Ads Top

Waterstof-revolutie van Hymove en Syntus

Afgelopen week organiseerden de Europese Commissie, Syntus en het Arnhemse bedrijf HyMove een interactieve tour met een waterstofbus. Aanleiding is de Europese Week van de Mobiliteit. Tijdens deze week staan duurzame, alternatieve vormen van mobiliteit centraal. Eén van deze alternatieven is rijden op waterstof.

Het geloof in deze alternatieve brandstof groeit, vooral in Duitsland. Nederland blijkt maar langzaam op gang te komen. Waarom is dat zo? Wat zijn de belemmeringen op weg naar meer waterstof in het openbaar vervoer? Tijdens een media tour werd ingezoomd op het voorbeeld van het Gelderse bedrijf Hymove en OV-bedrijf Syntus, die in 2015 met een waterstofbussen-project begonnen. Inmiddels rijdt er een waterstofbus in de reguliere dienstregeling.

“In 2015 hebben wij een subsidie van de Europese Unie gekregen om ons brandstofcelsysteem voor OV-bussen te ontwikkelen. Het heeft onze innovatie een boost gegeven en versneld. Echter heeft ons waterstofproject niet het gewenste sneeuwbaleffect in Nederland veroorzaakt. Bijvoorbeeld een verdere uitbreiding van de infrastructuur en meer waterstoftankstations. Buiten Nederland is het een heel ander verhaal. De EU helpt ons met de deelname aan Europese tenders en wij gaan onze waterstoftechnologie aan de Chinese autofabrikant HPI leveren.”, aldus Jochem Huygen van HyMove.

René Nekkers, concessiemanager bij Syntus, bevestigde dat een goede infrastructuur noodzakelijk is voor het succes van deze alternatieve brandstof: "Zonder goede tankfaciliteiten komt waterstof in het OV niet van de grond. Met een blik op onze afspraak met de overheid dat vanaf 2025 alleen nog maar schone bussen rijden in het openbaar vervoer, speelt dit een belangrijke rol."

Jochem Huygen benadrukte ook dat zij afhankelijk zijn van de stimulans en een centraal gecoördineerde aanpak van de overheid, vooral als het gaat over infrastructuur: “Dit is cruciaal  als we willen overstappen naar meer waterstof in het openbaar vervoer. In Duitsland zien wij dit al sinds jaren gebeuren.”

Tijdens de discussie werd geconcludeerd dat een verdere uitrol dichtbij is mits alle partijen hieraan bijdragen. Echter ontbreekt het naast een proactieve en coördinerende rol vanuit de overheid ook aan financiële middelen uit Den Haag. “De Nederlandse politiek is te risico vermijdend. Niemand durft een beslissing te nemen omdat ze bang zijn dat dit ten koste gaat van hun electoraat. Ons politiek klimaat staat haaks op innovatie!”, aldus Jochem Huygen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.