Ads Top

'Sluit laatste vijf kolencentrales zo snel mogelijk'

Natuur & Milieu roept het toekomstige kabinet op om de laatste vijf kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten. Aanleiding is de sluiting van de kolencentrale op de Maasvlakte. Deze sluit als laatste van de kolencentrales die gesloten worden in het kader van het Energieakkoord. De resterende vijf centrales die nog draaien, zijn samen goed voor maar liefst 11 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot.

“Kolenstroom kan echt niet meer. Het is de meest vervuilende energiebron die we in Nederland gebruiken. Dat terwijl er voldoende alternatieven zijn, ook financieel bekeken. Zo zal windstroom in 2030 al drie keer goedkoper zijn dan kolenstroom. Nederland moet nu dan ook doorpakken en een sluitingsdatum bepalen voor de resterende vijf centrales,” aldus Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu.

De sluiting van de centrale op de Maasvlakte is een succes van het Energieakkoord waarin overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in 2013 hebben afgesproken hoe Nederland haar CO2-uitstoot omlaag kan brengen. Dit energiebeleid loopt tot 2023. Het volgende kabinet is aan zet om het beleid voor de periode erna te bepalen. De huidige formatiebesprekingen kunnen hier in belangrijke mate de toon voor zetten.

De CO2-uitstoot van Nederland moet de komende jaren in een razend tempo omlaag. Anders raken de klimaatdoelstellingen uit het Parijse Klimaatakkoord volledig buiten bereik. Het sluiten van de vijf laatste kolencentrales is de grootste klimaatklapper die het nieuwe kabinet op korte termijn kan realiseren. Sluiting zou Nederland in één klap 11 procent van haar CO2-uitstoot besparen.

Natuur & Milieu roept het nieuwe kabinet op om specifieke klimaatdoelen te stellen voor de komende jaren en concreet uit te stippelen hoe Nederland zo snel mogelijk fossielvrij kan zijn. Sluiting van de vijf overige kolencentrales zou daarin hoog op de agenda moeten staan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.