Ads Top

Alliander installeert eerste publieke gelijkstroomstation

Netwerkbedrijf Alliander installeerde maandag het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa. Het station vormt het hart van het toekomstige gelijkstroomnet op het Lelystad Airport Businesspark en het nieuwe Lelystad Airport. Met dit net wil Alliander onderzoeken in hoeverre een publiek gelijkstroomnet een aanvulling kan bieden op het reguliere wisselstroomnet en welke rol dit kan spelen in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Het gelijkstroomstation is ontworpen en gebouwd door technologiebedrijf Dynniq.

Duurzame energievoorzieningen als elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen werken al op gelijkstroom. Doorgaans wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom om het in te kunnen voeden op het stroomnet. Door deze voorzieningen rechtstreeks aan te sluiten op een gelijkstroomnet kan energie worden bespaard die verloren gaat bij het omzetten en kan efficiencywinst worden geboekt.

De oplevering van het gelijkstroomstation betreft de eerste concrete stap van een pilot die in oktober 2016 begon. Het station gaat aangesloten bedrijven een efficiënte stroomvoorziening bieden voor hun bedrijfsinstallaties en –toepassingen, die op gelijkstroom werken. Daarnaast kunnen de aangesloten bedrijven stroom opwekken en delen zonder tussenkomst van het reguliere wisselstroomnet. Tijdens de pilot wordt onderzoek gedaan naar de techniek, de werking, de veiligheid en de verwachte besparingen van gelijkstroom. Ook wordt onderzocht hoe lokale netbalancering eruit ziet als klanten zelf stroom opwekken, gebruiken en delen.

Ingrid Thijssen interim CEO van Alliander: “Innovaties en pilots als deze zijn de sleutel naar de duurzame energievoorziening van de toekomst. De aanleg van dit publieke gelijkstroomnet moet niet alleen ons, maar ook vele marktpartijen nieuwe ervaringen en inzichten bieden die van grote waarde kunnen zijn voor de overgang naar een meer duurzame energievoorziening.”
Ron van Schaijck, managing director Dynniq Energy: “De uitdaging was vooral te komen tot een maximaal betrouwbaar ontwerp voor het station. Daarbij zijn vragen beantwoord op het terrein van (toekomstig) beschikbaar vermogen, spanningsniveau, benodigd klantvermogen, redundantie, eigenschappen van de componenten, aarding en beveiliging.”

De verwachting is dat de vraag van klantzijde naar gelijkstroom groeit, omdat de meeste bedrijfstoepassingen al op gelijkstroom werken. En ook openbare LED-verlichting, zonnepanelen, batterijen en laadpalen werken op gelijkstroom. De verwachting over marktvragen, bijvoorbeeld over verwachte spanningsniveaus en stroomkwaliteit voor producten is minder omlijnd. Want ook voor installateurs, bouwers, producenten en leveranciers van installaties en apparaten op bedrijfs- en huishoudelijk niveau is een gelijkstroomnet een nieuwe ontwikkeling. Door deze pilot hoopt Alliander een bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling over gelijkstroom.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.