Ads Top

Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2019 bouwt energieneutrale koloniewoningen

Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek is ‘Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2019’. Specialist in energiezuinig en energieneutraal bouwen, dat is bouwbedrijf Broekman in Nijensleek. Het bedrijf bouwt al sinds 2011 energieneutrale koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord en blijft innoveren en verduurzamen. Er zijn inmiddels 34 afgebouwd en er volgen nog 27 koloniewoningen.

Op dit moment worden 2 koloniewoningen zonder nutsaansluitingen ontwikkeld en geheel zelfvoorzienend. Het hemelwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater, het riool gaat door middel van een IBAsysteem (Individuele Behandeling van Afvalwater) en energie wordt opgeslagen met behulp van waterstof. Door deze pilot verwacht Broekman baanbrekend te kunnen zijn in het energieopslagprobleem.

Dit jaar werden acht duurzame bedrijven uit Drenthe genomineerd voor de publieksprijs. Het publiek kon tijdens het event stemmen. Akkerbouwbedrijf De Jong en Bos uit Odoorn nam de publieksprijs in ontvangst. Dit bedrijf produceert niet alleen op duurzame wijze goed en gezond voedsel maar het staat ook midden in de samenleving. Ze werken zo nauwkeurig mogelijk middels precisielandbouw en stimuleren de leefomgeving van vogels, bijen en vlinders. Ook zijn ze voorloper in zonne-energie en energieopslag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.