Ads Top

Graven? Eerst even KLIC-en

De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen voor gas, water, riolering, elektra, internet en telefonie. Schade hieraan zorgt niet alleen voor overlast, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de veiligheid van mens en dier. Herstellen kost veel geld, vooral als er sprake was van ‘zwartgraven’. Netbeheerder Liander is begonnen met een campagne om hier aandacht voor te vragen. “Met een eenvoudige KLIC-melding van slechts 19 euro voorkom je schade én een forse boete.”

Het voorjaar en de zomer is een periode dat aannemers en particulieren actief met de grondboor of grondmachine aan de slag gaan om hekwerken te plaatsen, sleuven te graven of de tuin om te spitten. Ook de aantrekkende economie zorgt ervoor dat er ook steeds meer wordt gebouwd, verbouwd en uitgebreid. Belangrijk is daarbij om te kijken of er geen kabels of leidingen onder de grond liggen die gerakt kunnen worden. “Als je geen KLIC-melding doet, dan weet je niet wat er onder het oppervlakte ligt”, vertelt Harry Bos, verantwoordelijk voor schadepreventie bij Liander. “En dan gaat het nog wel eens fout, met alle gevolgen van dien: kabels en leidingen die beschadigd raken, waardoor mensen en bedrijven geen elektriciteit, gas, water of telefoonverbinding hebben. Of nog erger, schade aan het milieu of onveilige situaties, zoals gaslekken”.
 
Liander is daarom een campagne begonnen om meer aandacht te vragen bij graafwerkzaamheden. Ieder bedrijf en iedere particulier die in de Nederlandse bodem (machinaal) gaat graven, is verplicht om bij het Kadaster een graafmelding te doen, ook wel KLIC-melding genoemd. Doe je dat niet, dan ben je een zwartgraver. De aanvraag moet minimaal drie werkdagen voorafgaand aan de werkzaamheden worden gedaan. Het Kadaster vraagt daarna bij de betrokken kabel- en leidingbeheerders de tekeningen op en stuurt deze naar de aanvrager. De aanvrager ziet wat er in de grond ligt en is verplicht om de informatie te gebruiken om schade te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.