Netwerkbeheerder TenneT heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een landelijk hoogspanningsnet. Het staatsbedrijf meldde dinsdag de overname van het regionale hoogspanningsnet van Enexis, waarin energieconcern Essent zijn netwerkactiviteiten heeft ondergebracht. Met de overname is een bedrag van 356 miljoen euro gemoeid.
Pagina's
▼
dinsdag 31 maart 2009
TenneT koopt netwerk Essent
Netwerkbeheerder TenneT heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een landelijk hoogspanningsnet. Het staatsbedrijf meldde dinsdag de overname van het regionale hoogspanningsnet van Enexis, waarin energieconcern Essent zijn netwerkactiviteiten heeft ondergebracht. Met de overname is een bedrag van 356 miljoen euro gemoeid.
Verzet tegen slimme energiemeter groeit

De nieuwe digitale energiemeter dreigt op straffe van een fikse boete verplicht te worden gesteld, tot grote woede van de Consumentenbond. Het apparaat zou namelijk ook nog grote nadelen kennen. De Eerste Kamer stemt vandaag over het voorstel van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) om alle analoge energiemeters in zes jaar verplicht te laten vervangen door digitale energiemeters. Instemming door de Eerste Kamer is nog niet zeker, aangezien invoering eerder al op kritiek stuitte.
Heffing op Electrabel is niet discriminerend

De belasting van 250 miljoen euro die de regering heeft opgelegd aan de Belgische kernenergieproducenten, is niet discriminerend. Het is immers geen 'Electrabel-heffing', maar een taks voor alle leveranciers. Met die stelling reageerde de woordvoerder van Minister van Energie Paul Magnette op het bericht dat Electrabel tegen de taks in beroep is gegaan bij het Grondwettelijk Hof. De regering besliste vorig jaar dat de Belgische producenten van kernenergie een bijdrage van 250 miljoen euro moesten leveren tot de begroting.
maandag 30 maart 2009
Giesenlanden krijgt windmolens

De gemeenteraad van Giessenlanden heeft vorig week in grote meerderheid ingestemd met de bouw van drie windmolens. Alleen Gemeentebelangen en een deel van de VVD-fractie deelden de bezwaren tegen met name de herrie en de horizonvervuiling. CDA-gemeenteraadslid H. van Vuren stelde dat als een paal boven water staat dat de behoefte aan energie enorm groeit.
zondag 29 maart 2009
Klimaatactie Earth Hour geen effect op energievoorziening

De klimaatactie Earth Hour op zaterdag 28 maart van het Wereld Natuur Fonds heeft geen effect gehad op de energievoorziening in Nederland. Tussen 20.30 en 21.30 is de vraag naar en het aanbod van elektriciteit in balans gebleven ook al was er wel een kleine afname in energieverbruik te zien van zo'n 500.000 lampen. Hoewel TenneT, beheerder van het landelijk hoogspanningsnet, sympathiek stond tegenover het doel van deze actie namelijk aandacht voor het bewust omgaan met energiegebruik is TenneT tijdens de actie extra alert geweest en had enkele voorbereidende maatregelen genomen.
zaterdag 28 maart 2009
Vattenfall vuilste van Duitsland

Het groene imago van het Zweedse energieconcern Vattenfall brokkelt af. Het bedrijf dat Nuon wil kopen, geldt in Duitsland juist als vervuilender dan de veel bekritiseerde concurrent RWE, die Essent wil kopen. Blijkens een zwartboek van Greenpeace stoot Vattenfall in Duitsland per kilowattuur stroom meer CO uit dan de concurrentie.
Weer subsidie voor zonnepanelen

Vanaf 6 april kan er weer subside worden aangevraagd voor zonnepanelen. Vorig jaar ontketende de aankondiging een ware run. Voor minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) was dat toen reden om het budget tot twee keer toe te verhogen tot uiteindelijk 83 miljoen euro. Dit jaar is er 5 miljoen meer, dus 88 miljoen euro, beschikbaar.
vrijdag 27 maart 2009
NL Energie wil markt openbreken
De Nederlandse energiemarkt is nog steeds niet echt geliberaliseerd. De grote drie hebben nog altijd een marktaandeel van 85 procent. NL Energie wil de markt openbreken, aldus Pieter Schoen en Harald Swinkels, de directie van de Nederlandse Energie Maatschappij in De Telegraaf. Naast het feit dat NLEnergie serieus overweegt de Belgische markt te betreden, hebben de heren ook het plan om, samen met de overige energieleveranciers, een alternatief te bieden voor de huidige vergelijkingssites.
Verzet tegen windmolens
Vier inwoners van Stavenisse zijn een handtekeningenactie gestart tegen de komst van een windmolenpark in het dorp. Vorige week werden al pamfletten uitgedeeld, nu gaan de actievoerders met de handtekeningenlijsten langs de deuren. In Stavenisse ontstond eerder ook al ophef over de bouw van windturbines. Ook toen werden handtekeningen ingezameld en daarom werd gekozen voor een andere plek. Ook deze plek is volgens de actievoerders niet geschikt.
donderdag 26 maart 2009
Op naar 1 miljoen zonnepanelen

Op naar de 1 miljoen zonnepanelen binnen vijf jaar! Dat is het streven van Pieter Reijnders, directeur van 1miljoenzonnepanelen.nl. Deze internetondernemer in Heemstede wil het gebruik van zonne-energie door particulieren en vooral ook door bedrijven stimuleren. Op zijn website vermeldt hij niet alleen logo’s van deelnemende bedrijven maar desgewenst ook hun productiegegevens. Zo brengt hij de energieopbrengst in kaart.
Toeslag voor groene stroom

Nederland loopt achter in de ontwikkeling van duurzame energie. Iedereen wist dat al, behalve het kabinet. Althans tot deze week, want in het crisisakkoord is een belangrijke wijziging afgesproken van het tekortschietende beleid. Het komt er eenvoudig gezegd op neer dat er via de energienota een extra heffing komt op stroom, waarmee de opwekking van duurzame energie uit wind, biomassa en zon wordt gesteund. Dat laatste is nodig, omdat duurzame energie duurder is dan energie uit vervuilende kolen en gas.
TenneT vreest actie WNF
Landelijk netbeheerder TenneT verkeert zaterdag in verhoogde staat van paraatheid. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept Nederland op om die dag tijdelijk de verlichting te doven en zo aandacht te vragen voor klimaatverandering. Bij massale deelname kan de elektriciteitsvoorziening worden verstoord, meent TenneT.
woensdag 25 maart 2009
Eerste Kamer wellicht tegen slimme meters
De Eerste Kamer is niet overtuigd van de noodzaak van slimme energiemeters. De antwoorden van minister Van der Hoeven op vragen waren in de ogen van de politici onvoldoende. De besparingen zouden volgens het keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector KEMA maximaal vier procent bedragen, terwijl een tweede onderzoeksbureau de besparing zelfs op twee procent raamt. Bovendien dienen de oude apparaten vervangen te worden en zouden de netwerkfuncties van de slimme meters onnodig stroom verbruiken. Volgende week vindt de stemming hierover plaats.
Bod op rechten offshore windpark

Een consortium van bedrijven heeft samen een bod gedaan op de exclusieve rechten van Crown Estate om offshore windmolenparken te ontwikkelen in Britse wateren. Crown Estate wil tegen 2020 naar een geïnstalleerd vermogen van 25.000MW binnen negen afgebakende zones, waarmee een totale investering van ruim 80 miljard pond gemoeid is.
dinsdag 24 maart 2009
Getij voorziet twee eilanden van stroom

Een getijdencentrale op de Brouwersdam moet straks stroom leveren aan een kleine zestigduizend huishoudens. De centrale wekt genoeg stroom op om heel de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen- Duiveland van energie te voorzien. Het bescheiden hoogteverschil tussen eb en vloed van vijftig centimeter is ook groot genoeg om er stroom mee te winnen. Dat concluderen in ieder geval studenten van de Technische Universiteit Delft, die in opdracht van energiebedrijf Delta de mogelijkheden voor de centrale hebben onderzocht. Delta ziet wel wat in de reeks turbines, die moeten komen op de Brouwersdam op de plekken waar overtollig water uit het Grevelingenmeer in de Noordzee loopt.
Shell investeert minder in alternatieve energie

Oliemaatschappij Shell zal voorlopig niet of nauwelijks meer investeren in alternatieve energiebronnen. Windenergie, zonne-energie en waterstofenergie moeten het allemaal ontgelden. Volgens bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer wegen de kosten niet op tegen de baten.
Openbaar debat over verkoop Eneco
De SP organiseert op maandag 30 maart een openbare debatavond over de mogelijke verkoop van Eneco. Op de avond zullen onder andere Eneco-directeur Jeroen de Haas en SP-Kamerlid Paulus Jansen aanwezig zijn. De debatavond vindt plaats in Theater Concordia, Hoge Zand 42 in Den Haag en begint om 20:00 uur.
Energiebedrijven hebben slechte online reputatie

Voor de meeste energiebedrijven verschijnen er klachten van consumenten wanneer in Google wordt gezocht op de bedrijfsnaam. Dat blijkt uit onderzoek naar online bedrijfsreputaties door Tribal Internet Marketing. Van de 23 bedrijven die onder de loep werden genomen, levert een zoekactie op De Nederlandse Energie Maatschappij de slechtste resultaten op. Liefst acht van de tien zoekresultaten op de eerste pagina zijn negatief.