Ads Top

Nuon lanceert dienst voor bewindvoerders

Op de Internationale Dag ter Bestrijding van Armoede introduceerde energieleverancier Nuon ‘Nuon Verlicht’, een dienst voor bewindvoerders waarmee consumenten die onder gerechtelijk bewind vallen zonder waarborgsom en tegen een scherp tarief elektriciteit en gas kunnen afnemen. Daarnaast biedt het energiebedrijf deze klanten gratis een energiescan om te helpen hun energieverbruik – en daarmee hun maandlasten - te verlagen.

De lancering is het gevolg van een succesvolle pilot met onder andere BSF Bewindvoering en Van Amerongen Bewindvoering B.V. “In Nederland staan meer dan 300.000 mensen onder gerechtelijk bewind. Gemiddeld worden er 100.000 mensen per jaar van stroom en gas afgesloten, omdat zij hoge schulden hebben opgebouwd. Dat, terwijl energie een levensbehoefte is. En door die schulden komen deze mensen niet meer in aanmerking voor een nieuw energiecontract, tenzij ze een waarborgsom betalen. En daar hebben ze nu juist geen geld voor”, legt Jeanette van der Linden, directeur van Van Amerongen, uit. “Zo belanden ze in een neerwaartse spiraal, waarmee ze letterlijk en figuurlijk in de kou komen te staan. Door deze samenwerking met Nuon hebben wij gelukkig de mogelijkheid om deze mensen tóch toegang te verstrekken tot stroom en gas.”

Ondanks het economische herstel vormen schulden in Nederland nog steeds een probleem. Steeds meer huishoudens in Nederland hebben moeite met het betalen van de vaste lasten, waaronder de energierekening. Schulden zijn niet alleen een probleem voor degen die de schulden heeft, maar ook voor de schuldeisers en de maatschappij. De consequenties en de kosten zijn voor alle betrokken partijen groot. Energieleveranciers, zorgverzekeraars en woningcorporaties vormen in de huidige economie samen ‘de top drie van schuldeisers’. Met een marktaandeel van 25% en circa 2 miljoen klanten in Nederland wordt ook Nuon met dit maatschappelijke probleem geconfronteerd.

“We hebben daarmee een verantwoordelijkheid naar onze klanten”, legt Cindy Kroon, directeur Nuon Sales, uit. “We zetten ons dan ook al jaren in voor het voorkomen van schulden van onze klanten. Voor energieleveranciers ontbreekt namelijk een vangnet zoals bijvoorbeeld geregeld bij de zorgsector, waar het Zorginstituut Nederland zorgverzekeraars compenseert. Om het risico van oplopende, onbetaalde rekeningen en de daarmee gemoeide kostenposten te voorkomen, maken we gebruik van de mogelijkheid tot het vragen van een waarborgsom. Maar dat doen we eigenlijk tegen onze zin - je onthoudt mensen met grote financiële problemen zo toegang tot een basisbehoefte. Je kunt dit probleem wegduwen, maar wij zijn er ook voor déze klanten en sluiten onze ogen niet voor deze problematiek. Door goed te luisteren en te zoeken naar andere mogelijkheden, zijn we er best trots op dat we met ‘Nuon Verlicht’ nu een oplossing hebben weten te realiseren waar iedereen bij gebaat is.”

Nuon is één van de laatste energiebedrijven die de waarborgsom heeft geïntroduceerd. Het probleem ontstond dat Nuon zonder waarborgsom een onevenredig risico liep op wanbetaling, in plaats van dat dit risico verspreid werd over de gehele sector. Nieuwe klanten die onder gerechtelijk bewind vallen, kunnen zich door hun bewindvoerder bij Nuon laten aanmelden en hoeven dan geen waarborgsom te betalen. Ook zal er geen kredietwaardigheidstoets worden gedaan. De bewindvoerder staat gedeeltelijk garant voor deze klanten. Nuon begeleidt bewindvoerders bij het gebruik van het portaal en heeft een apart contactpunt ingericht voor vragen. Meer informatie is online te vinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.