Ads Top

'Laat luchtdichte woningen niet de dupe worden van BENG-eisen'

Vanaf volgend jaar moeten alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal worden, oftewel BENG. Dat gaat worden getoetst met een nieuw instrument: de BENG-eisen, die de oude energieprestatie-eisen (EPC) gaan vervangen.

Net als de EPC leent ook de BENG met voldoende scherpe grenzen zich prima om innovaties aan te jagen. Maar we moeten er voor waken dat we de resultaten van onze inspanningen van de afgelopen 30 jaar vasthouden om de schilkwaliteit van gebouwen te verbeteren, stelt TNO. Dat geldt met name op het gebied van betere luchtdichtheid en thermische bruggen.

Nederland is altijd een van de voorlopers geweest op het gebied van luchtdicht bouwen, met de periodieke aanscherping van de energieprestatie-eisen als prikkel. We kunnen nu zonder noemenswaardige meerkosten een luchtdichtheid bereiken die vele malen hoger ligt dan de zogenoemde vangnet-eis uit het Bouwbesluit.

e nieuwe BENG-eisen lijken echter een goede schilkwaliteit, waaronder een goede luchtdichtheid en het zoveel mogelijk voorkomen van thermische bruggen, niet meer te stimuleren. Juist de eis die zorg moet dragen voor de schilkwaliteit, ook wel BENG 1 genoemd is, eufemistisch gezegd, “weinig ambitieus”. Door de wijze waarop BENG 1 is opgebouwd, bepaalt een klein deel van de “ongunstige” nieuwbouwwoningen de maatlat. Het overgrote deel van de nieuwbouw heeft zo echter weinig moeite om de BENG 1 eis te halen. BENG 1 mist op die manier de stimulans om de schilkwaliteit bij de bulk van de nieuwbouw op het niveau te houden waarop het anno 2018 ligt, laat staan te verbeteren. Hiermee schiet BENG 1 z’n doel voorbij.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.