Ads Top

'Energierekening voor ondernemer stijgt per 1 juli verder'

De variabele gas- en stroomprijs bij de twee grootste zakelijke energieleveranciers van Nederland stijgen per 1 juli verder, blijkt uit onderzoek van zakelijke energievergelijker Minder.nl. De stijging komt bovenop de al hogere energierekening die ondernemers betalen sinds 1 januari dit jaar. Bij Essent blijven de tarieven echter gelijk.

Gezien de stijging van de energietarieven op de groothandelsmarkten voor energie (ICE Endex en APX) in de afgelopen maanden, lag het in de verwachting dat de variabele tarieven zouden stijgen. Nuon en Eneco bevestigen de verhoging, maar verrassend genoeg blijven de tarieven bij Essent gelijk waardoor een ondernemer bij deze leverancier geen extra kosten kwijt is.

Een grote ondernemer, denk aan een bakkerij met een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas, is met een variabel energiecontract bij Eneco straks in totaal op jaarbasis 461 euro meer kwijt: 294 euro voor stroom en 167 euro voor gas. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten in totaal met ruim 220 euro, 170 euro voor stroom en 51 euro voor gas.


Er zijn belangrijke redenen voor de stijgende energieprijzen. Een daarvan is politiek gedreven. Zo stapte Trump uit het Iran-akkoord. Dit heeft de prijs van olie doen opleven en daarmee ook de stroomprijs. Daarnaast is er vanuit China een hoge kolenvraag en is de prijs om CO2 uit te mogen stoten voor energieleveranciers toegenomen. Dit zijn bijvoorbeeld drie factoren die zorgen voor een hoger variabel stroomtarief. De gasprijs is onder andere gestegen door de grote vraag naar gas tijdens onze strenge winter van het afgelopen jaar.

Essent geeft aan dat ze een nieuwe inkoopstrategie hanteren, waardoor de prijsstijging uitblijft. Dat bij Eneco de tarieven sterker stijgen dan bij de concurrenten heeft volgens de zakelijke energieleverancier te maken met de gestegen inkoopprijzen op de energiemarkt en het feit dat ieder bedrijf zijn eigen inkoopstrategie hanteert. Waar ze in het verleden positief afweken van de concurrentie is dit nu niet het geval, maar toch noemen zij zichzelf concurrerend. 

Uit navraag bij een analist van de energiemarkt blijkt dat de meeste kleinzakelijke energieleveranciers een gelijke inkoopstrategie als Nuon aanhouden: ‘Voor de periode 1 juli tot en met 31 december wordt ongeveer een half jaar van tevoren dagelijks een plukje gas en stroom ingekocht. Daarna wordt een gemiddelde prijs berekend per kWh stroom en m3 gas.’

Op 1 januari 2018 stegen alle kostenposten van de zakelijke energierekening: de energiebelastingen, netbeheerkosten en leveringskosten. In totaal was een ondernemer met een groot bedrijf bij een energiecontract met variabele tarieven gemiddeld 915 euro meer kwijt en een ondernemer met een klein bedrijf gemiddeld 146 euro. Daar komt dus de stijging per 1 juli bovenop.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.