Ads Top

Nederland van het gas af. Mogelijk of niet?

De roep om Nederland versneld van gasgebruik af te helpen, neemt toe. Om dit mogelijk te maken is gecoördineerde actie nodig. Samen met de bereidheid om flinke kosten te maken en de tijd ervoor te nemen.

De belangrijkste uitdagingen op een rij:

Niet alle woningen zijn geschikt. Ze hebben geen ruimte voor een warmtepomp, zijn onvoldoende geïsoleerd of de elektra moet te ingrijpend aangepast worden.
Alternatieven zoals warmtepompen en geothermie zijn nu nog veel duurder dan een CV en kosten 4.000 tot 30.000 euro. Subsidies bedragen 1.300 tot 3.400 euro.
De consument moet 400 tot 650 euro betalen aan de netbeheerder om zich te laten afsluiten van het gasnet.
Voor veel huishoudens is een hybride warmtepomp een goede optie. Dan blijft er wel een gasaansluiting nodig bij een gering gasverbruik. Het aandeel vaste kosten in de energierekening neemt dan toe.
Tot 2050 moet per maand 17.000 tot 18.000 huishoudens geëlektrificeerd en van het gasnet ontkoppeld worden. De installatiebranche heeft nu al personeelskrapte.
Het aardgasverbruik daalt met 25% van circa 40 naar 30 miljard kuub als alle woningen gasloos zijn. Aardgas blijft vooralsnog belangrijk in de Nederlandse energievoorziening voor de industrie en glastuinbouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.