Ads Top

Start inpassingsplan voor 28 windmolens langs A16

Er komen geen 29, maar 28 windmolens langs de A16 tussen Moerdijk en Hazeldonk bij Breda. Dat staat in het concept ontwerp inpassingsplan, dat de provincie aan de vier betrokken gemeenten en andere wettelijke overlegpartners heeft voorgelegd.

Hiermee komen Gedeputeerde Staten tegemoet aan het voorstel dat bewonerswerkgroepen in Moerdijk en Drimmelen eind vorig jaar deden. Na het wettelijk vooroverleg dat nu is gestart, wordt het ontwerp inpassingsplan medio juni ter inzage gelegd.

Ten opzichte van het voorkeursalternatief van 24 oktober 2017 hebben GS 2 wijzigingen doorgevoerd. De meest noordelijke windmolen bij knooppunt Klaverpolder is vervallen. In de afgelopen maanden hebben de projectontwikkelaars de vergunningen voor de windmolens aangevraagd.

Daaruit blijkt dat ook met 28 molens de doelstelling van minimaal 100 megawatt wordt gehaald. Daarnaast zijn de overige molens bij het knooppunt Klaverpolder 100 à 150 meter in westelijke richting opgeschoven. Hierdoor ontstaan 2 strakkere lijnen, waarmee het landschappelijk ontwerp verbetert. Met deze wijzigingen komt de provincie tegemoet aan het voorstel dat een aantal bewonerswerkgroepen met de gemeenten Moerdijk en Drimmelen in november 2017 deden in een overleg met gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte).

Tegelijk met de 1ste versie van het inpassingsplan geeft de provincie ook het concept van het digitale Milieueffectrapport (MER) over windmolens langs de A16 vrij. Daarin zijn de effecten van de 28 windmolens op milieu en omgeving inzichtelijk gemaakt. Het is de eerste keer dat de provincie een digitale MER maakt. Een digitale MER bevat dezelfde informatie als een traditionele versie, maar is makkelijker te raadplegen en te doorzoeken vanwege onder meer de digitale kaarten.

Het MER laat zien dat bij 97 woningen de geluidsbelasting meer is dan gemiddeld 42 Lden. Dat zijn minder woningen dan bij het voorkeursalternatief van oktober vorig jaar (107 woningen). Bij deze woningen zijn de windmolens hoorbaar, afhankelijk van windrichting, -snelheid en achtergrondgeluid. Met alle eigenaren van woningen die dichterbij een windmolen staan dan wettelijk toegestaan (waar de geluidsbelasting hoger is dan gemiddeld 47 dB Lden) zijn vorig jaar al afspraken gemaakt door de ontwikkelaars.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.