Ads Top

Staal gebruikt als warmteopslag in Berlijn

Opslag maakt het mogelijk om duurzame energie effectief in de energievoorziening te integreren. Terwijl opslag in batterijen alleen een oplossing is voor de elektriciteitssector, ondersteunt warmteopslag het gebruik van duurzame energie in alle sectoren. Met staal als opslagmedium is het zelfs mogelijk om elektriciteit via warmteopslag te recyclen.

Klassieke power-to-heatsystemen werken als dompelverwarming en gebruiken elektriciteit om water te verwarmen dat kan worden opgeslagen, of direct voor verwarming en als warm water kan worden gebruikt. Een nieuw alternatief is het gebruik van staal als warmteaccumulator. Dankzij de hoge warmtedichtheid en hoge opslagtemperaturen kan staal de energie niet alleen in warmtenetwerken afgeven, maar die ook weer als elektriciteit beschikbaar maken door middel van een stoomturbine.

Samen met de start-up op het gebied van energieopslag Lumenion en het Berlijnse Gewobag Energie- und Dienstleistungsgesellschaft, test Vattenfall deze innovatieve opslagtechniek voor gebruik in de huisvestingssector. In Berlijn-Tegel wordt een opslagblok met een capaciteit van 2,4 megawattuur in een proefproject getest voor commercieel gebruik en in reguliere werking gesteld.

Alexander Voigt, oprichter en algemeen directeur van Lumenion, zet uiteen wat de eigenheden van staal als opslagmedium zijn, en hoe we deze technologie in de praktijk kunnen toepassen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.