Ads Top

'Verplicht energiecontract is wassen neus'

Het modelcontract, dat alle energieleveranciers verplicht zijn aan te bieden, speelt op de energiemarkt geen rol van betekenis. Voor consumenten leidt het modelcontract daardoor vooral tot verwarring over de energieprijzen. Toezichthouder ACM lijkt zich daarvan niet bewust te zijn. Dat constateert energieprijsvergelijker Energieleveranciers.nl op basis van eigen onderzoek naar het modelcontract.

Energieleveranciers.nl liet het onderzoek uitvoeren nadat medewerkers constateerden dat een voor consumenten zeer aantrekkelijk modelcontract in de online energieprijsvergelijker, in de praktijk niet afgesloten kon worden. Dat riep bij Energieleveranciers.nl twijfel op bij het verder opnemen van modelcontracten in de prijsvergelijker. Het modelcontract is een standaard energiecontract. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in 2012 de voorwaarden daarvan opgesteld en het contract verplicht gesteld voor alle energieleveranciers in Nederland. Zo dienen onder meer alle energieleveranciers op 1 juli hun nieuwe tarieven voor het modelcontract bekend te maken.

Het idee daarachter was dat consumenten aan de hand van het modelcontract objectief alle energieaanbieders zouden kunnen vergelijken. “Maar dat werkt natuurlijk niet als de prijzen in het modelcontract niet representatief zijn en leveranciers verschillend met het modelcontract omgaan”, zegt Freek van den Berg, oprichter en directeur van Energieleveranciers.nl. ‘’Dan schiet het modelcontract zijn doel voorbij en heeft het een averechts effect. Er is onduidelijkheid en verwarring over de functie van het modelcontract en de toezichthouder heeft dit waarschijnlijk niet in de gaten.’’ Zo bleek uit het onderzoek van Energieleveranciers.nl dat bij meerdere energieleveranciers de aangeboden modelcontracten voor consumenten in de praktijk onbereikbaar zijn. Er zijn geen mogelijkheden het modelcontract ook aan te vragen, en de contracten die leveranciers consumenten in plaats ervan aanbieden, vallen duurder uit.

In één geval was – voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik – het verschil tussen het gepresenteerde modelcontract en het daadwerkelijk afsluitbare contract jaarlijks bijna 300 euro. Dat zou erop kunnen duiden dat sommige leveranciers het modelcontract alleen zien als een middel om goed te scoren op vergelijkingssites, concludeert het onderzoek. Mysterie Guest Om te onderzoeken of de modelcontracten die energieleveranciers niet online aanbieden wel op andere manieren af te sluiten zijn, zette Energieleveranciers.nl voor het onderzoek onder meer een zogenoemde ‘mysterie guest’ in. Die deed zich voor als klant die telefonisch een modelcontract wilde afsluiten.

In totaal onderzocht Energieleveranciers.nl de modelcontracten van 26 energieleveranciers. Over de bevindingen met het modelcontract legde Energieleveranciers.nl een vragenlijst voor aan toezichthouder ACM. Uit de beantwoording daarvan kwam naar voren dat het enige vereiste van de ACM aan energieleveranciers is, dat die op hun website een modelcontract als zodanig vermelden. Het lijkt erop dat het bij de toezichthouder niet bekend is dat vier energieleveranciers helemaal geen modelcontract presenteren. “Het lijkt erop dat veel energieleveranciers het modelcontract niet als een relevant aspect van hun aanbod zien”, aldus Van den Berg van Energieleveranciers.nl. “Als die er al melding van maken op hun website, doen ze dat alleen omdat dat nu eenmaal moet; niet omdat ze dat ook echt hanteren.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.