Ads Top

Groen licht voor integraal zonnepanelen en LED project Ymere

Voor woningcorporatie Ymere staat het licht op groen om te beginnen met het verduurzamen van minimaal 8500 huurwoningen door LED en zonnepanelen. Goed nieuws voor de huurders van Ymere, die hierdoor gegarandeerd kunnen besparen op hun energielasten.

Bijzonder is dat dit ambitieuze project niet door Ymere zelf wordt uitgevoerd, maar door een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). In deze constructie stelt Ymere haar daken beschikbaar aan haar dakpartners, die zelf voor de financiering van het project zorgen. Vanmiddag gaf de BNG Bank zijn fiat op de plannen.

Nog niet eerder werd door een woningcorporatie op zo’n grote schaal gebruik gemaakt van een ESCo voor zonnepanelen en ledverlichting. In 2016 tekende Ymere hiertoe al een intentieovereenkomst met haar vaste dakpartners Klomp en Patina. Deze dakpartners onderhouden als co-makers de daken van Ymere. Zonspecialist LENS sloot aan en gezamenlijk werkten de partijen de plannen verder uit.

Met de goedkeuring van BNG Bank, kan op 1 september 2017 gestart worden met het beschikbaar stellen van zonnepanelen aan de huurders van Ymere en het ‘verledden’ van de gemeenschappelijke ruimte in appartementencomplexen. Huurders die kiezen voor het huren van zonnepanelen sluiten daarvoor een contract af met de ESCo. Niet Ymere, maar de ESCo blijft eigenaar van de geplaatste zonnepanelen. Om de financiële besparing voor huurders in de komende 20 jaar zeker te stellen, heeft Ymere wel een voorwaarde gesteld aan de ESCo: iedere Ymere-huurder die kiest voor zonnepanelen moet daardoor gegarandeerd besparen op de energiekosten. Om deze garantie waar te maken, wordt onder andere een reservefonds opgezet door Ymere en de ESCo-partners.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.