Ads Top

Elektriciteitsprijzen Nederland hardst gestegen

De elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt zijn in Nederland harder gestegen dan in onze buurlanden. In heel Centraal West-Europa zijn de prijzen echter behoorlijk omhoog gegaan. Dat blijkt uit het jaarrapport over de Europese energiemarkt van de landelijke netbeheerder TenneT (de TenneT Annual Market Update) dat recent is gepubliceerd. Het jaarlijks gepubliceerde rapport gaat in op de laatste markttrends en ontwikkelingen in de energiemarkt.
Lees hier het volledige rapport.

De elektriciteitsprijzen in Centraal West-Europa zijn gemiddeld met 24 procent gestegen. Die Europese kostenstijging is vooral te wijten aan de gestegen prijzen voor aardgas, kolen en CO₂ binnen de Europese emissiehandel. Aanhoudende droogte in de zomer speelde voor landen met waterkracht ook mee. De specifieke prijsontwikkelingen binnen de verschillende landen lopen uiteen. Zo stegen de kosten in België behoorlijk vanwege de productietekorten bij kerncentrales.

In Nederland zijn de prijzen met 33 procent harder gestegen dan het gemiddelde in Centraal West-Europa. Een belangrijke oorzaak ligt in het relatief grote aandeel van gascentrales in Nederland. In een aantal landen steeg de prijs op de groothandelsmarkt echter nog sterker dan bij ons. Dat was onder andere het geval in Oostenrijk, Polen, Denemarken en alle Scandinavische landen.

Nederland is meer elektriciteit gaan importeren en minder gaan exporteren. De lage elektriciteitsprijs in Duitsland is daarvoor een belangrijke aanjager, gecombineerd met een lagere totale opwek van elektriciteit in Nederland.

Aardgas blijft voorlopig de belangrijkste bron voor elektriciteitsproductie in Nederland. Duurzame opwek is slechts licht gestegen in het afgelopen jaar. De stijging van de productiecapaciteit van duurzame energie over de afgelopen periode komt vooral op het conto van zonne-energie. De komende jaren zal naar verwachting veel meer nieuw vermogen uit de pijplijn komen.

Met de Annual Market Update doet TenneT verslag over de groothandelsmarkt voor elektriciteit in Centraal West-Europa, met een bijzondere nadruk op de Nederlandse energiesector. In de rapportage gaat Tennet in op prijskoersen van verschillende markten, brandstoffen en de CO₂-emissiemarkt. Daarnaast wordt gekeken naar veranderingen in opwekcapaciteit en transportstromen tussen landen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.