Ads Top

Holland Solar: ‘Stijging gasprijs hoeft niet tot hogere kosten voor burgers te leiden’

Burgers hoeven zich geen zorgen te maken dat hun energierekening in de komende jaren gaat stijgen door een hogere gasprijs. Door het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving sterk te verlagen en te vervangen door het gebruik van zonnewarmte, kan de gasrekening gelijk blijven. Dit stelt branchevereniging Holland Solar. En dat voorkomt niet alleen een hoge gasrekening: zonneboilers kennen tal van andere voordelen in de energietransitie.

In het concept Klimaatakkoord wordt vrijwel zeker een sterke verhoging van de energiebelasting op gas opgenomen.  Diverse media maken op basis van uitgelekte documenten melding van een stijging van 75 procent van de energiebelasting op gas en een verlaging van de energiebelasting op elektriciteit. Voor een gemiddeld gezin zal de gasrekening de komende jaren hierdoor fors stijgen. Door het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving sterk te verlagen en te vervangen door duurzame opwekking van warmte middels zonneboilers, kan de gasrekening echter gelijk blijven of zelfs dalen.

Volgens branchevereniging Holland Solar zal zonne-energie een zeer belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de elektriciteit- én warmtevoorziening. Zonnewarmte (zonnecollectoren met zonneboilers voor het opwekken van warmte uit zonlicht) is een ideale vorm van duurzame warmteopwekking voor de energietransitie. Woningeigenaren en woningcorporaties kunnen met een zonnewarmtesysteem het gasverbruik van de woning met wel 35 procent verminderen. Met zonnewarmte wordt de stijging van de gaskosten in de voorstellen van het Klimaatakkoord dus meer dan gecompenseerd.

De technische ontwikkeling staat niet stil: er wordt hard gewerkt aan de warmtebatterij. Deze batterij maakt het mogelijk om woningen volledig en het gehele jaar efficiënt met zonnewarmte te verwarmen. De opgewekte zonnewarmte in de zomer kan dankzij een warmtebatterij in de winter worden gebruikt om de woning of het gebouw te verwarmen.
In de afgelopen jaren is door onderzoeksinstituut TNO met succes zo’n warmtebatterij in een testopstelling gedemonstreerd. De opgewekte zonnewarmte kan zonder verliezen efficiënt worden opgeslagen en worden gebruikt wanneer deze nodig is. Met gerichte investeringen in de doorontwikkeling van de warmtebatterij is het mogelijk om binnen 4 tot 5 jaar een commercieel beschikbare warmtebatterij voor huishoudens te hebben. Een warmtebatterij gecombineerd met een zonnewarmtesysteem kan een woning dan volledig zelfstandig en CO2-neutraal van alle warmte voorzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.