Ads Top

Startsein voor proef met energie uit bermplanten

De provinciale weg N401 bij Kockengen krijgt een primeur. Een extra meetpunt langs deze weg gaat een jaar proefdraaien op energie, opgewekt uit bermplanten. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof gaf op 24 mei het startschot voor de proef met deze innovatieve techniek om groene stroom op te wekken. Het is voor het eerst dat plantenenergie wordt gebruikt voor een verkeersmeetsysteem.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof gaf met zichtbaar plezier het startsein voor de pilot: “Provincie Utrecht geeft graag ruimte aan innovatieve ontwikkelingen. Deze proef sluit aan bij onze ambitie op gebied van duurzaamheid en aan de samenwerking met de markt waarnaar we streven. Daarom stellen we een berm langs de provinciale weg N401 beschikbaar. Uit de proef moet blijken of de energie uit bermplanten een alternatief kan zijn voor de zonnepanelen waar de meetpunten nu op draaien.”

Provincie Utrecht werkt samen met HIG Traffic Systems, de leverancier van de meetpunten, om de pilot te realiseren. HIG ontwikkelde samen met Plant-e uit Wageningen een proefmeetsysteem voor de pilot. Dit jonge bedrijf bedacht de technologie om elektriciteit te winnen uit levende planten. Deze techniek is gebaseerd op natuurlijke processen en wordt door Plant-e op kleine en grotere schaal toegepast in energieleverende plantenbakken en in de volle grond. In een animatie op YouTube legt Plant-e uit hoe dat gebeurt.

De provincie Utrecht heeft ruim 350 kilometer aan provinciale wegen. In de bermen langs die wegen staan in totaal 150 meetpunten die voortdurend meten hoe druk het is op de weg en hoe hard er wordt gereden. De gegevens laten zien hoe de wegen gebruikt worden en welke maatregelen of aanpassingen nu of in de toekomst nodig zijn voor de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Elk meetpunt is uitgerust met een zonnepaneel. Voor dit moment is dat de meest duurzame en meest betrouwbare oplossing om de meetpunten te voorzien van energie.

Het extra meetpunt langs de provinciale weg N401 draait niet mee in het netwerk van meetpunten dat de provincie al heeft. Het meetpunt registreert verkeersgegevens zoals aantallen voertuigen en gemiddelde snelheden. Na het jaar proefdraaien volgteen evaluatie van de pilot op duurzaamheid, veiligheid, betrouwbaarheid en toepasbaarheid. Bij voldoende resultaat volgt nader onderzoek naar een mogelijke verdere verduurzaming van de provinciale meetpunten. Hiermee sluit de proef aan bij de duurzaamheidsambitie van de provincie Utrecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.