Ads Top

RUG bouwt zonnepanelenveld op Zernike voor meer duurzame energie

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) legt deze maand een groot veld van 1.700 zonnepanelen neer in het noorden van de Zernike Campus Groningen. De duurzame energieopbrengst gaat direct naar onderzoeksapparatuur in de buurt. Het veld ligt tussen het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (Cart) en EnTranCe en zal zo’n 5.400 MWh genereren. Het verbruik van 1600 huishoudens per jaar. De panelen worden in juli 2017 in gebruik genomen.

De opgewekte energie wordt rechtstreeks geleverd aan onderzoeksapparatuur voor KVI-Cart. Daar staan grote apparaten, zoals laserinstallaties en de deeltjesversneller AGOR, waarmee atoomkernen versneld worden tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Dit soort onderzoeksapparatuur heeft doorgaans een hoog stroomverbruik en dit kan nu uit duurzame energie bestaan.

De Rijksuniversiteit Groningen zet zich al lange tijd in voor duurzaamheid binnen de universiteit. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en onderzoek, maar ook op het gebied van bedrijfsvoering, renovatie- en nieuwbouwprojecten. De RUG staat het wereldwijd op plek 15 in de Greenmetric Ranking of World Universities.

De opdracht tot plaatsing van de zonnepanelen is na een aanbestedingstraject gegund aan ITBB uit Groningen. Zij werken hierbij samen met ENIE, ook uit Groningen. Het Facilitair Bedrijf van de RUG, afdeling Gebouw en Terreinbeheer, heeft het voortraject samen met adviesbureau Deerns voorbereid. De zonnepanelen worden voor een deel gefinancierd uit een SDE+ subsidie van de overheid.

De RUG verwacht binnen 10 jaar de investering in het zonnepanelenveld te hebben terugverdiend. Daarnaast is er ruimte voor uitbreiding van het veld in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.