Ads Top

Team FAST voorziet bouwplaats van eerste generator op mierenzuur

Team FAST, een studententeam van de TU Eindhoven, ontwikkelt een generator voor bouwplaatsen die elektriciteit opwekt door middel van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Komende twee weken start hiermee een pilotproject bij de bouw van de N211, in samenwerking met bouwbedrijf BAM Infra en de Provincie Zuid-Holland.

 De studenten van Team FAST werken al een aantal jaar aan de toepassing van ‘hydrozine’ als energiedrager, dat voor 99% bestaat uit duurzaam geproduceerd mierenzuur. Dit hydrozine splitsen ze in waterstof en CO2, waarbij het waterstof wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De CO2 die vrijkomt wordt weer gebruikt voor de productie van hydrozine, dus netto is de brandstof CO2-neutraal.

Waar het team in eerste instantie focuste op het gebruik van hydrozine in de transportsector – en werken ze aan een bus op deze brandstof – denkt het team dat hydrozine ook op andere terreinen van nut kan zijn, zoals in de bouwsector. “Hydrozine is een aantrekkelijke optie op locaties waar normaal gesproken geen elektriciteit aanwezig is, zoals op een bouwterrein”, zegt teammanager Max Aerts. “De brandstof is eenvoudig te tanken en heeft een hoge energiedichtheid. En in vergelijking met dieselgeneratoren stoten we geen stiktofoxiden uit en netto geen CO2. Ook maakt onze generator weinig geluid."

Het team heeft inmiddels een pilotversie gereed van hun generator die ze twee weken lang gaan testen in de praktijk, op de bouwplaats waar aan de N211 gewerkt wordt door bouwbedrijf BAM Infra. Het team zal hierbij een deel van de elektriciteit leveren met hydrozine. “Door het systeem in werking te hebben op een echte locatie, kunnen de verbeterpunten sneller zichtbaar worden”, aldus Aerts.

De N211, die wordt ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, moet de eerste CO2-negatieve weg worden dankzij de verschillende duurzame initiatieven die bij het proces betrokken zijn. Op 6 juni zal Team FAST samen met BAM Infra de generator op de bouwplaats presenteren. Dit dient tevens als aftrap voor de praktijkproef van de generator op hydrozine

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.