Pagina's

donderdag 30 april 2009

Nieuwe hoogleraar kritisch over Nederlands energiebeleid


Alleen een nieuwe industriële revolutie kan de huidige energieproblemen oplossen. Helaas ontbreekt het in ons land aan het broodnodige gevoel van urgentie voor een op energie-efficiëntie gericht beleid. Met die waarschuwende woorden aanvaardde Ernst Worrell woensdag 29 april aan de Universiteit Utrecht het ambt van hoogleraar ‘Energie, Materialen en Milieu’. In zijn rede met als titel ‘Obesitas en energie: naar een efficiënt gebruik van grondstoffen’ toonde Worrell zich uiterst kritisch over de Nederlandse overheid. Het energiebeleid in ons land schiet volgens hem ernstig tekort. In plaats van de problemen daadkrachtig aan te pakken, is Nederland volgens een cynische Worrell een ‘prachtig’ voorbeeld van de status quo.

woensdag 29 april 2009

Elektriciteit is in Nederland vies


Het is 2029, het begin van de lente. Na een rampzalige winter, waarin veel gezinnen in de kou zaten, is er weer volop zon. Iedereen geniet van de warmte. Gas, elektriciteit en benzine worden eerlijk verdeeld en zijn op de bon. Het onvoorstelbare is waarheid geworden: Nederland heeft energietekorten. Aan gas is een groot gebrek, de Groningse velden zijn uitgeput en Rusland levert al zijn gas aan China. De strijd om energie leidde bijna tot oorlogen.

Gouwepark krijgt stroom uit wind


Het nieuwe bedrijventerrein Gouwepark van Gouda, Moordrecht en Waddinxveen gaat windenergie leveren. Mogelijk worden later aan de kant van de A20 nog eens drie molens geplaatst. Dat zegt Cees van Spunder, directeur Bedrijvenschap regio Gouda. De drie windmolens langs de A12 leveren alleen al voldoende energie om aan de vraag van de bedrijven op het park te voldoen.

dinsdag 28 april 2009

Zonnepanelen financieel drama


Particulieren mogen eindelijk zonne-energie opwekken en ’terugleveren’. Maar de praktijk is een financieel drama. Helaas kan de productiemeter, noodzakelijk voor teruglevering aan het net, pas aangebracht worden na gereedmelding van de installatie. Omdat deze gereedmelding ook de nodige tijd vergt, verstrijken de dagen. Op dit moment is, dankzij de zonnige periode, reeds 120 kilowattuur elektriciteit geproduceerd waarvan naar schatting 80 procent is teruggeleverd aan het net. Een slordige 100 kilowattuur, waarvoor geen cent betaald wordt. Ons cadeau aan de samenleving, denken we dan maar.

Rendement zonnecellen moet hoger


Tegen het jaar 2050 zal de wereld twintig terawatt aan duurzame energie nodig hebben. Alleen zonne-energie kan deze enorme hoeveelheid leveren. En dat kan uitsluitend met plastic zonnecellen, geproduceerd met behulp van een roll-to-roll proces, aldus prof dr. ir. René Janssen van de Universiteit Eindhoven.

Een groot voordeel van zonnecellen zou zijn dat het rendement waarmee zij zonlicht in elektriciteit omzetten hoger ligt dan bij andere duurzame technieken, inclusief biomassa, windenergie en waterkracht. Maar een belangrijke barrière om zonnecellen grootschalig toe te kunnen passen ligt in de hoge kosten van het materiaal en de relatief lage productiesnelheid.

maandag 27 april 2009

Essent: doorgang overname RWE zeer belangrijk


Voor Essent, haar aandeelhouders, haar medewerkers en haar klanten is het van het allergrootste belang dat het partnerschap met RWE tot stand komt, zo stelt het bedrijf. De plannen van Essent en RWE op het gebied van investeringen in duurzame energie zijn niet gebaseerd op voornemens, maar op concrete afspraken, die door beide bedrijven in een contract zijn vastgelegd, stelt Essent.

In deze duurzaamheidsovereenkomst staan investeringen en inspanningen omschreven die Essent op eigen kracht nooit zou kunnen doen. Alle investeringen in duurzaamheid die Essent gepland had, worden met RWE ook uitgevoerd. Daarnaast investeert RWE jaarlijks EUR 1 miljard in duurzame productie van energie en heeft een indrukwekkend investeringsprogramma van tientallen miljarden in het terugdringen van de uitstoot van CO2.

Nieuw hoogspanningstracé verrast Groningen


De nieuwe 380 kV hoogspanningsleiding van de Eemshaven naar het westen van het land wordt tot het koppelstation Vierverlaten bij Groningen strak gebundeld met het bestaande 220 kV-tracé. Dit tot onaangename verrassing van onder meer de gemeente Groningen, zo bleek vorige week tijdens een informatiebijeenkomst over de nieuwe lijn in Zwolle.

De nieuwe lijn (investering: 1 miljard euro) is nodig om de knelpunten, die door capaciteitstekort ontstaan op het net, weg te werken.

zaterdag 25 april 2009

Windmolens bij Urk vermoedelijk nog hoger


De provincie Flevoland heeft in het Omgevingsplan Flevoland 2006 verzuimd een maximumhoogte voor nieuwe windmolens vast te stellen. De windmolens kunnen dus nog hoger worden dan de al geplande molens van in totaal bijna 200 meter hoogte. Dat stelde het comité Urk Briest vrijdag. Men is fel gekant tegen de aanleg van het windmolenpark rond Urk.

Kant: "Essent gered. Nu Nuon en Eneco nog!"


Agnes Kant is verheugd dat de verkoop van Essent aan het Duitse RWE niet door gaat. Volgens de fractievoorzitter van de SP moet dit een signaal zijn voor de aandeelhouders van Nuon en Eneco. “Dit is het begin van een nieuwe koers voor Nederland, een einde aan de liberaliseringen die ons land al zo lang teisteren. Ik roep de aandeelhouders van NUON en Eneco op het voorbeeld van Noord-Brabant te volgen en het publieke belang voorop te zetten, in plaats van de eurotekens van het snelle gewin.”

De SP voert al sinds het begin van dit jaar actie tegen de verkoop van Essent, Nuon en Eneco. Een petitie tegen de verkoop van de energiebedrijven heeft tot nu toe bijna 40.000 handtekeningen opgeleverd.

Daarnaast zijn er via de actiewebsite www.zezijnnuts.nl duizenden e-mails verzonden aan volksvertegenwoordigers in verschillende provincies. De SP wil de privatisering van de energiebedrijven voorkomen, omdat het niet in het belang is van de energiegebruikers.

vrijdag 24 april 2009

Brabant stemt tegen verkoop Essent


Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdagavond tegen de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE gestemd. Door een verdeelde stemming in de fracties van VVD en PvdA haalden de tegenstanders een nipte meerderheid (28 tegen 26). Als grootste aandeelhouder kan Brabant de verkoop van Essent in zijn eentje blokkeren. Gedeputeerde Staten nemen 12 mei het officiële besluit en volgens gedeputeerde Moons ligt de kwestie nog helemaal open.

Lot Essent zeer onzeker


Het lot van de overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE ligt vrijdag in handen van de provincie Noord-Brabant. Juist de enige aandeelhouder die de overname in zijn eentje kan tegenhouden dreigt dat te doen. Onverwacht werden de Brabantse Provinciale Staten de afgelopen maanden steeds kritischer over de miljardendeal.

donderdag 23 april 2009

Remenergie verlicht stations


Harde wind of felle zon gaan spoorwegovergangen verlichten. En de remenergie van treinen kan worden gebruikt voor de verlichting van stations. Volgens het idee De Groene Overgang van VolkerRail Nederland B.V. worden windmolens en zonnepanelen naast de spoorwegovergang geplaatst. Strukton Systems Hengelo levert het idee Elektrische Energiebesparing op Stations. Hiermee wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de energie die vrijkomt als treinen remmen. Beide ideeën maken deel uit van de acht uitgewerkte innovaties van de ProRail Publieksprijsvraag 08/09 ‘Hoe bereikt u Kyoto tussen Den Haag en Utrecht?’. 'De Groene Overgang' laat windmolens de energie opwekken waarmee de spoorwegovergangen worden verlicht. Zonnepanelen verzamelen de warmte die kan worden gebruikt om bij vorst de wissels te verwarmen zodat storingen op het spoor voorkomen kunnen worden. 'Energiebesparing op Stations' wil de remenergie van treinen gebruiken om stations te verlichten. Nu wordt deze energie alleen op beperkte schaal gebruikt. De vrijgekomen energie wordt opgeslagen in speciale opslagsystemen die op de perrons worden geplaatst.

Verzet tegen verkoop energiebedrijven


Steeds meer gemeenten zijn tegen de verkoop van de aandelen Essent en Nuon. Woensdag schaarde de gemeente Waalwijk zich bij een lijst van acht gemeenten die niets zien in de verkoop van Essent.

Daarnaast is woensdag in de gemeenteraad van Haarlem een meerderheid tegen de verkoop van de aandelen Nuon ontstaan. De Haarlemse PvdA heeft namelijk aangegeven tegen de verkoop van het energiebedrijf te zijn.

Inmiddels hebben Heerlen, Oss, Helden, Brunssum, Zwolle, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland en Waalwijk besloten de aandelen in Essent niet te willen verkopen. Ook in Den Bosch lijkt een meerderheid van de gemeenteraad tegen de verkoop van Essent te zijn. De CDA-fractie in Den Bosch maakte maandag een opmerkelijke ommezwaai en heeft zich volledig tegen het verkoopvoorstel gekeerd. Den Bosch heeft 3,5% van de aandelen in Essent en is één van de grootste gemeentelijke aandeelhouders.

Vrijdag nemen de Provinciale Staten van Brabant een besluit over de verkoop van Essent. De uitkomst van het debat is zeer onzeker. Als Brabant tegen de verkoop stemt, gaat de verkoop niet door.
Ook onder de aandeelhouders van Nuon groeit het verzet, vooral in de provincie Noord-Holland. De Provinciale Staten hebben enkele maanden geleden al aangegeven dat zij helemaal niets ziet in de verkoop van het energiebedrijf. Zij worden hierin gesteund door de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard. Inmiddels lijkt de gemeente Haarlem zich dus ook onder de tegenstanders te scharen.

Komend weekend gaat SP-Kamerlid Paulus Jansen met enkele Gelderse SP-statenleden op bezoek in Cottbus, Oost-Duitsland. Hij bezoekt daar enkele bruinkoolmijnen van Vattenfall en spreekt daar met vertegenwoordigers van de milieubeweging en bewoners van door de bruinkoolwinning bedreigde dorpen. Volgens Jansen bewijzen de grote problemen rondom Cottbus dat Vattenfall niet zo duurzaam is als de bestuurlijke elite willen doen geloven.

C.GEN en Rotterdam Climate Initiative starten ontwikkeling CO2-opslag


C.GEN, een Belgische duurzame energieproducent heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Rotterdam Climate Initiative (RCI) om te komen tot de ontwikkeling van grootschalige toepassing van CO2 afvang, transport en opslag (CCS). Het streven is dat de nieuwe elektriciteitscentrale van C.GEN op de Maasvlakte rond 2015 in bedrijf is en vanaf de start grootschalig CO2 gaat afvangen. RCI heeft als doel de CO2-emissie in Rotterdam in 2025 met 50% te verminderen ten opzichte van 1990. CCS is daarbij een van de pijlers, naast energiebesparing en duurzame energie. Een haalbaarheidstudie toonde aan dat de Rotterdamse haven uitermate geschikt is voor de aanleg van een CCS-netwerk. Dit komt door de industriële concentratie, de beschikbare infrastructuur, de nabijheid van grootschalige opslaglocaties en de centrale ligging van Rotterdam ten opzichte van andere Europese industriële centra.

woensdag 22 april 2009

Ook Wiegel tegen uitverkoop Essent


VVD-erelid Hans Wiegel moedigt de Brabantse VVD-statenfractie aan zich vrijdag te keren tegen de overname van Essent door het Duitse energieconcern RWE en daarmee deze 'grote uitverkoop' tegen te houden. WISE, het netwerk van burgers en milieu-organisaties tegen kernenergie, verwerpt de door Essent en RWE bedachte constructie om het aandeel van Essent in de kerncentrale Borssele, na verkoop aan RWE in overheidshanden te houden. Essent deelt het eigendom van Borssele via de productiemaatschappij EPZ met de Zeeuwse energiemaatschappij Delta.

Gratis oplaadpunten in Frankfurt


De Duitse stad Frankfurt pakt elektrisch rijden serieus aan. Men wil schone vervoer in de stad stimuleren door ondermeer gratis oplaadpunten. Vorige week is de eerste in gebruik genomen. Het oplaadstation, dat energie wint met behulp van zonnepanelen, is kosteloos te gebruiken door kleine elektrische vervoermiddelen zoals Segways, elektrische fietsen en scooters.

dinsdag 21 april 2009

Proef met milieuvriendelijke mestverwerking


Minister Verburg van Landbouw en Natuur wil de proef met milieuvriendelijke mestverwerkinginstallatie uitbreiden. Dat zei ze dinsdag tijdens een bezoek aan de Biogreen Salland in Heeten waar zo'n installatie in gebruik is. Er zijn er nu vier, Verburg denkt aan zes extra installaties. De mestverwerker zet mest om in energie, warmte en een kunstmestvervanger.

maandag 20 april 2009

Noord-Holland mag eigen energiebedrijf beginnen


Lokale overheden in Noord-Holland moeten de opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Nuon gedeeltelijk investeren in de oprichting van een nieuwe energiecoöperatie.

Dat vindt Noordwest 8, een samenwerkingsverband van 30 gemeentes in het noordelijke gedeelte van Noord- Holland. De coöperatie, die louter groene stroom levert, zou dan meteen een concurrent van Nuon zijn.

Bob Verburg, voorzitter van Noordwest 8, verwacht deze zomer de Noord-Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) op te richten. Burgemeester Enno Brommet van Harenkarspel is voorzitter van de voorbereidende werkgroep. Hij verwacht dat NHEC hetzelfde tarief kan rekenen als andere groenestroomleveranciers.

Spam slecht voor milieu


Het filteren, openen of verwijderen van spam vreet energie. Het jaarlijkse energieverbruik van deze ongewenste reclame is volgens mailbestrijder McAfee 33 terawattuur.

Dat staat gelijk aan het energieverbruik van circa 9,3 miljoen Nederlandse en een klein stukje Belgische huishoudens. Hoewel filters 5,5 miljard kWh per jaar verbruiken, is uitzetten geen optie. De economische schade en de schade aan het milieu zou enorm zijn.

zondag 19 april 2009

PvdA wil extra subsidie voor zonnepanelen


De PvdA wil 72 miljoen euro extra voor de subsidie op zonnepanelen. Dat geld moet komen uit de pot voor de aanleg van windmolens op land. Voor de aanschaf van zonnepanelen stelde het ministerie van Economische Zaken aanvankelijk 88 miljoen euro beschikbaar. Maar die subsidieregeling is ruim overtekend. Volgens de PvdA'er komen veel plannen voor windmolens niet van de grond door gesteggel over vergunningen.

vrijdag 17 april 2009

Verzet tegen verkoop Essent


De spanning rondom de verkoop van Essent loopt op. Vooral in de Provincie Noord-Brabant is grote twijfel ontstaan over de nut en noodzaak van de verkoop het energiebedrijf. De SP woensdag een mailoffensief gestart om twijfelende politici van CDA, PvdA en VVD over de streep te trekken. Woensdag-avond werden al duizenden e-mails verstuurd naar provinciale politici in onder andere Limburg, Brabant en Gelderland. De Provincie Noord-Brabant heeft meer dan 30 procent van de aandelen en kan de verkoop van Essent in haar eentje tegenhouden. De overnamekandidaat RWE wil Essent alleen kopen als zij meer dan 80 procent van de aandelen in bezit kan krijgen. De Brabantse politiek vergadert vandaag over de verkoop van Essent, maar neemt pas volgende week een definitief besluit. Naast de stortvloed aan e-mails worden de Brabantse politici ook geconfronteerd met krantenadvertenties en reclamespots met de oproep om Essent niet te verkopen.

Enschede vinding bespaart energie


Het is volgens de bedenkers een product met wereldpotentie. De ReadOn Energy van het gelijknamige Enschedese bedrijf kan de energierekening van een gemiddelde grootverbruiker met 10 procent terugbrengen. Het gaat om een zogenaamde datalogger, een apparaat in de meterkast dat het stroom-, gas- en waterverbruik continu bijhoudt en via internet naar de pc van de klant doorseint. Het AMC-ziekenhuis in Amsterdam bespaart op die manier al ruim anderhalf miljoen euro per jaar. En het Hervormd Rusthuis in Enschede bespaart 45 kW stroom.

Energiebesparingsadviezen voor lage inkomens


Een ouder van de basisschool Groot Nijeveld krijgt het 1500ste energiebesparingspakket van de gemeente Nijmegen. Met deze tips en spullen valt de energierekening van een huishouden al snel tientallen euro's per jaar lager uit. De gemeente heeft in diverse wijken mensen opgeroepen mee te doen met de actie. Deze maanden is de actie onder andere in het Willemskwartier en Hatert. Tandem, huismeesters van Talis, Portaal en Woongenoot, Openwijkscholen en wijkposten helpen mee de actie onder de aandacht van de bewoners te brengen. Ook nodigen steeds meer bestaande groepen in wijkcentra een adviseur uit om een groepsinstructie te geven.

donderdag 16 april 2009

Landelijk netwerk van oplaadpunten


De gezamenlijke netbeheerders gaan zorgen voor de aanleg van een landelijk dekkend netwerk van oplaadpunten voor de eerste duizenden elektrische auto’s. Alexandra van Huffelen, directeur van Essent New Energy, kondigde dit aan op het congres ‘De introductie van de elektrische auto in Nederland’, gehouden tijdens de AutoRai. Auto's kunnen daar laden op zowel 230 als 400 V (voor sneller laden).

PvdA wil Garantiefonds Energie


De provincie Groningen moet nú bedrijven gaan ondersteunen die aan de slag willen met groene energie. Dat vindt de Groningse PvdA, die pleit voor een Garantiefonds Energie. 

De provincie kan met geld uit dat fonds bedrijven steunen die bij een commerciële bank niet terecht kunnen, omdat die banken het risico te groot vinden. De provincie Utrecht heeft onlangs ook een garantiefonds ingesteld.

woensdag 15 april 2009

RWE alleen economisch eigenaar Borssele


Het Duitse RWE wordt na de overname van energiebedrijf Essent alleen economisch eigenaar van de kerncentrale Borssele. Essent en RWE zijn dat overeengekomen in verband met de discussie in Den Haag over publieke zeggenschap over de kerncentrale. In de Tweede Kamer bestaat breed verzet tegen commercieel buitenlands bezit van de kerncentrale.

Plannen windpark Noordermeerdijk nog niet rond


'Voor en door de polder' luidt de leus van de Koepel Windenergie Noordoostpolder, de initiatiefnemer van het Windpark Noordoostpolder. René de Rond is bestuurslid van de koepel en al vanaf 1994 (!) bezig met plannen voor een windpark aan de Noordermeerdijk. Over twee tot drie jaar kunnen de molens draaien, denkt De Rond.

dinsdag 14 april 2009

Duurzaamheid als voorwaarde voor verkoop Nuon


Om de duurzaamheid van Vattenfall te bevorderen, moet de Provincie Gelderland voorwaarden stellen bij de eventuele verkoop van Nuon. Dit stellen de Gelderse Milieufederatie en Stichting Natuur en Milieu in een brief aan Provinciale Staten. Er moeten voorwaarden worden opgenomen die duurzaamheid van Nederlandse activiteiten bevorderen. Ook moeten de opbrengsten uit de verkoop worden geoormerkt voor duurzame energie en energiebesparing. Eind mei beslissen de Provinciale Staten van Gelderland over de verkoop van aandelen Nuon aan Vattenfall. Nuon is de op een na grootste energieproducent van Nederland en speelt daardoor een belangrijke rol bij het oplossen van het klimaatprobleem. De Gelderse Milieufederatie en Stichting Natuur en Milieu pleiten in een brief aan Provinciale Staten voor het opnemen van verschillende voorwaarden: Vattenfall bouwt in Nederland bijvoorbeeld geen kolencentrales die meer CO2 uitstoten dan 350 gram per kWh;Vattenfall realiseert voor 2020 minimaal 2000 MW aan windenergie op de Noordzee; Vattenfall bouwt geen kerncentrales in Nederland. De aandeelhouders committeren zich eraan dat minimaal 25 procent van de opbrengst van de verkoop van aandelen Nuon voor 2020 wordt besteed aan investeringen in duurzame energie en energiebesparing.

Opbrengst energiebedrijven stoppen in innovatie


Gemeenten moeten de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse energiebedrijven investeren in nieuwe, lokale energiebedrijven. Tegelijkertijd moeten alle daken van panden in stedelijke gebieden genationaliseerd worden. En we moeten 'slow buildings' introduceren. Dit soort maatregelen zijn noodzakelijk wil Nederland de transitie naar een duurzame samenleving maken, volgens Ronald Rovers. Hij poneerde deze stellingen bij zijn inauguratie als lector Gebouwde Omgeving en Regionale Ontwikkeling bij Hogeschool Zuyd.

zaterdag 11 april 2009

Stroomstoring in Dodewaard


Een stroomstoring heeft vrijdag zestig huizen in en rond de Irenelaan in Dodewaard getroffen. De overlast bleef beperkt. Een aannemer meldde om tien uur dat er tijdens graafwerkzaamheden een kabel kapot was getrokken.

vrijdag 10 april 2009

Jubilerend Meerwind schenkt zonnepanelen


Meerwind, de Coöperatieve Windenergie Vereniging in Haarlemmermeer, viert deze maand haar twintigjarig bestaan. Ter gelegenheid van dat jubileum schenkt de vereniging op zaterdag 18 april zonnepanelen aan Jeugdland in Hoofddorp. Meerwind werd op 3 april 1989 opgericht met als doel windenergie in en om de Haarlemmermeer te bevorderen door de rendabele exploitatie van één of meer windmolens. Het wil mensen bewust maken dat er reële oplossingen zijn om vervuiling tegen te gaan.

Financiering voor Belwind


De Europese Investeringsbank (EIB) is bereid voor 300 miljoen euro leningen toe te kennen aan Belwind, een zeewindmolenpark voor de Belgische kust. Het Belwind-project omvat de bouw van 55 windturbines en een onderzeese hoogspanningskabel. Daarvoor is een investering tot 600 miljoen euro voorzien.

donderdag 9 april 2009

Grootschalig zonne-energie project in Groningen


In de Veenkolonien komt een voor de provincie Groningen uniek project op het gebied van zonne-energie. Agenda voor de Veenkoloniën, LTO Noord, Stichting Energy Valley, provincie Drenthe en Eneco willen samen met 18 boeren voor zeven miljoen euro aan zonnepanelen investeren in de Veenkoloniën. De geplande investering is goed voor ruim 1.6 MWp (MegaWatt piek) aan vermogen.

Subsidiepot duurzame energie zeer gewild


Burgers en bedrijven zijn tuk op subsidie voor duurzame energie. Twee van de regelingen waren in één dag overtekend. Nu volgt een loting onder de aanvragers, meldt SenterNovem, de organisatie die de regelingen uitvoert. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft voor dit jaar in totaal 910 miljoen euro beschikbaar voor het opwekken van energie met biomassa. De meest gangbare subsidies, met respectievelijk 550 miljoen euro voor groene stroom en 180 miljoen euro voor groen gas in de pot, zijn overtekend.

Kabinet onderzoekt stroom van wind op zee


Hoe kun je de stroom van alle windparken op zee het beste bij elkaar brengen? Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) gaat onderzoeken of het investeren in gelijkstroom een oplossing is. Dat heeft ze toegezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer over de elektriciteitsvoorziening.

woensdag 8 april 2009

Betere windvoorspellingen vereist voor windmolens


Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat de Nederlandse elektriciteitscentrales de variaties in vraag en windaanbod ook in de toekomst op elk moment kunnen opvangen, mits er gebruik wordt gemaakt van actuele windvoorspellingen. Promovendus Bart Ummels toont verder aan dat er geen voorzieningen voor energieopslag hoeven te komen: ‘In plaats van de vaakgehoorde vraag ‘Wat doen we als het niet waait?’ is de vraag ‘Waar laten we alle elektriciteit als het ’s nachts hard waait?’ veel relevanter.

dinsdag 7 april 2009

Nieuwe subsidie ter stimulering groene stroom


De coalitie is eruit: er komt een nieuwe subsidie om groene stroom te stimuleren. Hoewel er nog steeds veel onduidelijk is, beginnen de contouren van de regeling zich wel af te tekenen. Ook het CDA liet bij monde van Tweede Kamerlid Liesbeth Spies weten dat ook zij wil dat nog deze kabinetsperiode het geld wordt gereserveerd om het grote doel (20 procent groene energie in 2020) te halen.

Emiraten willen kernenergie


Ze bulken van de olie, maar toch willen de sjeiks van de Verenigde Arabische Emiraten graag kerncentrales bouwen in de woestijn. Naar ze hopen, met de zegen van de Verenigde Staten.

Voor de sjeiks van de Verenigde Arabische Emiraten is het op lange termijn lucratiever om de eigen olie te blijven exporteren, en binnenlands alternatieve energiebronnen in te zetten. Vooral voor de elektriciteitsproductie.

zaterdag 4 april 2009

Stroomstoring in Enschede-Noord


Iets minder dan duizend huishoudens in de Enschese wijken Deppenbroek en Laares zaten gisteravond vanaf 21.37 uur zonder stroom. Een spontane storing in elf stations zorgde voor flink wat overlast in het stadsgedeelte Enschede-Noord. Zo werd de softbalwedstrijd van Tex Town Tigers bij het Mastenbroektoernooi tijdelijk onderbroken omdat de verlichting uitviel.

vrijdag 3 april 2009

NL Energie in de etalage


Prijsvechter de Nederlandse Energiemaatschappij (NL Energie), bekend van de reclamespotjes met Natasja Froger, is op zoek naar een koper. Nadat vorig jaar het verkoopproces was gestrand, tast het bedrijf opnieuw de markt af. Dat zeggen bronnen in Londen. De recente reclameactie leverde in korte tijd maar liefst 51.000 nieuwe klanten op, claimt het concern, waardoor de teller ongeveer op 420.000 klanten uitkomt. 'Een mooi aantal om de markt nog eens te polsen', zegt een bankier in Londen die onlangs als adviseur is benaderd.

Verzet tegen windmolens in Moerdijk


Een groot deel van gemeenteraad van Moerdijk voelt niets voor het idee van de fractie van Groen Links, om het plan voor de bouw van vier windmolens bij Klaverpolder een bestuurlijk duwtje in de rug te geven. De bouw van de vier windturbines tussen rijksweg 16 en de HSL nabij het dorp Moerdijk is een plan van Grontmij en Agrowind BV. "Natuurlijk zijn wij niet tegen duurzame windenergie. Maar ik kan me er ook wel iets bij voorstellen dat de inwoners van de kern Moerdijk dit plan als bedreigend ervaren. Die hebben al wel genoeg voor de kiezen gehad."

Zonnepanelen op technische scholen


Technische en beroepsscholen moeten voorlopers worden in de productie van hernieuwbare energie. Ze zouden op kosten van de overheid uitgerust kunnen worden met zonnepanelen of zonneboilers. Dat is een idee dat de Vlaamse minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke gelanceerd heeft. Volgens Vandenbroucke levert het een viervoudig voordeel op. Er wordt meer duurzame energie geproduceerd, de energierekening daalt, de producenten krijgen meer afzet en de leerlingen leren werken met een toekomstgerichte technologie.

donderdag 2 april 2009

Friese aankoopsubsidie zonnepanelen


De Provincie Friesland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar als aankoopsubsidie voor zonnepanelen. Deze subsidie kan dus bovenop de SDE-regeling – die de productie van stroom subsidieert – worden aangevraagd waardoor de investering in zonnepanelen nog sneller wordt terugverdiend.

woensdag 1 april 2009

Beslissing over kernenergie moet prioriteit krijgen


Er moet dringend een beslissing genomen worden over de toekomst van de kernenergie in België. Dat heeft federaal premier Herman Van Rompuy gezegd. Indien België de kernenergie nog een plaats wil geven in de energievoorziening, mag er volgens Herman Van Rompuy niet langer getalmd worden.