Ads Top

Duurzaam leven voor oude kolentunnel in Utrecht

Op het bedrijfsterrein Lage Weide in Utrecht is iets bijzonders gebeurd. Daar waar 50 jaar geleden nog tonnen kolen per dag getransporteerd werden om stroom mee te produceren wordt nu duurzame stroom opgewekt. De zogenoemde ‘kolentunnel’ is weer in gebruik, maar nu als duurzame basis voor 504 zonnepanelen. Niet alleen de kolentunnel is uitgerust met zonnepanelen. Op het terrein van Eneco zijn ook 3 kantoorpanden van nog eens 380 zonnepanelen voorzien. Samen goed voor een opwekking van 208.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan voldoende stroom voor 60 huishoudens.

De energiecentrale van Eneco op Lage Weide is al heel lang een gascentrale, maar het was ooit een kolencentrale. De kolen werden aangevoerd per schip en gelost in een centrale kolenbunker. Deze bunker van ca. 150 m2 werd doorsneden door het zogenaamde ‘middenrif’: een zware betonnen tunnel van 7 m hoog, waarop de loopkranen reden en waarin de kolen met lopende banden naar de centrale getransporteerd werden. De bunker en kranen zijn verdwenen maar het middenrif is altijd blijven staan. Na 50 jaar werkeloos te zijn geweest is de kolentunnel veranderd in een groene energie voorziening.
Dit project is een samenwerking van de partijen EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven, ProfiNRG en Eneco. Het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven, dat door Eneco ondersteund wordt wil het grootste industriële zonnedak van Nederland creëren. Het project bij Eneco sluit hier mooi bij aan. De locatie van de kolentunnel bleek geschikt voor zonnepanelen en ProfiNRG ging ermee aan de slag. Eneco heeft geïnvesteerd in de panelen en zal de komende 15 jaar de locatie beheren en onderhouden met als doel zo veel mogelijk kWh te produceren.

Harold Koekkoek, Eneco locatiemanager warmteproductie Utrecht: “ We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om energievoorziening te verduurzamen. We wilden dan ook gelijk onze bijdrage leveren om samen tot het grootste industriële zonnedak van Nederland te komen. Net als ProfiNRG dacht ik hierbij direct aan de oude kolentunnel en een 3-tal andere locaties. We hebben we nu 884 zonnepanelen op ons terrein liggen waarvan meer dan de helft op de kolentunnel is geïnstalleerd.”
Kees Heijmerink van ProfiNRG verklaart: “Eneco was inderdaad direct zeer gecharmeerd van ons idee om de kolentunnel te gebruiken voor het plaatsen van de zonnepanelen. Dit is werkelijk een uniek project! Het mooiste vind ik de symboliek van zonnepanelen op oude vervuilende koleninfrastructuur!”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.