Ads Top

Ontwikkeling hybride tandem zonnecellen krijgt vervolg in Joint Solar Programme III

ECN is verbonden aan een strategisch onderzoeksprogramma om fundamentele kennis te ontwikkelen voor het maken van hybride tandem zonnecellen met een conversierendement van 30 procent of meer. NWO heeft onlangs een toekenning van 2 miljoen euro aan het project Joint Solar Programme III (JSP3) gedaan.

Het programma volgt op twee eerdere programma's op het gebied van hybride tandemzonnecellen. Het onderzoek binnen JSP3 richt zich op drie uitdagingen die bij het ontwerp van nieuwe tandem zonnecellen komen kijken:

Het ontwerp en de productie van individuele zonnecellen en hun componenten (o.a. de dunne silicium en perovskiet lagen)
Het optimaliseren van licht invangtechnieken ('light management')

Het minimaliseren van verliezen als gevolg van het op elkaar 'plakken' van de twee zonnecellen en de benodigde elektrodes.

Het belang van innovatief onderzoek naar zonneceltechnologieën in NL is groot, niet alleen in wetenschappelijk en maatschappelijk opzicht, maar ook voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op het gebied van zonneceltechnologie kent Nederland een groot aantal innovatieve bedrijven dat voorop loopt in de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor productie en karakterisering van hoog efficiënte zonnecellen en modules. Het programma beoogt, naast ontwikkeling van fundamentele kennis, ook de kennisuitwisseling tussen bedrijven en universiteiten op dit terrein te bevorderen.

Het consortium dat het programma gaat uitvoeren bestaat uit teams van de Technische Universiteit Delft (prof.dr. M. Zeman, prof.dr. A. Weeber), de Technische Universiteit Eindhoven (prof.dr. R. Janssen, prof.dr. E. Kessels), NWO-instituut AMOLF (prof.dr. A. Polman, dr. E. Garnett), en de Universiteit van Amsterdam (prof.dr. T. Gregorkiewicz). Naast ECN en Solliance doen de bedrijven Shell, Exasun, Eternal Sun, Levitech, en Tempress Systems mee door de inzet van middelen en/of personeel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.