coördinatie rondom de besluitvorming van de locatiekeuze voor de bouw van grootschalige windmolenparken. Verkeerde keuzes kunnen een bedreiging vormen voor toekomstige olie- en gaswinning op de Noordzee.

Bouw duurzaamste stad in Abu Dhabi


Abu Dhabi bouwt de duurzaamste stad ter wereld. De stad krijgt de naam Masdar City en is onderdeel van het Masdarinitiatief. De stad wordt CO2-neutraal, gaat al het afval hergebruiken en zal autovrij worden. Masdar City zoekt samenwerking op het gebied van klimaatverandering, duurzaam transport, water, afvalwaterzuivering, duurzame energie, groen bouwen, groene financieringen en duurzame industrile materialen. De stad krijgt een oppervlakte van 6,5 km2en zal in 2016 gereed zijn. Het gebied kan 50.000 inwoners en 1.500 bedrijven huisvesten en zal een thuishaven worden voor internationale experts op het gebied van duurzame energie. Het totale budget voor Masdar City bedraagt 22 miljard US dollar. De stad gaat meer dan 2 procent bijdragen aan het bbp van Abu Dhabi.

zaterdag 16 mei 2009

Noord-Brabant toch akkoord met verkoop Essent


Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Brabant is vrijdag toch akkoord gegaan met verkoop van de aandelen Essent aan het Duitse RWE. Dat gebeurde tijdens een spoeddebat in Den Bosch. Eind april stemde een nipte meerderheid nog tegen de verkoop. Brabant heeft 30,8 procent van de aandelen in handen. RWE zou door een afblazen van de verkoop door Noord-Brabant niet aan de gewenste 80 procent van de aandelen komen.

vrijdag 15 mei 2009

Siemens mag windturbines bouwen


Siemens Energy heeft in Groot-Brittannië een opdracht binnengehaald voor de levering van 88 windturbines aan de Sheringham Shoal Offshore Wind Farm. De turbines komen aan de oostkust van Engeland te staan. Met het 315 megawatt-project kunnen 220.000 huishoudens van elektriciteit voorzien worden. Het contract, dat een waarde heeft van 450 miljoen euro, houdt ook in dat Siemens minimaal vijf jaar het onderhoud verzorgt.

donderdag 14 mei 2009

Neem tijd voor vinden partner Essent


Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer over de eventuele verkoop van Essent en Nuon. PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom pleit er voor voorlopig nog geen besluiten te nemen over de verkoop van energiebedrijven aan het buitenland.

"Als we onze energievoorziening voor de toekomst veilig willen stellen, dan moeten onze bedrijven op zoek naar internationale partners die investeringskracht n kennis bezitten op het gebied van duurzaamheid. Daarbij is het zaak om de juiste partner te vinden en in de komende roerige jaren van veranderingen op de Europese markt zeggenschap over de strategie te houden," zegt Samsong.

RWE voldoet volgens Samsom in ieder geval niet aan die criteria: RWE is gn geschikte partner op weg naar duurzaamheid. Er moet veel veranderen om aan de verkoopovereenkomst om tot een andere conclusie te komen. Ook het net openbaar gemaakte duurzaamheidscontract tussen Essent en RWE roept vragen op over de afdwingbaarheid van de duurzame beloften.

TenneT zoekt met wervingscampagne collega's


TenneT zoekt dit jaar bijna 300 medewerkers. Op zoek naar nieuwe collega's zet TenneT niet alleen de wervingscampagne voort die vorig jaar werd gestart.

Ook levert TenneT een actieve bijdrage aan technische opleidingen, om studenten al in een vroegtijdig stadium enthousiast te maken voor het werken in de energiesector. Zo krijgen op vrijdag 15 mei de eerste hbo-studenten elektrotechniek de certificaten voor de Power Minor: drie aaneensluitende modules over de gehele keten van energievoorziening. Het opleidingstraject is opgezet in samenwerking met drie hogescholen, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, De Haagsche Hogeschool en Hogeschool Windesheim.

Overijssel akkoord met verkoop Essent


Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft ingestemd met verkoop van de aandelen Essent. Overijssel heeft 18,7 procent van de aandelen van het energiebedrijf. Het college meent dat daarmee de toegang tot energie voor de consument gewaarborgd blijft. Afgelopen week stemde een meerderheid van Provinciale Staten al voor verkoop van de aandelen. Na Noord-Brabant is Overijssel de grootste aandeelhouder van Essent.

Samsonite kiest resoluut voor zonne-energie


Valiezenfabrikant Samsonite produceert voortaan jaarlijks 349.000 kilowattuur aan zonnestroom, wat overeenkomt met de behoefte van honderd gezinnen. Bijna 2.000 zonnepanelen wekken elektriciteit op. Aanvankelijk koesterde de directie plannen om alternatieve energie uit een windmolenpark te halen, maar het bleek niet evident om daarvoor ook de nodige vergunning te krijgen. De aandacht werd vervolgens verlegd naar zonne-energie.

woensdag 13 mei 2009

‘Groene’ show van Essent en RWE is verleidingstruc


De deal die Essent en RWE dinsdag hebben gesloten is een truc om Provinciale Staten van Noord-Brabant op het verkeerde been te zetten. Dit zegt SP-fractievoorzitter Agnes Kant. "Er is eigenlijk helemaal niets veranderd aan de plannen van RWE op het gebied van duurzaamheid. Nieuw is dat er een boete moet worden betaald aan de aandeelhouders van Essent als de plannen niet worden gerealiseerd. Met een belofte van nóg meer geld, probeert de directie van Essent tegen beter weten in de verkoop te redden." Provinciale Staten van Noord-Brabant stemde onlangs tegen de verkoop van Essent, maar Gedeputeerde Staten probeert deze verkoop er alsnog door te drukken. Ook de fractievoorzitter van de SP in Noord-Brabant, Nico Heijmans, is totaal niet onder de indruk van het aanbod van RWE en Essent. "Dit ‘groene’ contract is een zinloze verleidingstruc. Zij willen de sterren wel uit de hemel plukken als wij instemmen met hun fusieplan, maar dat gaat wat ons betreft niet gebeuren."
Het lijkt erop dat ook de VVD in Noord-Brabant op dit standpunt staat. Fractievoorzitter Mieke Geeraedts zegt woensdag in het Brabants Dagblad: "Wij gaan er nog steeds vanuit dat Gedeputeerde Staten de uitspraak van de statenmeerderheid volgt. Ook al is zij wettelijk bevoegd om daarvan af te wijken, wij vragen ons af of dat moreel en democratisch geoorloofd is."
Donderdagavond praat de Tweede Kamer met minister van der Hoeven over de verkoop van Essent. Kant wil dat van der Hoeven een eventuele verkoop van Essent tegen houdt. “De verkoop van Essent is niet in het belang van de energiegebruikers. De minister moet het publieke belang voorop stellen en een eventueel verkoopbesluit dus vernietigen.”

Computermodel maakt energietransitie inzichtelijk


Quintel heeft een computerprogramma ontwikkeld dat, op basis van waardevrije informatie, de consequenties laat zien van bepaalde keuzes op het gebied van de energiehuishouding. Het model maakt volgens Quintel enkel en alleen gebruik van feitelijke gegevens, zoals de huidige olieprijs of de energetische waarde van een ton steenkolen. Deze gegevens zijn gevalideerd door experts uit het veld. Om het draagvlak voor het model te vergroten wil Quintel graag samenwerken met de verschillende platforms van EnergieTransitie. Die zullen het model onder de loep nemen en zo nodig met voorstellen voor aanpassing komen.
De gebruiker van het model geeft zijn eigen visie op de toekomst door de belangrijkste onzekerheden zelf in te voeren. Niemand weet immers hoe hoog de olieprijs zal zijn over veertig jaar, hoeveel auto's er zullen rijden op elektriciteit, of hoeveel procent van de emissierechten vrij verkrijgbaar zijn. Momenteel komt 98 procent van onze energie van fossiele brandstoffen. De 'nieuwe' energiebronnen die van belang zijn voor de energietransitie omvatten een scala aan duurzame alternatieven. Windenergie, zonne-energie, waterkrachtenergie en biomassa zijn veelgenoemde kandidaten. Het computerprogramma dwingt de gebruiker om na te denken over welke investering in welke duurzame bron het beste is voor de toekomst.
Met het model hoopt Quintel - dat samenwerkte met Delta, Eneco, Enexis, Essent, GasTerra, Logica, Shell en de Gemeente Amsterdam - een gestructureerd debat mogelijk te maken. Het energietransitiemodel moet een referentiekader worden, dat als standaard kan dienen in de Tweede Kamer, op ministeries, binnen bedrijven, op universiteiten en zelfs op middelbare scholen. Het belangrijkste doel van het programma is dat onderlinge afhankelijkheden en onvermoede relaties inzichtelijk worden.

dinsdag 12 mei 2009

Spanje haalt meer stroom uit zon dan uit olie


Het zonnige Spanje haalt nu meer stroom uit zon dan uit olie. Het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een mijlpaal die enkele jaren geleden onmogelijk geacht werd. Maar de Spaanse regering krijgt tegelijk een veeg uit de pan omdat die de verdere ontwikkeling van de zonne-energie onmogelijk zou maken. De ontwikkeling van zonne-energie in Spanje gaat zo snel dat ze dit jaar al kan instaan voor bijna 2 procent van de totale vraag naar elektriciteit, zegt WWF-Spanje op basis van overheidscijfers.

maandag 11 mei 2009

Twenterand vangt 6 miljoen voor Essent


Mocht de verkoop van Essent doorgaan, dan krijgt de gemeente Twenterand een bedrag van 6 miljoen. Een deel van dit bedrag, ongeveer 1 miljoen, wordt als bruglening verstrekt aan het netwerkbedrijf Enexis NV. Op korte termijn krijgt Twenterand eerst 4 miljoen en op langere termijn nog eens 2 miljoen. Dit laatste bedrag wordt voorlopig nog door Essent gereserveerd in verband met mogelijke risico's.

EU kan integratie elektriciteitsmarkten beter bevorderen


De Europese Unie kan op een meer gestructureerde wijze de elektriciteitsmarkten reguleren om te komen tot een uniforme Europese elektriciteitsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek waarop Hanneke de Jong op 7 mei promoveerde aan de TU Delft. In haar proefschrift 'Towards a single European electricity market' schetst ze een methode waarmee Europese beleidsmakers op een meer gestructureerde wijze kunnen bepalen welke reguleringsstrategie zinvol is om te toe te passen bij marktintegratie.
Tot nu toe hebben Europese beleidsmakers hoofdzakelijk een trial-and-error benadering gevolgd, waarbij het lastig was om de doelstellingen op Europees niveau op een effectieve manier te vertalen naar concrete maatregelen. Om sneller tot effectieve maatregelen te komen heeft De Jong bestudeerd hoe de Europese Unie regels opstelde voor de elektriciteitsmarkten. De zogeheten STARMODE(STructural Approach to Regulatory MOde DEcision-making)-methode kan een handvat vormen voor bepaling van de beste reguleringsstrategie. De Jong waarschuwt dat de STARMODE-methode geen kant en klare oplossing is die beleidsmedewerkers lukraak kunnen toepassen. Het moet ervoor zorgen dat Europese beleidsmakers beter nadenken over de wijze waarop zij het reguleringskader voor de Europese elektriciteitsmarkt creëren.

zondag 10 mei 2009

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant beslist later over lot Essent


Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant nemen komende dinsdag nog geen definitieve beslissing over de verkoop van Essent. Gedeputeerde Onno Hoes (Milieu) heeft dat zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Brabants Dagblad. Het provinciebestuur zegt tijd nodig te hebben om argumenten te verzamelen om tegen de wens van Provinciale Staten over te gaan tot verkoop van het energiebedrijf zonder dat een coalitiecrisis ontstaat. ''Er is geen weg meer terug'', zei hij.

zaterdag 9 mei 2009

Kant: 'Spoeddebat over negeren democratie bij verkoop Essent'


De SP wil volgende week een spoeddebat in de Tweede Kamer en Provinciale Staten over de ondemocratische houding van het Brabantse provinciebestuur rondom de verkoop van Essent. Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant probeert het college van Gedeputeerde Staten de verkoop van Essent door te drukken, ondanks een besluit van Provinciale Staten om het energiebedrijf niet te verkopen. “Iedereen is tegen de verkoop. De bevolking, de volksvertegenwoordigers, de werkgevers, ga zo maar door. Toch wringen zes gedeputeerden zich in allerlei bochten om hun zin door te drijven. Brabant is toch geen bananenrepubliek?”
VVD-gedeputeerde Onno Hoes zei zaterdag in het Brabants Dagblad dat een besluit over de verkoop van Essent een week wordt uitgesteld, omdat de bestuurders willen weten ‘wat de coalitiefracties doen als de oppositie een motie van wantrouwen indient’. Kant: “Met andere woorden: we gaan de verkoop van Essent wel even in de achterkamertjes regelen. Er is in Brabant een democratisch besluit genomen. Gedeputeerde Staten moeten zich hieraan houden. Daarom ga ik aan het kabinet vragen om in te grijpen."
De SP vindt dat energie een basisvoorziening is, die niet aan de vrije markt moet worden overgelaten. Daarom wordt al enkele maanden actie gevoerd tegen de verkoop van de publieke energiebedrijven. Via de website www.zezijnnuts.nl protesteerden al bijna 40.000 mensen tegen de dreigende verkoop van Essent, Nuon en Eneco.

Shell uit windturbinepark


Shell trekt zich terug uit het project met Nuon om een groot windturbinepark te bouwen voor de kust van Zuid-Holland. Het olie- en gasconcern wil de investeringen in windenergie terugschroeven en de aandacht verleggen naar biobrandstoffen. Shell zal wel blijven participeren in het windpark dat in 2007 met Nuon werd geopend voor de kust van Egmond aan Zee.